Δελτία Τύπου

Ο πρόεδρος της MARC για τις τελευταίες δημοσκοπήσεις

Ο Θωμάς Γεράκης μίλησε στο «Μεγάλο Τσίρκο» του ΣΠΟΡ FM 94,6 για τις τελευταίες δημοσκοπήσεις και έδωσε τις δικές του εξηγήσεις για το φιάσκο με τις προβλέψεις στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου.

Τις τελευταίες δημοσκοπήσεις σχολίασε ο Θωμάς Γεράκης μέσω της εκπομπής «Μεγάλο Τσίρκο» του Γιώργου Τσάμπρα στον ΣΠΟΡ FM 94,6 και έδωσε τις δικές του εξηγήσεις για το φιάσκο με τις προβλέψεις στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου.

Η εικόνα των μέχρι στιγμής δημοσκοπήσεων δείχνει ντέρμπι για την πρωτιά αλλά και για την τρίτη θέση. Τι πιστεύετε ότι μπορεί να αλλάξει τις επόμενες μέρες;

«Πολλά μπορούν να αλλάξουν. Κοιτάξτε έχω την εντύπωση ότι στην Ελλάδα γίνεται μια συζήτηση γύρω από τις δημοσκοπήσεις η οποία δεν είναι και σωστή.

Για παράδειγμα αν βλέπουμε δύο κόμματα στο 30%, δε σημαίνει ότι είναι ντέρμπι αυτό. Τα μαθηματικά η στατιστική και η θεωρία των μεγάλων αριθμών, μας λένε ότι αν συναντάμε αυτή την περίπτωση, υπάρχει ένα 95% πιθανότητα η διαφορά αυτών των δύο κομμάτων να είναι κάτω από 6%. Τώρα αν εμείς θέλουμε να το πούμε ντέρμπι είναι άλλο.

Έχει μεγάλη σημασία να διαβάζονται σωστά οι δημοσκοπήσεις και δυστυχώς δεν διαβάζονται σωστά και έχουμε τη μεγαλύτερη ευθύνη σε αυτό και αφήνουμε μια υπόνοια στον κόσμο ότι οι δημοσκόποι έχουν μαγικές ιδιότητες, να προβλέπουν αποτελέσματα κτλ ενώ δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Ας υποθέσουμε ότι ένα κόμμα είναι στο 3%.

Διαβάζουμε λεζάντες που λένε ότι μπαίνει στη βουλή. Αυτό είναι λάθος. Εγώ αυτό που διαβάζω, και πιστέψτε με ξέρω να διαβάζω δημοσκοπήσεις, αυτό το κόμμα έχει πιθανότητες 95% να κυμανθεί μεταξύ 2% και 4%. Αυτό μας λένε οι αριθμοί, αν εμείς τώρα τα διαβάζουμε διαφορετικά προφανώς καταλήγουμε σε λάθος συμπεράσματα και για τις δημοσκοπήσεις».

Για το φιάσκο των δημοσκοπήσεων στο δημοψήφισμα.

«Εγώ δεν μέτρησα για το δημοψήφισμα, αλλά φαντάζομαι ότι και εγώ να δημοσίευα για το δημοψήφισμα, περίπου τα ίδια που δημοσίευσαν οι συνάδελφοί μου θα είχα δημοσιεύσει. Η λέξη «φιάσκο» είναι μια ωραία δημοσιογραφική λέξη. Εγώ θα έλεγα οτι ήταν μια κακή στιγμή των εταιριών δημοσκοπήσεων και πρέπει να ομολογήσουμε ότι δεν είχαμε καμία εμπειρία για το πώς μετριέται ένα δημοψήφισμα.

