Θαλάσσια Σπορ

Πλυτάς στο Sport-fm.gr: «Στη θάλασσα νιώθω ελεύθερος»

Ο Νικόλας Πλυτάς ανοίγει την καρδιά του στο Sport-fm.gr και μιλάει για τα θαλάσσια σπόρ, δηλαδή για τη ζωή του όλη.

Το φαινόμενο Νικόλας Πλυτάς, που με το ταλέντο και την αγάπη του για το νερό έχει φτάσει στην κορυφή του θαλάσσιου σκι άλλων αθλημάτων του νερού και όχι μόνο, κάνοντας γνωστή την Ελλάδα σε ολο τον κόσμο μίλησε στο Sport-fm.gr

Συνέντευξη στους: Νικολέττα Γκαρέτσου και Δημοσθένη Καραμούζα

Πως ξεκίνησε η ενασχόληση σου με τα αθλήματα του νερού;

Ξεκίνησα κολυμβητήριο όταν ήμουν 3 ετών. Από το κολυμβητήριο έβλεπες τη θάλασσα και τη σχολή σκι και wakeboard που υπήρχε. Πήγαινα για κολύμπι και κρυφοκοίταζα τους αθλητές που έκαναν σκι. Ήταν θέμα χρόνου να αρχίσω. Έπεισα τους γονείς μου και στα 5 μου ξεκίνησα.

Πως είναι η καθημερινότητα ενός νέου που ασχολείται με αυτά τα σπορ και πόσο δύσκολο είναι για ένα παιδί 5 ετών να ξεκινήσει;

Για μένα δεν ήταν δύσκολο, διότι το σπίτι μου βρισκόταν 5 λεπτά από τον Ναυτικό Όμιλο Βουλιαγμένης, οπότε έβλεπα αθλητές να τα κάνουν και έτσι είδα το σπορ. Επίσης όταν ξεκίνησα δεν χρειαζόταν χρόνος στις μετακινήσεις. Όσον αφορά την καθημερινότητα, ένας αθλητής θαλασσίων σπορ πρέπει να περνάει όσον το δυνατόν περισσότερες ώρες στο νερό για να εξοικειώνεται με αυτό.

Είναι ακριβό άθλημα; Πρέπει οι γονείς να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να προχωρήσει το παιδί;

H αλήθεια είναι πως αν το παιδί από μικρό προπονηθεί και αφοσιωθεί, θα το δουν κάποιοι άνθρωποι και θα το ξεχωρίσουν. Αν γίνει αυτό, τότε θα μπει σε κάποιο σωματείο και όλα θα βρουν το δρόμο τους, διότι θα υπάρξει βοήθεια για να συμμετέχει σε αγώνες και προπονήσεις.

Πότε κατάλαβες ότι έχεις ταλέντο και ότι μπορείς να πας ένα βήμα παρακάτω;

Το κατάλαβα αρκετά μικρός! Ήμουν 11 χρονών και πήγα στους Ευρωπαϊκούς αγώνες στο Βέλγιο, εκεί αγωνίστηκα στην κατηγορία που ήταν για παιδιά 14 ετών, εγώ ήμουν 11 και παρόλα αυτά βγήκα δεύτερος. Τότε είπα ότι μπορώ να φτάσω ψηλά.

Γυρνάς στην Ελλάδα και είσαι πλέον δεύτερος στην Ευρώπη, από κει και πέρα τι έγινε;

Αφοσιώθηκα! Πήρα την απόφαση να δουλέψω και να φτάσω όσο πιο ψηλά γίνεται. Το αποτέλεσμα ήταν δυο χρόνια αργότερα να βγω πρώτος στην Ευρώπη.

Ποιες χώρες έχουν μεγαλύτερη παράδοση στα θαλάσσια σπορ;

Έχουν οι Μεσογειακές χώρες και γενικά οι χώρες που έχουν θάλασσα και μεγάλες λίμνες. Βέβαια τεράστια παράδοση έχει και η Αμερική.

