Επικαιρότητα

Νοβότνι: Τον Δεκέμβριο η απόφαση για παράταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης

O κ. Νοβότνι πρόσθεσε ότι η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ είναι επιτυχημένη αλλά έχει όρια, γι' αυτό και θα πρέπει να βοηθηθεί από τις δημοσιονομικές και τις διαρθρωτικές πολιτικές

Τον Δεκέμβριο θα ληφθεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η απόφαση για το αν και πόσο θα παραταθεί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), καθώς και για τα στοιχεία που θα συμπεριλάβει, δήλωσε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Έβαλντ Νοβότνι.

«Θα υπάρξουν δύο αποφάσεις. Δεν είναι τόσο δραματικές όσο ακούγονται. Η μία φυσικά είναι να παραταθεί, σε ποιο βαθμό, και για πόση διάρκεια», δήλωσε ο κ. Νοβότνι σε ομιλία του στην Κύπρο, την Πέμπτη, σύμφωνα με το Reuters.

Η δεύτερη απόφαση, όπως είπε, έχει να κάνει με το ποια στοιχεία θα αγοράζονται.

O κ. Νοβότνι πρόσθεσε ότι η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ είναι επιτυχημένη αλλά έχει όρια, γι' αυτό και θα πρέπει να βοηθηθεί από τις δημοσιονομικές και τις διαρθρωτικές πολιτικές.

Στο μεταξύ, ο διοικητής της Τράπεζας της Ισπανίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουίς Μαρία Λίντε δήλωσε την Πέμπτη πως θεωρεί σημαντικό οποιαδήποτε πιθανή μείωση του όγκου του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης να γίνει σταδιακά και σε κάθε περίπτωση όχι απότομα.

Εξάλλου, πηγές της ΕΚΤ, τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Reuters, χαρακτήριζαν την Τετάρτη σχεδόν βέβαιη την αγορά ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και μετά τον Μάρτιο -και άρα την παράταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE).

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x