Τάσος Νικολόπουλος

Την τύχη σου πρέπει να την… κυνηγάς σεμνά και ταπεινά!

Η κατρακύλα της Ελλάδας στη βαθμολογία της UEFA και κάποια πρόσφατα στραπάτσα στα προκριματικά, δεν επιτρέπουν στις ομάδες να κοιτάζουν αφ υψηλού και να μιλούν για κληρώσεις που είναι στα… μέτρα τους.

Τους άμεσους και… μελλοντικούς αντιπάλους τους στα προκριματικά των ευρωπαϊκών διοργανώσεων έμαθαν σήμερα οι ελληνικές ομάδες, στην κλήρωση που έγινε στη Νιόν της Ελβετίας. Δεν προέκυψε κάποια ομάδα φόβητρο και όλες οι ελληνικές ομάδες έχουν τις πιθανότητές τους, αρκεί… Άλλωστε, από την κλήρωση δεν προκρίθηκε ποτέ, αλλά ούτε και αποκλείστηκε κανείς. «Καθρέφτης» ήταν και θα είναι το χορτάρι!

Γράφει ο Τάσος Νικολόπουλος

Και στο χορτάρι, η τελευταία χρονιά της Ελλάδας ήταν επιεικώς κακή. Ή μάλλον για να μην είμαι επιεικής, ήταν καταστροφική. Η χώρα μας έχασε μια θέση στη βαθμολογία της UEFA, ενώ την επόμενη σεζόν, ακόμα και ο πρωταθλητής χάνει έναν προκριματικό γύρο, λόγω της 15ης θέσης, από την οποία ξεκινάει φέτος. Κι αν συνεχιστεί η κατρακύλα, δεν αποκλείεται να χαθεί και ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο τη μεθεπόμενη χρονιά (2020-21)!

Προφανώς, δεν υπάρχουν μόνο αρνητικά σε αυτή την ιστορία, αλλά για να αλλάξει η κατάσταση προς το καλύτερο και να πάρουμε ξανά την… ανιούσα, χρειάζεται να υπάρχει σοβαρότητα και πραγματική γνώση του επιπέδου μας. Ανεξαρτήτως αντιπάλου, όλες οι ομάδες οφείλουν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση ταπεινά και χωρίς να βλέπουν τους αντιπάλους τους αφ’ υψηλού. Γιατί η πραγματικότητα είναι διαφορετική!

Σέλτικ ή Ρόζενμποργκ δεν είναι ανυπέρβλητα εμπόδια για την ΑΕΚ, αλλά είναι ομάδες με συνεχή παρουσία και εμπειρία στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Αυτά τα δύο στοιχεία λείπουν τα τελευταία χρόνια από την Ένωση, που επέστρεψε πέρυσι στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις μετά από πολλά χρόνια. Επίσης, θα έχουν καλύτερο αγωνιστικό ρυθμό, κάτι που σημαίνει ότι οι «κιτρινόμαυροι» θα πρέπει να υπερβάλλουν εαυτόν για να ξεπεράσουν το πρώτο εμπόδιο στον δρόμο για τους χρυσοφόρους ομίλους του Champions League.

Ο ΠΑΟΚ, ο έτερος εκπρόσωπος της Ελλάδας στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση, θα πρέπει αρχικά να ξεπεράσει το εμπόδιο της έμπειρης και σκληροτράχηλης Βασιλείας. Αν προχωρήσει, θα τον περιμένει η Σπαρτάκ Μόσχας. Δεν είναι ομάδα-φόβητρο, αλλά έχει μεγαλύτερο μπάτζετ και ποιοτικό ρόστερ, που αποτελείται από Ρώσους διεθνείς και ξένους. Προφανώς και ο «δικέφαλος του Βορρά» δεν είναι χαμένος από χέρι, αλλά η ρωσική ομάδα δεν είναι «του χεριού του». Και όταν υπάρχει πρόσφατος ο αποκλεισμός-σοκ από κάποια Έστερσουντ, οφείλει να είναι ταπεινός και χωρίς μεγάλα λόγια.

Πάμε και στον Ολυμπιακό. Ως ισχυρός ήξερε πως θα «έπαιρνε» μια αντίπαλο που θα τον καθιστούσε φαβορί στα μεταξύ τους παιχνίδια. Η Λουκέρνη έφερε χαμόγελα, αλλά χρειάζεται σοβαρότητα. Άλλωστε, πρόκειται για καλοδουλεμένη ομάδα, που προέρχεται από το ελβετικό πρωτάθλημα, το οποίο είναι δύο θέσεις πάνω από το ελληνικό στη βαθμολογία της UEFA. Συνεπώς χρειάζεται προσοχή. Προφανώς και μπορεί και πρέπει να προκριθεί, αλλά οφείλει να το αποδείξει. Η περυσινή ευρωπαϊκή παρουσία ήταν τραγική και πριν από αυτήν υπήρχε το κάζο από την Χάποελ Μπερ Σεβά. Ουδείς δεν πρέπει να το ξεχνάει.

Τέλος, Ατρόμητος και Αστέρας Τρίπολης, μπορεί να απέφυγαν ομάδες τύπου Σεβίλλη, Μπεσίκτας και Λειψία, αλλά πρέπει, επίσης, να πάνε με «χαμηλά το κεφάλι», αφού πρώτα πρέπει να ξεπεράσουν τα εμπόδια των Ντιναμό Μπρεστ και Χιμπέρνιαν. Αν τα καταφέρουν, οι «κυανόλευκοι» θα βρουν στον δρόμο τους τον νικητή του ζευγαριού Ζελέζνιτσαρ-Απόλλων Λεμεσού και οι Αρκάδες τον νικητή του Μόλντε-Λάτσι. Όλες «παίζονται», αλλά αν υποτιμηθούν, μπορούν να κάνουν ζημιές.

Και αυτό ισχύει για όλες τις ελληνικές ομάδες. Ουδεμία είναι σε θέση να κοιτάζει αφ υψηλού κανέναν αντίπαλο, αφού σε αυτό το επίπεδο, κάτι τέτοιο είναι ανεπίτρεπτο. Η τύχη στη σημερινή κλήρωση δεν τους έπαιξε άσχημο παιχνίδι, αλλά από μόνη της δεν αρκεί. Πρέπει να την… κυνηγήσουν κιόλας. Όχι με λόγια, αλλά με έργα και με την δέουσα σοβαρότητα και ταπεινότητα!

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x