sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Οι 5 αστέρες της Ελλάδας στο Μπαρτσελόνα-Ρεάλ Μαδρίτης

Οι γνωστοί για εμάς τους Έλληνες με τα ονόματα Ριβάλντο, Τζιοβάνι, Αμπιντάλ, Μίτσελ και Πούσκας είναι η «χρυσή» πεντάδα που βρήκε δίχτυα στον κλασικό εμφύλιο, Ρεάλ Μαδρίτης- Μπαρτσελόνα.

Αρκετά δύσκολο να αγωνιστείς σε μια από τις δύο καλύτερες ομάδες του κόσμου. Και αυτές δεν είναι άλλες από την «βασίλισσα» Ρεάλ και την Μπαρτσελόνα.

Από τις εκπληκτικές γενιές που έβγαλε η Ελλάδα, κανένας Έλληνας ποδοσφαιριστής δεν έφτασε στο ύστατο σημείο. Να φορέσει την φανέλα μια εκ των δύο ομάδων και να σκοράρει σε ματς el classico.

Ωστόσο, η ιστορία έχει καταγράψει 5 ανθρώπους που σκόραραν στο ισπανικό ντέρμπι και μεγαλούργησαν σε ελληνικές ομάδες. Οι δύο ως προπονητές και οι άλλοι μέσα στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου.

Ριβάλντο





Κατέφτασε στην Καταλανική πόλη ένα χρόνο μετά από τον Τζιοβάνι (1997). Ο Βραζιλιάνος «μάγος» θα σημειώσει 5 γκολ εναντίον της Ρεάλ Μαδρίτης, μόνο σε αγώνες πρωταθλήματος.

Η αρχή ιδανική με σκορ 3-2 το 1997 μέσα στο ''Μπερναμπέου''. Σκοράρει αλλά 2 γκολ σε 2 αγώνες το 1999 και ολοκληρώνει με ακόμα 2 το 2001 στο 2-2 της Μαδρίτης.

Την εμφάνιση του στα ελληνικά μέρη την έκανε το 2004, φορώντας την φανέλα του Ολυμπιακού. Μια αγάπη μίσους καθώς ο «Ρίμπο» το 2007 μετά από 3 χρόνια στο λιμάνι και τόσους τίτλους, θα μετακομίσει στο στρατόπεδο της ΑΕΚ, με την οποία θα αγωνιστεί το 2007-08.

Τζιοβάνι





Μετακόμισε το 1996 στην Βαρκελώνη και αποχώρησε το 1999 έχοντας μια αξιέπαινη πορεία. Κόντρα στην μεγάλη αντίπαλο βρήκε 5 φορές δίχτυα. Την σεζόν 1997-98 θα πετύχει 2 γκολ στην La liga και την 9η αγωνιστική θα καταφέρει να σκοράρει στο εκπληκτικό 3-2 των «Μπλαουγκράνα» μέσα στη Μαδρίτη.

Την ίδια σεζόν στον δεύτερο γύρο θα πετύχει το 3ο γκολ της νίκης (3-0) κόντρα στην «Βασίλισσά». Επίσης, θα πιστωθεί αλλά 2 γκολ στο Σούπερ Καπ Ισπανίας και ένα ακόμη στο Κύπελλο, φτάνοντας συνολικά στα 5.

Στην Ελλάδα τιμήθηκε από την ομάδα του Ολυμπιακού όσο κανείς άλλος ξένος παίκτης, αφού από το 1999 έως το 2005 ο Τζιοβάνι συνέχισε να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην ομάδα του Πειραιά, κατακτώντας μόνιμα το πρωτάθλημα.

Έρικ Αμπιντάλ





Παρά την θέση που είχε μέσα στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου, αυτός κατάφερε να βάλει το ονόματα του στο μεγάλο παιχνίδι.

Ο Γάλλος πέτυχε ένα γκολ την σεζόν 2011-12 στο Κύπελλο Ισπανίας, στη νίκη της Μπαρτσελόνα με 2-1 στη Μαδρίτη. Το 2014 προσγειώθηκε στην Ελλάδα για χάρη του Ολυμπιακού, με τον οποίο έδειξε και πάλι την μεγάλη του κλάση. Τελικώς το 2014 αποσύρθηκε από την ενεργό δράση στα ελληνικά γήπεδα.

Μίτσελ



Ξεκίνησε από τα γρανάζια της «Βασίλισσας» και έχει συνδέσει το όνομα του από το 1982, όπου αγωνίστηκε στην πρώτη ομάδα, έως το 1996.

Συνολικά απέναντι στην Μπαρτσελόνα θα βρει 5 φορές δίχτυα σε όλες τις διοργανώσεις. Με το πρώτο να είναι τον Φεβρουάριο του 1990 στο πρωτάθλημα, νικώντας με 3-2 στο ''Μπερναμπέου''.

Στον Ολυμπιακό άφησε το στίγμα του σαν προπονητής αφού η ομάδα έκανε αξιόλογη πορεία τόσο στην Ευρώπη όσο και στο πρωτάθλημα. Πανηγυρίζοντας 3 σερί πρωταθλήματα και 1 κύπελλο.

Φέρεντς Πούσκας





Από τους καλύτερους τρεις ποδοσφαιριστές της γενιάς του. Κατέκτησε τα πάντα ως ποδοσφαιριστής της Ρεάλ Μαδρίτης από το 1958 έως το 1966, έχοντας το ρόλο του αστεριού στην «Βασίλισσα».

Λάτρευε μανιωδώς τα γκολπόστ της Μπαρτσελόνα. Στην ιστορία των ντέρμπι είναι από τους ελάχιστους που κατάφεραν να σημειώσουν χατ τρικ δύο φορές την ίδια χρονιά (1963). Φτάνει τα 14 γκολ κόντρα στην αντίπαλο τόσο στην εγχώριες διοργανώσεις όσο και στην Ευρώπη.

Το 1970 αναλαμβάνει τα ηνία του Παναθηναϊκού ως προπονητής. Καταφέρνει να τον φτάσει στην ελίτ της Ευρώπης, καλπάζοντας το 1971 μέχρι των τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης. Το τελευταίο του πέρασμα από τα ελληνικά εδάφη ήταν το 1978-79, όπου ανέλαβε το τιμόνι της ΑΕΚ.

Επιμέλεια: Βαγγέλης Ντάκος

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x