sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Ντάνι Όλμο: Ο νεαρός Ισπανός που δικαιώθηκε αφήνοντας την Μασία για την Κροατία

Όταν το καλοκαίρι του 2014 άφηνε την Μασία για να πάει στην Ντινάμο Ζάγκρεμπ, πολλοί απόρησαν με την επιλογή του. Τώρα, πέντε χρόνια αργότερα, αποδεικνύει στο γήπεδο, γιατί έκανε την σοφότερη επιλογή.

Ο Ντάνι Όλμο αποτελεί πλέον πόλο έλξης για αρκετές μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες. Ο ίδιος αποφάσισε να φτάσει σ' ένα τέτοιο σημείο μέσα από μία πολύ διαφορετική διαδικασία από την συνηθισμένη που επιλέγουν οι παίκτες που ανήκουν σε ακαδημίες μεγάλων ομάδων και δη στην Μασία.

Το να φεύγεις από τα ''φυτώρια'' της Μπαρτσελόνα και να πηγαίνεις να αναπτύξεις το ταλέντο σου σ' ένα πρωτάθλημα, όπως το κροατικό, μόνο ασφαλής επιλογή δεν φαντάζει για τους περισσότερους, ακόμα κι αν πηγαίνεις σε μία ομάδα, όπως η Ντινάμο Ζάγκρεμπ, που έχει παράδοση στην ανάδειξη ταλέντων.

Ωστόσο, ο ίδιος απέδειξε μέσα από την δουλειά και την επιμονή του, πως δεν χρειάζεται να ανήκεις στις ακαδημίες ενός κορυφαίου ευρωπαϊκού κλαμπ για να γίνεις καλός παίκτης, αλλά μπορείς να το πετύχεις αυτό δουλεύοντας σε μια μικρομεσαία ομάδα, που έχει σκοπό να αναδείξει νεαρούς ποδοσφαιριστές, κι έτσι είναι πρόθυμη να σου δώσει από νωρίς ευκαιρίες, που δεν θα είχες σ' έναν μεγάλο σύλλογο, εξαιρουμένων κάποιων ιδιαζουσών περιπτώσεων.

Ας δούμε, όμως, την διαφορετική αυτή διαδρομή, που ακολούθησε o 21χρονος Ισπανός επιθετικός χαφ, τους παράγοντες που τον οδήγησαν σ' αυτή την απόφαση, καθώς και τα πρόσωπα που έπαιξαν σημαντικό ρόλο σ' αυτή, αλλά και στην πορεία του μέχρι σήμερα.



Η ποδοσφαιρική του «εκκίνηση» και η επιλογή του από την Μασία

Ο Ντάνι Όλμο γεννήθηκε στην Τεράσα της Καταλονίας στις 7 Μαίου του 1998 και ξεκίνησε από πολύ μικρός το ποδόσφαιρο, πρώτα στην τοπική Τεράσα FC και μετά στην Εσπανιόλ. Μόλις στα 9 του χρόνια, ο ταλαντούχος Ντάνιελ Όλμο Καρβαχάλ, όπως το πλήρες όνομά του, μεταγράφηκε στην θρυλική «Μασία», όπου υπήρξε συμπαίκτης με τους Αλένα, Πέρεθ και Κουκουρέγια.

Ήταν πρώτος σκόρερ της ηλικιακής ομάδας, που συμμετείχε στις τέσσερις από τις έξι χρονιές του στην ακαδημία των Μπλαουγκράνα. Όλοι στην ομάδα μιλούσαν για έναν εξαιρετικά ταλαντούχο επιθετικό, που είχε όλο το μέλλον μπροστά του.

Όμως, παρ’ ότι τα νούμερά του και η απόδοσή του συνέχισαν να είναι σε υψηλό επίπεδο, ο ερχομός των ταλαντούχων Κορεατών, Κιεόλ-Χέουι Γιανγκ και Λι Σεούνγκ-Γου άρχισε να περιορίζει πολύ τον ρόλο του νεαρού Ντάνι στην Κ16 των Καταλανών, όπου βρισκόταν τότε, κι αυτός ίσως ήταν ο βασικός λόγος της φυγής του, όπως υποστηρίζει ο παλιός προπονητής του στην «Μασία» (2010-2011), Ντένις Σίλβα Πούιγκ.



