Επικαιρότητα

«Ολοκληρώστε την αξιολόγηση για να μπείτε στο κάδρο της χρηματοδότησης»

Ξεκάθαρο μήνυμα Ντράγκι στην ελληνική κυβέρνηση

Μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση για την ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης του τρέχοντος προγράμματος, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την αύξηση της ρευστότητας στην εγχώρια αγορά, έστειλε ο διοικητής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, εμφανίστηκε κατηγορηματικά αντίθετος στο ενδεχόμενο νομισματικής χρηματοδότησης της Ελλάδας.

Άσκησε δε κριτική για την επικοινωνιακή πολιτική στην Ελλάδα, η οποία όπως είπε προκαλεί μεταβλητότητα στις αγορές και υποσκάπτει τη φερεγγυότητα και αξιοπιστία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
«Η ΕΚΤ έχει δανείσει στις ελληνικές τράπεζες 100 δισ. ευρώ, ποσό που διπλασιάστηκε το τελευταίο δίμηνο» υποστήριξε ο κ. Ντράγκι. Πρόσθεσε ότι αυτό αποδεικνύει πως η ΕΚΤ είναι η κεντρική τράπεζα της Ελλάδος, όπως και των άλλων χωρών.

Ο κ. Ντράγκι συμπλήρωσε πως η παροχής ρευστότητας μέσω του ELA μπορεί να γίνει μόνο σε τράπεζες που θεωρούνται φερέγγυες και μπορούν να παράσχουν αξιόπιστες εγγυήσεις.

«Αυτήν τη στιγμή οι ελληνικές τράπεζες διατηρούν δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας αρκετά πάνω από τα ελάχιστα επιτρεπτά όρια. Ωστόσο αυτή η φερεγγυότητα πρέπει να διατηρηθεί» τόνισε ο ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης.
Ο κ. Ντάγκι για το θέμα της ποσοτικής χαλάρωσης είπε πως για να προχωρήσει στην Ελλάδα, αλλά και στην Κύπρο, θα πρέπει να ισχύουν οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

- Να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των προγραμμάτων που βρίσκονται σε εξέλιξη
- Τα ομόλογα να είναι επενδύσιμα, βάση των οίκων αξιολόγησης
- Το ποσοστό κατοχής ομολόγων από την ΕΚΤ ανά εκδότη να μην ξεπερνά το 33%

Σύμφωνα με τον κ. Ντράγκι, εάν η Ελλάδα ολοκληρώσει την αξιολόγηση του προγράμματος και αποπληρώσει ομόλογα που λήγουν τον Ιούλιο, μειώνοντας το ποσοστό των τίτλων που κατέχει η ΕΚΤ, θα είναι δυνατή η εκκίνηση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης και για τη χώρα μας.

Πηγή: newsbeast.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x