Επικαιρότητα

Οι τηλεοπτικοί σταθμοί δίνουν τις δικές τους απαντήσεις για το νομοσχέδιο των αδειών

Οι εκπρόσωποι των τηλεοπτικών σταθμών επισημαίνουν τις αστοχίες των προτεινόμενων ρυθμίσεων, τις ανακρίβειες που διαχέονται στα πλαίσια του δημόσιου διαλόγου και ζητούν διάλογο με την κυβέρνηση.

Εντείνεται ο δημόσιος διάλογος σχετικά με το νομοσχέδιο για τις άδειες των καναλιών. Σήμερα, Πέμπτη, παραχώρησαν συνέντευξη τύπου οι εκπρόσωποι της Ένωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ) προκειμένου να παρουσιάσουν τις δικές τους θέσεις σχετικά με το τι πραγματικά ισχύει στο τηλεοπτικό τοπίο, καθώς εκτιμούν ότι πολλά από όσα έχουν διαρρεύσει και διαχυθεί στα πλαίσια του δημόσιου διαλόγου για το νομοσχέδιο απέχουν από την αλήθεια.

Τα μέλη της ΕΙΤΗΣΕΕ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις αστοχίες του σχεδίου νόμου, το οποίο έχει θέσει σε δημόσια διαβούλευση η κυβέρνηση, χωρίς προηγουμένως να έχει ζητηθεί η γνώμη και άποψη των άμεσα ενδιαφερομένων και ζητούν να γίνει έστω και τώρα διάλογος με την κυβέρνηση για όλα τα θέματα που θίγουν οι προτεινόμενες διατάξεις.

Οι εκπρόσωποι των τηλεοπτικών σταθμών υπογραμμίζουν ότι πολλές από τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου εμπεριέχουν τεχνικά προβλήματα αν δεν είναι πρακτικά πλήρως ανεφάρμοστες.

Ζητούν δε να ληφθούν υπόψη οι πλείστες όσες σχετικές μελέτες που έχουν εκπονηθεί από έγκυρους οίκους, όπως η PWC, αλλά και άλλους φορείς.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΣΚΑΪ Κώστας Κιμπουρόπουλος δήλωσε:

«Όσοι μπορούν να επιχειρήσουν μέσα σε ένα πλαίσιο κανόνων που σέβεται τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και τις φορολογικές υποχρεώσεις και το κυριότερο, το δικαίωμα, το πλαίσιο που έχει κατακτηθεί σε όλη την Ευρώπη για την παιδική τηλεθέαση, την προσωπικότητα και τα ατομικά δικαιώματα, όλοι αυτοί μπορούν να εκπέμψουν, μπορούν να επιχειρήσουν. Φυσικά με έναν στοιχειώδη έλεγχο της προέλευσης των χρημάτων που επενδύονται».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Star Πάνος Κυριακόπουλος, απαντώντας στο διαρκώς επαναλαμβανόμενο επιχείρημα για τα χρέη των καναλιών προς το Δημόσιο ξεκαθάρισε: «Από το 1995 μέχρι και σήμερα τα 100 εκατομμύρια για τέλη συχνοτήτων έχουν πληρωθεί βάσει των σχετικών αποφάσεων που εκδόθηκαν. Όλα τα τέλη για τα οποία έχουν εκδοθεί αποφάσεις πληρώθηκαν στην ώρα τους από τα κανάλια – τα έχει εισπράξει το κράτος.»

Για το διάστημα από το 2010 και μετά, ο μόνος λόγος για τα απλήρωτα τέλη συχνοτήτων είναι το ότι δεν εκδόθηκαν οι σχετικές αποφάσεις αλλά με αποφάσεις των κομμάτων απαλλοτριώθηκε ο διαφημιστικός χρόνος των καναλιών (σσ: έγινε «συμψηφισμός» των τελών συχνοτήτων με τα ποσά που θα έπρεπε να διαθέσουν τα κόμματα για να διαφημιστούν στα κανάλια). Για αυτό μάλιστα το ζήτημα οι τηλεοπτικοί σταθμοί στράφηκαν στη δικαιοσύνη και ήδη πρωτόδικα έχουν οι περισσότεροι δικαιωθεί, δήλωσε ο κύριος Κυριακόπουλος.

Υπογράμμισε περαιτέρω ότι τα μέλη της ΕΙΤΗΣΕΕ θα επαναλάβουν το αίτημά τους προς τους αρμόδιους υπουργούς (Νίκο Παππά και Χρήστο Σπίρτζη) να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος για όλο το καινούριο πλαίσιο και να αξιοποιηθούν όλες οι σχετικές μελέτες.

Από πλευράς του, ο Γενικός Διευθυντής του Αντ1 Στρατής Λιαρέλης επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι η νομιμότητα δεν μπορεί να τηρείται α λα καρτ και σίγουρα όχι μέσα από γενικόλογους αφορισμούς που αποπροσανατολίζουν τον κόσμο, ρίχνοντας λάσπη στον ανεμιστήρα.

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x