Τι απαιτεί η καθημερινότητα ενός αθλητή σκι στο θέμα προπόνησης;

Αρχικά αυτό που παίζει ρόλο είναι οι ώρες που περνάς στο νερό. Από κει και πέρα το γυμναστήριο παίζει μεγάλο ρόλο, διότι το σώμα πρέπει να είναι δυνατό κ αι η φυσική κατάσταση στα ύψη. Ειδικά τον χειμώνα που μερικές μέρες είναι δύσκολο να μπεις στο νερό, πρέπει να κάνεις προπόνηση στο γυμναστήριο.

Πηγαίνεις για προετοιμασία στο εξωτερικό;

Βέβαια! Πηγαίνω συστηματικά στην Φλόριντα στην Αμερική, που έχει απίστευτες λίμνες. Επίσης όταν εκεί είναι καλοκαίρι εδώ είναι χειμώνας, οπότε μπορώ να κάνω σκι με το μαγιό μου, ενώ εδώ βρέχει και έχει κρύο.

Συμβαίνει το αντίθετο, δηλαδή να έρχονται αθλητές από το εξωτερικό για προπόνηση στην Ελλάδα;

Ναι ,τα καλοκαίρια έρχονται πολλοί ξένοι αθλητές. Κάνουν διακοπές και προπόνηση, περνάνε πολύ όμορφα. Έχουμε πολλές λίμνες που είναι καταπληκτικές για προπόνης, ενώ και στη θάλασσα νωρίς το πρωί, το νερό είναι λάδι.

Υπάρχει υποστήριξη από το κράτος και την ομοσπονδία για τα αθλήματα αυτά;

Δεν θα το κρύψω, δεν υπάρχει καμία υποστήριξη δυστυχώς.

Εκτός από το θαλάσσιο σκι ασχολείσαι και με άλλα αθλήματα. Μίλησε μας για αυτά.

Ασχολούμαι με το wakeboard και με το σερφ. θα εκπροσωπήσω μάλιστα την Ελλάδα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα σερφ που θα διεξαχθεί στις 15 Σεπτεμβρίου στην Ιαπωνία. Είναι ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή μου και χαίρομαι πολύ για αυτό.

Η συνεργασία με τη Red Bull πώς ήρθε;

Στα 13 μου με είδαν να κάνω σκι θαλάσσης, αλλά και snowboard στο βουνό, με πλησίασαν και μου ζήτησαν να κάνουμε μια συνάντηση. Έτσι και έγινε, πήγα με τους γονείς μου, συζητήσαμε και έκλεισε η συνεργασία.

Μίλησε μας για την ιδέα να κάνεις θαλάσσια σπορ σε ομορφιές της Ελλάδας.

Μου αρέσει να κάνω συνέχεια κάτι καινούργιο. Έτσι εξελίσσω το άθλημα, αλλά και τον εαυτό μου. Σκέφτηκα λοιπόν πως το να κάνω λήψεις σε ομορφιές του τόπου μας θα ήταν για μένα εξαιρετική εμπειρία, αλλά παράλληλα θα προσέφερα πολλά στο σπορ και στη χώρα, αφού από αυτά τα πρότζεκτ υπάρχει προβολή τόσο του αθλήματος, αλλά και της Ελλάδας.

Πόσο εύκολο είναι να ένας αθλητής σκι να αρχίσει σερφ ή wakeboard και το αντίθετο;

Η αλήθεια είναι ότι όλα αυτά μοιάζουν μεταξύ τους οπότε η μετάβαση είναι εύκολη.

