Επικαιρότητα

Ο Θωμάς στο κελί, η Νατάσα στο επισκεπτήριο

Την ώρα που ο γνωστός έμπορος όπλων περνάει τα πρώτα 24ωρά του στις φυλακές Κορυδαλλού, η άλλοτε σύζυγός του περιμένει στην ουρά μαζί με άλλους συγγενείς βαρυποινιτών για να τον συναντήσει.

Παρασκευή, ώρα 3.30 το μεσημέρι, Φυλακές Κορυδαλλού. Ενα μαύρο τζιπ σταματά έξω από το σωφρονιστικό κατάστημα. Οδηγεί ένας γεροδεμένος άνδρας ενώ στη θέση του συνοδηγού κάθεται μια λεπτή ξανθιά γυναίκα.

Η εικόνα της δεν θύμιζε σε τίποτα την κοσμική Νατάσα Λιακουνάκου, όταν πήγε να επισκεφθεί τον φυλακισμένο για την υπόθεση των εξοπλιστικών σύζυγό της Θωμά Λιακουνάκο. Τα εντυπωσιακά φορέματα έχουν αντικατασταθεί από μια ροζ φόρμα και ένα λευκό μπλουζάκι με στάμπα το πρόσωπο ενός Ινδιάνου και οι ψηλοτάκουνες γόβες από ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια. Τα μαύρα Ray-Ban γυαλιά ηλίου κρύβουν τα κουρασμένα μάτια της, τα μαλλιά της είναι ατημέλητα και το πρόσωπό της αμακιγιάριστο. Ακόμη και όσοι την ξέρουν θα δυσκολεύονταν πολύ να την αναγνωρίσουν. Το μόνο ίσως στοιχείο αναγνώρισής της είναι το τατουάζ που έχει κάτω από τον αριστερό αγκώνα της.

inner

Η σύζυγος του εμπόρου όπλων φτάνει στις Φυλακές Κορυδαλλού με τζιπ και συνοδεία δύο σωματοφυλάκων. Εκεί την περίμενε η κόρη του Θωμά Λιακουνάκου, Αύρα

Εξω από τις Φυλακές Κορυδαλλού την περιμένει η κόρη του Θωμά Λιακουνάκου, Αύρα. Κατά τη διάρκεια της κουβέντας τους η κυρία Λιακουνάκου θα χαμογελάσει για πρώτη και μοναδική φορά για όση ώρα περιμένει. Την παρέα της συμπληρώνει ακόμη ένας γεροδεμένος άνδρας που έχει φτάσει με μηχανή. Ενα άτομο από την προσωπική της ασφάλειας πλησιάζει προς το θεωρείο των φυλακών για να κανονίσει τα διαδικαστικά, όπως το να βγάλει νούμερο με σειρά προτεραιότητας, το οποίο και δίνει στην κυρία Λιακουνάκου, και άλλο ένα επιβλέπει διακριτικά τον χώρο.

Την ίδια ώρα, ακριβώς έξω από το θεωρείο των φυλακών συγγενείς άλλων κρατουμένων περιμένουν υπομονετικά καθισμένοι στα παγκάκια, σε ένα πρόχειρο κιόσκι, για να δουν τους ανθρώπους τους. Ανθρωποι ταλαιπωρημένοι, Ελληνες, αλλοδαποί, διαφόρων ηλικιών, με σακούλες με τρόφιμα, βιβλία και άλλα χρηστικά είδη στα χέρια, τις οποίες θα περάσουν από έλεγχο οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι. Φυσικά η κυρία Λιακουνάκου αποφεύγει να πιάσει κουβέντα μαζί τους. Αναμένει άλλοτε καθισμένη στο τζιπ και άλλοτε κάνοντας νευρικά βόλτες, πότε με τα χέρια στην πλάτη και πότε κρατώντας το κινητό της, ώσπου να πάει η ώρα 4 και να ανοίξει η πύλη, ενώ μερικές φορές πλησιάζει το κιόσκι και κοιτάζει με αμηχανία το εσωτερικό των φυλακών.

inner

Ο σωματοφύλακας δίνει στην κυρία Νατάσα Λιακουνάκου το χαρτάκι με τον αριθμό προτεραιότητας για το επισκεπτήριο

inner

Η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη για την κάποτε απαστράπτουσα κυρία των κοσμικών εκδηλώσεων και της νυχτερινής διασκέδασης. Τώρα είναι αναγκασμένη με το χαρτάκι με τον αριθμό προτεραιότητας στο χέρι, να περιμένει πίσω από δεκάδες άλλους για να διαβεί την πόρτα των Φυλακών Κορυδαλλού. Το μόνο που θυμίζει την προγενέστερη κατάσταση είναι η κίνηση του οδηγού της που της ανοίγει την καγκελόπορτα για να μπει στον Κορυδαλλό και να δει για δύο ώρες τον σύζυγό της...

