sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Οι άγνωστες πτυχές ενός θριάμβου (pics)

Η απουσία του Γκοϊτόμ, τα ελληνικά συνθήματα των Σουηδών, ο ρέφερι Ντίνγκερτ και το τσιγάρο του Γρηγορίου. Το sport-fm.gr σας μεταφέρει στιγμές από την όμορφη περιπέτεια του Ατρόμητου στη Στοκχόλμη.

Όταν ο τεχνικός του Ατρόμητου δήλωνε σε κάθε τόνο, σε κάθε του τοποθέτηση ότι ο Ατρόμητος έψαχνε όχι απλά το γκολ στο ματς της Σουηδίας κόντρα στην ΑΪΚ Στοκχόλμης, αλλά ένα αποτέλεσμα πάνω στο οποίο θα «έχτιζε» την πρόκριση για τα play-off του Europa League, πολλοί πίστευαν ότι είναι απλά μια τυποποιημένη δήλωση που δεν ξέφευγε από τα καθιερωμένα.

Είναι δύσκολο, άλλωστε, για μια ελληνική ομάδα που δεν συμπεριλαμβάνεται στις λεγόμενες «παραδοσιακές δυνάμεις» να παρουσιαστεί τόσο τολμηρή κόντρα σε μία ομάδα πολύ πιο έτοιμη, η οποία έχει ως μεγάλη της δύναμη την έδρα του «Friends Arena». Από το τελικό αποτέλεσμα συμπεραίνει κανείς ότι υπήρχε ένα συγκεκριμένο πλάνο, το οποίο «βγήκε» σε βαθμό υψηλότερο του αναμενομένου.

Παρ’ όλα αυτά, τα όσα συνέβησαν πριν, κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά τη λήξη του αγώνα μέχρι την άφιξη της αποστολής στην Αθήνα έχουν μεγάλο ενδιαφέρον και μερικά εξ αυτών αποτελούν κομμάτια του «παζλ» της επιτυχίας των Περιστεριωτών.

Η ακουστική του Friends Arena

Το μεγαλείο του γηπέδου της ΑΪΚ το είχαμε θαυμάσει τόσο οι εκπρόσωποι του Τύπου, όσο και τα μέλη της αποστολής του Ατρόμητου, αλλά η αναμονή ήταν μεγάλη ώστε να γίνει αντιληπτή η περίφημη ακουστική για την οποία είναι γνωστό το Friends Arena.

Σε ό,τι αφορά τα αγωνιστικά, με την ενδεκάδα των Περιστεριωτών να είναι γνωστή από τις προηγούμενες μέρες, το ενδιαφέρον προσανατολιζόταν στο αν τελικά ο Ενόκ Γκοϊτόμ, ο κορυφαίος της ΑΪΚ και ένας από τους καλύτερους στο πρωτάθλημα της Σουηδίας, θα μπορούσε τελικά να αγωνιστεί.

Τα ευχάριστα νέα προέκυψαν περίπου μία ώρα πριν από την έναρξη του ματς που οι Σουηδοί μας ενημέρωσαν ότι τελικά ο επιθετικός της ΑΪΚ είχε όντως πρόβλημα με την υγεία του και δεν μπορούσε να αγωνιστεί και στα 90 λεπτά και για αυτό το λόγο θα έμενε στον πάγκο.

Το γήπεδο μέχρι και 20 λεπτά πριν από τις 19:00 (ώρα Σουηδίας) είχε λιγοστό κόσμο. Περίπου 4.000 είχαν φτάσει στο Friends Αrena, αριθμός σχεδόν αμελητέος μπροστά στους 50.000 που είναι η επίσημη χωρητικότητα του γηπέδου. Μέχρι να αρχίσει ο αγώνας, ο αριθμός αυτός αυξήθηκε στους 10.000 (9.747 για την ακρίβεια) και η ατμόσφαιρα ήταν πιο… θερμή ειδικότερα από τους οργανωμένους της ΑΪΚ, αλλά σε καμία περίπτωση κάτι ξεχωριστό από τα ελληνικά δεδομένα.

Λίγα δευτερόλεπτα πριν από την είσοδο των δύο ομάδων στον αγωνιστικό χώρο, όλοι οι φίλοι της ΑΪΚ σηκώθηκαν όρθιοι και άρχισαν να τραγουδούν τον ύμνο της ομάδας και έτσι η περίφημη ακουστική έγινε πλήρως κατανοητή. Οι παίκτες του Ατρόμητου, ωστόσο, δεν έδειξαν να επηρεάζονται, σκοράροντας στο 3’ και στο 15’, «παγώνοντας» έτσι τους Σουηδούς που δεν περίμεναν από τον ελληνικό σύλλογο να τους «σπάσει» το αήττητο που είχαν τη φετινή σεζόν.

Τα νεύρα και των ποδοσφαιριστών ήταν έντονα, ακόμα και αυτών από τον πάγκο, με τον Γκοϊτόμ να διαμαρτύρεται συνεχώς στον τέταρτο διαιτητή για ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς.

