Τάσος Νικολόπουλος

Το «εμείς ή κανείς» και το… τσουβάλιασμα!

Στο ντέρμπι της Τούμπας, ο Ιβάν Σαββίδης επιβεβαίωσε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο το «εμείς ή κανείς». Και η Κυβέρνηση, που φοβάται, έκανε… τσουβάλιασμα και αποφάσισε επ’ αόριστον διακοπή!

Όσο μακριά είναι ο περασμένος Αύγουστος, άλλο τόσο κοντά είναι. Ακόμη ηχούν στα αυτιά όλων οι εξαγγελίες για εξυγίανση και «καθαρό» πρωτάθλημα. Για διαιτητές που θα κάνουν ανθρώπινα λάθη απέναντι σε όλους και τακτικούς δικαστές που θα έπαιρναν αποφάσεις τηρώντας ακριβώς το γράμμα του νόμου. Λίγους μήνες μετά, το «κρυστάλλινο» πρωτάθλημα, όχι μόνο γέμισε με… σκιές, αλλά και περίστροφα.

Γράφει ο Τάσος Νικολόπουλος

ΠΑΟΚ και ΑΕΚ πρωτοστάτησαν στην αλλαγή. Μαζί είχε συμπορευθεί και ο Παναθηναϊκός, αλλά «είδε το έργο» και αποσύρθηκε νωρίς. Μετά την εκλογή του Βαγγέλη Γραμμένου στην προεδρία της ΕΠΟ, όλα ήταν ειδυλλιακά και μετά τις πρώτες αγωνιστικές όλοι μιλούσαν για το πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα των τελευταίων ετών. Μετά τα γεγονότα της Τούμπας και τη διακοπή του ντέρμπι των «δικεφάλων» λόγω της βίαιης εισβολής του Ιβάν Σαββίδη με το όπλο σε κοινή θέα, τα πολλά λόγια είναι φτώχεια.

Η επίμαχη φάση του γκολ του Βαρέλα και ανεξάρτητα με το αν έπρεπε να μετρήσει ή όχι, έχει περάσει σε δεύτερη και τρίτη μοίρα. Ακόμη και να ήταν λάθος η απόφαση του διαιτητή Κομίνη (ο ΠΑΟΚ πήρε πέρυσι το Κύπελλο με γκολ-οφσάιντ που δεν έπρεπε να μετρήσει) δεν νοείται να συμβαίνει αυτό που συνέβη με το «ντου» του Ιβάν Σαββίδη. Όλα τα δίκια του κόσμου να έχει, αν θεωρεί ότι η ομάδα του αδικείται, δεν μπορεί να μπαίνει μαινόμενος στον αγωνιστικό χώρο, κίνηση που προκάλεσε την διακοπή. Απλά δεν γίνεται. Πόσω μάλλον όταν κουβαλάει μαζί του το… σιδερικό. ΟΚ, έχει άδεια για οπλοκατοχή, αλλά εδώ μιλάμε για γήπεδο…

Με την κίνηση αυτή, ο Ιβάν Σαββίδης επιβεβαίωσε με ξεκάθαρο τρόπο το μότο της Θύρας 4 «εμείς ή κανείς». Και το περιβόητο 50-50 με ανθρώπινα λάθη, είναι όμορφα στα λόγια, αλλά στην πράξη υπάρχουν κάποιες δυσκολίες. Οι καλές (sic!) σχέσεις του με την Κυβέρνηση δεν αμφισβητούνται και από τότε που εμφανίστηκε στο προσκήνιο, μόνο παράπονα δεν μπορεί να έχει από την αντιμετώπιση που έτυχε. Το αντίθετο! Και αυτό μάλλον ήταν το μεγαλύτερο λάθος της κυβέρνησης. Όταν δεν βάζεις φρένο στην έπαρση και την αλαζονεία, πρέπει να είσαι προετοιμασμένος για όλα…

Αλλά, προφανώς οι κυβερνώντες δεν φαντάζονταν αυτά που συνέβησαν στην Τούμπα. Ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης μίλησε για ακραία φαινόμενα, που απαιτούν γενναίες αποφάσεις, αφού η εικόνα ήταν αδιάψευστος μάρτυρας και δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά. Όμως, οι γενναίες αποφάσεις χρειάζονται και γενναίους ανθρώπους. Και η απόφαση για επ’ αόριστον διακοπή του πρωταθλήματος μέχρι να συμφωνηθεί ένα νέο, κοινά αποδεκτό, πλαίσιο κανόνων, όπως είπε, δείχνει δειλία.

Δεν μπορείς να τα τσουβαλιάζεις όλα επειδή φοβάσαι να τιμωρήσεις παραδειγματικά αυτόν που έσφαλε. Αν φοβάσαι, πάρε σκύλο κι αν δεν μπορείς, παραιτήσου. Αλλά, εδώ δεν παραιτήθηκε κάποιος για πολύ σοβαρότερα ζητήματα, θα το κάνει αυτός για τη μπάλα;

Υ.Γ. 1: Προφανώς ο Ιβάν Σαββίδης δεν είναι ο μοναδικός «κακός» και όλα τα προηγούμενα χρόνια όλα ήταν καλώς καμωμένα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Με τέτοιες συμπεριφορές, όμως, ουδείς μπορεί να πιστέψει ότι πραγματικά επιθυμεί εξυγίανση και καθαρό ποδόσφαιρο.

Υ.Γ. 2: Μια μεγάλη υπόκλιση στον Αντελίνο Βιερίνια για την κίνησή του να προσπαθήσει να μεταπείσει τον Ιβάν Σαββίδη. Υπόκλιση και στον κόσμο, που έδειξε αυτοσυγκράτηση παρά το «ντου» του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ.

Υ.Γ. 3: Ο Λούμπος Μίχελ είναι στην καταγωγή Σλοβάκος, αλλά οι συμπεριφορές του αυτά τα δύο χρόνια και κάτι ψιλά που βρίσκεται στον ΠΑΟΚ, πρέπει να τον κάνουν να ψάξει μήπως έχει και ελληνικές ρίζες. Αλλά ως πρώην διαιτητής με μεγάλη καριέρα να απειλεί τον Κομίνη με την φράση: «You are finished today», ξεπερνάει τα όρια.

Υ.Γ. 4: Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ, Δημήτρης Σκουτέρης που βρήκε αστείο τον Πειθαρχικό Κώδικα και δικαίωσε τον ΠΑΟΚ για το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό, γιατί συνεχίζει να δικάζει με αυτόν τον Κώδικα εδώ και δυόμισι χρόνια; Όταν δίκαζε την υπόθεση του Παναθηναϊκού με το κουτάκι μπύρας στο κεφάλι του Ίβιτς, όλα ήταν καλώς καμωμένα;

Υ.Γ. 5: Από τα ξημερώματα της Κυριακής έχουν καταλυθεί τα πάντα, μετά την απόφαση της Εφέσεων, έρχονται «καπάκι» τα γεγονότα της Τούμπας και ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Βαγγέλης Γραμμένος παραμένει άφαντος.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x