Κώστας Νικολακόπουλος

Οι μάχες Ιντέγε, Σεμπά με Βαρέλα, Μάτος και το Φορτούνης VS Μπίσεσβαρ!

Ο Κώστας Νικολακόπουλος βλέπει από το sport-fm.gr με το δικό του τρόπο το Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ!

• Απόψε λοιπόν παίζουν οι δυο καλύτερες ελληνικές ομάδες τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη: ο Ολυμπιακός είναι αυτή την στιγμή 25ος στην κατάταξη της ΟΥΕΦΑ κι ο ΠΑΟΚ 60ος (ακολουθεί ο Παναθηναϊκός, πολύ μακριά, Νο 122).

• Και μακάρι να κάνω λάθος, αλλά τον βλέπω πολύ επικίνδυνο αντίπαλο τον ΠΑΟΚ σήμερα για τον Ολυμπιακό. Ίσως γιατί για τον ΠΑΟΚ ο αγώνας είναι ζωή η, θάνατος (με ήττα πάει στο -7), ίσως γιατί συνήθως ο ΠΑΟΚ ό,τι καλό κάνει εκτός έδρας με τον Ολυμπιακό το κάνει ανά περιόδους που τον «πάνε» αυτά τα ματς (π.χ. κοντινά διπλά, το 2004 και το 2006, δύο μαζί διπλά το 2010 και τώρα διπλό το 2014…).

• Ίσως και γιατί με τον Ίβιτς, έστω με τα λάθη της απειρίας και λίγου φόβου, βρίσκει μία ισορροπία. Αν θυμάμαι καλά μαζί του στον πάγκο, από την περασμένη άνοιξη δηλαδή, ο ΠΑΟΚ στο ελληνικό πρωτάθλημα έχει χάσει μόνο ένα ματς (τον Πανιώνιο…)

• Επιθετικά ο ΠΑΟΚ μοιάζει σε εξάρτηση με τα κέφια του Μπίσεσβαρ, που δεν μαρκάρει ούτε με τα μάτια, αλλά έχει μια τεράστια άνεση στην πάσα σε «καυτούς» χώρους. Και θα έχει ενδιαφέρον η άτυπη μονομαχία του με τον Φορτούνη, για το ποιος από τους δύο πραγματικά προικισμένους μεσοεπιθετικούς θα κάνει περισσότερο τη διαφορά.

• Όμως περιμένω από τον Φορτούνη να βελτιωθεί οπωσδήποτε σε ένα κομμάτι: χάνει συχνά την μπάλα όταν πάει να ξεκινήσει ο ίδιος επιθέσεις στο μισό γήπεδο του Ολυμπιακού και έτσι δίνει ευκαιρίες κόντρα επίθεσης στον αντίπαλο. Με την Αστάνα το έκανε δύ-τρεις φορές κι απλά δεν έγινε αντιληπτό διότι δεν στοίχισε.

• Ο Ροντρίγκες σίγουρα θα είναι απειλή από πλάγια, ειδικά αν ο Φιγκέϊρας του δώσει χώρους και τον αφήσει να βγει με τον Μποτία, αφού υπάρχει διαφορά ταχύτητας, όσο κι αν ο Ισπανός έχει ικανότητα να βγαίνει πρώτος στην μπάλα. Κι εγώ αναμένω από αυτόν και τον Ντα Κόστα να είναι σήμερα οι πρώτοι που θα δώσουν το στίγμα ενός αποφασιστικού ξεκινήματος του Ολυμπιακού: να πάρουν δηλαδή δυναμικά τις πρώτες μονομαχίες.

• Αμυντικά, σε επίπεδο ελληνικού πρωταθλήματος, ο ΠΑΟΚ στέκεται καλά, υπό την έννοια ότι έχει φάει ένα γκολ από πέναλτι (Αστέρας) κι ένα στις καθυστερήσεις από δώρο παίκτη του (Παναιτωλικός). Ωστόσο, νομίζω ότι πραγματικά η άμυνα του ΠΑΟΚ θα δοκιμαστεί για πρώτη φορά σήμερα στη Λίγκα μας.

• Η κάθε ομάδα θα έχει μία σοβαρή απουσία, πίσω. Ο ΠΑΟΚ του Τζαβέλλα κι ο Ολυμπιακός του αριστερού μπακ. Θεωρητικά του (όντως φορμαρισμένου) Τζαβέλλα μπορεί να καλυφθεί πιο εύκολα, καθώς υπάρχουν λύσεις, οι Μαλεζάς, Κρέσπο για δίδυμο με τον Βαρέλα, ενώ στον Ολυμπιακό "έκατσαν" μαζί οι ελλείψεις των Ντε Λα Μπέγια και Ρέτσου και πρέπει τώρα να κάνει πείραμα ο Μπέντο με αντίπαλο από εκεί τον όχι φορμαρισμένο, αλλά ποιοτικό και γρήγορο Τζάλμα Κάμπος.

