Μαχητικά Αθλήματα

Ο σπουδαιότερος Γκανέζος πυγμάχος Αζουμάχ Νέλσον έγινε 60 χρονών

Ο καλύτερος πυγμάχος της Αφρικής Αζουμάχ Νέλσον την Πέμπτη 19 Ιουλίου έκλεισε τα 60.

Την Πέμπτη 19 Iουλίου ο Αζουμάχ Νέλσον, ο σπουδαιότερος πυγμάχος της Αφρικής είχε γενέθλια και συμπλήρωσε εξήντα χρόνια ζωής.

Ξεκίνησε να πυγμαχεί το 1978 και παρότι οι εμφανίσεις του στο ρινγκ ήταν εξαιρετικές, στην αρχή της καριέρας του δεν κατάφερε να γίνει ευρέως γνωστός.

Καθώς όμως τα χρόνια πέρασαν και οι αγώνες του αυξάνονταν διαρκώς κατάφερε να αναγνωριστεί από την παγκόσμια κοινότητα της πυγμαχίας ως ο καλύτερος Αφρικάνος πυγμάχος όλων των εποχών.

Το παρατσούκλι του: «The Professor», διότι σε κάθε του αγώνα έδινε ένα μάθημα στον αντίπαλο για το τι σημαίνει πυγμαχία και δυνατά χτυπήματα, ενώ σήμα κατατεθέν του τα εξαιρετικά «jab» που πάντα δημιουργούσαν πρόβλημα σε οποιονδήποτε βρισκόταν στην απέναντι γωνία.

Ο Αζουμάχ Νέλσον έδωσε πολλούς αγώνες και κοντραρίστηκε με σπουδαίους αθλητές. Το Μάρτιο του 1984 κέρδισε με ομόφωνη απόφαση τον Έκτορ Κορτέζ στο Λας Βέγκας. Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους έβγαλε νοκ άουτ τον Γουιλφρέντο Γκόμεζ κατακτώντας έτσι τη ζώνη WBC στην κατηγορία ελαφρέων βαρών καταφέρνοντας να διατηρήσει τον τίτλο για τρία χρόνια.

Το 1986 και το 1987 συνέχισε τις πολύ καλές του εμφανίσεις.

Το 1988 αποφάσισε να αλλάξει κατηγορία και άρχισε να αγωνίζεται στη Super Featherweight. Πρώτο αγώνα στα πολύ χαμηλά κιλά έδωσε κόντρα στον Μάριο Μαρτίνεζ κατακτώντας τον τίτλο WBC και σε αυτήν την κατηγορία.

Ο σπουδαίος αυτός Γκανέζος πυγμάχος συνέχισε να αγωνίζεται μέχρι και το 1998 όπου πλέον το σώμα του δεν μπορούσε να αποδώσει στην πίεση και έτσι πήρε την απόφαση να αποσυρθεί.

Όταν κρέμασε τα γάντια του, είχε στο παλμαρέ του 47 αγώνες εκ των οποίων 39 νίκες με 28 νοκ άουτ, 6 ήττες, 2 ισοπαλίες.

To 2004 ανακηρύχθηκε ως εθνικός ήρωας εξαιτίας των τολμηρών και εντυπωσιακών επιδόσεων του κατά τη διάρκεια των αγώνων του.

Επίσης έγινε ο πρώτος Αφρικανός πυγμάχος που αναγνωρίστηκε από το «International Boxing Hall of Fame», ενώ το 2014 ο «Professor» τιμήθηκε με το βραβείο του καλύτερου πυγμάχου WBC στην κατηγορία Super Featherweight.

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Πυγμαχίας τιμάει τον Νέλσον ως έναν από τους καλύτερους αθλητές των ελαφρέων βαρών.



Επιμέλεια: Νικολέττα Γκαρέτσου

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x