Κώστας Νικολακόπουλος

Χωρίς Ποντένσε, Σουντανί, Χασάν. Και με αλλαγή Λοβέρα…

Ο Κώστας Νικολακόπουλος σχολιάζει στο sport-fm.gr δέκα πράγματα από τον χθεσινό Ολυμπιακό, σε επίπεδο τακτικής προσέγγισης.

· Σε τέτοιες περιπτώσεις, το ερώτημα πάντοτε θα είναι το ίδιο: θα μπορούσε να κάνει κάτι καλύτερο ο προπονητής;

· Ο Μαρτίνς ξεκίνησε το παιχνίδι με ένα σχηματισμό 4-3-3, με τρία κεντρικά χαφ, από τα οποία κανένα δεν είναι κλασικός κόφτης, αλλά και κανένα δεν είναι επιθετικό χαφ (Γκιγιέρμε, Μπουχαλάκης, Καμαρά). Έτσι είχε παίξει τα πέντε ματς στο Τσάμπιονς Λιγκ. Στο πρώτο, με την Τότεναμ (2-2), και στα έξι προκριματικά, είχε προτιμήσει να βάλει ένα επιθετικογενή παίκτη παραπάνω, με τον Βαλμπουενά δεκάρι και τους Ποντένσε, Γκερέρο, Μασούρα μπροστά. Τα αποτελέσματα ήταν καλύτερα στη δεύτερη περίπτωση.

· Ο Αρτέτα, από την πλευρά του, αν κι εκτός έδρας, επέλεξε να ξεκινήσει με τέσσερις επιθετικογενείς παίκτες. Τους Ομπαμεγιάνγκ, Μαρτινέλι στα άκρα και τον Γουίλοκ πίσω από τον σέντερ φορ Λακαζέτ. Δεν μπορεί κάποιος να πει ότι η Άρσεναλ έκανε έτσι τη διαφορά. Μάλιστα, από το 58’ έβγαλε έναν από τους τέσσερις μπροστινούς (Μαρτινέλι) και πέρασε έναν εξτρά κεντρικό χαφ (Σεμπάγιος), δείχνοντας ότι θέλει να σφίξει το κέντρο του και ότι το 0-0 δεν τον χάλαγε καθόλου.

· Ακριβώς εκείνη την στιγμή, ο Μαρτίνς έκρινε ότι πρέπει να αντιδράσει. Και μέσα σε έξι λεπτά αυτός έκανε το αντίστροφο, πέρασε έναν εξτρά επιθετικογενή παίκτη (Φορτούνη) κι έβγαλε έναν κεντρικό χαφ (Μπουχαλάκη). Κακός δεν ήταν ο Μπουχαλάκης, αλλά ούτε αυτός, ούτε ο Γκιγιέρμε, ούτε ο Καμαρά έκαναν κάποια διαφορά χθες. Προφανώς ο προπονητής διάλεξε να αφήσει τον Μαντί, λόγω δυνάμεων και τον Βραζιλιάνο, γιατί τον θεωρεί κομβικό και ποτέ δεν τον αλλάζει.

· Η ουσία είναι ότι οι ρόλοι άλλαξαν κι ο Ολυμπιακός έπαιξε στην τελευταία μισή ώρα 4-4-2 (η, 4-2-3-1), η δε Άρσεναλ 4-3-3. Και να που σε αυτό το διάστημα, το γκολ ήρθε από την Άρσεναλ κι όχι από τον Ολυμπιακό. Για να αποδειχθεί ότι το να παίζεις με εξτρά επιθετικογενείς παίκτες, δεν σημαίνει απαραίτητα κι ότι θα σκοράρεις πιο εύκολα.

· Η δεύτερη αλλαγή του Μαρτίνς ήταν ο Λοβέρα αντί του Μασούρα. Ορθή η αντικατάσταση του Μασούρα, καθώς είχε τρέξει πάρα πολύ κι έπεφτε η απόδοση του από τα μέσα του β΄ ημιχρόνου. Εξεζητημένη η επιλογή του Λοβέρα. Το παιδί το έχει βάλει 12 φορές αλλαγή. Βοήθειες ουσιαστικά έχει πάρει σε ένα ματς, στο Βόλο. Ένα στα 12 είναι πολύ λίγο για να μπαίνει με την Άρσεναλ.

· Ο Ραντζέλοβιτς έπρεπε να πάρει χρόνο. Όχι γιατί δεδομένα θα έδινε κάτι παραπάνω, αλλά κάποιες φορές μπαίνοντας αλλαγή ιδίως στην Ευρώπη σου έδωσε μία ελπίδα ότι κάτι μπορείς να περιμένεις, έστω κι αν δεν είναι «στρωτός» παίκτης όπως ο Αργεντίνος. Και κυρίως, με την παρουσία του σε ρόλο έξω δεξιά, θα απέφευγε ο Ολυμπιακός αυτό το ζευγάρωμα Βαλμπουενά-Σάκα. Διότι, ο Ματιέ από το 60’ περίπου άρχισε να φεύγει από τα αριστερά και να πηγαίνει δεξιά, ίσως γιατί τον βόλευε περισσότερο για να σεντράρει, ίσως γιατί ήθελε να βγάλει υπεραριθμίες από εκείνη την πλευρά ο Ολυμπιακός. Και με το που μπήκε ο Λοβέρα, ο οποίος έπαιξε αριστερά, ο Γάλλος εγκαταστάθηκε πλέον στα δεξιά.

