Κώστας Νικολακόπουλος

Το θράσος των Άγγλων και ο ρόλος της φωνής της εξέδρας στο Καραϊσκάκη

Ο Κώστας Νικολακόπουλος βλέπει μέσα από το sport-fm.gr το χθεσινό παιχνίδι του Ολυμπιακού, αλλά και τη ρεβάνς κάτω από τη δική του σκοπιά.

• Το 3-1 είναι ένα καλό σκορ για πρώτο παιχνίδι στα νοκ άουτ. Πολύ καλό όχι, γιατί με 0-2 μένεις έξω, άρα μετράει όπως το 1-0, αλλά καλό. Γιατί αν βάλεις γκολ, πρέπει να φας τέσσερα για να αποκλειστείς.

• Σκορ ασφαλείας δεν το λες. Ιδίως όταν σαν Ολυμπιακός έχεις πάει στην Αγγλία να υπερασπιστείς την πρώτη φορά υπέρ σου 1-0 και χάνεις 1-3 (από τη Λίβερπουλ) και τη δεύτερη φορά υπέρ σου 2-0 και χάνεις 0-3 (από τη Γιουνάϊτεντ). Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η τρίτη «αποστολή» θα είναι κι η τυχερή για τον Ολυμπιακό, που άλλωστε αυτή τη φορά δεν θα έχει αντίπαλο θηρίο, όπως τις προηγούμενες, αλλά την Μπέρνλεϊ.

• Βέβαια, δεν μπορώ να ξέρω τι ενδεκάδα θα κατεβάσουν οι Άγγλοι την ερχόμενη Πέμπτη. Χθες, έβαλαν μόνο τέσσερις από την ενδεκάδα τους που παίζει στο αγγλικό πρωτάθλημα, έχοντας προφανώς στο μυαλό τους και το ματς της Κυριακής εκτός έδρας με τη Φούλαμ και το φόβο μίας νέας ήττας, που θα τους δώσει ένα ξεκίνημα με μόλις ένα πόντο στις τρεις πρώτες αγωνιστικές της Πρέμιερ Λιγκ. Αμέσως μετά τη ρεβάνς με τον Ολυμπιακό υπάρχει το μεγάλο παιχνίδι Μπέρνλεϊ-Γιουνάϊτεντ…

• Αυτό που ξέρω είναι ότι οι Άγγλοι μπορεί να κάνουν ροτέϊσον στην Ευρώπη, αφού δεν τους παίρνει να κάνουν αλλιώς, αλλά θέλουν πολύ να προχωρήσουν στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ. Φάνηκε κι από την χθεσινή αντίδραση τους μετά την ήττα στο Καραϊσκάκη.

• Ο προπονητής τους σε ολόκληρη τη συνέντευξη Τύπου δεν έκανε τίποτα άλλο από το να μιλάει για τη διαιτησία, χωρίς ποτέ να απαντήσει στο ερώτημα για την αδυναμία της ομάδας του να δημιουργήσει έστω μία καθαρή ευκαιρία για γκολ…

• Αυτό που προφανέστατα ήθελε ο Άγγλος ήταν να δημιουργήσει κλίμα για το διαιτητή της ρεβάνς και να δικαιολογήσει τον εαυτό του ειδικά και την ομάδα του γενικά για τη δεύτερη τριάρα που έφαγε μέσα σε λίγες ημέρες, αφού είχε προηγηθεί την Κυριακή και το άλλο 1-3, εντός έδρας από τη Γουότφορντ, ομάδα με επίσης προπονητή από την Ιβηρική στον πάγκο, τον Ισπανό Γκράθια.

• Η γραμμή της Μπέρνλεϊ, ακόμη και μέσω των σχετικών ρεπορτάζ του αγγλικού Τύπου, ήταν ξεκάθαρη: φωνάζουμε για τη διαιτησία προκειμένου να κερδίσουμε κάτι στο δεύτερο παιχνίδι… Μία Μπέρνλεϊ που επίσημα στην ιστοσελίδα της ανέβασε και την είδηση περί μαχαιρώματος (ευτυχώς όχι κάτι σοβαρό) ενός οπαδού της έξω από το Καραϊσκάκη.

• Ο «κοινός» στόχος προφανής: να ανέβει η ατμόσφαιρα ενόψει της ρεβάνς, να φανατιστεί ο κόσμος της Μπέρνλεϊ, να γεμίσει το γήπεδο, να εξαντλήσει η ομάδα τις πιθανότητες της για πρόκριση. Ο ίδιος ο προπονητής στην πρες κόνφερανς είχε «περάσει» την γραμμή: «Ο κόσμος μας νιώθει ότι έχει αδικηθεί η ομάδα»!

