sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Ντουέιν Ουέιντ: Ο γιος που θα ήθελες, ο πατέρας που θα ζήλευες, το σενάριο που θα έγραφες

Νικούσε τον θάνατο από παιδί, έσωσε τη μητέρα του από την καταστροφή, ανάγκασε μια πόλη να πάρει το όνομά του. Μέχρι και ο Μπάρακ Ομπάμα του είπε «αντίο». Ο Ντουέιν Ουέιντ θα λείψει, δεν θα ξεχαστεί.

Χειροκρότημα, υπόκλιση, ενδεχομένως λίγα δάκρυα λόγω της περίστασης και κλείσιμο της αυλαίας...

Έτσι απλά, μία επαγγελματική καριέρα 16 χρόνων που «έλαμψε» μεταξύ πολλών άλλων, μέσω τριών κατακτήσεων τίτλων NBA, ένα βραβείο MVP και ένα χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο, έφτασε στο τέλος της τα ξημερώματα της Τετάρτης για τον Ντουέιν Ουέιντ.

Έχει, όμως, στα αλήθεια σημασία το πότε έρχεται το αθλητικό τέλος από το οποίο ούτως ή άλλως δεν ξεφεύγει κανείς, όταν έχεις αφήσει πίσω σου σπουδαίες αναμνήσεις, θαυμαστές και το κυριότερο πολλούς λόγους για να αγαπηθείς, να λατρευτείς και να αποτελέσεις ένα πραγματικό πρότυπο για τη γενιά που έρχεται από πίσω σου και κυρίως για τα ίδια σου τα παιδιά;

Του Παύλου Κουστέρη

Έχει στα αλήθεια σημασία να είσαι 1ος στην ιστορία ενός οργανισμού όπως οι Μαϊάμι Χιτ σε πόντους, ασίστ, κλεψίματα, λεπτά συμμετοχής, όταν η πραγματική κληρονομιά που έχεις αφήσει πίσω σου αφορά τη δράση σου εκτός παρκέ, δράση για την οποία θα μνημονεύεσαι για πάντα;

«L3GACY»... Κληρονομιά... Αυτή ήταν η λέξη που συνόδευσε τον «τελευταίο χορό» του Ντουέιν Ουέιντ ως επαγγελματίας αθλητής και είναι πράγματι η ουσία που κέρδισε η Φλόριντα από τον 37χρονο σήμερα «Flash». Ναι, έπαιξε και στους Μπουλς και στους Καβαλίερς, αλλά μην γελιόμαστε... Ο Ουέιντ ήταν πάντα παίκτης των Χιτ. Στο Μαΐάμι μπόρεσε να κερδίσει όσα κέρδισε μέχρι σήμερα και το κυριότερο μέσω της καριέρας που πραγματοποίησε, έγινε η ιστορία του γνωστή.

Μια ιστορία που είναι δεδομένο ότι θα μπορούσε άνετα να γίνει ένα σενάριο χολιγουντιανής ταινίας, πόσω μάλλον τώρα που ο ίδιος οδεύει για μόνιμη εγκατάσταση στο Λος Άντζελες, με τον ίδιο να ορίζει την αρχή και την πορεία της μέχρι σήμερα. Και πιστέψτε, το γεγονός ότι ο Ντουέιν Ουέιντ είναι σήμερα ζωντανός και μπορεί να χαρεί την πλουσιοπάροχη... σύνταξή του είναι καθαρά θέμα συγκυριών και προσωπικών αποφάσεων, αφού στην κυριολεξία από τη γέννησή του, ο θάνατος ήταν δίπλα του, με την ίδια του τη μητέρα να είναι πιο άμεση απειλή για τον ίδιο...



