Τάσος Νικολόπουλος

«Άρτζι» και «Σφαιρό» δείχνουν τον δρόμο

Το μεγαλείο του δεύτερου τελικού της Basket League στο ΟΑΚΑ μέσα από την στάση των προπονητών του Παναθηναϊκού, Αργύρη Πεδουλάκη και του Ολυμπιακού, Γιάννη Σφαιρόπουλου. Γράφει ο Τάσος Νικολόπουλος.

Ως ένας από τους συγκλονιστικότερους τελικούς και με φινάλε που δεν θα μπορούσε να φανταστεί ούτε το πιο… διεστραμμένο μυαλό, θα περάσει στην ιστορία του αθλήματος το δεύτερο παιχνίδι της σειράς των τελικών της Basket League, που διεξήχθη στο κλειστό των ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Οι εναλλαγές των συναισθημάτων στα τελευταία οχτώ δευτερόλεπτα ήταν απίστευτες, αφού το μεγάλο τρίποντο του Δημήτρη Διαμαντίδη ακολούθησε το τεράστιο του Βασίλη Σπανούλη, που εν τέλει έκρινε και το παιχνίδι.

Γράφει ο Τάσος Νικολόπουλος

Δεν θα σταθώ ούτε στο μεγαλείο των αρχηγών των δύο «αιωνίων», ούτε στο αγωνιστικό κομμάτι γενικότερα, αλλά ούτε και σε αυτό της διαιτησίας. Πολύ σημαντικό σημείο αναφοράς πρέπει να αποτελέσει η στάση των δύο προπονητών μετά τη λήξη του αγώνα και ενώ όλα εξακολουθούν να είναι στο… κόκκινο. Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος αρχικά και ο Αργύρης Πεδουλάκης στη συνέχεια, με τη στάση που τήρησαν για διαφορετικά πράγματα, απλώς δείχνουν τον σωστό δρόμο. Αυτόν, που έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, πρέπει να ακολουθήσουν όλοι.

Στη συνέντευξη Τύπου, που ακολούθησε τον αγώνα, ο προπονητής του Ολυμπιακού έσπευσε να ζητήσει δημόσια συγγνώμη από τον συνάδελφό του για το γεγονός ότι δεν τον χαιρέτησε, ως είθισται, μετά τη λήξη, καθώς έφυγε… σφαίρα μαζί με όλους τους παίκτες για τα αποδυτήρια μετά το τρίποντο νίκης από τον Βασίλη Σπανούλη. Και δεν έμεινε μόνο σε αυτό, αλλά περίμενε στωικά για τουλάχιστον δέκα λεπτά έξω από την αίθουσα Τύπου για να δώσει το χέρι του στον «Άρτζι». Αν μη τι άλλο, δείγμα υγείας και σεβασμού προς τον αντίπαλο.

Λίγα λεπτά αργότερα, ο προπονητής του Παναθηναϊκού έστειλε ένα εξίσου σπουδαίο μήνυμα τόσο για τη συνέχεια των τελικών, αλλά και γενικότερα, αφού αρκέστηκε να αναφέρει-καταγράφει και όχι να σταθεί στην τελευταία φάση του αγώνα, που έκρινε και τον τελικό νικητή. «Ήταν βήματα. Δεν μένουμε στην τελευταία φάση, δεν είναι αυτή το παιχνίδι» ήταν τα χαρακτηριστικά λόγια που χρησιμοποίησε. Θα μπορούσε να «κρυφτεί» πίσω από αυτή την φάση, αλλά δεν το έκανε. Αντίθετα, ανέφερε αναλυτικά τα προβλήματα της ομάδας του και τα λάθη που έφεραν την ήττα.

Με διαφορά λίγων λεπτών, έβγαινε από το ρεπορτάζ ότι η διοίκηση σκεφτόταν να καταθέσει ένσταση και αν αυτή δεν γίνει δεκτή, θα εξεταζόταν το ενδεχόμενο να μην αγωνιστεί η ομάδα στο τρίτο παιχνίδι στο ΣΕΦ. Δεκατέσσερις ώρες αργότερα και αφού επικράτησε η ψυχραιμία και η λογική, η ΚΑΕ γνωστοποίησε ότι δεν θα γίνει μια τέτοια ενέργεια, που είναι αντίθετη με τις ιδέες και τις αξίες που πρεσβεύει ο σύλλογος. Αυτή είναι η ενδεδειγμένη στάση και το μήνυμα ότι η ομάδα θα προσπαθήσει να κερδίσει εντός των τεσσάρων γραμμών. Χωρίς να σημαίνει ότι η διοίκηση δεν πρέπει να κάνει τα πάντα για να προστατεύσει τα συμφέροντά της, αυτός είναι ο τρόπος, που πρέπει να αντιμετωπίζονται ανάλογες καταστάσεις. Άλλωστε, μιλάμε για έναν σύλλογο με έξι αστέρια στη φανέλα!

Υ.Γ.1: Σε δεύτερο παιχνίδι της σειράς των τελικών, η συμπεριφορά των φιλάθλων δεν ξέφυγε από τα επιτρεπόμενα όρια. Επίσης, στο ΣΕΦ οι πολλοί διέκοψαν εμετικό σύνθημα κάποιων λίγων για τον Δημήτρη Διαμαντίδη και στο ΟΑΚΑ κάποιοι χειροκρότησαν τον Γιώργο Πρίντεζη στην παρουσίαση των ομάδων, με αφορμή τον θάνατο του πατέρα του. Για τα ελληνικά δεδομένα, αυτό αποτελεί τεράστια πρόοδο. Μακάρι να υπάρχει και συνέχεια…

Υ.Γ.2: Ευτυχώς που η διοίκηση της ΚΑΕ Παναθηναϊκός δεν θα κάνει πράξη την απειλή να μην αγωνιστεί στον τρίτο τελικό. Θα ήταν το δεύτερο φάουλ, μετά από αυτό που υπέπεσε η ΚΑΕ Ολυμπιακός, με την καταγγελία σε βάρος του Αργύρη Πεδουλάκη για τη συμπεριφορά του στο τρίτο παιχνίδι της ημιτελικής σειράς με τον Άρη.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x