Το ενδεχόμενο να φύγεις και να κάνεις καριέρα στο εξωτερικό το έχεις στο μυαλό σου;

Δεν μας λείπει κάτι ως χώρα. Έχουμε τη θάλασσα και τις λίμνες. Την Ελλάδα δεν την αλλάζω με τίποτα, θέλω να μείνω εδώ για πάντα και να κάνω αυτό που κάνω. Βέβαια λείπω συνέχεια στο εξωτερικό για προπόνηση, οπότε αποκτώ εμπειρία και συναναστρέφομαι με ξένους αθλητές. Μου αρέσει πολύ που έχω για βάση την Ελλάδα και ταξιδεύω.

Πόσο δύσκολο είναι να συνδυάζεις τόσα διαφορετικά σπορ;


Δεν μου είναι καθόλου δύσκολο, γιατί το ένα άθλημα συμπληρώνει το άλλο.


Ποιο είναι το πιο δυνατό συναίσθημα που σου προσφέρει η θάλασσα και αυτά τα αθλήματα;

H ελευθερία! Είμαι εγώ και η θάλασσα, δεν υπάρχει κάτι άλλο, είναι απλά τέλειο!

Ασχολείσαι και με το skateboard;

Ναι, αλλά όχι τόσο πολύ όσο τα υπόλοιπα. Κάνω skateboard πολύ ελεγχόμενα, γιατί υπάρχει πάντα ο κίνδυνος τραυματισμού.

Υπάρχουν μικρά παιδιά που ξεκινάνε θαλάσσια σπορ και πόσα από αυτά συνεχίζουν αγωνιστικά;

Υπάρχουν πολλά μικρά παιδάκια που αρχίζουν και αυτό είναι πολύ ευχάριστο. Βέβαια στην πορεία, κάποια θα ασχοληθούν αγωνιστικά, ενώ τα υπόλοιπα θα μάθουν να κάνουν για παράδειγμα σκι, έτσι ώστε να έχουν ένα χόμπι στις καλοκαιρινές διακοπές. Όποιον δρόμο και να ακολουθήσει κανείς είναι όμορφος.

Σε πλησιάζουν μικρά παιδιά για να δηλώσουν τον θαυμασμό τους;

Ναι, γίνεται αρκετά συχνά αυτό. Είναι κάτι το οποίο με κάνει πολύ χαρούμενο. Είμαι πάντα πρόθυμος να δώσω τις συμβουλές μου και να μυήσω νέα παιδιά στο χώρο.

Είναι αλήθεια ότι κάνεις παρέα με πολλούς πρωταθλητές από το εξωτερικό;

Eίναι! Κάνω παρέα με πολλούς ξένους αθλητές και είναι τόσο όμορφο συναίσθημα. Γενικά ο αθλητισμός δίνει αυτή τη δυνατότητα και έτσι μπορείς να γνωρίζεις ανθρώπους με διαφορετική κουλτούρα με τους οποίους έχεις κοινούς στόχους.

Πώς σε έχει διαμορφώσει η θάλασσα και τα σπορ του νερού στην προσωπική σου ζωή;

Σίγουρα έχω μάθει να έχω πρόγραμμα, να θέτω στόχους και να αφοσιώνομαι σε αυτούς. Ο πρωταθλητισμός σε μαθαίνει να πεισμώνεις και να παλεύεις για ένα όνειρο!

Θα ξεχώριζες κάποια στιγμή στην μέχρι τώρα καριέρα σου;

Θέλω συνέχεια να εξελίσσομαι και έχω πολλές στιγμές που χάρηκα πολύ, αλλά όση και να ήταν η χαρά μου ποτέ δεν είπα: «αυτό ήταν», πάντα στόχευα σε κάτι επόμενο.

