sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Μπελίνι στο sportfm.gr: «Ο Μαραντόνα είναι κάτι σαν Άγιος για εμάς τους Ναπολιτάνους»

Ναπολιτάνος ως το... κόκκαλο και γνωστός ως εκφωνητής στα γκολ της Νάπολι στο «Σαν Πάολο». Ο Ντανιέλε Μπελίνι τιμάει τη μνήμη του Μαραντόνα στο sportfm.gr.

Μια πόλη με τεράστια ιστορία. Ο καλύτερος εκπρόσωπος του ιταλικού νότου, η πόλη που συνδυάζει τον αρχαίο πολιτισμό με το πάθος και τη ζωντάνια των κατοίκων της. Η Νάπολη, περί ου ο λόγος, είναι μια πόλη που αν μη τι άλλο καθένας θα... μαγευόταν αν την επισκεπτόταν.

Η παρουσία του Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα, όμως, στη δεκαετία του '80 και λίγο στις αρχές του '90, αναβάθμισε ακόμη περισσότερο την περιοχή και την έκανε ακόμη πιο προσιτή στον κόσμο. Ο Αργεντινός κατάφερε να οδηγήσει την ομάδα που λατρεύει όλη η πόλη στο πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας της, εξασφαλίζοντας μια θέση στο... πάνθεον της ιστορίας. Όχι, πως, χρειαζόταν μια τέτοια στιγμή ο Μαραντόνα για να θεωρηθεί «Θεός», αλλά ήταν το επιστέγασμα της σπουδαίας καριέρας του ίσως καλύτερου που πέρασε από το ποδόσφαιρο.

Η είδηση του θανάτου του Ντιέγκο Μαραντόνα σκόρπισε την θλίψη σε όλο τον κόσμο, στους Αργεντίνους, αλλά φυσικά και στους Ναπολιτάνους. Λίγο μετά τα λόγια του συνεργάτη του στη Χιμνάσια Λα Πλάτα, Λεάντρο Μαρτίνι, προσπαθήσαμε να μπούμε λίγο στο... στενάχωρο κλίμα που υπάρχει στον ιταλικό νότο για τον χαμό του σπουδαίου «Ντιεγκίτο».

Ένας Ναπολιτάνος ως το... κόκκαλο, ο Ντανιέλε «Ντεσιμπέλ» Μπελίνι, γνωστός ως εκφωνητής στα γκολ της Νάπολι στο «Σαν Πάολο», δέχτηκε να μιλήσει στο sportfm.gr και να αποχαιρετήσει τον Μαραντόνα.

Τον Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα που κατάφερε να φτάσει να θεωρείται μέσα από τις ποδοσφαιρικές του ικανότητες ως Άγιος, πλησιάζοντας τον πολιούχο και προστάτη της πόλης, Σαν Τζενάρο!

Αναλυτικά όσα είπε ο Ντανιέλε Μπελίνι στον Γιώργο Τσανάκα και στο sportfm.gr

-Τι είναι ο Ντιέγκο Μαραντίνα για τη Νάπολη, για την πόλη και την ομάδα;
«Ο Ντιέγκο ήταν μαγικός, πάντα ήταν το κάτι πολύ ξεχωριστό για την πόλη. Για εμάς τους Ναπολιτάνους, ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα είναι σχεδόν ένας... Άγιος».

-Ο Μαραντόνα έπαιξε σε πολλές ομάδες, αλλά το όνομά του έχει συνδεθεί άρρηκτα με τη Νάπολι. Όπως όταν σκέφτεσαι τον Τζόρνταν και σκέφτεσαι και τους Μπουλς, όπως σκέφτεσαι τον Μέσι με την Μπαρτσελόνα...
«Ναι αυτό είναι η αλήθεια. Το ξεχωριστό του μέρος ήταν πάντα η Νάπολι. Πέρασε τα καλύτερα ποδοσφαιρικά του χρόνια εδώ, συνδέθηκε όσο κανένας με τη Νάπολι και εδώ μάγεψε τα πλήθη».

-Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που σκέφτεσαι όταν ακούς το όνομά του;
«Δεν θα πω πολλά. Αλλά ότι σκέφτομαι πάντα το πόσα πολλά χαμόγελα μοίρασε και πόσο διασκέδασε τους ανθρώπους σε ολόκληρη την γη».