«Ντουέιν, πίστεψες σε μένα ακόμα και στη φυλακή! Δεν φαντάζεσαι πόσες ζωές άλλαξες»

Ακούγοντας πολλές ιστορίες σημερινών αστέρων του NBA, οι περισσότερες αρχίζουν με ένα συνηθισμένο διηγηματικό φόντο. Δύσκολα παιδικά χρόνια, εγκληματικότητα, συμμορίες... Σε αυτό δεν αποτελεί εξαίρεση ο Ντουέιν Ουέιντ, ωστόσο σε όλη αυτή την κατάσταση πρέπει να προσθέσει κανείς το γεγονός ότι η μητέρα του, ΖοΛίντα, στα 22 της είχε ήδη δύο παιδιά, ένα διαζύγιο και εθισμό σε ό,τι μπορεί κανείς να φανταστεί. Αλκοόλ, ηρωίνη, κοκαΐνη... «Έχω δει βελόνες παντού σε όλο το σπίτι σκορπισμένες, Έχω δει τη μάνα μου να κάνει χρήση», είχε περιγράψει σε παλιότερη συνέντευξή του ο ίδιος ο Ουέιντ, με την εξέλιξη να είναι η μάλλον αναμενόμενη. Για δύο χρόνια, ο Ουέιντ έμεινε μαζί με τον πατέρα του και την αδερφή του από το Σικάγο στο Ρόμπινς, διάστημα στο οποίο, όχι μόνο δεν βλέπει τη μητέρα του, αλλά η ίδια, αφού έφτασε πολύ κοντά στον θάνατο από υπερβολική δόση LSD, συνελήφθη και για διακίνηση ναρκωτικών.

Κι όμως... Ο Ουέιντ επισκεπτόταν τη μητέρα του στη φυλακή, της μιλούσε μέσω του κλασικού τζαμιού στις φυλακές της Αμερικής. Παρά το γεγονός ότι η μητέρα πρέπει να στηρίζει το παιδί της, στη συγκεκριμένη σχέση έγινε ακριβώς το αντίθετο. Η στήριξη που έδειξε ο Ουέιντ στη μάνα του, ήταν αυτή που την έκανε να σταθεί στα πόδια της και έπειτα από 10 χρόνια κάθειρξης, από το 2003 και μετά δήλωσε καθαρή από κάθε ουσία.

Στο περίφημο διαφημιστικό που έχει δημοσιευθεί τα τελευταία 24ωρα με αφορμή την αποχώρηση του Ουέιντ, υπάρχει ίσως η πιο ειλικρινή εξομολόγησή της κατά πρόσωπο με τον γιο της.

«Ντουέιν, ήσουν πάντα η χαρά της ζωής μου, αλλά πήρα έναν δρόμο από τον οποίο δεν πίστευα ποτέ ότι μπορώ να επιστρέψω. Ωστόσο, σε αυτό τον δρόμο είδα ότι πάντα εμφανιζόσουν μπροστά μου και ερχόσουν να με δεις. Ξέρεις γιατί Ουέιντ; Γιατί πίστεψες σε μένα. Όταν βγήκα από τη φυλακή ήμουν διαφορετική γυναίκα».

inner

Η ΖοΛίντα στο τελευταίο διάστημα που ήταν στη φυλακή, στράφηκε στη θρησκεία, έγινε ιερέας και το 2008, ο ίδιος ο Ουέιντ, που πλέον εκείνη την εποχή ήταν ο απόλυτος σταρ του NBA, αγόρασε ένα κτίριο για να το διαμορφώσει σε εκκλησία, αφήνοντας τη διαχείρισή στη μητέρα του.

«Όταν αγόρασες για τη μαμά σου αυτή την εκκλησία, δεν μπορείς να διανοηθείς τις ζωές τις οποίες άλλαξες. Είμαι περήφανη για τον άνδρα που έγινες, περισσότερο από τον παίκτη που έγινες. Είσαι κάτι μεγαλύτερο από το μπάσκετ», είναι η κατακλείδα της εξομολόγησης της μητέρας του στον Ντουέιν Ουέιντ.

Οι στιγμές που ξεπέρασε το μπάσκετ...

Στο ίδιο εκπληκτικό βίντεο, εκτός από την ιστορία της μητέρας του Ουέιντ, έρχονται στην επιφάνεια άλλες τέσσερις, που ο Ουέιντ είτε βοήθησε άμεσα, είτε με την επιρροή του αποτέλεσε έμπνευση για το μέλλον.

