sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Οι 18+1 άνθρωποι που συνδέουν την Λέστερ με την Ελλάδα (pics/video)

To sportfm.gr «ξεψάχνισε» το παρελθόν 132 χρόνων της Λέστερ, εντόπισε και σας παρουσιάζει όλους τους ανθρώπους που είτε πριν είτε μετά τη θητεία τους στον αγγλικό σύλλογο, πέρασαν από τη χώρα μας.

Ελάχιστοι θα διαφωνήσουν ότι η κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος το 2004 από την Εθνική Ελλάδος και η κατάκτηση της φετινής Premier League από την Λέστερ του Κλαούντιο Ρανιέρι, του Τζέιμι Βάρντι και τον Ριγιάντ Μαχρέζ, είναι τα δύο μεγαλύτερα ποδοσφαιρικά (αν όχι γενικότερα στον αθλητισμό) θαύματα -τουλάχιστον- του 21ου αιώνα.

Με αφορμή τη φετινή τρελή πορεία των «αλεπούδων», το sportfm.gr πήγε 132 χρόνια πίσω, έψαξε, βρήκε και σας παρουσιάζει όλους τους κοινούς παρανομαστές της Ελλάδας και της νέας πρωταθλήτριας Αγγλίας.

Γράφει ο Μάρκος Κατριτζιδάκης

inner

Κίετιλ Όσβολντ

Διεθνής Νορβηγός -μέτριος ποιοτικά- χαφ, αγωνίστηκε σε Σταρτ Κρίστιανσαντ, Λίλεστρομ, Νότιγχαμ Φόρεστ, Λέστερ (δανεικός το 1987, 4 συμμετοχές), Ντιουργκόρντεν, από τον Ιανουάριο του 1989 ως το καλοκαίρι του 1990 φόρεσε 17 φορές την φανέλα του ΠΑΟΚ (πέτυχε ένα γκολ, ενώ συνεργάστηκε με Ρίνους Ίσραελ, Νίκο Αλέφαντο, Σταύρο Σαράφη, Ρομπ Γιάκομπς), επέστρεψε στην Λίλεστρομ και το 1993 έκλεισε την καριέρα του στην Σκέιντ Φούτμπολ.

Ο κόσμος τον θυμάται για δύο λόγους: Πρώτον γιατί στις 30 Απριλίου του 1986, στο φιλικό Νορβηγία – Αργεντινή το οποίο κρίθηκε με δικό του γκολ, έκανε ντρίπλα-τούνελ στον σπουδαίο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα, περνώντας τη μπάλα κάτω από τα πόδια του τότε ηγέτη της Νάπολι. Δεύτερον γιατί αγωνιζόμενος στο «Άρασεν» (έδρα της Λίλεστρομ), ανέλαβε να εκτελέσει ένα κόρνερ και έστειλε τη μπάλα στο ρολόι του γηπέδου!

Μνημονεύεται ως ένας από τους χειρότερους παίκτες που πέρασαν ποτέ από τον «Δικέφαλο του Βορρά», ενώ στην ιστορία έχει γραφτεί η απάντηση του Ολλανδού Ρίνους Ίσραελ σε ρεπόρτερ του ΠΑΟΚ, όταν ρωτήθηκε για την απόκτησή του. «Εγώ έναν μόνο Όσβολντ ξέρω, αυτόν που σκότωσε τον Τζον Κένεντι».

inner

Μαρκ Ρόμπινς

1990, η καρέκλα του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον στην Γιουνάιτεντ τρίζει. Όλα δείχνουν ότι το καλοκαίρι, μετά από τρία χρόνια χωρίς τίτλο, θα απολυθεί. Στις 7 Ιανουαρίου, ο μετέπειτα επιθετικός του Πανιωνίου, Μαρκ Ρόμπινς περνά αλλαγή στον επαναληπτικό αγώνα με την Νότιγχαμ Φόρεστ για τον τρίτο γύρο του Κυπέλλου Αγγλίας, σκοράρει και χαρίζει την πρόκριση στην ομάδα του. Οι «κόκκινοι διάβολοι» προελαύνουν ως τον τίτλο, η διοίκηση αποφασίζει να κρατήσει τον Σερ Άλεξ και κάπως έτσι ξεκινά να χτίζεται η δυναστεία του κορυφαίου αυτού προπονητή, που τα επόμενα 23 χρόνια σήκωσε 37 τρόπαια.