Η φυγή του από την φημισμένη «Μασία» και η απρόσμενη συμφωνία του με την Ντινάμο Ζάγκρεμπ

Απορρίπτοντας την προοπτική ενός επαγγελματικού συμβολαίου με την Μπαρτσελόνα, ο 16χρονος Ντάνι Όλμο απαρνείται και την επιλογή της Πρέμιερ Λιγκ (πολύ αγγλικοί σύλλογοι της κορυφαίας κατηγορίας τον πλησίασαν) και αποφασίζει να συνεχίσει την καριέρα του στην Ντινάμο Ζάγκρεμπ και το κροατικό πρωτάθλημα σοκάροντας όλους τους ανθρώπους της Μπαρτσελόνα. Μάλιστα, σε τέτοιο βαθμό, που ο προπονητής του στους Καταλανούς του έστειλε ένα μήνυμα, που έλεγε: «Κόψε τις ανοησίες, Ντάνι. Την Δευτέρα η προπόνηση ξεκινάει στις 10».

Η ιδέα αυτή για την Ντινάμο και την Κροατία δεν ήρθε ουρανοκατέβατη στον μικρό Ντάνι και τον πατέρα του. Ο Κροάτης ατζέντης Άντι Μπάρα, ήταν εκείνος που έπεισε την οικογένεια Όλμο για το πόσο θα ωφελούσε τον μικρό η μεταγραφή στην ομάδα του Ζάγκρεμπ, που έχει μία μακρά παράδοση στην ανάδειξη ταλέντων, έχοντας στο «ρεπερτόριό» της παίκτες, σαν τους Μόντριτς και Κόβασιτς.

Όπως και να ‘χει, ήταν μία αρκετά ρισκαδόρικη επιλογή για την οικογένεια Όλμο, αφού άφηνε τα πολλά χρήματα και το μέλλον, που λογικά στο μυαλό του οποιουδήποτε θα εξασφάλιζε μία παραμονή στην Μπαρτσελόνα ή μία μεταγραφή στην Πρέμιερ Λιγκ, για μία μετακίνηση στα αχαρτογράφητα «νερά» της άσημης κροατικής λίγκας.



Η δικαίωσή του και η εξαιρετική πορεία του με την Ντινάμο Ζάγκρεμπ

Η απόφαση που πήρε η οικογένεια Όλμο ήταν δύσκολη και εμπεριείχε ρίσκο, όμως ο χαρακτήρας του μικρού Ντάνι και το ποδοσφαιρικό παρελθόν του πατέρα του (έπαιζε σε ομάδες μικρότερων κατηγοριών στην Ισπανία και μετέπειτα έγινε προπονητής) ήταν η συνταγή που οδήγησε στην επιτυχία.

Όπως εξηγεί ο πρώην προπονητής του, Σίλβα Πούιγκ: «Ο Όλμο ήταν ένα πολύ σοβαρό παιδί. Δούλευε πολύ σκληρά και ποτέ δεν προκαλούσε προβλήματα. Ήταν ήδη επαγγελματίας από πολύ μικρή ηλικία». Αυτό σε συνδυασμό με την προέλευση του από μία ποδοσφαιρική οικογένεια, πράγμα αρκετά σημαντικό, αφού ο πατέρας του μπορούσε να τον συμβουλεύει και να τον καθοδηγεί κατάλληλα, οδήγησαν τον νεαρό να κάνει το «μπαμ» από νωρίς στο κροατικό πρωτάθλημα.

Το ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα ήρθε μόλις σε ηλικία 16 ετών και 9 μηνών (τέταρτος νεαρότερος παίκτης που ντεμπουτάρει για την Ντινάμο, μετά από Κόβασιτς, Χαλίλοβιτς και Μπρόντιτς), στις 7 Φεβρουαρίου του 2015 ενάντια στην Λοκομοτίβα, όταν πέρασε ως αλλαγή στο 76ο λεπτό στην θέση του Πάουλο Μασάδο (πρώην παίκτη του Ολυμπιακού). Έκανε ακόμη 4 συμμετοχές εκείνη την σεζόν.