- Η πρώτη αφορά τον Χοακίν Όλιβερ, που έχασε τη ζωή του σε ηλικία 18 ετών κατά τη διάρκεια πυροβολισμών στο Λύκειο «Stoneman Douglas» στη Φλόριντα, που καταγράφηκαν 17 θύματα. Τον Φεβρουάριο του 2018, ο Ουέιντ αγωνίστηκε στο παιχνίδι των Χιτ έχοντας γράψει στα παπούτσια του το όνομα του 18χρονου, δείχνοντας έτσι την υποστήριξή του δημόσια. Η αδερφή του Χοακίν προσέφερε στον Ουέιντ τη φανέλα του που φορούσε ο αδερφός της στο τελευταίο παιχνίδι πρωταθλήματος του «Flash». «Η οικογένειά μου θέλει να έχεις εσύ αυτή τη φανέλα. Ήσουν ο αγαπημένος παίκτης του Χοακίν. Για μας δεν είσαι ο Ουέιντ, ο θρύλος του NBA. Είσαι ο άνθρωπος που νοιάστηκε μόνος του, χωρίς να του πει κανείς τίποτα και έγραψε το όνομα του αδερφού μου στο παπούτσι του. Σε παρακαλώ μην ξεχάσεις τον αδερφό μου», εκμυστηρεύτηκε η αδερφή του Χοακίν.

- Στη διάρκεια του βίντεο παρουσιάζεται επίσης μία γυναίκα που 10 μέρες πριν από τα Χριστούγεννα, είδε το σπίτι της να καίγεται ολοσχερώς χάνοντας όλα της τα υπάρχοντα. «Χτύπησε τότε το τηλέφωνο και μια φωνή μας είπε: “Θα σας ήταν μεγάλος κόπος να σας πάει ο Ουέιντ για πολλά ψώνια;”. Σήμαινε τα πάντα για μένα. Ήσουν εκεί για μας και εκείνη τη στιγμή ήσουν ο ήρωάς μας».

- Επιπλέον, μια κοπέλα που δεν είχε τη δυνατότητα να σπουδάσει, επίσης παρουσιάζεται στο παρκέ του «American Airlines Arena» και χαρίζει στον Ουέιντ την κάπα της αποφοίτησής της. «Αν δεν ήσουν εσύ, τίποτα δεν θα ήταν εφικτό. Με την υποτροφία σου κατάφερα να φτάσω εδώ», αναφερόμενη στο «Wade's World Foundation», που παρέχει δυνατότητα σε παιδιά που δεν έχουν τη δυνατότητα να σπουδάσουν.

- Τέλος, εμφανίζεται ένας νεαρός που τονίζει ότι έχει να δει τον Ουέιντ 12 χρόνια και ότι προέρχεται από ένα μέρος που σπάνια κάποιος τα καταφέρνει. «Δεν έχω να σου δώσω κάποια φανέλα. Ωστόσο, θα σου δώσω το πρώτο μου καλό κοστούμι που φορούσα στην πρώτη μου συνέντευξη. Το να σε έχω πρότυπο στη ζωή μου, μου άλλαξε τα πάντα».

Κοινός παρανομαστής όλων αυτών των ιστοριών, είναι τίποτα από αυτά δεν έχουν γίνει γνωστά μέχρι να δημιουργηθεί αυτή η διαφήμιση.

inner

Ο πατέρας Ουέιντ είναι ο πατέρας που θα ήθελες να γίνεις...

