Κώστας Νικολακόπουλος

Τρία γκολ «αστραπή», με αφανείς ήρωες Γκιγέρμε, Μασούρα και ωραία πρώτη του Μπρούνο!

Ο Κώστας Νικολακόπουλος γράφει στο sport-fm.gr για τον χθεσινό Ολυμπιακό και κάποιους πρωταγωνιστές του.

• Ο Ολυμπιακός βοηθήθηκε σίγουρα από το γρήγορο 1-0 στο Αγρίνιο. Πήρε αυτοπεποίθηση που του είχε λείψει στα προηγούμενα παιχνίδια. Κι αυτός έκανε εύκολο ένα παιχνίδι που δεν ήταν.

• Ο Παναιτωλικός μπορεί να είναι τελευταίος, αλλά να υπενθυμίσω ότι στην Τούμπα είχε χάσει στο γκολ (1-2) από τον ΠΑΟΚ, στο δε Αγρίνιο η ΑΕΚ είχε περάσει δύσκολα, επίσης στο γκολ (1-0 στο 70’) κι ο Παναθηναϊκός τις προάλλες είχε κολλήσει στο 0-0, προερχόμενος από το 3-2 επί της ΑΕΚ. Ακόμη κι ο Άρης στο Χαριλάου, που είχε κερδίσει 2-0 την ομάδα από το Αγρίνιο, ήταν με δύο γκολ από πέναλτι.

• Γενικά με τον Χάβο ο Παναιτωλικός είχε μία άλλη εικόνα. Ακόμη και το 0-3 από τον Πανιώνιο τις προάλλες στη Νέα Σμύρνη ήταν μαγική εικόνα και διαμορφώθηκε από τη διαιτησία, καθώς και το 1-0 και το 2-0 του Πανιώνιου ήταν από καθαρά επιθετικά φάουλ, κι ενδιάμεσα δεν δόθηκε πέναλτι υπέρ του Παναιτωλικού, όπως συμφώνησαν όλοι οι σχολιαστές διαιτησίας (Βαρούχας, Ακρίδας, Κάκος).

• Βέβαια, όλως τυχαίως η τόσο ευνοϊκή για τον Πανιώνιο διαιτησία ήρθε αμέσως μετά την επιτυχία του να σταματήσει τον Ολυμπιακό (1-1), αλλά αυτά «γίνονται στο ποδόσφαιρο», ειδικά τώρα που είναι σε φάση διαρκούς…εξυγίανσης. Είναι κι οι…συμπτώσεις άλλωστε: τον Πανιώνιο μέχρι πριν 15 ημέρες η διαιτησία τον πήγαινε «καροτσάκι». Με το που έκοψε όμως δύο βαθμούς από τον Ολυμπιακό, του έδωσε «δώρο» ένα ωραιότατο τρίποντο με τον Παναιτωλικό, σε ένα παιχνίδι που ήταν μεγάλη μάχη μεταξύ των δύο τελευταίων της βαθμολογίας…

• Τέλος πάντων, με αυτά άκρη δεν βγαίνει. Κι ούτε, δυστυχώς, πιστεύω ότι θα βγει, όσο η UEFA νίπτει τας χείρας της, σαν Πόντιος Πιλάτος. Σημασία έχει ο Ολυμπιακός να κάνει όσο το δυνατόν πιο καλά τη δουλειά του, όπως την έκανε χθες στο Αγρίνιο.

• Με τη φάση του 1-0 να είναι από τα γκολ που πραγματικά λείπουν από το ελληνικό πρωτάθλημα. Γιατί ήταν ένα γκολ-αστραπή! Εκτυλίχθηκε μέσα σε 12 δευτερόλεπτα, με τους «ερυθρόλευκους» να παίζουν τόσο γρήγορα, που θυμηθήκαμε αυτό που έλεγαν οι παλιοί δημοσιογράφοι, «με κινηματογραφική ταχύτητα».

• Η φάση ξεκίνησε (στο 04.50) με ένα γρήγορο ξεπέταγμα του Ομάρ προ του Αριγίμπι. Η μπάλα στον Μασούρα, αυτός με τη μία στον Γκιγέρμε κι εκείνος ξανά με τη μία στον Ποντένσε. Ο Πορτογάλος πάει να μπουκάρει, αλλά τον κόβουν. Κι εκεί που νομίζεις ότι χάνεται η ευκαιρία ης καλής επίθεσης, ο Μασούρας κερδίζει την μπάλα και δίνει έξυπνα στον Γκιγέρμε, αυτός πάλι με τη μία στον Ελ Αραμπί, εκείνος το ίδιο στον Ποντένσε κι η φάση τελειώνει (05.02) με το άψογο πλασάρισμα του Πορτογάλου!

