Βαγγέλης Νεραντζιάς

Ο Χενκ έφυγε, ο Νιόπλιας ήρθε!

www.sportfm.gr

Από το τέλος της περασμένης σεζόν είχαν βγει τα απαραίτητα συμπεράσματα για τον προπονητή Τεν Κάτε. Προσοχή! Άλλο βοηθός και άλλο πρώτος προπονητής. Το καλοκαίρι η διοίκηση του «τριφυλλιού» αποφάσισε και ανακοίνωσε ότι ο Ολλανδός θα ολοκληρώσει το συμβόλαιο του. Μετά από 1,5 χρόνο, έχοντας πραγματοποιήσει δύο προετοιμασίες και με έναν σκασμό εκατ. ευρώ να έχουν δαπανηθεί, η αγωνιστική εικόνα του Παναθηναϊκού δεν τον δικαίωσε.

Δεν θα αναφερθώ ούτε στους 6-7 παίκτες που «έκαψε», ούτε στην τρύπια άμυνα, ούτε στην έλλειψη πλάνου. Και μόνο το γεγονός ότι οι 20 από τους 25 παίκτες της ομάδας δεν τον ήθελαν, προσωπικά μου αρκεί. Και αυτό δεν αμφισβητείται από κανέναν. Ο Τεν Κάτε όμως αποτελεί παρελθόν. Πριν ανοίξουμε τον φάκελο της επόμενης μέρας και κλείνοντας με τον Ολλανδό, ελπίζω να γίνει κάποια στιγμή σαφές, ότι η κριτική και η διαφορά απόψεων δεν είναι «πόλεμος»…

Από ότι φαίνεται η απόφαση της διοίκησης του Παναθηναϊκού να δώσει τα ηνία της ομάδας στον Νιόπλια, με βοηθό τον Βαζέχα, ήταν δεδομένη και κλεισμένη εδώ και μέρες. Πλέον θα έχουμε την ευκαιρία να πούμε πολλά για το νέο τεχνικό δίδυμο. Πάντως για τον Νιόπλια θα πω ότι είναι Έλληνας προπονητής, με ευρωπαϊκή νοοτροπία…Απλά επειδή τα γραπτά μένουν, σας παραθέτω το κείμενο της 14ης Οκτωβρίου, στο οποίο αναφερόμουν στην Εθνική Ελπίδων και ειδικά στον Νίκο Νιόπλια, μετά απο έναν αγώνα με τη Λιθουανία:

Ο Νιόπλιας είναι ένας από αυτούς…

«Πάντως εκτός από το ταλέντο των παικτών, το μεγαλύτερο μερίδιο ανήκει στον Νίκο Νιόπλια. Παρατηρώντας χθες την αναμέτρηση με τους Λιθουανούς, ο Κοζανίτης τεχνικός παρέδωσε μαθήματα προπονητικής. Βλέποντας την ομάδα «μπλοκαρισμένη» στο πρώτο ημίχρονο έβγαλε στην ανάπαυλα τον Παυλή πέρασε στη θέση του τον Σοιλέδη και γύρισε το σύστημα σε 4-2-3-1, από το 4-4-2. Ταυτόχρονα, ο Κουτσιανικούλης άλλαξε πλευρά και πήγε στα δεξιά, κίνηση που μπέρδεψε τον αμυντικό προσανατολισμό του αντιπάλου και ουσιαστικά "τρύπησε" την άμυνα του.

Βέβαια, ακόμη κι έτσι θα μπορούσε η τύχη να μας γυρίσει την πλάτη και να μην έρθει το αποτέλεσμα, αλλά το θέμα είναι ότι ο προπονητής ψάχνεται και δεν περιορίζεται με τον καταρτισμό της ενδεκάδας. Κάτι που βλέπουμε από πολλούς προπονητές στην Ελλάδα. Ένα ακόμη επίτευγμα του Νιόπλια είναι ότι έχει μεταφέρει στα παιδιά τη δική του ωριμότητα και όσοι τον θυμούνται σαν ποδοσφαιριστή καταλαβαίνουν τι εννοώ.

Μια ακόμη χρήσιμη παρατήρηση άκουσα από τον Νίκο Σαργκάνη που παραχώρησε συνέντευξη στο novasports. Ο παλαίμαχος τερματοφύλακας που δούλεψε επί σειρά ετών στις «μικρές» εθνικές είπε: «Όλοι όσοι έχουν εργαστεί ήταν ικανοί και δούλεψαν πολύ, όπως ο Μανωλάς και ο Αλεξίου. Ωστόσο, η διαφορά του Νίκου είναι ότι οι προηγούμενοι κοιτούσαν μόνο το αποτέλεσμα, ενώ ο Νιόπλιας ακόμη κι όταν καίγεται για βαθμούς θέλει η ομάδα του να παίζει καλό ποδόσφαιρο».

Σίγουρα, όλοι οι πρώην ποδοσφαιριστές δεν γίνονται απαραίτητα και καλοί προπονητές, ωστόσο, κακά τα ψέματα πολλούς τους βοηθάει και ο Νιόπλιας ανήκει σε αυτή τη κατηγορία. Μιλάει «ποδοσφαιρικά», δεν έχει κολλήματα και αρκετές φορές δεν διστάζει να παραδέχεται κάποιες λανθασμένες επιλογές του. Ένα από μεγαλύτερα προβλήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι η έλλειψη καλών προπονητών. Έτσι, είναι επιτακτική ανάγκη να προσέξουμε αυτούς τους λίγους που αξίζουν και ο Νιόπλιας έχω την αίσθηση ότι είναι ένας από αυτούς…».

Αυτά λοιπόν για αρχή και καλή επιτυχία στο νέο τεχνικό δίδυμο!

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x