Επικαιρότητα

Ο Ερντογάν κατηγορεί τη Μόσχα ότι εφοδιάζει με όπλα το PKK

Ο Ερντογάν κατηγορεί τη Ρωσία

Για εφοδιασμό των Κούρδων ανταρτών του PKK με αντιαεροπορικό οπλισμό κατηγόρησε τη Ρωσία ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, οι οποίοι επιβεβαίωσαν έτσι σχετικά δημοσιεύματα του Τύπου της χώρας.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού επιστροφής με το προεδρικό αεροσκάφος ύστερα από επίσκεψή του στο Ντιγιάρμπακιρ το Σαββατοκύριακο, ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε τη Μόσχα για διοχέτευση οπλισμού προς το PKK, μέσω Ιράκ και Συρίας, σύμφωνα με δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Star.

«Τη στιγμή αυτή, τρομοκράτες χρησιμοποιούν αντιαεροπορικά πυροβόλα και πυραύλους που προμηθεύτηκαν από τη Ρωσία. Η αποσχιστική τρομοκρατική οργάνωση έχει εξοπλισθεί με τέτοιο οπλισμό. Τα όπλα αυτά “μεταβιβάσθηκαν” σε αυτούς μέσω Συρία και Ιράκ», ανέφερε ο Ερντογάν, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Δύο κυβερνητικοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι ο Τούρκος πρόεδρος προέβη στις δηλώσεις αυτές, σε συνομιλία τους με το πρακτορείο Reuters.

Παρότι ο Ταγίπ Ερντογάν έχει και κατά το παρελθόν κατηγορήσει τη Μόσχα για τη στήριξή της στους Κούρδους μαχητές Πεσμεργκά στη Συρία, αυτή είναι η πρώτη φορά που κατηγορεί ευθέως τη Μόσχα για παροχή οπλισμού στο PKK.

Παρ’ όλα αυτά, μιλώντας χθες σε συνέντευξη Τύπου, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον των ρωσοτουρκικών σχέσεων.

«Ρωσία και Τουρκία δεν έχουν την πολυτέλεια να θυσιάσουν τη μεταξύ τους καλή σχέση. Πολύ θα ήθελα να μην είχαν υπάρξει εντάσεις, όπως αυτή γύρω από την περυσινή κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους, αλλά πιστεύω ότι οι διμερείς σχέσεις μπορούν να βελτιωθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Οι δύο χώρες μπορούν να ξεπεράσουν κάθε διαφωνία μέσα από τον διάλογο», είπε ο κ. Κουρτουλμούς, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί στις δηλώσεις Ερντογάν για ρωσικό οπλισμό στα χέρια του PKK.

Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν είχε δεσμευθεί τον Απρίλιο να υποστηρίξει τους Κούρδους της Συρίας, χαρακτηρίζοντάς τους «σοβαρή δύναμη» στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Η Μόσχα έχει κατηγορήσει την Αγκυρα για παρεμπόδιση των κουρδικών δυνάμεων στις μάχες τους κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Στο μεταξύ, στο θέμα του οικογενειακού προγραμματισμού αναφέρθηκε χθες ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας ότι η αντισύλληψη δεν είναι κατάλληλη για τις μουσουλμανικές οικογένειες και προκαλώντας έτσι για μία ακόμη φορά την οργή γυναικείων οργανώσεων.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι οι μητέρες έχουν την ευθύνη της διασφάλισης της συνεχιζόμενης αύξησης του τουρκικού πληθυσμού, που εμφανίζει ετήσια ενίσχυση της τάξης 1,3% τα τελευταία χρόνια.

«Θα το πω ξεκάθαρα. Πρέπει να αυξήσουμε τον αριθμό των απογόνων μας. Πολλοί μιλούν για αντισύλληψη, για οικογενειακό προγραμματισμό. Καμία μουσουλμανική οικογένεια δεν καταλαβαίνει και δεν αποδέχεται τέτοια πράγματα! Εμείς θα ακολουθήσουμε όσα λέει ο Θεός και ο Μεγάλος Προφήτης», είπε ο Ερντογάν μιλώντας χθες σε συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη. Ο Τούρκος πρόεδρος και η σύζυγός του Εμινέ έχουν δύο γιους και δύο κόρες. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο πρόεδρος παρέστη στον μεγαλοπρεπή γάμο της μικρότερης κόρης του, της Σουμεγέ, με τον βιομήχανο αμυντικών συστημάτων Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ. Η μεγάλη του κόρη Εσρά, παντρεμένη με τον υπουργό Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ, έχει τρία παιδιά.

Πηγή: Kathimerini.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x