Σύμφωνα με τον αστικό μύθο ο τίτλος αυτός έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην παραμονή του Σερ Άλεξ στην ομάδα, ενώ ο Άγγλος επιθετικός αποχώρησε το 1992, μετά από 48 εμφανίσεις και 11 γκολ. Το 1995 πήγε στην Λέστερ και αποχώρησε τρία χρόνια αργότερα ως ελεύθερος. Επόμενος σταθμός; Ο Πανιώνιος!

Ο τότε προπονητής των «κυανέρυθρων» και παλιός άσος της Λίβερπουλ, Ρόνι Γουίλαν, επικοινώνησε μαζί του και του ζήτησε να τον ακολουθήσει στην Ελλάδα. Την μοναδική σεζόν που έμεινε στη χώρα μας, ο σύλλογος από την Νέα Σμύρνη διέγραψε την καλύτερη ευρωπαϊκή πορεία στην ιστορία του. Ο Πανιώνιος μετείχε ως Κυπελλούχος Ελλάδας στο Κύπελλο Κυπελλούχων και έφθασε ως τα προημιτελικά της διοργάνωσης.

Απέκλεισε τη φινλανδική Χάκα Βαλκεακόσκι (2-0, 3-1), τον Απόλλωνα Λεμεσού (3-2, 1-0) και έμεινε εκτός στους «8» από την μετέπειτα τροπαιούχο Λάτσιο. Την επόμενη σεζόν ο Ρόμπινς δόθηκε δανεικός σε Μάντσεστερ Σίτι και Ουόλσολ, έκλεισε την καριέρα του το 2005 στην Μπέρτον Αλμπιόν και ακολούθησε τον δρόμο της προπονητικής.

inner

Φρανκ Ρόλινγκ

Γεννημένος στο Κολμάρ της Γαλλίας, ξεκίνησε την καριέρα του σαν μεσοεπιθετικός στο Στρασβούργο. Δεν κατάφερε ποτέ να καθιερωθεί, λόγω του σωματότυπού του μετατράπηκε σε στόπερ, η καριέρα του όμως είχε πτωτική πορεία. Πέρασε από Πο, Άιρ Γουνάιτεντ, Λέστερ (1995-97, 18 συμ.), Μπόρνμουθ, Γκίλινχαμ, Γουίκομ Γουάντερερς, το 1999 αγωνίστηκε στην Βόρβαρτς Στιούρ, ο αυστριακός σύλλογος όμως κήρυξε πτώχευση μεσούσης της σεζόν και ο Ρόλινγκ ολοκλήρωσε την χρονιά στη Βέροια.

Έγινε ο πρώτος Γάλλος που αγωνίζεται στη «Βασίλισσα του Βορρά», με τη φανέλα της οποίας μέτρησε 9 συμμετοχές και 1 γκολ στη Β’ εθνική. Το 2000 επέστρεψε στην πατρίδα του και την Ζούρα Σουντ Λαβάν, όπου και έκλεισε την καριέρα του. Πλέον ασχολείται με επιχειρήσεις στη γενέτειρά του.

inner

Πάουλο Σόουζα

Η μοναδική περίπτωση της λίστας μας, όπου αγωνίστηκε στην Ελλάδα και μετέπειτα προπόνησε την Λέστερ. Οι συστάσεις περιττεύουν για τον Πάολο Σόουζα, έναν από τους κορυφαίους αμυντικούς μέσους στο απόγειο της καριέρας του. Γνωστός σε όλους μας για την πλούσια καριέρα του σε Μπενφίκα, Σπόρτινγκ Λισαβόνας, Γιουβέντους, Μπορούσια Ντόρτμουντ, Ίντερ, Πάρμα (δανεικός), ήρθε στον Παναθηναϊκό ως ελεύθερος το καλοκαίρι του 2000, υπογράφοντας τριετές συμβόλαιο με ετήσιες αποδοχές ύψους 3.2 εκατ. ευρώ.