• Έχω την εντύπωση ότι ενώ επιθετικά η δύναμη του ΠΑΟΚ είναι από πλάγια (βάζω μέσα και τους μπακ Μάτος, Λέοβατς), αμυντικά έχει αδυναμίες ακριβώς από τις άκρες του κι εκεί πρέπει να επικεντρωθεί ο Ολυμπιακός, ο οποίος με τη σειρά του έβγαλε μια εξτρά αδυναμία στο ματς της Πέμπτης: έφαγε αρκετές αντεπιθέσεις μετά από δικές του στημένες φάσεις. Απλά «κρύφτηκε» κι αυτό από την πραγματικά έξοχη εικόνα του α΄ ημιχρόνου και το εντυπωσιακό σκορ: το 4-1 ήταν ένα από τα τρία μεγαλύτερα σκορ της αγωνιστικής του Γιουρόπα Λιγκ, μαζί με το Σαχτάρ-Γκεντ 5-0 και το Γιουνάϊτεντ-Φενέρμπαχτσε 4-1!

• Και η φάση με το οριζόντιο δοκάρι της Αστάνα με το κοντινό σουτ, ήταν παράδειγμα προς αποφυγή: σε κόρνερ να κοιμηθούν κι οι δύο παίκτες σου (Καρντόσο, Φιγκέϊρας) που είναι στο πρώτο δοκάρι, να περάσει η μπάλα χαμηλά κι από ένα τρίτο (Ντα Κόστα) και ένας τέταρτος (Μποτία) να χάσει τον παίκτη του, συγνώμη αλλά δεν υπάρχει!

• Γενικά λείπει από τον καλό Ολυμπιακό των τελευταίων αγώνων λίγο παραπάνω καθαρό μυαλό-και δεν ξέρω αν αυτό έχει να κάνει με την κόπωση από τα πολλά ματς, που βγάζουν κατά βάση οι ίδιοι παίκτες. Π.χ. αυτό που έκανε ο Μιλιβόγεβιτς στο 70’, να κάνει φάουλ για κάρτα (την πήρε) δεν είχε νόημα, αφού στη φάση ήταν ο Μποτία και γύριζαν κι οι Φιγκέϊρας και Σεμπά. Αποτέλεσμα: τώρα είναι στο όριο καρτών και με μία ακόμη θα χάσει ένα ματς στο Γιουρόπα. Κι ο Λούκα είναι βαρόμετρο για την ομάδα. Με τις 40άρες πάσες του, με την ηγετική εικόνα που βγάζει στη μεσαία γραμμή κλπ, κλπ.

• Ο Ίβιτς φύλαξε την Πέμπτη τον Αθανασιάδη, μοναδικό παίκτη του με παράδοση κατά του Ολυμπιακού, ενώ έβαλε τον Μπίσεσβαρ μόνο μισή ώρα κι έβγαλε τον Κάνιας στο 60’, δείχνοντας κι αυτός ότι «έβλεπε» και το ντέρμπι, όπου νομίζω ότι αρχικά θα επιχειρήσει να πιέσει την άμυνα του Ολυμπιακού βγάζοντας έξι δικούς του παίκτες στο μισό γήπεδο του αντίπαλου!

• Κλειδί η μονομαχία Ιντέγε-Βαρέλα, αφού εκατέρωθεν υπάρχει ποιότητα κι εμπειρία. Καθοριστική μπορεί να είναι κι η έτερη…έγχρωμη μονομαχία, Μάτος-Σεμπά, γιατί και οι δύο αμύνονται και επιτίθενται με αρκετή ισορροπία. Ο Μάτος ίσως είναι και πιο καλός επιθετικά, παρά αμυντικά και με σέντρα και με σουτ και με κεφαλιά. Χρειάζεται πραγματικά προσοχή, ενώ κινήσεις κάθετες για να πατήσει την αντίπαλη περιοχή κάνει ο Τσίμιροτ.

• Κατά τα άλλα,κι επειδή η προσπάθεια επηρεασμού του Αρετόπουλου και των εποπτών είναι πραγματικά…αέναη (!), ας προσπαθήσουμε να σκεφθούμε λίγο λογικά: το αμέσως προηγούμενο παιχνίδι Ολυμπιακού-ΠΑΟΚ (ρεβάνς Κυπέλλου) δεν έγινε, διότι ο ΠΑΟΚ δεν κατέβηκε να παίξει στον Πειραιά, διαμαρτυρόμενος για τη διαιτησία στο πρώτο ματς Κυπέλλου ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός. Ποιος νόημων άνθρωπος πιστεύει ότι θα βρεθεί απόψε διαιτητής να αδικήσει τον ΠΑΟΚ;…

• Αυτό που πάντως εγώ είδα την Πέμπτη είναι στο τέλος του ματς πολλές βουτιές από Μπίσεσβαρ και Κάμπος, που «έψαχναν» πέναλτι και φάουλ. Με τον Ισραηλινό διαιτητή Γεφέτ να μην τους δίνει τίποτα…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x