Πέρα, όμως, από τα περιστατικά που βγήκαν έστω και με αυτόν τον τρόπο στη δημοσιότητα, υπάρχει και ο Ντουέιν Ουέιντ που έχει προσωπική ζωή, η οποία κάθε άλλο παρά τυπική είναι. Πατέρας τεσσάρων παιδιών με τρεις διαφορετικές γυναίκες. Τα δύο είναι από την πρώτη του γυναίκα, την οποία γνώριζε από το Λύκειο και ο γάμος τους κράτησε από το 2002 έως το 2007. Από το 2009 ήταν μαζί με την ηθοποιό, Γκάμπριελ Γιούνιον, με την οποία όμως χώρισε για περίπου έναν χρόνο, λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων και των δύο, διάστημα στο οποίο έκανε ένα παιδί με την επί χρόνια φίλη, Άγια Μετόγερ. Το 2013 παντρεύτηκε την Γκάμπριελ Γιούνιον με την οποία έκαναν ένα παιδί τον Νοέμβριο του 2018 μέσω παρένθετης μητέρας.

Ωστόσο, στο επίκεντρο των ΜΜΕ έχει βρεθεί ο μόλις 11 ετών γιος του, Ζίον.

Μαζί με τη μητριά του, Γκάμπριελ, βρέθηκε το Σάββατο στο «Miami Pride Festival» και μέσω των social media και αποκαλύφθηκε από την ίδια την οικογένεια ότι παρά το πολύ νεαρό της ηλικίας του είναι ομοφυλόφιλος.

Η Γκάμπριελ Ούνιον μέσω του προσωπικού της λογαριασμού στο Instagram εξέφρασε την υποστήριξή της στον Ζίον, ενώ ο ίδιος ο Ντουέιν Ουέιντ που δεν ήταν παρών, φρόντισε να δείξει δημόσια ότι ο γιος είναι πάνω από όλα.

«Υποστηρίζουμε ο ένας τον άλλον με περηφάνια. Μακάρι να ήμουν εκεί να σε βλέπω να χαμογελάς, μικρέ».

inner

Ουέιντ: «Ένα hashtag; Φφφφφφφ»

Ήταν λογικό πολλοί να μιλήσουν για εκείνον με αφορμή το μεγάλο του «αντίο» από τα παρκέ.

Κόμπι Μπράιαντ, Σακίλ Ο’ Νιλ, Ντόνοβαν Μίτσελ, Λεμπρόν Τζέιμς, Κρις Πολ...

Πάρα πολλοί και ένας εξ αυτών ήταν ο Μπάρακ Ομπάμα.

«Ντουέιν, ξέρω τι περνάς. Το να σταματάς την καριέρα που αγαπάς... Έχω βρεθεί εκεί. Για 16 χρόνια μας χάρισε δυναμικά καρφώματα, μεγάλα σουτ, τρομερές στιγμές. Θυσίασες πολλές φορές το σώμα σου, πολλές φορές θυσίασες και τον εγωισμό σου. Κάθε φορά που έπεφτες κάτω, μας έδειχνες τον τρόπο να σηκώνεσαι. Μας έδειξε το πνεύμα του να είσαι από το Σικάγο και μας έκανες περήφανους. Ελπίζω η επόμενη φάση της καριέρας να είναι τόσο εκπληκτική, όσο και στο μπάσκετ. Να προσέχεις», είπε μεταξύ άλλων ίσως ο πιο πετυχημένος πρόεδρος των ΗΠΑ των τελευταίων δεκαετιών.

Το «WadeCounty» όπως λέγεται πλέον το Μαϊάμι είναι χαρακτηριστικό το πόσο επηρέασε την πολιτεία της Φλόριντα η καριέρα του Ντουέιν Ουέιντ. Είναι αυτός που έφερε το πρώτο πρωτάθλημα του οργανισμού, είναι αυτός που ήταν παρών και στις δύο επόμενες κατακτήσεις.

Ωστόσο, για το τέλος δεν θα μπορούσε παρά να μιλήσει ο ίδιος.

«Πώς θα περιέγραφα την κληρονομιά που αφήνω πίσω μου με ένα hashtag; Φφφφφφφ... Νομίζω πώς μόλις το έκανα. Μία ανάσα. Αυτή είναι η κληρονομιά μου με ένα hashtag. Φφφφφ... Μία ανάσα».

Ο απόλυτος «last dance» του Ντουέιν Ουέιντ.






Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x