Άπαντες τον θυμούνται (και) για το γκολ του κόντρα στην Γιουβέντους στις 21 Νοεμβρίου του 2000 στο ΟΑΚΑ, γκολ που άνοιξε το δρόμο για τη νίκη του Παναθηναϊκού, την κατάληψη της πρώτης θέσης και την πρόκρισή του στη δεύτερη φάση των ομίλων του Champions League. Αποχώρησε το Δεκέμβριο του 2001 μετά την εκτός έδρας ήττα από την Ρεάλ Μαδρίτης, ολοκλήρωσε τη σεζόν στην Εσπανιόλ και το καλοκαίρι του 2002 αποσύρθηκε από την ενεργό δράση, εξαιτίας των συνεχόμενων τραυματισμών στο γόνατο.

Συνέχισε και συνεχίζει βέβαια να υπηρετεί το χώρο του ποδοσφαίρου από το πόστο του προπονητή, έχοντας «χτίσει» ήδη ένα αρκετά καλό όνομα. Ξεκίνησε από την Πορτογαλία Κ16, το 2008 ανέλαβε την Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς, ένα χρόνο αργότερα την Σουόνσι και τον Ιούλιο του 2010 κάθισε στον πάγκο της Λέστερ.

Απολύθηκε τρεις μήνες αργότερα, πληρώνοντας το κακό ξεκίνημα της ομάδας στο πρωτάθλημα. Ακολούθησε η Βιντεότον (2011-2013), η Μακάμπι Τελ Αβίβ (2013-2014), η Βασιλεία (2014-2015) και από το 2015 εργάζεται στην Φιορεντίνα, η οποία θα διεκδικήσει μέσω προκριματικών την είσοδό της στη φάση των ομίλων του Europa League της νέας περιόδου.

inner

Θοδωρής Ζαγοράκης

Ο αρχηγός της Εθνικής -και κορυφαίος παίκτης της διοργάνωσης- που σήκωσε το Euro το 2004 στα γήπεδα της Πορτογαλίας, ήταν ο πρώτος Έλληνας που αγωνίστηκε στην Λέστερ. Ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα στην Καβάλα το 1989, τον Δεκέμβριο του 1992 σε ηλικία 21 ετών μεταγράφηκε στον ΠΑΟΚ και τον Γενάρη του 1998 αποδέχθηκε την πρόταση της Λέστερ.

Στις «αλεπούδες» παρέμεινε ενάμισι χρόνο, σκόραρε 3 γκολ σε 69 συμμετοχές και ήταν μέλος της ομάδας που τον Φλεβάρη του 2000 κατέκτησε το League Cup επί των Τρανμίρ Ρόβερς. Ο ίδιος πάντως δεν αγωνίστηκε στον τελικό, μένοντας στον πάγκο. Το 2000 επέστρεψε στα πάτρια εδάφη για λογαριασμό της ΑΕΚ, τέσσερα χρόνια αργότερα, μετά την επιτυχία του Euro αγωνίστηκε στο Καμπιονάτο και την Μπολόνια και το 2005 συμφώνησε για δύο χρόνια με τον ΠΑΟΚ, κλείνοντας την καριέρα του στην ομάδα που ουσιαστικά αναδείχθηκε.

«Η Λέστερ μου θυμίζει σε πολλά την Ελλάδα του 2004. Όλοι τρέχουν ασταμάτητα, όπως κάναμε και εμείς στην Πορτογαλία, μέχρι και ο τερματοφύλακας. Και αυτό είναι σημαντικό. Αν κατακτήσει το πρωτάθλημα θα είναι τόσο μεγάλη έκπληξη, όση και όταν κατακτήσαμε εμείς το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα», είπε μεταξύ άλλων σε συνέντευξη του στην «Sun» τον περασμένο Απρίλιο.

