Κώστας Μιαούλης

Ο φτωχός σε ιδέες Ολυμπιακός του Μπέντο κι ο σπουδαίος Πανιώνιος

Ο Κώστας Μιαούλης γράφει για τον Ολυμπιακό που μπορεί να πήρε τη νίκη απέναντι στην Ξάνθη, αλλά η εικόνα του σε κάθε ματς, γίνεται ολοένα και πιo μίζερη και για τον Πανιώνιο που κρατιέται ακμαίος.

Οι «ερυθρόλευκοι» όσο κυλάει ο καιρός παίζουν χειρότερα. Το ακόμα πιο ανησυχητικό είναι πως προϊόντος του χρόνου, δημιουργεί όλο και λιγότερες καθαρές ευκαιρίες. Η κατάσταση στο «Καραϊσκάκη» έχει γίνει ανυπόφορη με τον Ολυμπιακό να μην μπορεί να σκοράρει στο πρώτο ημίχρονο και να μην δημιουργεί πλην ενός σουτ του Μάριν, μια φάση της προκοπής. Απέναντι στην ελλιπέστατη αλλά παρόλα αυτά εξαιρετικά οργανωμένη Ξάνθη, ήταν πολύ τυχερός που άνοιξε το σκορ με τον τρόπο που το έπραξε, γιατί το ματς θα μπορούσε άνετα να έχει μετατραπεί σε γκέλα.

Η κακή κατάσταση του Φορτούνη φέτος είναι ένας επιπλέον λόγος για να βλέπουμε αυτό το φτωχό ποιοτικά θέαμα από τον Ολυμπιακό. Αλλά και ο Μπέντο, κολλημένος σε αυτό το σύστημα και έχοντας συνεχώς τον Ιντέγε σε πολλά παιχνίδια απομονωμένο δίχως βοήθεια, επιμένει σε έναν σχηματισμό που περισσότερο τον δυσκολεύει, παρά τον διευκολύνει. Δηλαδή για να μιλάμε σοβαρά, μπορεί να παίζεις στο Καραϊσκάκη με τέτοιους αντιπάλους και αντί να καθαρίζεις τα ματς από το πρώτο μέρος, σκοράροντας εύκολα, μετατρέπεις όλα τα εντός έδρας ματς σε ντέρμπι; Αυτό αποτελεί μεγάλη ευθύνη του Μπέντο. Τα πράγματα θα μπορούσαν να έχουν εξελιχθεί πολύ χειρότερα, αν οι αντίπαλοι επιθετικοί στο Φάληρο, δεν πάθαιναν ψυχολογικό κοκομπλόκο μπροστά από τον Λέαλι και τον Καπίνο. Aυτό ήταν το 5ο παιχνίδι που ο Ολυμπιακός δεν σκοράρει καν στο πρώτο μέρος μέσα στο Φάληρο.

Από την άλλη μεριά, για να δώσω ίσως ένα ελαφρυντικό στον Μπέντο, αυτό το σχήμα ίσως διατηρείται εξαιτίας της αδυναμίας στην άμυνα θα πει κανείς. Από την άλλη σε κάθε ματς η αντίπαλη του Ολυμπιακού δεν υπάρχει περίπτωση να μην βγάλουν ξεκάθαρες φάσεις απέναντι από την «ερυθρόλευκη» εστία. Ακόμα και η Ξάνθη με τόσες ελλείψεις έβγαλε πρώτη ξεκάθαρο τετ-α-τετ, που ανάλογο δεν είχε ο Ολυμπιακός σε όλο το ματς. Τα προβλήματα ξεκίνησαν από το τραγικό κέντρο στο πρώτο μέρος και βέβαια την μαύρη τρύπα και τον μεγάλο εκνευρισμό που προκαλεί η αστάθεια στο κέντρο της άμυνας, συν τα φτηνά λάθη. Η Ξάνθη πίεσε, έκλεψε μπάλες και το σημερινό 2-0 που έχασε μάλλον αδικεί την προσπάθεια της.

Ο Τουμπακάρης είχε μόνο λάθος υποδείξεις σε βάρος της Ξάνθης, ενώ στην επανάληψη φαίνεται σε κεφαλιά του ο Ιντέγε να είναι εκτεθειμένος. Από την άλλη ο Κομίνης, μάλλον κακώς δεν υπέδειξε το πέναλτι πάνω στον Μανθάτη.

Ο Πανιώνιος μετά την παρένθεση στο ματς με τα Γιάννενα, βρήκε το σθένος και την φρεσκάδα να καθαρίσει με συνοπτικές διαδικασίες το ματς με τον Παναιτωλικό και να πιάσει την Ξάνθη στους 31. Ο Μιλόγεβιτς δείχνει να έχει δημιουργήσει μια ομάδα που ξέρει να καμουφλάρει καλά τις αδυναμίες της και να βγάζει ξεκάθαρες ευκαιρίες μπροστά από τα αντίπαλα καρέ. Στην παραγωγή γκολ συμμετέχουν όλοι, είτε βάζοντας, είτε δημιουργώντας. Μπορεί όλοι να περίμεναν επιθετικό μπλακ-άουτ μετά την αποχώρηση του Ανσαριφάρντ, αλλά η ομάδα της Πλατείας δεν φαίνεται να κολλάει πουθενά. Είμαι σχεδόν βέβαιος, πως ακόμα και ο Μασούντ να φύγει, σίγουρα θα βγάλει κάποιους νέους ήρωες για να ολοκληρώσει μια απίστευτη σεζόν.

Οι Νεοσμυρνιώτες μπορεί να τα βγάζουν δύσκολα πέρα οικονομικά. Αλλά ο Πανιώνιος αποτελεί την ομάδα πρότυπο, για το πώς θα έπρεπε να συντηρούνται οικονομικά οι ομάδες με τις πωλήσεις που κάνει, αλλά διατηρώντας αυτόματα και την ομάδα σε υψηλό επίπεδο, ώστε να μπορεί να εμφανίζεται άκρως ανταγωνιστική. Ο Πανιώνιος έχει πίσω του, το background της παραγωγής παικτών, ακόμα όμως και ποδοσφαιριστών που δεν είναι τόσο μικροί ηλικιακά, αλλά στον "ιστορικό" αρπάζουν την ευκαιρία να προσφέρουν σε ένα καλοκουρδισμένο σύνολο και να έχουν μια νέα πιθανότητα να δώσουν ώθηση στην καριέρα τους. Ο Βλάνταν Μιλόγεβιτς, αποδεικνύει πως είναι άξιος συνεχιστής του έργου του Μαρίνου Ουζουνίδη.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x