Την επόμενη χρονιά (2015-2016) έκανε μόλις μία συμμετοχή με την μεγάλη ομάδα. Αγωνίστηκε και πάλι απέναντι στην Λοκομοτίβα, μπήκε στην θέση του Μάρκο Ρογκ στο 46ο λεπτό και μόλις ένα λεπτό μετά θα δώσει την πρώτη του ασίστ. Αυτό ήταν αρκετό, ώστε τον Αύγουστο του 2016 οι Κροάτες να τον «παρασημοφορήσουν» με ένα νέο συμβόλαιο τετραετούς διάρκειας.

Τη σεζόν 2016-2017 θα πραγματοποιήσει 14 συμμετοχές με 1 γκολ και 5 ασίστ, ενώ την επόμενη (2017-2018) θα κάνει το μεγάλο «μπαμ», που θα τον καθιερώσει στην βασική ενδεκάδα της ομάδας, πριν καν κλείσει τα 20 του χρόνια. Θα αγωνιστεί σε 26 παιχνίδια πετυχαίνοντας 8 γκολ και μοιράζοντας 6 ασίστ, πλέον όχι στην θέση του επιθετικού που έμαθε να παίζει στους Καταλανούς, αλλά είτε σ’ αυτή του δεκαριού είτε σε κάποιο από τα δυο «φτερά» της επίθεσης.

Η απόδοσή του αυτή θα τον κάνει ευρέως γνωστό. Στην ψηφοφορία της «Tuttosport» για τον καλύτερο νέο παίκτη εκείνης της χρονιάς θα φτάσει στην 11η θέση ξεπερνώντας παίκτες, όπως ο Κυλιάν Εμπαπέ. Την χρονιά 2018-2019 θα έχει 25 συμμετοχές με 8 γκολ και 3 ασίστ βγαίνοντας ταυτόχρονα καλύτερος παίκτης, αλλά και καλύτερος νέος παίκτης του πρωταθλήματος.



Το στενό «πρέσινγκ» των μεγάλων ομάδων και η χρονιά της μεγάλης μεταγραφής

Σαν να μην έφτανε η ονειρική χρονιά του με την Ντινάμο Ζάγκρεμπ, ήρθε και η κλήση στην Κ21 της Ισπανίας για το αντίστοιχο Euro. Μπορεί στο πρώτο ματς κόντρα στην Ιταλία να έμεινε στον πάγκο, με την Ισπανία να γνωρίζει την ήττα με 3-1, όμως μετά απ’ αυτό έγινε βασικός και αναντικατάστατος βοηθώντας την ομάδα να φτάσει στον τελικό της διοργάνωσης και να κατακτήσει το EuroU21. Ο απολογισμός για τον Ντάνι Όλμο ήταν 3 γκολ και 1 ασίστ σε τέσσερα παιχνίδια, παίρνοντας μαζί με το κύπελλο το βραβείο του MVP του τελικού, αλλά και μία θέση στην καλύτερη ενδεκάδα της διοργάνωσης.

Τα κατορθώματά του το ποδοσφαιρικό έτος που μας πέρασε, τον έκαναν «μήλον της έριδος» για πολλές μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες. Η Ντινάμο όμως, έμπειρη σε τέτοιες διαπραγματεύσεις κι έχοντας κάποιες περήφανες πωλήσεις στο «χαρτοφυλάκιό» της ξεκαθάρισε ότι δεν πέφτει κάτω από τα 40εκ. ευρώ για τον νεαρό Ισπανό.

Η πολιτική αυτή που τελικά κράτησε στην Κροατία τον Όλμο, δυσαρέστησε τόσο τον ίδιο όσο και τους μνηστήρες του, όμως ο νεαρός εμπιστευόμενος το ταλέντο του, αποφάσισε να συνεχίσει κανονικά στην ομάδα, χωρίς να ασκήσει την παραμικρή πίεση στην διοίκηση για να φύγει. Αποτέλεσμα;

Έχει ήδη 22 παιχνίδια στο ενεργητικό του με 8 γκολ και 7 ασίστ. Μάλιστα, έκανε και το ντεμπούτο του στο Τσάμπιονς Λιγκ κόντρα στην Αταλάντα στις 18 Σεπτεμβρίου παίζοντας φυσικά ως βασικός, με τους Κροάτες να επικρατούν των Ιταλών με 4-0.

