Κώστας Νικολακόπουλος

Το «9 στα 11» του Ολυμπιακού, οι 41 τελικές της Πόρτο στην Κράσνονταρ, ο Μπεργκ κι ο Ισπανός!

Ο Κώστας Νικολακόπουλος βλέπει στο sport-fm.gr μέσα από μία διαφορετική σκοπιά το αποψινό πρώτο παιχνίδι του Ολυμπιακού με την Κράσνονταρ.

• Πλάκα πλάκα για τρίτο συνεχόμενο καλοκαίρι ελληνική ομάδα παίζει εναντίον ρώσικης στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ! Και κάθε χρόνο είναι και πιο κρίσιμη η παρτίδα!

Τον Ιούλιο του 2017 ήταν η ΑΕΚ κόντρα στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας στον β΄ προκριματικό: οι Ρώσοι κέρδισαν 2-0 στο ΟΑΚΑ το πρώτο ματς κι 1-0 στη Μόσχα.

Τον Αύγουστο του 2018 ήταν ο ΠΑΟΚ κόντρα στην Σπαρτάκ Μόσχας στον γ΄προκριματικό: ο ΠΑΟΚ κέρδισε 3-2 στην Τούμπα κι έφερε 0-0 στη Μόσχα.

Τώρα, Αύγουστος του 2019, είναι ο Ολυμπιακός κόντρα στην Κράσνονταρ στα πλέϊ οφς: πάλι το πρώτο ματς είναι στην Ελλάδα!

• Οι προκρίσεις είναι από μία για ελληνική και ρώσικη ομάδα, οπότε έχει μεγάλο ενδιαφέρον τι θα γίνει στην τρίτη παρτίδα, που είναι κι η πιο σημαντική, αφού θα κρίνει ποιος θα παίξει στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ: ο Ολυμπιακός, για πολλοστή φορά η, η Κράσνονταρ για πρώτη φορά.

• Το μόνο σίγουρο είναι οι Ρώσοι θα είναι πολύ σκληρό καρύδι, με Βιλένα, Καμπελά στο κέντρο, με τους γρήγορους Σουλεϊμάνοφ (καλός και σε απευθείας εκτελέσεις φάουλ), Βάντερσον στα άκρα και μπροστά τον Μπεργκ, που 1000% θα θέλει να κερδίσει τον Ολυμπιακό και να είναι κι ο ίδιος πρωταγωνιστής, για πολλούς δικούς του λόγους. Ο Σεμέδο με τον Μεριά πρέπει να έχουν τα μάτια τους δεκατέσσερα!

• Πολλοί βλέπουν παιχνίδι «σφιχτό» με λίγα γκολ. Η πρόβλεψη είναι λογική. Ας λάβουμε, πάντως, υπόψιν μας ότι η Κράσνονταρ μπορεί να πέρασε την Πόρτο, με το συνολικό σκορ 3-3, κάνοντας τεράστια επιτυχία, αλλά στα δύο μεταξύ τους παιχνίδια οι Πορτογάλοι της έκαναν 41 τελικές (!): 16 στο Κράσνονταρ και 25 στο Πόρτο! Οι δε Ρώσοι δεν έκαναν ούτε τις μισές τελικές: 18, εννιά στο πρώτο ματς κι εννιά στη ρεβάνς. Οι εντός εστίας τελικές ήταν συνολικά 17-9 (με πρώτη την Πόρτο), οι εκτός εστίας 15-8 και οι τελικές που μπλοκαρίστηκαν 9-1. Άρα, το εύκολο συμπέρασμα είναι ότι της Κράσνονταρ μπορείς να της κάνεις φάσεις.

• Βέβαια, αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές, πρέπει να δούμε και ότι κι ο Ολυμπιακός δέχθηκε πολλές τελικές από την Μπασάκσεχιρ. Όχι τόσες πολλές, όσες οι Ρώσοι από την Πόρτο, αλλά πολλές: οι Τούρκοι είχαν 33 τελικές στα δύο παιχνίδια, 19 στην Πόλη και 14 στο Καραϊσκάκη. Ο δε Ολυμπιακός είχε 22, εκ των οποίων 10 στην Πόλη και 12 στο Καραϊσκάκη. Άρα, εύκολο κι εδώ το συμπέρασμα ότι και του Ολυμπιακού μπορείς να του κάνεις φάσεις…

• Είναι ξεκάθαρο ότι η Πόρτο κυριάρχησε στα δύο παιχνίδια της με την Κράσνονταρ: τα κόρνερ ήταν 15-1 (!) υπέρ της κι η κατοχή της μπάλας 64-36 στην Πορτογαλία και 53-47 και μέσα στη Ρωσία. Μπορεί άραγε κι ο Ολυμπιακός να κυριαρχήσει έτσι η, έστω κάπως έτσι και να είναι λίγο πιο αποτελεσματικός από την Πόρτο και δη απόψε μέσα στο κάστρο του; Τότε, θα περάσει!

• Ενδιαφέρον στατιστικό: τα οφσάϊντ ήταν 1-11 εις βάρος της Κράσνονταρ, όπερ σημαίνει ότι αν παίξεις καλή άμυνα με αυτό τον τρόπο, μπορείς να την περιορίσεις. Αλλά χρειάζεται μεγάλη ακρίβεια. Μην ξεχνάμε ότι απόψε θα λειτουργήσει πρώτη φορά το VAR!

• Η ουσία είναι ότι ο Ολυμπιακός πρέπει να κοιτάξει να εκμεταλλευθεί την εμπειρία που έχει πλέον στα καλοκαιρινά προκριματικά παιχνίδια. Όπου εδώ και μία ολόκληρη δεκαετία, μετά από εκείνο τον αποκλεισμό του από την Ανόρθωση τον Αύγουστο του 2008, έχει σε 11 παρτίδες εννιά προκρίσεις έχοντας μείνει έξω μόνο από ομάδες του Ισραήλ (το 2010 την Μακάμπι Τελ Αβίβ και το 2016 την Χάποελ Μπερ Σέβα)! Κι έχει αποκλείσει είτε πιο παλιά Σλόβαν Μπρατισλάβας και Σέριφ, είτε τώρα, τα τελευταία χρόνια, συνεχόμενα Αρούκα, Παρτίζαν, Ριέκα, Λουκέρνη, Μπέρνλι, Πλζεν και Μπασάκ!

Κάτι για τον διαιτητή: νομίζω ότι ο Ισπανός Θέρο Γκράντε είναι διαιτητής καλύτερος για την Κράσνονταρ. Τον θυμάμαι από το ΑΕΚ-Ντινάμο Κιέβου (1-1) πρόπερσι: η ΑΕΚ είχε τρομερά παράπονα, τα περισσότερα δικαιολογημένα. Τον θυμάμαι κι από το ΑΠΟΕΛ-Ολυμπιακός (2-0) κι από το Άγιαξ-ΑΕΚ (3-0): μισό σφύριγμα δεν είχαν πάρει ο Ολυμπιακός κι η ΑΕΚ. Στο δε φιλικό Σαουδικής Αραβίας-Ελλάδας (2-0) Μας είχε αφήσει με 10 παίκτες από το 43’, λόγω αποβολής-εφεύρεσης του Γιαννούλη. Όταν σε τέσσερα παιχνίδια ελληνικών ομάδων παίζει έτσι…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x