Το ιδανικό σενάριο από εδώ και πέρα, ποιο είναι για σένα;

Σίγουρα θέλω να βγω πρώτος στον κόσμο, καθώς και να δοκιμάσω καινούρια πράγματα, πρωτοποριακά για το άθλημά μου.
Παρότι είναι πολύ νωρίς ακόμα, υπάρχει στην άκρη του μυαλού σου η ιδέα να ανοίξεις μία δική σου σχολή κάποια στιγμή;
Η αλήθεια είναι ότι έχω πολλά χρόνια μπροστά μου για να συνεχίσω αυτό που κάνω τώρα, αλλά δεν κρύβω ότι έχω διάφορα στο μυαλό μου.


inner

Υπάρχει η ιδανική στιγμή για να σταματήσει κάποιος να αγωνίζεται στο θαλάσσιο σκι;

Χαρακτηριστικά θα σας πω πως αυτός που είναι αυτή τη στιγμή ο κορυφαίος στο θαλάσσιο σκι και συγκεκριμένα στο trick σκι με το οποίο ασχολούμαι κι εγώ, είναι 39 χρονών και δεν τον «αγγίζει» κανείς, οπότε εξαρτάται καθαρά από τον καθένα και το πότε θα νιώσει ο ίδιος ότι πρέπει να σταματήσει.

Ποια είναι τα εφόδια που χρειάζεται να έχει κανείς για να διαπρέψει στο θαλάσσιο σκι;

Το βασικό είναι να μπορεί να θέτει στόχους, να επικεντρώνεται σε αυτούς και ότι και να γίνει να μην αποκλίνει από την πορεία του.

Τι άλλο περιλαμβάνει το πρόγραμμά σου για το προσεχές μέλλον, πέρα από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα σερφ στην Ιαπωνία στο οποίο αναφέρθηκες ήδη;

Πριν από αυτό έχω τους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες θαλασσίου σκι που διεξάγονται στα Ιωάννινα, μία εβδομάδα νωρίτερα, ένα event για το οποίο έχω δουλέψει πάρα πολύ, έτσι ώστε να τα πάω καλά. Έπειτα, τον Οκτώβρη έχω το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα θαλασσίου σκι.

Μπορεί το σκάφος και ο οδηγός του να επηρεάσουν το αποτέλεσμα ενός αγώνα;

Υπό φυσιολογικές συνθήκες όχι, πρέπει να γίνει κάποιο πολύ μεγάλο λάθος από πλευράς του οδηγού, κάτι που είναι φυσικά εξαιρετικά σπάνιο.

Πριν από κάποιο μεγάλο αγώνα τι κάνεις; Υπάρχει κάποιο τελετουργικό που ακολουθείς;

Τρώω καλά το προηγούμενο βράδυ και κοιμάμαι νωρίς. Την επομένη, παίρνω το πρωινό μου και κάποια ώρα πριν τον αγώνα ακούω μουσική, συγκεντρώνομαι και προσπαθώ να ηρεμήσω, ενώ ταυτόχρονα σκέφτομαι πολύ καλά το πρόγραμμά μου και αυτό που έχω να κάνω.

Πως έχει η διαδικασία σε μία διοργάνωση θαλασσίου σκι;

Συνήθως υπάρχει ένας προκριματικός γύρος και μετά ακολουθεί ο τελικός. Στο trick σκι έχεις 20 δευτερόλεπτα για ένα πέρασμα και άλλα 20 για δεύτερο. Στη διάρκεια αυτών των δύο περασμάτων πρέπει να κάνεις όσα περισσότερα κόλπα μπορείς, με κάθε ένα εξ’ αυτών να πιάνει κάποιους βαθμούς, οι οποίοι στο τέλος αρθροίζονται για το τελικό σκορ .

Οι γυναίκες τι θέση έχουν στα υδάτινα σπορ, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό;

Οι γυναίκες τα πάνε πολύ καλά στα σπορ του νερού και σημειώνουν μάλιστα απίστευτα σκορ, ενώ στη χώρα μας πολλές είναι οι γυναίκες που δραστηριοποιούνται στο χώρο.