inner

Νίκος Νταμπίζας

Το 1998, ένας ακόμα Έλληνας ποδοσφαιριστής μετανάστευσε στο Νησί. Ο Νίκος Νταμπίζας, περί ου ο λόγος, άφησε τον Ολυμπιακό και μετακόμισε στο Νιούκαστλ, για λογαριασμό της ομώνυμης ομάδας. Ο αγγλικός σύλλογος πλήρωσε κοντά στα 2.5 εκατ. ευρώ στους «ερυθρόλευκους» και απέκτησε τον 25χρονο τότε κεντρικό αμυντικό. Ο Νταμπίζας έπαιξε και στους δύο τελικούς του Κυπέλλου (1998 ήττα 2-0 από Άρσεναλ, 1999 ήττα 2-0 από Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), ενώ σκόραρε το μοναδικό γκολ στο εκτός έδρας ντέρμπι με την Σάντερλαντ στις 24 Φεβρουαρίου του 2002.

Από την άνοιξη του 2003 ο Σερ Μπόμπι Ρόμπσον παραγκώνισε τον διεθνή στόπερ, ο οποίος αναζητούσε πλέον τον επόμενο σταθμό της καριέρας του. Εν τέλει αυτός βρέθηκε τον Γενάρη του 2004, με τον Νταμπίζα να αποδέχεται την πρόταση της Λέστερ και να εντάσσεται στο δυναμικό της. Μετά την κατάκτηση του Euro το καλοκαίρι επέστρεψε στην Αγγλία και αποφάσισε να μείνει στην Λέστερ παρά τον υποβιβασμό της (μπορούσε να «σπάσει» το συμβόλαιο βάσει όρου σε τέτοια περίπτωση) στην Championship.

To 2005 το συμβόλαιό του με τις «αλεπούδες» ολοκληρώθηκε, έμεινε ελεύθερος και υπέγραψε στην Λάρισα. Στην εξαετή του παρουσία στον κάμπο μέτρησε 166 συμμετοχές, 4 γκολ και 3 ασίστ, ενώ ως αρχηγός της ομάδας κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας τον Μάιο του 2007 επί του Παναθηναϊκού, αγωνίστηκε στο Κύπελλο UEFA και στα προκριματικά του Europa League. Αποσύρθηκε το 2011, από το καλοκαίρι του 2013 ως τον Νοέμβριο του 2014 εργάστηκε ως τεχνικός διευθυντής του Παναθηναϊκού, ενώ σήμερα βρίσκεται στο ίδιο πόστο της Ομόνοιας Λευκωσίας.

«Δεν είναι τυχαίο ό,τι γίνεται φέτος. Έχει πάρα πολλούς καλούς παίκτες, βγάζει απίστευτη ενέργεια στο παιχνίδι της. Παίζει 4-4-2 που ήταν παλιά η βάση του αγγλικού πρωταθλήματος, ενώ παράλληλα έχει και εξτρέμ που παίζουν με τα αντίθετα πόδια. Ο Βάρντι δίνει απίστευτη ενέργεια. Όλη η ομάδα βγάζει πολύ ενέργεια. Έχει χτυπήσει ομάδες στην αντεπίθεση και έρχεται να ανατρέψει αποτελέσματα από 2-0», δήλωσε για την Λέστερ στις 28 Νοεμβρίου του 2015 στον ΣΠΟΡ FM 94,6 και την εκπομπή «Τα διαμάντια είναι παντοτινά» του Χρήστου Σωτηρακόπουλου.

inner

Ζολτ Λάτσκο και Νολμπέρτο Σολάνο

Οι μοναδικές περιπτώσεις ξένων που αγωνίστηκαν πρώτα στην Ελλάδα και μετά πέρασαν από την Λέστερ. Ο πρώτος ήρθε στον Ολυμπιακό το καλοκαίρι του 2007 από την Φερεντσβάρος, δόθηκε δανεικός σε Λεβαδειακό (2007, 7 συμ.), Λέστερ (2008, 9 συμ.), το επόμενο καλοκαίρι πήγε ως ελεύθερος στην Βάσας και ο πλέον 29χρονος αριστερός φουλ μπακ αγωνίζεται στην Μπεκεσάμπε Ελόρε.