Παράλληλα, έκανε το ντεμπούτο του με την Εθνική Ανδρών της Ισπανίας στις 15 Νοεμβρίου απέναντι στην Μάλτα, μπαίνοντας ως αλλαγή στο 66ο λεπτό (στην θέση του Άλβαρο Μοράτα) και πετυχαίνοντας και το παρθενικό του γκολ τρία λεπτά αργότερα.



Το στυλ παιχνιδιού του και οι ικανότητες που τον ξεχωρίζουν

Πρόκειται για έναν παίκτη, που μπορεί να καλύψει και τις τέσσερις θέσεις της επίθεσης, πλεονέκτημα δυσεύρετο για έναν προπονητή. Πολύ ποιοτικές επαφές με την μπάλα, εξαιρετικό έλεγχο και τρομερή ντρίμπλα. Διαθέτει πολύ καλή αντίληψη του παιχνιδιού και γρήγορη σκέψη και εκτέλεση, είτε αυτό αφορά ένα τελείωμα για να σκοράρει είτε μία πάσα για να βγάλει μία αντεπίθεση ή να φτιάξει παιχνίδι.

Έχει πολύ ηγετικό χαρακτήρα, πράγμα που φαίνεται και από το γεγονός ότι ήταν αρχηγός στις περισσότερες μικρές ομάδες στην «Μασία», που αγωνίστηκε, αλλά και στις μικρές εθνικές της Ισπανίας. Μάλιστα, αυτή τη στιγμή είναι αρχηγός της Κ21 των Ιβήρων.



Προφανώς και φέτος θα είναι η τελευταία του χρονιά στον κροατικό σύλλογο, αφού δύσκολα το καλοκαίρι δεν θα καλυφθούν ακόμα κι αυτές οι απαιτήσεις του. Μπορεί τον περασμένο Ιούλιο η μεγαλύτερη επίσημη πρόταση να ήταν αυτή της Γκλάντμπαχ, που έφτασε τα 20εκ. ευρώ, ωστόσο την ερχόμενη καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδο δεν θα είναι δύσκολο να έρθουν τα διπλά.

Επίσης, μία σημαντική λεπτομέρεια είναι πως το συμβόλαιό του μετά από μία πρόωρη επέκταση, λήγει το 2021, κάτι που σημαίνει ότι αν δεν πουληθεί το καλοκαίρι που έρχεται, από τον επόμενο Γενάρη θα μπορεί να διαπραγματευθεί με όποια ομάδα θέλει και να υπογράψει το καλοκαίρι του 2021 ως ελεύθερος. Πράγμα, που σίγουρα θα θέλει να αποφύγει η Ντινάμο, για να ρευστοποιήσει το συγκεκριμένο περιουσιακό της «στοιχείο».

Έχει ήδη μπει στα «ραντάρ» του Πεπ Γκουαρδιόλα, που ψάχνει τον αντικαταστάτη του Σανέ, που λογικά θα αποχωρήσει για την Μπάγερν, ενώ κι άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες δεν μένουν ασυγκίνητες μπροστά στην προοπτική απόκτησής του σε καμία περίπτωση.
Το σίγουρο είναι ότι αυτή η οικογένεια και το ίδιο το παιδί με τα ρίσκα που πήραν, απέδειξαν ότι δεν χρειάζεται να παίζεις στις ακαδημίες των κορυφαίων συλλόγων για να αναπτύξεις το ταλέντο σου και πως εναπόκειται εντελώς στα δικά σου χέρια το που μπορείς να φτάσεις, αλλά και το ποιον δρόμο θα επιλέξεις για να οδηγηθείς στον προορισμό σου.

Επιμέλεια: Σωτήρης Μυκονίου

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x