Δεν το είχαμε ξανακάνει πόσο μάλλον περισσότερο για ένα τέτοιου είδους δημοψήφισμα, με ένα τέτοιο ερώτημα και με ανάποδα το ΝΑΙ και το ΟΧΙ. Πέρα όμως από την Ελλάδα, είναι μικρή η εμπειρία που υπάρχει ακόμα και σε άλλες χώρες. Δηλαδή λίγο νωρίτερα από το δικό μας δημοψήφισμα έγινε ένα με το θέμα της Σκωτίας. Τότε λοιπόν είχε βγει με 10% στις δημοσκοπήσεις ότι θα πρέπει να ανεξαρτητοποιηθεί η Σκωτία από την Αγγλία αλλά τελικά το αποτέλεσμα ήταν διαφορετικό.

Άλλο πράγμα το δημοψήφισμα λοιπόν και άλλο οι εκλογές. Άκουγα μια κυρία που έλεγε ότι δεν θυμάται καμία δημοσκόπηση να έχει πέσει μέσα. Έψαξα λοιπόν στο αρχείο μου και είδα ότι στις δύο- τρεις προηγούμενες εκλογές και είδα ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Ο καθένας μπορεί να λέει ότι δεν πιστεύει στις δημοσκοπήσεις, αλλά άλλο να λένε ότι έπεσαν έξω οι δημοσκοπήσεις».

Υπάρχουν κάποια στοιχεία που επηρεάζουν θετικά ή αρνητικά τη συμπεριφορά του εκλογικού σώματος. Ποια είναι αυτά τα στοιχεία των δύο προέδρων, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, που θα επηρεάσουν την εκλογική μάχη;

«Προφανώς τα στοιχεία που επηρεάζουν την εκλογική αναμέτρηση είναι πολλά. Πόσο μάλλον σε μια εκλογική αναμέτρηση με αυτά τα χαρακτηριστικά, δεν είμαστε τόσο σίγουροι στο ποια θα είναι αυτά τα στοιχεία τα οποία θα επηρεάσουν θετικά ή αρνητικά. Σίγουρα σε αυτά τα κριτήρια παίζουν ρόλο και οι αρχηγοί των κομμάτων.

Υπήρχε η εντύπωση πριν λίγο καιρό ότι ο κ. Τσίπρας βρίσκεται στο απυρόβλητο και τον χωρίζει ένα χάος σε θέματα δημοτικότητας από τον κ. Μεϊμαράκη.

Αυτό πλέον με τις σημερινές δημοσκοπήσεις δεν ισχύει. Θα πρέπει να πούμε ότι είναι και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί είναι ικανοί αντίπαλοι και όποιος υποτιμήσει τον άλλο, θα έχει μόνο να χάσει. Το προφίλ του Α.Τσίπρα, δηλαδή και η ηλικία του, το άφθαρτο, ο λόγος του, η αμεσότητα του, αλλά και η εικόνα του Β. Μεϊμαράκη με την αυθεντικότητα και την λαϊκότητα του είναι εξίσου σημαντικά από ότι φαίνεται και για αυτό είναι και κοντά στην δημοτικότητα και ο κόσμος βρίσκει και στον έναν και στον άλλο στοιχεία για να τον στηρίξει.

Είναι όμως ακόμα πολύ νωρίς να πούμε με ακρίβεια ποια στοιχεία των αρχηγών θα υπερισχύσουν. Θα είμαστε πιο έτοιμοι να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα μετά το ντιμπέιτ των δύο πολιτικών αρχηγών».

Όσων αφορά τα λεγόμενα μικρά κόμματα, ποια παρουσιάζουν αυξητικές και πτωτικές τάσεις.

«Όσων αφορά τη γενική εικόνα έχουμε ένα μεγάλο ερωτηματικό για το πρώτο κόμμα. Τα κόμματα είναι κοντά και μπορεί η τάση να δείχνει Νέα Δημοκρατία αλλά η αλήθεια είναι ότι η δεξαμενές των ψηφοφόρων που δεν έχουν τοποθετηθεί ακόμα, προέρχονται από το ΣΥΡΙΖΑ. Άρα το ένα ερώτημα είναι αυτό αλλά υπάρχει και ένα δεύτερο το οποίο έχει να κάνει με τη σειρά των υπολοίπων κομμάτων. Θα δείτε ότι στις δημοσκοπήσεις που έρχονται στο φως της δημοσιότητας τα κόμματα είναι με παρόμοια ποσοστά μέχρι 6%.