Η Νατάσα Λιακουνάκου με την κόρη του Θωμά Λιακουνάκου, Αύρα. Κατά τη διάρκεια της συζήτησής τους ήταν η πρώτη και μοναδική φορά που η κυρία Λιακουνάκου χαμογέλασε όσο περίμενε για το επισκεπτήριο

inner

Με τα χέρια στη μέση και φανερά αμήχανη η κυρία Λιακουνάκου περιμένει υπομονετικά να ανοίξει η πύλη, μαζί με άλλους συγγενείς κρατουμένων

inner

Η πρώτη εβδομάδα στην πτέρυγα Ζ



Σε απομονωμένη πλευρά του Κορυδαλλού και πολύ κοντά στα κελιά Τσοχατζόπουλου - Σμπώκου που φέρεται να δωροδόκησε

Στην απομονωμένη Πτέρυγα Ζ, ακριβώς δίπλα από τα λεγόμενα VIP κελιά της «ακτίνας» ΣΤ’, περνά πλέον τις ώρες του ο άλλοτε ισχυρός άνδρας των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Ο Θωμάς Λιακουνάκος στα 67 του χρόνια μοιράζεται έναν χώρο λίγων τετραγωνικών μέτρων παρέα με δύο κρατουμένους στους οποίους έχουν επιβληθεί μικρές ποινές, χωρίς να έρχεται σε επαφή με τον Ακη Τσοχατζόπουλο και τον Γιάννη Σμπώκο, που σύμφωνα με το κατηγορητήριο λάδωσε με 2 εκατ. ευρώ για την προμήθεια τεσσάρων ραντάρ από τη σουηδική εταιρεία Ericsson. H απόσταση που χωρίζει τα κελιά τους είναι μόλις μερικά μέτρα, όμως είναι αδύνατον να συναντηθούν...

inner

Ο Θωμάς Λιακουνάκος στις 29 Σεπτεμβρίου ενώ προσέρχεται για απολογία στην ανακρίτρια κατά της διαφθοράς

Τα πρώτα 24ωρα του Θωμά Λιακουνάκου στον Κορυδαλλό είναι καταθλιπτικά και γκρίζα. Μιλάει ελάχιστα, δεν προαυλίζεται σχεδόν καθόλου, δεν έχει πολλά-πολλά με τους συγκρατούμενούς του και ουσιαστικά προσπαθεί να συνειδητοποιήσει πού βρίσκεται.

«Δεν ζήτησε απολύτως τίποτα» λένε στο «ΘΕΜΑ» σωφρονιστικοί υπάλληλοι που ήρθαν σε επαφή μαζί του. «Ούτε τρώει πολύ, ούτε κοιμάται... Διαβάζει συνεχώς έγγραφα -προφανώς από τη δικογραφία- και όταν μπορεί μιλάει στο τηλέφωνο με τους δικηγόρους και τη σύζυγό του», λένε.

Οι δύο συγκάτοικοί του


Όταν πριν από μία εβδομάδα ο Θωμάς Λιακουνάκος μεταφέρθηκε με την κλούβα του Μεταγωγών και χειροπέδες στα χέρια στις Φυλακές Κορυδαλλού η αγωνία των υπευθύνων ήταν πού θα τοποθετηθεί.

Σ’ αυτές τις περιπτώσεις η λύση είναι συνήθως δεδομένη, αφού η «ακτίνα» (στη γλώσσα των κρατουμένων) ΣΤ’, η λεγόμενη και VIP, είναι ο τελικός προορισμός. Ομως επειδή εκεί κρατούνται ήδη ο Ακης Τσοχατζόπουλος και ο Γιάννης Σμπώκος, που φέρεται να δωροδόκησε ο Λιακουνάκος για να πάρει τα ραντάρ της Ericsson, και ο κίνδυνος θερμών τετ α τετ ήταν ορατός, αποφασίστηκε μια ενδιάμεση λύση.

Στον συγκεκριμένο χώρο υπάρχουν κάποια απομονωμένα κελιά που οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι για να τα ξεχωρίζουν τα αποκαλούν «Πτέρυγα Ζ». Στην ουσία πρόκειται για μια υποπτέρυγα μέσα στη VIP πτέρυγα του Κορυδαλλού, όπου συνήθως «φιλοξενούνται» κρατούμενοι που εργάζονται στις φυλακές.

inner

Και επειδή δεν υπήρχε διαθέσιμο «μονόκλινο» κελί, ο Θωμάς Λιακουνάκος τοποθετήθηκε στον ίδιο χώρο με δύο κρατουμένους για λάιτ αδικήματα και με μικρές ποινές. Η συνύπαρξη των τριών ανδρών αυτές τις πρώτες μέρες ήταν χαλαρή. Οπως λένε άνθρωποι που ήρθαν σε επαφή μαζί τους, ο Λιακουνάκος αποφεύγει να τους μιλάει, συνηθίζει να βγαίνει ελάχιστα από το κελί του και προσπαθεί να βρίσκει συνεχώς χρόνο για να τηλεφωνεί. «Οι επαφές με τους δικηγόρους του είναι συνεχείς. Μιλάει στο τηλέφωνο και προφανώς κανονίζουν τις επόμενες κινήσεις τους», λένε σωφρονιστικοί υπάλληλοι και προσθέτουν: «Φυσικά με τη σύζυγό του μιλάνε τηλεφωνικά πολλές φορές την ημέρα. Συνήθως χαμηλόφωνα για να μην ακούγεται τι λένε».

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο 67χρονος επιχειρηματίας, σε αντίθεση με άλλους επώνυμους κρατουμένους, δεν έχει ζητήσει το παραμικρό και δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις. Ούτε καν για το φαγητό, καθώς αρκείται στο ταπεινό μενού της φυλακής χωρίς παράπονα ή διαμαρτυρίες. Όσοι παρακολουθούν από κοντά την καθημερινότητα και τη συμπεριφορά του λένε πως είναι προφανές ότι αυτό που προσπαθεί να κάνει -τουλάχιστον τις πρώτες ημέρες- μέχρι την προσαρμογή του στο νέο περιβάλλον είναι να διατηρεί χαμηλούς τόνους και να κινείται όσο το δυνατόν αθόρυβα για να μην προκαλεί.

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x