Στις 9 Αυγούστου στην πόλη Έσσεν της Γερμανίας, γεννήθηκε ένας -μετέπειτα- εμβληματικός προπονητής, ο οποίος πολλά χρόνια μετά οδήγησε την Ελλάδα στην κορυφή της Ευρώπης.

Ο μεγάλος Ότο Ρεχάγκελ!

Μέχρι τα 36 του χρόνια, όταν και στράφηκε στην προπονητική, ο «Herr Otto» Ρεχάγκελ ήταν παιδί της Bundesliga. Ξεκίνησε στην τοπική ομάδα της πόλης όπου γεννήθηκε, τη Ροτ Βάις Έσσεν και συνέχισε με τη Χέρτα Βερολίνου και την Καϊζερσλάουτερν.

Οι σύλλογοι που προπόνησε δεν ήταν λίγοι, ο πιο σημαντικός όμως η Βέρντερ Βρέμης, όπου έκατσε και πέντε ολόκληρα χρόνια. Τίτλοι και κατακτήσεις Πρωταθλημάτων και Κυπέλλων, ακολουθεί η Μπάγερν Μονάχου και η Καϊζερσλάουτερν.

Το 2001, ξεκινάει ένα μεγάλο κεφάλαιο για αυτόν, καθώς και για όλους τους Έλληνες, όταν αναλαμβάνει την Εθνική μας ομάδα. Καταφέρνει αμέσως να αλλάξει τα πράγματα και να προκριθεί η Εθνική στο Euro του 2004! Όλοι θεωρούσαν ότι είμαστε το απόλυτο αουτσάιντερ, με την τεχνική και τον τρόπο του όμως, κατάφερε το αδύνατο, να κατακτήσει το τρόπαιο και να νίκησει ομάδες όπως η Τσεχία και η Πορτογαλία.

«Κανένας δεν πρέπει να ξεχνά ότι ο προπονητής υιοθετεί τις τακτικές που είναι εφαρμόσιμες με βάση τα χαρακτηριστικά των διαθέσιμων παικτών», είχε απαντήσει σε όλους όσοι είχαν χαρακτηρίσει το παιχνίδι του βαρετό. Οι Έλληνες τον λατρέψανε... Και εκείνος επίσης. Αγάπησε τη χώρα μας και τους Έλληνες φιλάθλους και το δηλώνει ακόμη και σήμερα σε κάθε ευκαιρία.

Στην αναβίωση του ιστορικού εκείνου τελικού στην Ριζούπολη, στις 4 Ιουλίου, ήταν εδώ, ήταν ο «στρατηγός» τους όπως τον αποκάλεσαν οι παίκτες. Πλήθος κόσμου ήταν εκεί για να τον υποδεχτεί, όπως επίσης και μικρά παιδιά που δεν είχαν προλάβει το «θαύμα» και έσπευσαν μαζί με τους γονείς τους για να τον γνωρίσουν.

Χειροκρότημα και συγκίνηση. «Ο δικός μας Ότο»! Αυτό άκουγες… Και εκείνος έσφιξε μια γροθιά τα χέρια του και χαμογελούσε σε όλους.

Σε τέτοιες στιγμές συνειδητοποιείς, πως δεν παίζουν ρόλο όσα έχει καταφέρει κάποιος στην καριέρα του, όσους τίτλους κι αν έχει κατακτήσει. Αυτό που μένει είναι η αγάπη που έχει ο κόσμος στο πρόσωπό σου και αυτά που νιώθεις εσύ για αυτόν.

Άλλωστε, η επιτυχία είναι ένα ταξίδι, δεν είναι ο προορισμός!

Επιμέλεια: Αναστασία Βοσνάκη