Ο δεύτερος είναι ένας από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές που έχουν έρθει ποτέ στη χώρα μας. Έχοντας κάνει σπουδαία καριέρα σε Μπόκα Τζούνιορς, Νιούκαστλ, Άστον Βίλα και Γουέστ Χαμ, ο Περουβιανός μεσοεπιθετικός υπέγραψε τον Αύγουστο του 2008 διετές συμβόλαιο συνεργασίας με την Λάρισα. Δεν έμελλε όμως να τιμήσει τα γήπεδα μας παρά μόνο για ένα εξάμηνο.

Ένα γκολ πέτυχε ο Περουβιανός στο «Αλκαζάρ» και αυτό στην τελευταία του «παράσταση» μπροστά στο Λαρισινό κοινό λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 2008. Ακολούθησε την εγκυμονούσα σύζυγό του πίσω στην πατρίδα του (αγωνίστηκε στην Ουνιβερσιτάριο), ενώ έκλεισε την καριέρα του στην -αγαπημένου του- Αγγλία, όπου φόρεσε κατά σειρά τη φανέλα των Λέστερ (2010, 13 συμ.), Χαλ Σίτι (2011, 11 συμ.) και Χάρτπουλ (2011-2012, 14 συμ).

inner

Μάρκο Φερέιρα

Όταν ξεκινούσε την καριέρα του, θεωρούταν ένα από τα επόμενα μεγάλα ταλέντα του πορτογαλικού ποδοσφαίρου. Εν τέλει, δεν κατάφερε να δικαιώσει τις προσδοκίες. Αγωνίστηκε κατά σειρά σε Τιρσένσε, Ατλέτικο Μαδρίτης Β', Γιοκοχάμα Φλούγκελς, Πάσος Φερέιρα, Βιτόρια Σετούμπαλ, Πόρτο, Βιτόρια Γκιμαράρες (δανεικός), Πεναφιέλ (δανεικός), Μπενφίκα, Λέστερ (δανεικός το 2007, χωρίς να αγωνιστεί λόγω τραυματισμών), Μπελενένσες (δανεικός), τον Αύγουστο του 2008 υπέγραψε στον Εθνικό Πειραιά, αγωνίστηκε σε 32 παιχνίδια σκοράροντας 5 γκολ και αποσύρθηκε ενάμισι χρόνο αργότερα, σε ηλικία 32 ετών.

inner

Ζέλικο Κάλατς

Η Λέστερ αποτέλεσε τη σεζόν 1995-96 την πρώτη ευρωπαϊκή εμπειρία του Αυστραλού τερματοφύλακα. Το καλοκαίρι του '96 επέστρεψε στην πρώην ομάδα του, τη Σίντνεϊ Γιουνάιτεντ, την τετραετία 1998-2002 υπερασπίστηκε την εστία της Ρόντα και εν συνεχεία πήγε στην Ιταλία, αγωνιζόμενος αρχικά στην Περούτζια (2002-2005) και εν συνεχεία στη Μίλαν (2005-2009).

Το καλοκαίρι του 2009 έμεινε ελεύθερος από τους «ροσονέρι» και ήρθε στη χώρα μας για λογαριασμό της Καβάλας. Τα πράγματα όμως δεν πήγαν όπως τα περίμενε, αποτέλεσε τον αναπληρωματικό τερματοφύλακα των «αργοναυτών» και το επόμενο καλοκαίρι ανακοίνωσε πως κρεμάει τα γάντια του.

«Έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα, θα προτιμούσα να είχα σταματήσει την καριέρα μου στη Μίλαν. Ήρθα στην Καβάλα για να παίζω σαν πρώτος και να βοηθήσω μια μικρή ομάδα να κάνει κάτι καλύτερο. Βρήκα τραγικές συνθήκες, οι προπονήσεις ήταν ανύπαρκτες. Όταν έχεις μάθει να δουλεύεις και να δίνεις το 100% σε ένα πρωτάθλημα όπως το ιταλικό και έρχεσαι στην Ελλάδα και δεν δουλεύεις γιατί η νοοτροπία είναι «χαλαρά» και πάμε να παίξουμε την Κυριακή, άστο καλύτερα. Δεν μου δόθηκε καμία εξήγηση από κανέναν, δεν με σεβάστηκαν», είπε σε συνέντευξή του.