Πόσο σημαντικό είναι να πέσεις στα χέρια του σωστού δασκάλου για τη μετέπειτα εξέλιξή σου;

Πολύ σημαντικό, γιατί ένας σωστός δάσκαλος, εκεί που θα δει ότι μπορείς να βελτιωθείς θα σε ωθήσει να δοκιμάσεις κάτι καινούριο. Αν αυτό δε συμβεί, τότε θα μείνεις στάσιμος, μέχρι να καταλάβεις μόνος σου ότι πρέπει να δοκιμάσεις κάτι το νέο. Ο καλός δάσκαλος ξέρει να βλέπει και να καταλαβαίνει πότε ο αθλητής πρέπει να κάνει το επόμενο βήμα.


Ποιοι είναι αυτοί που σε βοήθησαν περισσότερο στη μέχρι τώρα πορεία σου;

Σίγουρα οι γονείς μου, που με στήριξαν απίστευτα όταν ήμουν μικρός, αλλά και πολλοί άνθρωποι του χώρου, όπως ήταν ο πρώτος μου προπονητής ο Αντώνης Αναστασίου ή ο Γιώργος Χατζής.

Η καλύτερη συμβουλή που σου έχουν δώσει;

Αυτή είναι τεχνικής φύσεως. Όταν έχεις 20 δευτερόλεπτα να συμπληρώσεις ένα run και κάνεις ένα κόλπο έχεις συνήθως την τάση να σκέφτεσαι το επόμενο, εμένα όμως μου είπαν να μένω συγκεντρωμένος στο κόλπο που εκτελώ εκείνη τη στιγμή, οπότε αυτό και κάνω και είναι κάτι που θεωρώ ότι με έχει βοηθήσει.

Πόσο καιρό μπορεί να δουλεύεις στην προπόνηση για να «βγάλεις» ένα κόλπο;

Ανάλογα. Μπορεί να δοκιμάσεις ένα καινούριο κόλπο και να σου «βγει» με τη μία και από την άλλη μπορεί να προσπαθείς ένα άλλο για χρόνια και να μη σου «βγαίνει» με τίποτα. Εγώ για παράδειγμα έχω καταφέρει να πετύχω με τη μία κόλπα που θεωρούνται πολύ δύσκολα και άλλα θεωρητικά πιο εύκολα δε μπορώ να τα κάνω με τίποτα.

Υπάρχει κάτι με το οποίο θα ήθελες να ασχοληθείς και λόγω της αφοσίωσής σου στα θαλάσσια σπορ δε κατάφερες να πραγματοποιήσεις;

Η αλήθεια είναι πως είμαι απόλυτα ικανοποιημένος με το πώς έχουν εξελιχθεί τα πράγματα για μένα, μου αρέσει πάρα πολύ αυτό που κάνω και δε θα το άλλαζα με τίποτα άλλο.

Ασχολείται κάποιος άλλος από την οικογένειά σου με τα θαλάσσια σπορ; Πως αντέδρασαν οι γονείς σου στην απόφασή σου να κάνεις αυτό το πράγμα;

Όχι. Κανείς άλλος δεν έχει σχέση με το χώρο. Όσο για το δεύτερο σκέλος της ερώτησης η αλήθεια είναι πως με στήριξαν απίστευτα.

Έχεις κάνει θυσίες;

Σίγουρα, ο αθλητισμός, σε κάθε μορφή του απαιτεί θυσίες, αλλά όταν κάνεις αυτό που αγαπάς δε τις νιώθεις ως τέτοιες.

Που μπορεί να πάει κάποιος στην Αθήνα που θέλει να ασχοληθεί με το θαλάσσιο σκι; Στην επαρχία;

Υπάρχει ο Ναυτικός Όμιλος Κατοίκων Βουλιαγμένης, ο Ναυτικός Όμιλος Βάρκιζας, o Ναυτικός Όμιλος Βουλιαγμένης, επίσης διάφορες σχολές όπως π.χ. στο Σχοινιά. Στην υπόλοιπη Ελλάδα υφίστανται επιλογές όπως αυτές του Ζηρού , των Ιωαννίνων, της Κοζάνης και άλλες.


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x