Επικαιρότητα

Νόσος Πάρκινσον: Τουλάχιστον 100 ασθενείς στη «λίστα αναμονής» για εμφύτευση

Ο χρόνος αναμονής μακρύς, μήνες, ίσως και έτος, για τους ασθενείς με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την κατάστασή τους

Τουλάχιστον 100 ασθενείς με νόσο Πάρκινσον βρίσκονται καταγεγραμμένοι σε μία «σιωπηλή» αλλά θλιβερή λίστα του ΕΣΥ, στη λίστα αναμονής για την νευροχειρουργική επέμβαση (εμφύτευση ηλεκτροδίων ή αλλαγή μπαταρίας σε ήδη τοποθετημένα ηλεκτρόδια) που κρίνει την ποιότητα της ζωής τους ως πάσχοντες από μια τόσο σοβαρή νευροεκφυλιστική νόσο.

Ο χρόνος αναμονής μακρύς, μήνες, ίσως και έτος, για τους ασθενείς με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την κατάστασή τους.

Όπως καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), η εξήγηση που λαμβάνουν ανεπίσημα οι ασθενείς και οι οικογένειές τους για τη μη διενέργεια της επέμβασης είναι η έλλειψη χρημάτων στα ταμεία των νοσοκομείων!

Επίσημα, βεβαίως, οι αρμόδιοι υπάλληλοι των νοσοκομείων επικαλούνται διάφορα κωλύματα γραφειοκρατικής φύσεως. Σε αρκετές περιπτώσεις δε οι ασθενείς λαμβάνουν και «υποδείξεις» να προμηθευτούν μόνοι τους τα υλικά που απαιτούνται για την επέμβαση ώστε να χειρουργηθούν χωρίς καθυστέρηση.

Η εμφύτευση νευροδιεγέρτη εγκεφάλου με μπαταρία μακράς διάρκειας ζωής (πάνω από 20 έτη) και με τα συνοδά ηλεκτρόδια γίνεται από τις νευροχειρουργικές κλινικές των δημόσιων νοσοκομείων.

Η κάλυψη της δαπάνης από τον ΕΟΠΥΥ (περίπου 35.000 ευρώ) προϋποθέτει έγκριση από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ). Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως οι ασθενείς υποβάλλονται στη μείζονα αυτή για την ποιότητα της ζωής τους νευροχειρουργική επέμβαση.

Αντιθέτως, οι ασθενείς ταλαιπωρούνται επί πολλούς μήνες καθότι «τα ταμεία των νοσοκομείων είναι μείον και δεν αναλαμβάνουν την αγορά των υλικών και την εμφύτευση» επισημαίνει η ΠΟΕΔΗΝ.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, μόνο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας βρίσκονται στη λίστα αναμονής τρεις Ασθενείς. Στα νοσοκομεία της χώρας είτε για εμφύτευση είτε για αλλαγή μπαταρίας είναι στη λίστα αναμονής πάνω από 100 Ασθενείς.

Αναγκαία για τους βαριά ασθενείς με Πάρκινσον η εμφύτευση

Σε προχωρημένο στάδιο η Νόσος του Πάρκινσον εμφανίζει δυσκαμψίες, βραδυκινησία, τρόμο και έντονη υπερκινησία. Όταν εξαντλούνται τα όρια της φαρμακευτικής αγωγής σαν μοναδική λύση στο πρόβλημα της πάθησης του ασθενούς είναι η εμφύτευση ηλεκτροδίων στον υποθάλαμο πυρήνα του εγκεφάλου αμφοτερόπλευρα.

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x