Τάσος Νικολόπουλος

Η Ελλάδα που «έγραψε» και άλλαξε την ιστορία!

Ο Τάσος Νικολόπουλος γράφει στο sportfm.gr για το έπος της Σαϊτάμα, που αποτελεί ένδοξη, αλλά μακρινή ανάμνηση του ελληνικού μπάσκετ. Η Team USA που δεν ξανακοίταξε πίσω και η Ισπανία που εκτοξεύθηκε.

Το πρωινό της πρώτης μέρας του φθινοπώρου του 2006 ήταν γραφτό να σημαδέψει για πάντα το ελληνικό μπάσκετ. Στην Σαϊτάμα της μακρινής Ιαπωνίας έμμελε να γραφτεί μια από τις πιο χρυσές σελίδες του αθλήματος στη χώρα, η οποία θα μνημονεύεται εις τους αιώνας των αιώνων, παρότι δεν έκρινε κάποιον τίτλο.

Μάλιστα, αποτελεί τεράστιο σημείο αναφοράς και στον παγκόσμιο αθλητισμό, αφού ποτέ άλλοτε μέχρι σήμερα, ένας ημιτελικός δεν προκάλεσε τέτοιο πάταγο και δεν άφησε τέτοια… απόνερα. Και πως αλλιώς θα μπορούσε να συμβεί, αφού η Ελλάδα νικούσε με κατοστάρα τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και έπαιρνε την πρόκριση στον τελικό του Μουντομπάσκετ.

Γράφει ο Τάσος Νικολόπουλος

Τι μέρα κι εκείνη! Λόγω διαφοράς ώρας με την Ιαπωνία, σηκωθήκαμε το πρωί να παρακολουθήσουμε το παιχνίδι με το φραπεδάκι στο χέρι, αφού ήμασταν άμαθοι τότε στα… φρέντα! Αλλά και χωρίς καφέ θα άνοιγε το μάτι με αυτά που βλέπαμε από τους παίκτες του Παναγιώτη Γιαννάκη. Τι βλέπαμε; Να παίζουν στα ίσια τους Αμερικανούς, όχι με κλεφτοπόλεμο και αιχμή του δόρατος την άμυνα, αλλά στο δικό τους ρυθμό, ταχύτητα και σκορ. Και φυσικά δεν το πιστεύαμε. Τα τρίβαμε τα μάτια μας και το πιστέψαμε μια και καλή στο τέλος, όταν σφύριξε η κόρνα της γραμματείας και στο ταμπλό έγραψε το τελικό σκορ 101-95. Βέβαια, ώρες-ώρες μοιάζει απίστευτο, ακόμη και σήμερα, που έχουν περάσει δέκα χρόνια.

Δύο μέρες αργότερα, ακολούθησε η βαριά ήττα στον τελικό με την Ισπανία, που άφησε μια πικρή γεύση στα χείλη, αφού άλλο είναι να ολοκληρώνεις μια διοργάνωση με νίκη και άλλο με ήττα. Πόσω μάλλον σε τελικό. Και σίγουρα είναι ένα παιχνίδι, που θα ήθελαν να ξαναπαίξουν όλα τα μέλη της ομάδας, με πρώτον απ’ όλους τον ομοσπονδιακό τεχνικό. Στο πέρασμα των χρόνων, αποδείχθηκε ότι αυτά τα αποτελέσματα (δηλαδή η νίκη επί των ΗΠΑ και η ήττα από την Ισπανία) άλλαξαν και την ιστορία του παγκοσμίου μπάσκετ. Δυστυχώς, όχι υπέρ μας…

Ξεκινώντας από τους Αμερικανούς, το πάθημα στον ημιτελικό τους έγινε σκληρό μάθημα. Έχοντας, λοιπόν, ως οδηγό την ήττα από την Ελλάδα, άλλαξαν αντίληψη, νοοτροποία και μπασκετική… πολιτική και έκτοτε δεν ξανακοίταξαν πίσω. Σε αυτή τη δεκαετία μετρούν μόνο νίκες και χρυσά μετάλλια στις μεγάλες διοργανώσεις. Μετά το τελευταίο χρυσό στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, ο Μάικ Σιζέφσκι δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά στην προ δεκαετίας ήττα και πόσο τους έκανε να την… δουν αλλιώς. Το περιγράφει, άλλωστε και στο βιβλίο του με τίτλο «Ο χρυσός κανόνας για να να χτίσεις μια ομάδα παγκόσμιας κλάσης», που εκδόθηκε τρία χρόνια μετά από εκείνο το στραπάτσο. Το οποίο ήρθε στην πρώτη διοργάνωση που βρισκόταν στη θέση του πρώτου προπονητή της ομάδας.

Η κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στη μακρινή Σαϊτάμα ήταν και η αρχή για την απόλυτη κυριαρχία της Ισπανίας στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Από το 2006 και μετά, οι Ίβηρες έβαλαν φαρδιά πλατιά την υπογραφή τους και η συγκεκριμένη δεκαετία τους ανήκει δικαιωματικά. Οι «φούριας ρόχας» έχοντας ίσως το καλύτερο υλικό στην ιστορία τους (άντε, ορισμένες φορές και τα σφυρίγματα), σκαρφάλωσαν τρεις φορές στην κορυφή της Ευρώπης, ενώ μέτρησαν άλλες δύο παρουσίες σε βάθρο στις πέντε διοργανώσεις που μεσολάβησαν. Επίσης, έβαλαν στην τροπαιοθήκη τους άλλα τρία μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες της τελευταίας δεκαετίας. Δεν το λες άσχημο…

Από την άλλη, το ελληνικό μπάσκετ έχει πάρει την κάτω βόλτα. Εξαίρεση αποτελεί το χάλκινο στο Ευρωμπάσκετ του 2009 και άλλα δύο πλασαρίσματα (τέταρτη θέση στο Ευρωμπάσκετ του 2007 και πέμπτη θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2008). Έκτοτε η απόλυτη… ξηρασία! Σαν να μπήκε μια τελεία και να μην έχει ξεκινήσει η επόμενη πρόταση. Ουδείς είπε ότι έχουμε συμβόλαιο με την επιτυχία, αλλά παρότι είμαστε μικρή χώρα, έχουμε αποδείξει ότι σε πολλές περιπτώσεις όταν υπάρχει μέθοδος και πρόγραμμα, μπορούμε να καταφέρουμε πολλά. Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα δείχνει να έχει χάσει τον προσανατολισμό της. Σίγουρα διαφέρουν οι φουρνιές παικτών, αλλά το πρόβλημα μοιάζει να είναι βαθύτερο. Και καλό θα είναι να υπάρξει άμεσα μια επανεκκίνηση, ειδάλλως και τα επόμενα χρόνια αυτές οι επιτυχίες θα αποτελούν ωραίες αναμνήσεις ενός ένδοξου παρελθόντος.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x