-Πότε είδες για πρώτη φορά τον Μαραντόνα;
«Ήμουν πολύ μικρός η αλήθεια είναι και έβλεπα τηλεόραση. Εκείνο το διάστημα στην τηλεόραση έπαιζαν μαγνητοσκοπημένα μόνο τα γκολ και δεν βλέπαμε ολόκληρα τα παιχνίδια ακόμα. Ακόμη, όμως, και αυτές οι μικρές εικόνες που έρχονταν σε εμένα που ήμουν παιδί, μου έφθαναν για να καταλάβω τον απόλυτο μύθο του».

-Υπάρχει κάποια στιγμή που σου έχει μείνει αξέχαστη από τον Ντιέγκο Μαραντόνα;
«Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποια. Σίγουρα, όλα τα ματς που έπαιξε απέναντι στην Γιουβέντους ήταν πάντα ξεχωριστά και τα θυμάμαι! Επίσης, όλο το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1986. Ήταν η στιγμή που ο Μαραντόνα έγινε... αθάνατος».

-Ήσουν στο «Σαν Πάολο» την επομένη του θανάτου του Μαραντόνα για το ματς της Νάπολι με την Ριέκα. Πώς ήταν η ατμόσφαιρα στο γήπεδο, στην πόλη γενικότερα;
«Η αλήθεια είναι πως η ατμόσφαιρα στο γήπεδο είναι... στενάχωρη εδώ και πάρα πολύ καιρό λόγω του κορωνοϊού, ενώ ήταν ακόμη χειρότερο να μην υπάρχει κόσμος μετά από μία τόσο σημαντική και στενάχωρη στιγμή. Θα ήταν υπέροχο να μπορούσε το Σαν Πάολο να γεμίσει με κόσμο για να τιμήσουμε την μνήμη του Ντιέγκο, να μπορέσουμε να φωνάξουμε και να τραγουδήσουμε το όνομά του».

-Ο κόσμος στη Νάπολη τίμησε τον Μαραντόνα βγαίνοντας στον δρόμο και ανάβοντα καπνογόνα γύρω από το «Σαν Πάολο»...
«Ναι, πολλοί άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για να τον αποχαιρετήσουν, ήταν μία πολύ πνευματική και συγκινητική στιγμή. Εγώ απλά λέω ότι για εμάς τους Ναπολιτάνους και τους Αργεντίνους, ο Ντιέγκο αντιπροσώπευε πολλά περισσότερα από έναν σπουδαίο πρωταθλητή».



-Πιστεύεις πως το «Σαν Πάολο» έπρεπε να έχει μετονομαστεί νωρίτερα σε «Ντιέγκο Μαραντόνα»; Δεν σε ρωτάω φυσικά αν συμφωνείς με αυτό, είμαι σίγουρος πως κάθε Ναπολιτάνος το θέλει αυτό...
«Ναι, νομίζω πως αυτό θα συμβεί, βασικά είμαι βέβαιος. Είμαι σίγουρος πως θα είναι ακόμη καλύτερο μόλις αλλάξει όνομα το γήπεδο, να μπορέσει ο κόσμος να επιστρέψει επιτέλους σε αυτό».

-Είσαι ένας άνθρωπος πολύ κοντά στην ομάδα της Νάπολι. Παρότι όταν έπαιζε ο Μαραντόνα ήσουν πολύ μικρός, σίγουρα θα έχεις ακούσει κάποια ιστορία ή κάτι ανάλογα από τους ανθρώπους της ομάδας...
«Δυστυχώς όταν ο Μαραντόνα έπαιζε στην Νάπολι, εγώ ήμουν πολύ μικρός και δεν έχω κάποια ιστορία, κάποια αστεία στιγμή. Μπορώ όμως να πω ότι έχω μάθει από τους ανθρώπους που τον γνώρισαν και έπαιξαν μαζί του ότι μου έχουν μαρτυρίσει πως ήταν ένας σπουδαίος και ξεχωριστός άνθρωπος και ποδοσφαιριστής. Ένα είναι σίγουρο για τον Ντιέγκο: είτε τον λατρεύεις, είτε τον μισείς, δεν υπάρχει κάτι ενδιάμεσο».


*εδώ μπορείτε να θυμηθείτε την συνέντευξη του Ντανιέλε «Ντεσιμπέλ» Μπελίνι στο sportfm.gr προ τετραετίας, μιλώντας για την μεγάλη του αγάπη, τη Νάπολι!

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x