Τα άψογα ελληνικά των Σουηδών και ο Ντίνγκερτ

Στην ανάπαυλα και με τον Γκορμπούνοφ να είναι αμφίβολος για τη συνέχεια, ο Μπάρκας είχε αρχίσει πιο εντατική προθέρμανση μπροστά στους οργανωμένους της ΑΪΚ και τότε η κατάσταση θύμισε κάτι από… Ελλάδα. Συγκεκριμένα, ο αρχηγός των ένθερμων υποστηρικτών των Σουηδών με μια ντουντούκα άρχιζε να βρίζει τον νεαρό γκολκίπερ με ελληνικές βρισιές όπως «μα…α, γα… τη μάνα σου» κλπ.

Στα αγωνιστικά ζητήματα του β’ μέρους, ο Ατρόμητος έμοιαζε ήρεμος μέχρι να αρχίσει να παίρνει την κατάσταση στα χέρια του ο Γερμανός ρέφερι, Ντίνγκερτ. Μόλις στο 49’ υπέδειξε ένα απίστευτο πέναλτι στον Λαζαρίδη το οποίο είδε μόνο αυτός, ακόμα και μετά από πολλά ριπλέι. Ο «λαβωμένος» Γκορμπούνοφ, όμως, δεν άφησε την ΑΪΚ να ανακτήσει την ψυχολογία της και απέκρουσε το πέναλτι, με τον Ατρόμητο εν πολλοίς να εξασφαλίζει το θετικό αποτέλεσμα στη Στοκχόλμη.

Κανένας πανηγυρισμός και το τσιγάρο του Γρηγορίου

Κι ενώ όλοι περίμεναν μετά τη λήξη του αγώνα να επικρατεί ένα μίνι-πάρτι λόγω του μεγάλου αποτελέσματος, οι παίκτες του Ατρόμητου αλλά και ο Μιχάλης Γρηγορίου διατήρησαν χαμηλούς τόνους κι αυτό ελέω… Σεράγεβο. Το περσινό κάζο δεν έχει φύγει από το μυαλό των Περιστεριωτών και ήταν κάτι που ανέφεραν και στις δηλώσεις τους και στα διάφορα «πηγαδάκια». Βέβαια, η νίκη τους βοήθησε να μην δώσουν σημασία στα διάφορα τερτίπια των Σουηδών, όπως για παράδειγμα που φρόντισαν να μην υπάρχει ζεστό νερό μετά τη λήξη του αγώνα.

Από την άλλη, οι παίκτες της ΑΪΚ ήταν απόλυτα ήρεμοι, σαν να μην έχει συμβεί τίποτα το συγκλονιστικό για αυτούς, δείχνοντας ότι η δική τους ιδιοσυγκρασία δεν έχει απολύτως καμία σχέση με τη δική μας.

Όσο για τον Μιχάλη Γρηγορίου που έζησε το πρώτο του επίσημο ματς με τον Ατρόμητο, αλλά και το πρώτο του ευρωπαϊκό, τα λέει όλα για την ψυχολογική του κατάσταση η κίνησή του μόλις φτάσαμε στο αεροδρόμιο για την αναχώρηση. Το πρώτο πράγμα που ένιωσε ως ανάγκη ήταν να ανάψει ένα τσιγάρο, ως μια προσωπική του επιβράβευση για τη μεγάλη νίκη και ως ένα ξέσπασμα μετά από έναν τρελό αγώνα. Μέχρι εκεί όμως… Είναι ο πρώτος από όλο τον Ατρόμητο που λέει ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει και ότι απλά έχει ολοκληρωθεί το πρώτο ημίχρονο.

Το αεροπλάνο της χαράς

Ως ένας επίλογος που άρμοζε σε αυτό το ταξίδι που συνοδεύτηκε από το ιστορικό 1-3 μέσα στην έδρα της ΑΪΚ, ήταν η έκπληξη που ετοίμασαν άνθρωποι του Ατρόμητου στους παίκτες της ομάδας κατά τη διάρκεια της πτήσης για Αθήνα. Το γνωστό άσμα «Είμαστε αλάνια» σε μουσική του Βασίλη Τσιτσάνη, μετατράπηκε σε «Έντεκα αλάνια που άλωσαν τη Στοκχόλμη» με τον γνωστό φίλο της ομάδας, Πέρι, να δανείζει τη φωνή του, ώστε να αποθεωθούν παίκτες και τεχνική ηγεσία όπως τους έπρεπε.

Νέο ραντεβού για τον Ατρόμητο με την ιστορία του είναι την Πέμπτη (6/8) στο Περιστέρι κόντρα στην ΑΪΚ (21:00), εκεί που καλείται να κάνει απλά τα βασικά για να πανηγυρίσει την πρώτη του πρόκριση στο Europa League και να τα «παίξει» όλα για όλα στα play-off. Μέχρι τότε, όμως, το κεφάλι χαμηλά, όπως είναι και η εντολή του Μιχάλη Γρηγορίου.

inner

inner

inner

inner

inner

inner

inner

inner

inner

inner

inner

inner

inner

inner

inner

inner

Παύλος Κουστέρης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x