inner

Τζόρνταν Στιούαρτ

Προϊόν των ακαδημιών της Λέστερ (1999-2005), αφού πέρασε από ομάδες της Championship (Γουότφορντ, Ντέρμπι Κάουντι, Σέφιλντ Γιουνάιτεντ) ήρθε στην Ξάνθη τη σεζόν 2010-11. Άγγλος αριστερός μπακ χωρίς ιδιαίτερο ταλέντο, έβγαλε κάποια προβλήματα τραυματισμών και αποχώρησε ένα χρόνο αργότερα από τα «Πηγάδια», έχοντας γράψει 14 συμμετοχές και ένα γκολ. Πλέον στα 34 του, αγωνίζεται στους Σαν Χοσέ Έρθκουεϊκς.

inner

Τόμι Πετρέσκου

Ένας ακόμη ποδοσφαιριστής με αρκετές αρετές, που έμεινε όμως αιώνιο ταλέντο. Αν το μυαλό βρισκόταν μέσα στο κεφάλι και τα πόδια πατούσαν στο έδαφος, θα είχε κάνει σίγουρα καλύτερη καριέρα. Από το 2001 ως το 2005 αγωνίστηκε στην ομάδα Νέων της Λέστερ, ακολούθησαν Ίντερ Τουρκού, Τάμπερε Γιουνάιτεντ, Άσκολι και τον Γενάρη του 2011 ήρθε στην Ελλάδα για τον Πανθρακικό. Έκανε μόλις μια συμμετοχή και τον Μάιο οι δύο πλευρές έλυσαν κοινή συναινέσει τη συνεργασία τους.

inner

Μάρτον Φούλοπ

Ο αείμνηστος Ούγγρος τερματοφύλακας, αφού πέρασε από ΜΤΚ Βουδαπέστης, Ελόρε, Σιοφόκ, Τότεναμ, Τσέστερφιλντ, Κόβεντρι, Σάντερλαντ, Λέστερ (2007, δανεικός), Στόουκ, Μάντσεστερ Σίτι, Ίπσουιτς, Γουέστ Μπρομ, το καλοκαίρι του 2012 συμφώνησε με τον Αστέρα Τρίπολης. Στη μια σεζόν που παρέμεινε στην ομάδα ήταν η πρώτη επιλογή για τη θέση κάτω από τα δοκάρια.

Το 2013 διαγνώστηκε με όγκο στο χέρι και από τότε έδινε τη δική του σκληρή μάχη. Στα πρώτα στάδια φάνηκε να διαφεύγει τον κίνδυνο, αφού οι γιατροί είχαν δώσει το «οκ» για να επιστρέψει στη δράση. Δυστυχώς, όμως, δεν κατάφερε να ξεπεράσει το πρόβλημα με αποτέλεσμα στα μέσα Νοεμβρίου του 2015 να χάσει τη ζωή του, σε ηλικία μόλις 32 ετών.

inner

Ράιαν Σμιθ

Έμαθε ποδόσφαιρο στις ακαδημίες της Άρσεναλ, δεν κατάφερε όμως ποτέ να φθάσει στην πρώτη ομάδα των «κανονιέρηδων» και τη σεζόν 2005-06 δόθηκε δανεικός στην Λέστερ. Εν συνεχεία έμεινε ελεύθερος, αγωνίστηκε σε ομάδες της Championship και του MLS και τον Δεκέμβριο του 2012 συμφώνησε με την Ξάνθη. Φόρεσε 12 φορές την φανέλα του ακριτικού συλλόγου και το καλοκαίρι του 2013, σε ηλικία μόλις 27 ετών κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια. Έκτοτε ασχολείται με το επάγγελμα το οποίο σπούδασε, το management και τις δημόσιες σχέσεις, στην αθλητική εταιρία «Hinch.as».

