Μιχάλης Λεάνης

Ο σαμποτέρ Ολυμπιακός!

O Μιχάλης Λεάνης γράφει στο sport-fm.gr για το μυαλό σαμποτέρ που χρειάζεται ο Ολυμπιακός στον ημιτελικό του Final 4 κόντρα στην ΤΣΣΚΑ.

Ο ήχος των αεροπλάνων που προσγειώνονται και απογειώνονται. Τα μεγάφωνα ανακοινώνουν αφίξεις και αναχωρήσεις πτήσεων. Φωνές από κόσμο που πάει κι έρχεται.

Ο κόουτς Σφαιρόπουλος στέκεται μπροστά στους δημοσιογράφους για τις τελευταίες δηλώσεις επί ελληνικού εδάφους.

Οι ηχητικές παρεμβολές συνεχίζονται. Αδύνατον να τις περιορίσεις σε ένα αερδρόμιο, αλλά η σταθερή φωνή του κόουτς σκεπάζει τα πάντα. Ήρεμος , ψύχραιμος με το βλέμα σταθερό χωρίς να ακροβατεί στο κενό δηλώνει: «...πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι σε όλο το ματς και να κάνουμε ο,τι έχουμε σχεδιάσει. Αυτός είναι ο σκοπός μας. Πάμε να κάνουμε ό,τι έχουμε σχεδιάσει στο παρκέ»!

Αρκετά χρόνια πριν σε ένα άλλο αεροδρόμιο πριν την αναχώρηση για ένα ακόμα final four ένας παλιός καλαθοσφαιριστής μου είχε πει εμπιστευτικά: «Δίνε ιδιαίτερη προσοχή στις δηλώσεις ενός κόουτς πριν από το ταξίδι και πριν τα ματς. Το ύφος του, η φωνή του, η στάση του κορμιού του κρύβουν μυστικά και ειδήσεις»!

Είμαι σίγουρος ότι αν παρατηρούσε τον κόουτς Σφαιρόπουλο σε αυτές τις άτυπες εξετάσεις ψυχολογίας η βαθμολογία που θα του έδινε θα ήταν κοντά στο άριστα.

Ο mister cool Γιάννης Σφαιρόπουλος με δυο – τρεις προτάσεις τα είπε όλα! Σε ένα αγώνα final four αυτό που θα σε κρατήσει ζωντανό είναι η συγκέντρωση. Αυτή είναι η βασικότερη των προϋποθέσεων.

Και η συγκέντρωση επιτυγχάνεται μόνο όταν οι παίκτες έχουν καθαρό μυαλό και είναι σίγουροι για τον εαυτό τους αλλά και για το κλίμα στην ομάδα τους.

Κανένας δεν γνωρίζει την ομάδα του καλύτερα από τον κόουτς. Αυτός την σχεδιάσε , αυτός την έκτισε, αυτός μοίρασε τους ρόλους. Τα αποτελέσματα δε τον δικαιώνουν.

Δεν χρειάζεται να έχεις τεράστια εμπειρία από final four για να αντιληφθείς την νευρικότητα των αντιπάλων . Μια νευρικότητα που πηγάζει από τον φόβο μην βρεθούν για μια ακόμα φορά στην δυσάρεστη θέση να απολογούνται.

Τι άλλο εκτός από φόβο δείχνει η αγωνιώδης προσπάθεια τους να βαφτίσουν με το ζόρι φαβορί τον Ολυμπιακό;

Να διώξουν από πάνω τους το βάρος του φαβορί...

Τα χέρια των αντιπάλων άρχισαν να ιδρώνουν , οι σφυγμοί ανεβαίνουν επικίνδυνα.

Ποιά άλλη εκτός από την ελληνική ομάδα έχει καταφέρει να κερδίσει μέσα σε μια εβδομάδα τρεις φορές αντίπαλο ανώτερο (βλέπε Μπαρτσελόνα) χωρίς το πλεονέκτημα έδρας;

Ποιές άλλες ομάδες έχουν έρθει στις τελικές φάσεις και έχουν ανατρέψει την λογική και τα δεδομένα;

Πως μπορείς να είσαι ήρεμος και σίγουρος όταν έχεις να να αντιμετωπίσεις σε ένα ματς χωρίς αύριο μια ομάδα ελληνική;

Πόσες επικές ανατροπές μετράει ο Ολυμπιακός;

Σκέψεις που οι αντίπαλοι δεν μπορούν να αποφύγουν. Σκέψεις σαν τις ερινίες φωλιάζουν στα μυαλά των αντιπάλων.

Σ’αυτά τα κλονισμένα μυαλά θέλει να επιτεθεί η ομάδα του ο κόουτς. Γιατί η τελική φάση είναι ένα mind game!!!

Παιχνίδια στα οποία δεν μετράνε μόνο το κορμιά οι ικανότητες , οι αξίες αλλά κυρίως το καθαρό μυαλό στα κρίσιμα δευτερόλεπτα που γράφουν ιστορία.

Και αν δουλέψει ψύχραιμα και αποφασιστικά ο Ολυμπιακός σημαδεύοντας τα μυαλά των αντιπάλων μπορεί να τα ξεπαστρέψει.

Σούπερ ομάδα η ΤΣΣΚΑ, αλλά η ιστορία γράφεται βήμα-βήμα , κεφάλαιο-κεφάλαιο. Και μόνο ότι 5 παίκτες των Ρώσων , παίκτες πρώτης γραμμής, είναι πάνω από 2 μέτρα, μεγαλώνει τον συντελεστή δυσκολίας για κάθε αντίπαλο.

Θα στηριχθεί στο μεγάλο του όπλο. Στην άμυνα του. Την καλύτερη της διοργάνωσης. Και με όχημα την άμυνα θα κοιτάξει να φέρει το ματς στα μέτρα του βάζοντας παγίδες στην ορθή σκέψη των Ρώσων.

Αν τους εκτροχιάσει τότε πολύ δύσκολα επανέρχονται στις ράγες τα βαριά κορμιά της ΤΣΣΚΑ.

Παιχνίδια μυαλού. Ένα σαμποτάζ στο εγκέφαλο του αντιπάλου. Αυτό είναι το final four και γι΄αυτό σαν θεσμός λατρεύει τα αουτσάιντερ.

Ή αν προτιμάτε τις ομάδες που εκτός από παίκτες με τεράστια προσωπικότητα και προσόντα έχουν να επιδείξουν και μυαλό σαμποτέρ!!!

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x