Βαγγέλης Νεραντζιάς

Οι συνέπειες για τον Παναθηναϊκό και η Ευρωλίγκα που θα βγει χαμένη

Τα δεδομένα γύρω από το μέλλον του Παναθηναϊκού στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και η Ευρωλίγκα που δεν θα βγει αλώβητη αν αποχωρήσει το τριφύλλι. Γράφει ο Βαγγέλης Νεραντζιάς

Με βάση τα όσα προηγήθηκαν τους τελευταίους μήνες στην Μαδρίτη συνέβησαν τα αναμενόμενα. Όσοι γνώριζαν τις προθέσεις του Δημήτρη Γιαννακόπουλου πριν τη συνάντηση δεν έπεσαν από τα σύννεφα, ούτε για τη δική του στάση, αλλά ούτε και για αυτήν της Ευρωλίγκας.

Για να ξεκινήσουμε με τα βασικά, το ζήτημα θα έχει και άλλα επεισόδια. Μπορεί τώρα να μοιάζει σχεδόν βέβαιη η αποχώρηση του Παναθηναϊκού από την διοργάνωση, αλλά ουσιαστικά τα πάντα θα κριθούν μετά την ολοκλήρωση των εθνικών πρωταθλημάτων όταν και θα διεξαχθεί η συνέλευση των Μετόχων της διοργανώτριας αρχής.

Μέχρι τότε μπορούμε να κουβεντιάσουμε μια σειρά από θέματα που θα κρίνουν πολλά σε αυτή τη κόντρα. Είναι δεδομένο ότι αν ο Παναθηναϊκός αποχωρήσει το καλοκαίρι από τον θεσμό, θα είναι αυτός που θα πληγεί ξεκάθαρα σε πρώτη φάση. Όσο μεγάλο κι αν είναι το κλαμπ, η μετάβαση από την ελίτ στην μέτρια διοργάνωση του μπασκετικού Τσάμπιονς Λιγκ θα είναι σκληρή για μια σειρά από λόγους.

Είναι δεδομένο ότι οι πρωταθλητές Ελλάδας θα δυσκολευτούν πολύ στη νέα τάξη πραγμάτων, αν τελικά αυτή προκύψει. Πως θα πείσει παίκτες όπως οι Καλάθης, Τζέιμς, Ρίβερς και Σίγκλετον(των οποίων τα συμβόλαια ολοκληρώνονται) να παραμείνουν μακριά από τα φώτα της Ευρωλίγκας; Ποια θα είναι η άποψη του Πασκουάλ για το σενάριο αποχώρησης του Παναθηναϊκού;

Ποιοι θα είναι οι παίκτες από το πάνω ράφι που θα πειστούν να παίξουν στο Τσάμπιονς Λίγκ, με τη μορφή που έχει αυτή τη στιγμή; Ποια θα είναι υπεραξία που θα χρειαστεί να πληρώσει ο Παναθηναϊκός σε κάποιους παίκτες ώστε να τους πείσει να έρθουν στην ομάδα; Όλα αυτά είναι θέματα πρεστίζ και όχι έλλειψης διάθεσης χρημάτων από την πλευρά του Συλλόγου.

Φυσικά το νόμισμα έχει δύο πλευρές. Ζημιά θα υποστεί και η Ευρωλίγκα, ενδεχομένως όχι άμεσα, αλλά σε βάθος χρόνου. Σε μία όχι και τόσο δόκιμη σύγκριση, η ενδεχόμενη αποχώρηση του μπασκετικού Παναθηναϊκού από την Ευρωλίγκα, θα είναι σαν να φεύγει από το ποδοσφαιρικό Τσάμπιονς Λιγκ μια ομάδα τύπου Ρεάλ, Μπάγερν, Μπαρτσελόνα κλπ.

Το πλήγμα θα είναι μεγάλο γιατί η διοργάνωση θα χάσει ένα από τα πιο ισχυρά brand name. Θα χάσει την πρώτη ομάδα σε προσέλευση κόσμου(σ.σ. όχι φέτος συνολικά), μια ομάδα που γεμίζει τα γήπεδα όπου κι αν αγωνίζεται. Την ομάδα που η ίδια η Ευρωλίγκα ανακήρυξε επίσημα ως την κορυφαία για την 15ετία 1996-2011, διάστημα που κατέκτησε τα 6 από τα 15 τρόπαια που παίχτηκαν… Σε αυτές τις περιπτώσεις η ιστορία μας έχει διδάξει ότι αν ανοίξει η πόρτα, τότε δύσκολα κλείνει. Είναι δεδομένο πάντως ότι η Ευρωλίγκα θα βγει χαμένη αν αποχωρήσει το τριφύλλι.

Τώρα οι δύο πλευρές έχουν στη διάθεση τους ένα χρονικό διάστημα μέχρι την ολοκλήρωση της σεζόν για να «αποδείξουν» ότι υπάρχει επόμενη μέρα. Η Ευρωλίγκα πήρε τα μηνύματα του Παναθηναϊκού. Οι ορισμοί των προσώπων και οι διαιτησίες που θα έχει το τριφύλλι στη σειρά με την Ρεάλ Μαδρίτης θα δείξουν στην πραγματικότητα αν η διοργάνωση θέλει τους πράσινους στη θέση τους. Μια εχθρική διαιτησία στη συγκεκριμένη σειρά θεωρείται σίγουρο ότι θα αποτελέσει ταφόπλακα για τη σχέση των δύο πλευρών.

Από την άλλη ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος έχει μπροστά του το φινάλε της σεζόν ώστε να ζυγίσει τις επιλογές του, να μετρήσει φίλους και εχθρούς και να κάνει το καλύτερο για την ομάδα του. Την στήριξη του κόσμου την έχει δεδομένα, δική του είναι και η απόφαση, αλλά δεν θα είναι εύκολη.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x