inner

Μιγκέλ Βίτορ

Ο Πορτογάλος στόπερ είχε δοθεί δανεικός στη Λέστερ τη σεζόν 2010-11 (15 συμ., 3 γκολ), το 2013 έμεινε ελεύθερος από την Μπενφίκα, ο ΠΑΟΚ άδραξε την ευκαιρία και τον «έντυσε» στα ασπρόμαυρα. 24 συμμετοχές και 4 γκολ τη σεζόν 2013-14, 41 συμμετοχές και 2 γκολ τη σεζόν 2014-15, 36 συμμετοχές, 2 γκολ και 2 ασίστ φέτος για τον 27χρονο, το συμβόλαιο του οποίου εκπνέει τον Ιούνιο.

inner

Ντάνι Ενγκεσάν

Ήρθε μετά βαΐων και κλάδων στην Λάρισα, τον Φλεβάρη του περασμένου έτους. Ο Γάλλος εξτρέμ πήρε την «ύστατη» στιγμή την ελευθερία του από την Πορτ Βέιλ και συμφώνησε με τους «βυσσινί», ώστε να τους ενισχύσει στην προσπάθεια για επιστροφή στην Super League.

Δεν κατάφερε όμως να αποδώσει τα αναμενόμενα, έβγαλε τραυματισμούς και το -ιδιαιτέρως- υψηλό συμβόλαιο αποτέλεσαν ανασταλτικούς παράγοντες για την παραμονή του, με τον πρώην άσο της Λέστερ (2009-2011) να μένει ελεύθερος και να συμφωνεί με τους Ντονκάστερ Ρόβερς, όπου αγωνίζεται μέχρι και σήμερα.

inner

Εστεμπάν Καμπιάσο

Τι να πρωτοπεί κανείς για τον Αργεντινό αστέρα... Βάσει καριέρας και τίτλων, μπαίνει πιθανότατα στο ΤΟP5 των παικτών που έχουν έρθει ποτέ στη χώρα μας. Ξεκίνησε την καριέρα του το 1998 στην Ιντεπεντιέντε, το 2001-2002 φόρεσε τη φανέλα της Ρίβερ Πλέιτ και την επόμενη σεζόν ήρθε στην Ευρώπη για λογαριασμό της Ρεάλ Μαδρίτης. Με τους «μερένχες» κατέκτησε ένα πρωτάθλημα, ένα Διηπειρωτικό Κύπελλο, ένα Ευρωπαϊκό Super Cup και ένα Ισπανικό Super Cup. Το 2004, πήρε μεταγραφή στην Ίντερ.

Στην Ιταλία έμεινε δέκα χρόνια και στο pick της καριέρας του έφθασε να θεωρείται εκ των κορυφαίων αμυντικών μέσων του πλανήτη. Φόρεσε 420 φορές τη φανέλα των «νερατζούρι», σκόραρε 51 γκολ και πανηγύρισε ένα Champions League, πέντε πρωταθλήματα, τέσσερα Κύπελλα, τέσσερα Ιταλικά Super Cup και ένα Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων.

Η Λέστερ (2014-2015), στην οποία αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης της χρονιάς από τους οπαδούς, αποτέλεσε τον τελευταίο σταθμό πριν το περασμένο καλοκαίρι έρθει στον Ολυμπιακό. Με τους «ερυθρόλευκους» δεν έχει αγωνιστεί όσο περιμέναμε (21 συμ., 4 γκολ, 2 ασίστ), άπαντες όμως έχουν να πουν τα καλύτερα για τον χαρακτήρα του και τον ρόλο που επιτελεί τόσο εντός -όταν αγωνίζεται- των τεσσάρων γραμμών, όσο και έξω από αυτές.

inner

Κλαούντιο Ρανιέρι

Σαν ποδοσφαιριστής, δεν ήταν τίποτα το ιδιαίτερο. Η πορεία του στους πάγκους όμως, είναι αξιομνημόνευτη. Έχοντας καθίσει -μεταξύ άλλων- στον πάγκο των Νάπολι, Φιορεντίνα, Βαλένθια, Ατλέτικο Μαδρίτης, Τσέλσι, Πάρμα, Γιουβέντους, Ρόμα, Ίντερ και Μονακό, μετά το Μουντιάλ του 2014 ήρθε στην Ελλάδα για να αντικαταστήσει τον Φερνάντο Σάντος στον πάγκο της Εθνικής.

