Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Σκίμπε τα υπολόγισε όλα, εκτός από τον συμπατριώτη του…

Ο Κώστας Νικολακόπουλος βλέπει από τη δική του σκοπιά στο sport-fm.gr το παιχνίδι της Εθνικής με το Βέλγιο.

• Ο Γερμανός προπονητής της εθνικής μας ήταν σαφές ότι τα είχε όλα υπολογίσει καλά…

• Το αμυντικό κομμάτι του παιχνιδιού ήταν καλά οργανωμένο. Ο Παπασταθόπουλος έδινε τις μάχες με τον Λουκάκου κι οι Μανωλάς, Τζαβέλλας έβγαιναν και πιο μακριά από την περιοχή κι έκλειναν τον Ναϊνγκολάν και τον Μέρτενς. Οι Τοροσίδης, Σταφυλίδης κρατούσαν τη θέση τους και τους Καράσκο, Σαντλί κι αν μπορούσαν έφευγαν και λίγο μπροστά (κύρια ο πιο νέος, στο α΄ ημίχρονο).

• Στη μεσαία γραμμή ο Σάμαρης με τον Ταχτσίδη είχαν τις δικές τους μάχες με τον Βίτσελ και τον Φελαϊνί-ταίριαζαν κι από πλευράς σωματοδομής...-αλλά και έπρεπε να ψάχνουν τη μία καλή πάσα μπροστά για τον Μήτρογλου η, τον Μάνταλο (και βρήκαν τελικά από μία ο καθένας). Ο δε Φορτούνης να κρατάει μπάλα και να ψάχνει μία καλή ενέργεια, είτε να την τελειώσει ο ίδιος, είτε ο Μήτρογλου, με πάσα του.

• Όσο δεν απειλούνταν ο Καπίνο, δεν τον ενοχλούσε τον Σκίμπε η βέλγικη κατοχή της μπάλας, που στο ξεκίνημα του ματς έφτασε το ολίγον…εξωφρενικό 82-18!!!.Το Βέλγιο στα δύο προηγούμενα εντός έδρας παιχνίδια του για τα προκριματικά ήταν 2-0 με τη Βοσνία στο 28’ και 3-0 με την Εσθονία στο 25'!

• Άρα, το κλειδί ήταν να μην πάρουν πάλι γρήγορα κεφάλι στο σκορ... Σε ένα ολόκληρο ημίχρονο, οι γηπεδούχοι (για τους οποίους αποδείχθηκε απώλεια η απουσία των Αζάρ και Ντε Μπρόϊνε) φάνηκαν επικίνδυνοι μόνο τις δύο φορές που ο Φελαϊνί βγήκε σαν κρυφός φορ: τη μία δεν τον μάρκαρε σωστά στο χώρο του ο Τοροσίδης και την άλλη ξεχάστηκε ο Σάμαρης.

• Το ξεκίνημα του β΄ημιχρόνου ήταν ιδανικό: το 0-1 του Μήτρογλου άλλαξε την ισορροπία του ματς κι ο Σκίμπε έδωσε εντολή για μεγαλύτερη πίεση ψηλά και εκμετάλλευση του μομέντουμ-έψαξε και το 0-2! Καθαρή ευκαιρία δεν έγινε, αλλά οι διαθέσεις ήταν φανερές.

• Ο υπέροχος αυτός μέσος, ο Σάμαρης, έβγαλε όμως επιπολαιότητα στο 56’, όταν χάλασε μία καλή επίθεση της εθνικής, πάνω που οι Βέλγοι έμοιαζαν στριμωγμένοι μετά από σέντρα φαρμάκι του Φορτούνη προς τον Μάνταλο. Ο Σάμαρης πήρε το ριμπάουντ, αλλά αντί να ανανεώσει την επίθεση, σούταρε τραγικά άστοχα, από μακριά. Κάτι τέτοιες λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά-και νομίζω ότι η Ελλάδα δεν ήταν μακριά από το ριπλέϊ του άλλου διπλού της, προ μηνών στις Κάτω Χώρες, στο φιλικό στην Ολλανδία…

• Όλα πήγαιναν καλά για την ομάδα και τον Σκίμπε. Τι δεν είχε υπολογίσει ο Γερμανός; Τον συμπατριώτη του διαιτητή… Ο Μπριχ σφύριζε συνεχώς και κάθε υποψία κίτρινης σε Έλληνα παίκτη γίνονταν κάρτα. Δεν ήταν δύσκολο υπό αυτές τις συνθήκες να αποβληθεί ο Ταχτσίδης. Με παίκτη λιγότερο επί μισή ώρα μέσα στο Βέλγιο και με το Βέλγιο να χάνει 0-1, δεν μπορεί καμία ομάδα να είναι…ευτυχισμένη!

• Μετά από περίπου δέκα λεπτά, άρχισε να εμφανίζεται η κόπωση. Κι αν δεν κάνω λάθος, οι αλλαγές δεν βοήθησαν όσο έπρεπε, περισσότερο ο Τζιόλης, αφού ο Ζέκα έπαιξε λίγο. Με την πίεση άρχισαν να έρχονται και τα λάθη. Όπως η επιλογή του Μανωλά να κάνει...ντρίμπλες, με συνέπεια το φάουλ του Σάμαρη και την κάρτα, από την οποία προέκυψε η τιμωρία του για το επόμενο παιχνίδι και η μεγαλύτερη ευκαιρία του Βελγίου για το 1-1, που δεν ήρθε λόγω Καπίνο…

• Το 1-1 τελικά έγινε κι ήταν…άσχημο για εμάς, στο 89’, αλλά δίκαιο για την εξέλιξη του αγώνα. Μόνο που δεν ξέρω αν η εξέλιξη θα ήταν αυτή, χωρίς τα σφυρίγματα, στον πειθαρχικό έλεγχο, του Γερμανού, που είναι αλήθεια ότι δεν τσίμπησε σε διάφορα θεατρινίστικα πεσίματα των Βέλγων και καταλόγισε και τα εις βάρος τους επιθετικά φάουλ στην περιοχή μας, αλλά βγάζοντας τόσες κάρτες αν μη τι άλλο δεν έδειξε καν λίγο παραπάνω…σεβασμό στο συμπατριώτη του, τον Σκίμπε.

• Και κάπως έτσι, η Ελλάδα θα πάει να παίξει στη Βοσνία την πρόκριση τον Ιούνιο χωρίς τέσσερις μονάδες της (!), τους Σάμαρη, Τζαβέλλα, Ταχτσίδη, αλλά και τον Κυριάκο Παπαδόπουλο, που είχε αποβληθεί στο προηγούμενο ματς.

• Παρεμπιπτόντως, λίγες ώρες πριν το παιχνίδι, στην Σαββατιάτικη εκπομπή μας στο ραδιόφωνο, είχα κάνει μία παρατήρηση: η ΟΥΕΦΑ όρισε για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά τον Μπριχ σε επίσημο ματς του Βελγίου!!! Το 2014 με τη Ρωσία (1-0), το 2015 με την Ουαλία (0-1), το 2016 με τη Σουηδία (1-0) και το 2017 με την Ελλάδα.

• Συγνώμη, αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις, λες κάτι μυρίζει…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x