sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Ο θρύλος του «θρύλου»

Επαρχιακές ομάδες σε τελικό έχουν πάει αρκετές. Κάποιες το σήκωσαν κιόλας. Με αντίπαλο τον Ολυμπιακό, όμως, καμία. Δείτε πως χτίστηκε το απόλυτο των «ερυθρόλευκων» που θέλει να ξορκίσει η Ξάνθη.

Η Ξάνθη έβγαλε «φωτιές» για να φτάσει στον τελικό του Κυπέλλου. Απέναντί της βρίσκει τον ήδη πρωταθλητή Ολυμπιακό.

Αυτό όμως δεν είναι το μόνο εμπόδιο που βρίσκουν μπροστά τους οι Ξανθιώτες, αφού για να σηκώσουν το τρόπαιο θα πρέπει να ανατρέψουν την ιστορία. Αυτή που μέχρι τώρα έχει δείξει πως οι «ερυθρόλευκοι» δεν χάνουν σε τελικό κόντρα σε ομάδα της περιφέρειας.

Οι Πειραιώτες έχουν βρεθεί έξι φορές σε τελικό απέναντι σε ομάδες που δεν ανήκουν στα μεγάλα ποδοσφαιρικά κέντρα και πανηγύρισαν ισάριθμες φορές την κατάκτησή του τροπαίου, με τις τέσσερις απ’ αυτές, μάλιστα, να συνοδεύονται και απ’ την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Η δόξα του ενός και ο... θρίαμβος του άλλου


Η Δόξα Δράμας έγινε η πρώτη ομάδα που «έσπασε» το κατεστημένο του... κέντρου, δώδεκα χρόνια μετά την καθιέρωση του θεσμού. Έγινε η πρώτη επαρχιακή ομάδα που κατάφερε να βρεθεί σε τελικό Κυπέλλου, όμως όχι και η πρώτη που το σήκωσε, αφού στους τρεις απ' τους τέσσερις τελικούς που έπαιξε μέσα σε έξι χρόνια βρήκε μπροστά της τον... μαινόμενο Ολυμπιακό της δεκαετίας του '50.

Στον τελικό του 1954, οι «ερυθρόλευκοι» επιβλήθηκαν 2-0 στη Λεωφόρο, ενώ τρία χρόνια αργότερα οι ομάδες συναντήθηκαν ξανά, όμως η κατάληξη ήταν η ίδια. Αυτήν τη φορά, ο τελικός έγινε στο «Γ. Καραϊσκάκης», με πάνω από 20.000 οπαδούς των «ερυθρόλευκων» να βλέπουν την ομάδα τους να πανηγυρίζει το νταμπλ, μετά το επιβλητικό 5-1 επί της Δόξας Δράμας στον τελικό του Κυπέλλου.

Ολυμπιακός και Δόξα Δράμας συναντήθηκαν ξανά στον τελικό της επόμενης χρονιάς, με τους «ερυθρόλευκους» να της έχουν... πάρει τον αέρα, προσθέτοντας μια ακόμα κούπα στη συλλογή τους, μετά τη νίκη τους με σκορ 2-1 στο γήπεδο της Λεωφόρου.

Ο... νέος και ο «παλιός»


«Γεννήθηκε» το 1961 και δύο χρόνια αργότερα πανηγύρισε την πρώτη -και μοναδική έως τώρα- παρουσία του σε τελικό Κυπέλλου. Στη χρονιά των εκπλήξεων, ο Πιερικός έφτασε στην πηγή, όμως ο –έμπειρος, πλέον, σε τελικούς- Ολυμπιακός τού... έκοψε την όρεξη, αφού επιβλήθηκε 3-0, χωρίς να συναντήσει ιδιαίτερες αντιστάσεις.



«Έριξε» τον τροπαιούχο


Μετά τον θρίαμβο του '87, ο ΟΦΗ βρέθηκε ξανά σε τελικό Κυπέλλου τρία χρόνια αργότερα. Η δίψα των Κρητικών να επαναφέρουν το τρόπαιο στο Ηράκλειο ήταν μεγάλη, όμως ο Ολυμπιακός... διψούσε περισσότερο, αφού μετρούσε εννιά χρόνια χωρίς Κύπελλο. Με το επιβλητικό 4-2 στο ΟΑΚΑ, οι «ερυθρόλευκοι» επανήλθαν στις επιτυχίες στον θεσμό, στην τελευταία -μέχρι τώρα- παρουσία του ΟΦΗ σε τελικό.



Πριν την Ξάνθη, ο Αστέρας


Έπρεπε να περάσουν 23 χρόνια για να βρεθεί ξανά ο Ολυμπιακός κόντρα σε ομάδα της περιφέρειας σε τελικό. Αυτήν τη φορά ο Αστέρας Τρίπολης ήταν αυτός που κατάφερε να ξεπεράσει κάθε άλλον αντίπαλο για να βρεθεί στο ματς που κρίνει το τρόπαιο. Το χέρι του Γιάννη Μανιάτη έκανε τον τελικό να συζητηθεί ιδιαίτερα, με τους Πειραιώτες να πανηγυρίζουν, τελικά, με σκορ 3-1 στην παράταση.



Επιμέλεια: Εύα Ζαχαριουδάκη

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x