Έφυγε ως αποτυχημένος τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, μετά την εντός έδρας ήττα-σοκ από τα Νησιά Φερόες και το επόμενο Ιούλιο υπέγραψε τριετές συμβόλαιο συνεργασίας με την Λέστερ Σίτι. Η συνέχεια γνωστή, με τον Ιταλό να αναδεικνύεται πρωταθλητής Αγγλίας με τις «αλεπούδες», να ανακηρύσσεται... ήρωας της πόλης και να «χωρίζει» αυτούς που ασχολούνται με τα της Εθνικής σε δύο στρατόπεδα: Τους υπέρ και τους κατά της απόλυσής του από τον πάγκο του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος.

inner

Χάρι Παναγιώτου

Όπως θα καταλάβατε, είναι ο... +1 του τίτλου. Αυτό, λόγω της καταγωγής του. Ο Χάρισον Αντρέας Παναγιώτου όπως είναι το πλήρες όνομά του, είναι ελληνικής καταγωγής. Ο πατέρας του, Αντρέας, είναι μισός Έλληνας και μισός Κύπριος, η μητέρα του από τον Άγιο Χριστόφορο και Νέβις. Ο Χάρι γεννήθηκε στο Λέστερ στις 28 Οκτωβρίου του 1994 και ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο στις ακαδημίες των «αλεπούδων», σε ηλικία 12 ετών.

To 2012 υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο, έκανε το ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα, σκόραρε, έκτοτε όμως δεν πήρε άλλη ευκαιρία. Το 2014 δόθηκε δανεικός για ένα μήνα δανεικός στην Πορτ Βέιλ, επέστρεψε, αναδείχθηκε κορυφαίος παίκτης της Λέστερ Κ21 για τη σεζόν 2014-2015 και την ίδια χρονιά επέλεξε την εθνική που θα εκπροσωπήσει: Τον Άγιο Χριστόφορο και Νέβις, μέρος από όπου κατάγεται η μητέρα του. Πρόκειται για ένα νησιωτικό κράτος στην Καραϊβική Θάλασσα και το μικρότερο κράτος του δυτικού ημισφαιρίου.

«Η μητέρα μου και η γιαγιά μου είναι από τον Άγιο Χριστόφορο. Όταν η γιαγιά μου έφυγε από την ζωή πήρα την συγκεκριμένη απόφαση. Ήταν μέσα από την καρδιά μου», έχει πει σχετικά με την απόφασή του να εκπροσωπήσει την εθνική του Αγίου Χριστοφόρου.

Στις 29 Ιανουαρίου παραχωρήθηκε δανεικός στην σκοτσέζικη Ρέιθ Ρόβερς. Έκανε το ντεμπούτο του στις 2 Φεβρουαρίου κόντρα στους Ρέιντζερς, ενώ πέτυχε το παρθενικό του τέρμα στην ισοπαλία 3-3 με την ίδια ομάδα, ακριβώς δύο μήνες αργότερα.

Το γκολ του Όσβολντ κόντρα στην Αργεντινή



Το χρυσό γκολ του Ρόμπινς με τη φανέλα της Γιουνάιτεντ (3:58)



Η γκολάρα του Σόουζα με την Γιουβέντους, σε περιγραφή Χρήστου Σωτηρακόπουλου



ΑΕΚ - Λέστερ 3-2, με δύο γκολ του Ζαγοράκη



Το γκολ του Νταμπίζα στο ντέρμπι με την Σάντερλαντ, το Φλεβάρη του 2002



Το μοναδικό γκολ του Σολάνο με τη Λάρισα, κόντρα στον Ολυμπιακό



Οι καλύτερες αποκρούσεις του Φούλοπ



Στιγμές μαγείας από τον Εστέμπαν Καμπιάσο



Το γκολ του Παναγιώτου με την πρώτη ομάδα της Λέστερ

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x