• Το όλο σκηνικό μοιάζει κάτι μεταξύ πονηράδας και απύθμενου θράσους! Αντί το σκορ να είναι 2-0 στο ημίχρονο με το πέναλτι-γκρέμισμα του Ποντένσε, έγινε 1-1 με το πέναλτι-δώρο στο τζαρτζάρισμα, έστω άγαρμπο, του Καμαρά. Ο παίκτης του Ολυμπιακού έχει βγει πρώτος στην μπάλα και τη διεκδικεί σώμα με σώμα με τον αντίπαλο του. Αν κάποιος σπρώχνει περισσότερο είναι ο Άγγλος, όπως φαίνεται από την κάμερα πίσω από το τέρμα.

• Στο μόνο που έχει δίκιο ο Άγγλος προπονητής είναι ότι ο Σλοβένος ρέφερι έπαιξε αλλιώς στο β΄ ημίχρονο. Ναι, στο β΄ ημίχρονο ήταν ένας πραγματικός διαιτητής, που σφύριζε βάσει της πραγματικότητας. Έδινε τα φάουλ που έκαναν συνεχώς με τα χέρια και τους αγκώνες οι Άγγλοι και έδωσε το πέναλτι (και την κίτρινη) για απλωμένο χέρι στο σουτ του Καμαρά-για να είμαστε ρεαλιστές, δεν ήταν ίδια περίπτωση με το χέρι στο α΄ ημίχρονο, στη σέντρα του Φορτούνη, γιατί ναι μεν και τότε βρήκε η μπάλα το χέρι, αλλά ο αμυντικός το είχε μαζέψει το χέρι προς τα πίσω.

• Απλά υπήρξε εκνευρισμός γιατί η όλη διαιτησία στο α΄ ημίχρονο ήταν καθαρά εχθρική προς τον Ολυμπιακό, από τον Σλοβένο, συμπατριώτη του προέδρου της «φίλης» μας της UEFA… Έβλεπες σε τράβηγμα της φανέλας του Ποντένσε να μη δίνεται φάουλ και σε αντίστοιχο τράβηγμα από τον Τσιμίκα να δίνεται. Έβλεπες να δίνονται όλα τα φάουλ υπέρ των Άγγλων κι όχι αυτό υπέρ του Τσιμίκα σε πολύ ευνοϊκή θέση κοντά στην περιοχή της Μπέρνλεϊ.

• Να ξέρετε δε ότι δεν έγινε απολύτως τίποτα από κανέναν εις βάρος του διαιτητή στο ημίχρονο, παρά τα όσα υπονόησε ο Άγγλος προπονητής.

• Κι εδώ έχει σημασία να σταθούμε και στο ρόλο που έπαιξε η εξέδρα. Το Καραϊσκάκη «έβραζε» από κάποιο σημείο και μετά, ξεσηκώθηκε κατά της διαιτησίας (με τη φωνή των Ολυμπιακών και χωρίς να ξεπεραστούν τα όρια) και προσωπικά δεν έχω καμία αμφιβολία ότι επηρέασε τον Σλοβένο για να σταματήσει να προκαλεί με τα σφυρίγματα του. Γιατί πολύ απλά κανείς διαιτητής δεν θέλει να τον γιουχάρει ένα γήπεδο.

• Και μπορεί ο Άγγλος προπονητής να είπε για άλλη διαιτησία στο β΄ ημίχρονο, λόγω των όσων και καλά έγιναν στην ανάπαυλα, αλλά εγώ είδα ότι ο Σλοβένος, ενώ είχε υποδείξει ένα λεπτό καθυστέρηση, έδωσε φάουλ υπέρ του Καμαρά σε καλή θέση έξω από την περιοχή των Άγγλων, μετά από εκτέλεση κόρνερ του Ολυμπιακού ακριβώς στο 45+1, παρότι δηλαδή θα μπορούσε μετά την απόκρουση των Άγγλων στο κόρνερ να σφυρίξει τη λήξη…

• Ήταν ίσως η πρώτη φορά μετά από πάρα πολύ καιρό, που οι οπαδοί του Ολυμπιακού έκραξαν τόσο άσχημα ένα διαιτητή στο Καραϊσκάκη, την στιγμή που έχουμε δει τόσα και τόσα εδώ και δύο χρόνια μέσα στο σπίτι του Ολυμπιακού σε πρωτάθλημα και Κύπελλο, με την εξέδρα όμως να γκρινιάζει για την ομάδα, χωρίς να βλέπει τα «εγκλήματα» που γίνονταν εις βάρος της από την εξυγίανση.

• Επιμένω δε σε αυτό που λέω εδώ και χρόνια, ότι δηλαδή η φωνή της κερκίδας είναι πολύ πιο αποτελεσματική υπέρ της ομάδας από εκτοξεύσεις αντικειμένων η, άλλες παρόμοιες συμπεριφορές, όπως πέρσι με την ΑΕΚ. Όταν ένα γήπεδο αποδοκιμάζει σφυρίζοντας τον διαιτητή η, τον αντίπαλο πάντα υπέρ της έδρας είναι…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x