Χρήστος Σωτηρακόπουλος

Ο τελικός που θα έπρεπε να μη γίνει!

Ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος γράφει για την τραγωδία του Χέιζελ, πριν από τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών της 29ης Μαΐου 1985 μεταξύ της Γιουβέντους και της Λίβερπουλ.

Το απόσπασμα δημοσιεύθηκε αρχικά στο βιβλίο «Ταξίδι στ’ Αστέρια», το οποίο έγινε μπεστ σέλερ και βραβεύτηκε το 2017 από το κοινό στα βραβεία Public.

«Στο άκουσμα της λέξης «Χέιζελ» το ανθρώπινο μυαλό σταματά στο νούμερο 39: τόσοι άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στο γήπεδο των Βρυξελλών με όλα αυτά που εξελίχθηκαν πριν από την έναρξη του 30ού τελικού της διοργάνωσης μεταξύ της Γιουβέντους και της Λίβερπουλ.

Έπρεπε να ήταν η απόλυτη γιορτή, έμοιαζε με τελικό-όνειρο, αφού ήταν χωρίς αμφιβολία οι κορυφαίες του πλανήτη τη δεδομένη στιγμή. Αυτό το ονειρικό συναπάντημα μετατράπηκε σε εφιάλτη, μία εκατόμβη αθώων ψυχών που το μόνο λάθος τους ήταν πως βρέθηκαν στο σημείο που άνοιξαν οι πύλες του Άδη, από μία αλληλουχία τραγικών γεγονότων.

Γιατί αυτό που συνέβη στη βελγική πρωτεύουσα έμοιαζε σαν σύννεφο που πυκνώνει και έρχεται από μακριά. Δεν ξάφνιασε γιατί όλα τα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν προβλήματα, αλλά η UEFA έχωνε το κεφάλι στην άμμο και αρνείτο να τα αντιμετωπίσει, πιστεύοντας πως θα εξαφανίζονταν από μόνα τους.

Οι πολεμικές εικόνες κάθε χρόνο αυξάνονταν, αλλά αυτό που έγινε στις 11 Μαΐου 1985, όταν ένας φίλος της Λιντς Γιουνάιτεντ δολοφονήθηκε σε συμπλοκές αντιπάλων οπαδών μετά από ματς με την Μπέρμιγχαμ, ερχόταν ως πολλοστό καμπανάκι.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο στο Sport-Retro.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x