Βαγγέλης Νεραντζιάς

Οι 14 λόγοι που νίκησε ο Παναθηναϊκός στο ντέρμπι

Η δίκαιη νίκη του Παναθηναϊκού, ο Πασκουάλ, ο Ρίβερς και τα παράπονα του Ολυμπιακού. Γράφει ο Βαγγέλης Νεραντζιάς

Πολλαπλά κερδισμένο βρίσκει τον Παναθηναϊκό η επομένη της νίκης-πρόκρισης επί του Ολυμπιακού στο ΣΕΦ. Πέρα από την είσοδο στον τελικό, όπου απέναντι στον Άρη το τριφύλλι είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί για το κύπελλο, οι πράσινοι φόρτωσαν από ψυχολογία και αυτοπεποίθηση. Αυτά μόνο λεπτομέρειες δεν αποτελούν, όταν μιλάμε για μια ομάδα που τώρα δημιουργείται, με πολλά νέα πρόσωπα και νέο προπονητή.

Η επικράτηση του τριφυλλιού ήταν πειστική, με την ομάδα του Πασκουάλ να είναι καλύτερη σε ολόκληρη τη διάρκεια του αγώνα, στον οποίο έλεγξε τον ρυθμό, μπλόκαρε τον αντίπαλο έβαλε τα κρίσιμα σουτ στο τέλος και κυριάρχησε του αντιπάλου.

Βέβαια για πολλοστή φορά όταν το ροζ φύλλο αγώνα καταλήγει σε πράσινα χέρια, ο Ολυμπιακός αμφισβητεί τη νίκη του Παναθηναϊκού. Όμως το μπάσκετ είναι ένα άθλημα που μπορείς με ευκολία να πλάσεις μια ιστορία, αν δεν θες να κοιτάξεις την αλήθεια στα μάτια.

Όσο καθαρή ήταν η φάση του Μάντζαρη με τον Ρίβερς που δόθηκε λανθασμένα φάουλ, άλλο τόσο πιο καθαρή ήταν αυτή με το φάουλ του Παπανικολάου στον Τζέιμς, που έγινε πριν λίγα δευτερόλεπτα… Εκεί το τριφύλλι θα πήγαινε από το +10 στο +12, αλλά τελικά έφαγε τρίποντο στον δευτερεύοντα αιφνιδιασμό και οι ερυθρόλευκοι πήγαν το ματς στο -7! Αυτό προφανώς δεν αποτελεί αλλοίωση…

Μετά από πολύ ψάξιμο η ερυθρόλευκη ΚΑΕ έβγαλε ένα βίντεο με 14 διαιτητικές αποφάσεις για τις οποίες διαμαρτύρεται, βάζοντας ακόμη και φάση που πήρε τελικά το σφύριγμα υπέρ της! Η αλήθεια όμως είναι άλλη και με ευκολία μπορούμε να βρούμε 14 λόγους που ο Παναθηναϊκός νίκησε τον Ολυμπιακό.

1. Ο Τσάβι Πασκουάλ κέρδισε ολοκληρωτικά στην μάχη των πάγκων τον Γιάννη Σφαιρόπουλο.
2. Ο Παναθηναϊκός ήταν πιο διαβασμένος και πιο έτοιμος ψυχολογικά, πράγμα που είδαν όλοι, εκτός από αυτούς που δεν θέλουν να το δουν.
3. Το τριφύλλι είχε σεληνιασμένο τον Κέισι Ρίβερς που σταμάτησε στους 27 πόντους και ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής του ματς.
4. Από τον Ολυμπιακό πλην του Μάντζαρη δεν διακρίθηκε κανείς, ενώ ο Σπανούλης που είναι το βαρόμετρο του Ολυμπιακού έμεινε στους εφτά πόντους και μία ασίστ, την ώρα που μέτρησε πέντε λάθη…
5. Η εμφάνιση του Κένι Γκάμπριελ ήταν ο αστάθμητος παράγοντας του παιχνιδιού που πλήγωσε τον αντίπαλο και στις δύο πλευρές του παρκέ.
6. Ο Παναθηναϊκός ήταν καλύτερος του Ολυμπιακού σε όλες τις στατιστικές κατηγορίες.
7. Ο Ολυμπιακός δεν μπόρεσε να «τρέξει» καθόλου στον αιφνιδιασμό και δεν πήρε σκοράρισμα από ένα κομμάτι που στηρίζει πολλά, ειδικά στο ΣΕΦ.
8. Ο Παναθηναϊκός κυριάρχησε και στο σετ παιχνίδι έχοντας ξεκάθαρο προσανατολισμό και δουλεμένες καταστάσεις.
9. Για πρώτη φορά στα φετινά αιώνια ντέρμπι, ο Παναθηναϊκός είχε τον έλεγχο των ριμπάουντ και το σχήμα με την ταυτόχρονη χρησιμοποίηση των Σίγκλετον-Μπουρούση βγήκε 100%.
10. Οι πράσινοι κυκλοφόρησαν σωστά την μπάλα βγάζοντας ομαδικό πνεύμα και ολοκλήρωναν σχεδόν όλες τις επιθέσεις τους μετά τα 18 δευτερόλεπτα.
11. Οι δύο οργανωτές του Παναθηναϊκού(Τζέιμς-Καλάθης) τελείωσαν το ματς έχοντας μαζί μόνο δύο λάθη!
12. Η ομάδα του Πασκουάλ περιόρισε σε μεγάλο βαθμό τον Γιώργο Πρίντεζη, ο οποίος δυσκολεύονταν να γίνει κάτοχος της μπάλας και όταν τα κατάφερνε έπεφτε πάνω στα πράσινα double team.
13. Ο Παναθηναϊκός έκανε μόνο οχτώ λάθη και από αυτά ο Ολυμπιακός κέρδισε μόλις τέσσερις πόντους.
14. Ο Παναθηναϊκός πέτυχε στο κρίσιμο δεύτερο ημίχρονο 48 πόντους.

Τα πράγματα είναι απλά. Ο Παναθηναϊκός κέρδισε μια «μάχη» που έκρινε τον πρώτο τίτλο και ατενίζει με περισσότερη άνεση τη δύσκολη συνέχεια. Όσο για τον Ολυμπιακό, μάλλον θα έπρεπε να πάρει το μήνυμα της κερκίδας του που χειροκρότησε στο τέλος, κατανοώντας ότι και η ήττα είναι μέσα στο παιχνίδι, ειδικά όταν ο αντίπαλος είναι καλύτερος από εσένα.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x