· Ωστόσο, παίζοντας από τα αριστερά ο Βαλμπουενά, είχε αντίπαλο τον Σωκράτη, που σαν δεξί μπακ χθες, στην επίθεση έβγαινε μόνο για τα αράουτ. Έτσι ο Ολυμπιακός έπαιζε με τον καλό χθες αμυντικά Τσιμίκα πάνω στον Ομπαμεγιάνγκ και δεν κινδύνευε από την αδυναμία του Ματιέ να γυρίσει και να βοηθήσει τον μπακ, όσο περνούσε ο χρόνος-γιατί στην αρχή που είχε δυνάμεις το έκανε. Όταν όμως ο Βαλμπουενά πήγε από δεξιά, εκεί είχε αντίπαλο τον Σάκα. Ένα μπακ-σφαίρα, τον οποίο δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει στις επελάσεις του ούτε ο Μασούρας, που αν μη τι άλλο είναι συνεπής από τακτική κι έχει τρεξίματα. Τουλάχιστον γύριζε πίσω και μάρκαρε.

· Όταν λοιπόν στο 81’ έφυγε ο Σάκα σαν τρένο μπροστά, ο παίκτης που θα έπρεπε να τον μαρκάρει, ο Βαλμπουενά, έμεινε 40 μέτρα μακριά του, εξασθενημένος από την υπερπροσπάθεια. Κι ο Σάκα, άνετα κι ωραία, έβγαλε την ασίστ στον Λακαζέτ-παρεμπιπτόντως, ο Ομάρ πήγε απαράδεκτα στη φάση πάνω στον Ομπαμεγιάνγκ. Αντί να τον στριμώξει, να τον πιέσει να του κάνει έστω φάουλ, τον μάρκαρε από τα τρία μέτρα. Ανεπίτρεπτο για τόσο έμπειρο αμυντικό.

· Τέλος πάντων, εάν έπαιζε ο Ραντζέλοβιτς από δεξιά, όπως ήταν λογικό, κι έμενε αριστερά ο Βαλμπουενά ως το τέλος, αν μη τι άλλο θα περιμέναμε από τον φρέσκο και γρήγορο Σέρβο να είχε καλή επιστροφή στην προώθηση του Σάκα στη φάση του γκολ. Γιατί σε τέτοιο επίπεδο, τα ματς από μία λεπτομέρεια κρίνονται. Κι εδώ η λεπτομέρεια ήταν ότι ο Σάκα έκανε περίπατο στο 81’ σε θέση μέσα αριστερά, γιατί ο Βαλμπουενά ήταν αδύνατο να τον παρακολουθήσει, ενώ κι ο Καμαρά, που ίσως έπρεπε να πάει να καλύψει τον συμπαίκτη του, είχε κι αυτός ξεμείνει.

· Κατά την γνώμη μου, έπρεπε να έκανε και τρίτη αλλαγή ο Μαρτίνς, προς το τέλος. Να περνούσε τον Τοροσίδη αντί του Βαλμπουενά, που είχε σκάσει. Ο Τόρο έχει την αίσθηση του γκολ και θα μπορούσε σε μία στημένη φάση η, σέντρα να κάνει ζημιά. Λεπτομέρεια: ο Τοροσίδης δεν ήταν ούτε 18άδα, γιατί προτιμήθηκαν δύο στόπερ, ο Σισέ κι ο Αβραάμ. Γιατί να χρειάζονταν, όμως, δύο στόπερ στον πάγκο;

· Βεβαίως, και πέραν της καλόπιστης κριτικής προς τον προπονητή, πρέπει να παραδεχθούμε την μεγάλη ατυχία του. Με το που δήλωσε τον Σουντανί στη λίστα για το Γιουρόπα Λιγκ, αποκλείοντας ταυτόχρονα τον Χασάν, γιατί δεν χώραγε ο Αιγύπτιος, ο Αλγερινός έπαθε χιαστούς. Κι ο Ολυμπιακός έχασε για την Ευρώπη και τον Σουντανί και τον Χασάν! Ξεμένοντας με τον Ελ Αραμπί.

· Έχοντας ήδη χάσει τον Ποντένσε και αναπληρώνοντας τον με ένα στοίχημα, όπως ο νεαρός Τούρκος Μορ, που μέχρι τώρα δεν παίζει παρά λίγα λεπτά σε αδιάφορα παιχνιδια Κυπέλλου, για τον Ολυμπιακό ήταν ένα μεγάλο πλήγμα η απώλεια του Σουντανί. Στο πρωτάθλημα και στο Κύπελλο τουλάχιστον παίρνει λύσεις από τον Χασάν κι εκεί φαίνεται ότι θα είναι «όλα τα λεφτά». Να συνεχίσει έτσι ο Φαραώ.

· Η επιστροφή του Φορτούνη λογικά θα δώσει βοήθειες, αλλά ακόμη τις έχουμε δει σε μικρό βαθμό. Και στην Ευρώπη αυτή την στιγμή λέμε ότι κακώς δεν μπήκε στη λίστα ο Χασάν και μπήκε ο Φορτούνης.

· Αντίθετα, αποκάλυψη χθες ήταν η άλλη αλλαγή της λίστας, ο Μπα. Για τόσο δύσκολο παιχνίδι και πρώτη φορά βασικός στην Ευρώπη, ήταν πραγματικά πάρα πολύ καλός. Σαφώς καλύτερος του έμπειρου Σεμέδο, που παρεμπιπτόντως σε κάθε ματς έχει και μία κίτρινη στο τσεπάκι…Τώρα, αυτό που είπε ότι δεν ήξερε ότι ήταν στο όριο καρτών, είναι ασχολίαστο-προφανώς μας δουλεύει. Εδώ ο Ολυμπιακός δήλωσε στη λίστα και τον Μπα, ακριβώς γιατί ήταν στο όριο ο Σεμέδο…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x