Είναι δηλαδή στο περιθώριο σφάλματος, άρα είναι κάτι που δεν έχει απαντηθεί ακόμα. Δεν έχουμε μεγάλες αποκλίσεις από την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση αλλά βλέπετε ότι σε διάστημα 7 μηνών έχουμε ήδη διαφορετικά κόμματα. Εκεί λοιπόν είναι οι δυσκολίες των δημοσκοπήσεων. Για παράδειγμα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία σχέση με το ΣΥΡΙΖΑ του Ιανουαρίου, η Νέα Δημοκρατία είναι τελείως διαφορετική , έχει άλλο αρχηγό και έχει μια τάση προς το κέντρο.

Η Χρυσή Αυγή ξέρετε είναι ένα κόμμα που ήταν στη φυλακή η ηγεσία του το προηγούμενο διάστημα και παράλληλα κυριαρχεί το μεταναστευτικό, κάτι που δεν υπήρχε στις προηγούμενες εκλογές».

Το γεγονός ότι πλέον δημοσιεύονται δημοσκοπήσεις μέχρι και τις τελευταίες μέρες πριν τις εκλογές θεωρείτε ότι επηρεάζει το αποτέλεσμα;

«Κατά αρχήν θεωρώ καλό το ότι άρθηκε η απαγόρευση, γιατί ήμασταν από τα τελευταία δημοκρατικά κράτη στον κόσμο που απαγορεύονταν οι δημοσκοπήσεις το τελευταίο δεκαπενθήμερο. Εγώ προτιμώ να έχουν όλοι οι πολίτες αυτή την πληροφόρηση παρά μόνο οι ελάχιστοι που έχουν τη δυνατότητα να τις πληρώσουν. Επίσης έχουμε δει σε παλαιότερες αναμετρήσεις να βγαίνουν διάφορες φήμες και να μπερδεύουν τον κόσμο, ανάλογα με το τι τους συνέφερε. Όπως σε όλες τις εκλογές κρίνονται και οι εταιρίες δημοσκοπήσεων και ο κόσμος πρέπει να έχει την ευκαιρία, να αξιολογεί και τις εταιρίες δημοσκοπήσεων».

Έχετε εστιάσει στους λόγους που οδήγησαν στο λάθος αποτέλεσμα και σας εξέθεσαν στις δημοσκοπήσεις πριν από το δημοψήφισμα ή θα έχουμε νέες εκπλήξεις το βράδυ των εκλογών.

«Μπορεί να έχουμε εκπλήξεις. Πάντα το λάθος είναι μέσα στο παιχνίδι. Με βάση τη θεωρία των μεγάλων αριθμών στις 100 δημοσκοπήσεις οι πέντε θα είναι λάθος έτσι και αλλιώς. Έχω πει πολλές φορές ότι οι δημοσκοπήσεις δεν προβλέπουν αποτελέσματα. Δεν είναι προβλεπτικά εργαλεία. Δεν έχουν σχεδιαστεί για αυτό. Εξάλλου μετράμε προθέσεις ανθρώπων και όχι γεγονότα που έχουν τελεστεί.

Πολύ περισσότερο όταν έχεις ένα ποσοστό αναποφασίστων στο 20% , δεν ξέρεις δηλαδή τι θα ψηφίσουν. Άλλης τάξεως μετρήσεις είναι αυτές που γίνονται σε βουλευτικές εκλογές και ευρωεκλογές και άλλο σε ένα δημοψήφισμα, με τις συνθήκες που έγινε. Ακόμα και οι συμβουλές που μας έδωσαν οι ξένοι συνάδελφοι για το δημοψήφισμα, δεν μας βοήθησαν».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x