• Μπορεί κάποιος να προσέξει ότι για να έρθει αυτό το γκολ χρειάστηκε να γίνουν πέντε πάσες «με τη μία»: δύο από τον Γκιγέρμε, δύο από τον Μασούρα και μία από τον Ελ Αραμπί, που ήταν κι η ασίστ στον σκόρερ Ποντένσε. Μπορεί δε γενικά να πέφτουν τα φώτα του χθεσινού 3-0 πάνω στον Ελ Αραμπί, με τα δύο γκολ και την μία ασίστ, και στον Ποντένσε, με το γρήγορο γκολ που ξεκλείδωσε το παιχνίδι, αλλά πίσω από τα τρία γκολ ήταν ουσιαστικά οι δύο καλύτεροι παίκτες χθες της ομάδας, ο Γκιγέρμε κι ο Μασούρας…

• Προκύπτει κι από την ανάλυση του 1-0, αλλά κι από το πώς προήλθαν τα άλλα δύο γκολ. Όπως έχει σημασία ότι και τα άλλα δύο γκολ ήταν κι αυτά αστραπή! Με επιθέσεις που ξεδιπλώθηκαν σε χρόνο «ντε τε»! Και που δείχνουν και τον δρόμο στον Ολυμπιακό, για το πώς πρέπει να παίζει για να βγαίνει από τη δύσκολη θέση: γ-ρ-ή-γ-ο-ρ-α!

• Στο μεν 2-0 ο Σουντανί (στο 40.18) παίρνοντας σε θέση δεξιού κόφτη (!) την απόκρουση ενός αντίπαλου σε αράουτ του Ομάρ στο μισό γήπεδο του Ολυμπιακού, κάνει πολύ έξυπνα την πάσα στον Μασούρα, στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας κι αυτός σηκώνοντας το κεφάλι βρίσκει τον Ελ Αραμπί για το γκολ με το κεφάλι (στο 40.27). Στο δε 3-0 ο Γκιγέρμε από την ίδια θέση που είχε στο 2-0 κι ο Σουντανί, δηλαδή 25-20 μέτρα κάτω από το κέντρο και προς την περιοχή του Σα, κάνει (στο 45.52) μία εκπληκτική 40άρα πάσα στον Τσιμίκα, που διεμβολίζει το δεξί άκρο της άμυνας και γυρνάει την μπάλα στον Ελ Αραμπί για το ωραίο τελείωμα (στο 46.04).

• Η διαπίστωση, εύκολη: το 1-0 έγινε σε φάση 12 δευτερολέπτων, το 2-0 σε φάση εννιά δευτερολέπτων και το 3-0 σε φάση 12 άλλων δευτερολέπτων!

• Και κάτι τελευταίο: ο Μπρούνο έκανε μία ωραία πρώτη εμφάνιση με τη φανέλα του Ολυμπιακού στο ελληνικό πρωτάθλημα. Ο Βραζιλιάνος, έχοντας να παίξει σε επίσημο παιχνίδι τέσσερις μήνες (από εκείνο το πολύ άτυχο τέταρτο που είχε μπει αλλαγή στην Τουρκία), χθες στην μόλις δεύτερη εμφάνιση του με τα «ερυθρόλευκα», έσω πάλι σαν ολιγόλεπτη (23 λεπτά) αλλαγή, έβγαλε όμορφα πράγματα στο παιχνίδι.

• Είχε δύο έξοχες απαλλαγές από τον αντίπαλο του, ζήτησε και πήρε πολύ την μπάλα, πέρασε καλή κάθετη για φάση στον Μασούρα, έβγαλε καλές συνεργασίες ιδίως με τον Τσιμίκα καθότι έπαιξε αριστερός εξτρέμ, γύρισε πίσω και βοήθησε κι αμυντικά, ήταν πιεστικός όταν χρειάστηκε στα μαρκαρίσματα του και γενικά έδωσε την εικόνα κοντρολαρισμένου μεσοκυνηγού και την αίσθηση ότι όταν πάρει λίγο τα πάνω του παίζοντας παραπάνω, μπορεί να δώσει βοήθειες στον Ολυμπιακό. Είχε και τις κακές στιγμές του, όταν έχασε εύκολα μία μπάλα κι όταν κόπηκε σε δύο άλλες περιπτώσεις, αλλά για πρώτο παιχνίδι μετά τις 13 Αυγούστου αν μη τι άλλο «κάτι» έδειξε.

Άσχετο: Μόνο σαν πλάκα μπορεί να εκληφθεί ότι το χθεσινό παιχνίδι της Τούμπας (2-0), με τον ΠΑΟΚ να έχει τέσσερα δοκάρια και τρία ακυρωθέντα για ένα κλικ γκολ, αποτελεί…απόδειξη για οτιδήποτε σχετικά με την Ξάνθη, που πήγε κι έπαιξε χωρίς προπονητή, χωρίς Μαλεζά, Ντίρεσταμ, Μουλέν, Φασίδη, με χαφ τους Καμαρά και Ντε Λούκας πρώτη φορά βασικούς στο φετινό πρωτάθλημα και στον πάγκο τους βασικούς μεσοεπιθετικά Γουίλιαν και Εντουάρντο…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x