Επικαιρότητα

Οι άνδρες περνούν πιο βαριά τη γρίπη -και δεν υπερβάλλουν όταν γκρινιάζουν

Η “ανδρική γρίπη” δεν είναι μύθος αλλά πραγματικότητα, σύμφωνα με μελέτη

Το λεξικό της Οξφόρδης περιγράφει τον όρο “ανδρική γρίπη” ως κατάσταση όπου οι άνδρες που βιώνουν μία ασθένεια υπερβάλλουν για τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων τους. Κι αυτό επειδή οι άνδρες είθισται να διαμαρτύρονται πολύ περισσότερο όταν αρρωσταίνουν.

Μήπως όμως λένε την αλήθεια; Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό MBJ, αναφέρεται ότι σε περιπτώσεις αναπνευστικών λοιμώξεων, οι άνδρες είναι πιο επιρρεπής από τις γυναίκες σε επιπλοκές, ενώ το ανοσοποιητικό τους σύστημα ενδέχεται να είναι ασθενέστερο.

Ο καναδός συντάκτης της έρευνας, Κάιλ Σου, θέλησε να διαπιστώσει αν οι άντρες είναι απλώς γκρινιάρηδες ή έχουν κατώτερο ανοσολογικό σύστημα. Μάλλον κατέληξε στο δεύτερο. Για την έρευνά του προσέγγισε παλαιότερες μελέτες για τις γενετικές διαφορές ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες, ανθρώπους και άλλα όντα και τις επιδράσεις με ιούς, ανάμεσα στους οποίους το κρύωμα και η γρίπη.
Στην αρχή ασχολήθηκε με μοντέλα ζώων και διαπίστωσε ότι τα θηλυκά ήταν σε καλύτερη κατάσταση όταν είχαν γρίπη, καθώς ήταν πιο καλά θωρακισμένες στο ανοσοποιητικό, λόγω των οιστρογόνων.

Σε μελέτες που έχουν γίνει για ανθρώπους έχει εντοπιστεί ότι οι νέες γυναίκες έχουν πιο ισχυρή κυτταρική ανοσοαπόκριση απ’ ότι οι άντρες. Αυτή η διαφορά δεν βρέθηκε σε γυναίκες που έχουν μπει στην εμμηνόπαυση και στους άνδρες τους, γεγονός που σημαίνει ότι οι ορμόνες διαδραματίζουν κάποιο ρόλο.

Η επίδραση του φύλου στο ανοσοποιητικό σύστημα επιβεβαιώνεται και από επιδημιολογικά στοιχεία, καθώς οι άνδρες βρίσκονται σε μειονεκτική θέση. Σε μελέτη του Χονγκ Κονγκ διαπιστώθηκε ότι για μία γρίπη εισήχθησαν στο νοσοκομείο περισσότεροι άνδρες. Την ίδια ώρα, λόγω γρίπης πέθαναν περισσότεροι άνδρες απ’ ότι γυναίκες την περίοδο 1997-2007, ανεξάρτητα από το πόσο υγιείς ήταν στην αρχή.

Ως εκ τούτου, ο συντάκτης της μελέτης θεωρεί ότι “οι άνδρες δεν υπερβάλλουν για τα συμπτώματα αλλά έχουν πιο αδύναμες ανοσολογικές αντιδράσεις στους ιογενείς ιστούς της αναπνευστικής οδού, οδηγώντας σε μεγαλύτερη νοσηρότητα και θνησιμότητα απ’ ότι οι γυναίκες.

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x