Άρης Ασβεστάς

Ορθώς επιμένει ο ΠΑΟΚ, αλλά δεν μπορεί να αμφισβητεί αποφάσεις τακτικών δικαστών!

Ο Άρης Ασβεστάς γράφει για το (ηθικά και όχι νομικά) βάσιμο αίτημα του ΠΑΟΚ να μπουν οι δικαστές στην ουσία, αλλά και για τον σεβασμό που πρέπει να δείχνει στις αποφάσεις Τακτικών Δικαστών.

Συμφωνώ με αυτό που λέει ο ΠΑΟΚ. Έχει δίκιο: Υπάρχει ένα πόρισμα, από μια Επιτροπή που έχει ένα –ας το πούμε- ερωτηματικό γύρω της, είναι –υπό μία έννοια- αμφιλεγόμενη.

Σίγουρα, η ΕΕΑ δεν είναι και η πιο φυσιολογική επιτροπή του κόσμου και αυτό δεν είναι δύσκολο να το αντιληφθείς αν παρακολουθείς την δραστηριότητά της.

Γι’ αυτό, λοιπόν, τι λέει ο ΠΑΟΚ; Λέει «δικάστε με από μηδενική βάση». Ζητάει από τα πειθαρχικά όργανα του ποδοσφαίρου να κρίνουν εκείνα αν η έκθεση της ΕΕΑ λέει πράγματα σωστά, αν έχει βγάλει τα σωστά συμπεράσματα. Καλώς το ζητάει.

Όμως, σε σχέση με τις αποφάσεις των πειθαρχικών οργάνων, το δίκιο του ΠΑΟΚ είναι ηθικό και αυτό που λέει ηθικά βάσιμο. Νομικά, ωστόσο, δεν είναι. Αυτός είναι ο νόμος, τι να κάνουμε;

Οι αποφάσεις τόσο του πρωτοβαθμίου της Super League, όσο και του δευτεροβαθμίου της ΕΠΟ, έχουν ερμηνεία που είναι νόμιμη και νομικά ορθή.

Διάφοροι νομικοί, ακόμα και πρώην μέλη της ΕΕΑ (σοβαροί νομικοί, όχι οικονομολόγοι) που δεν έχουν κανένα συμφέρον, από την αρχή υποστήριζαν ότι το πόρισμα –βάσει νόμου- είναι δεσμευτικό. Και οι δικαστές της λίγκας και της ομοσπονδίας δίκασαν με το νόμο, αφού η παράβαση της πολυϊδιοκτησίας δεν προβλέπεται πλέον από τους κανονισμούς του ποδοσφαίρου, αφήνοντας (η ίδια η ΕΠΟ!) την αρμοδιότητα αυτή ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στην ΕΕΑ.

Μία πρωτοδίκης στη Super League και δύο εφέτες στην ΕΠΟ είχαν την ίδια άποψη. Ότι «το Δικαιοδοτικό Όργανο δεσμεύεται από την έκθεση της ΕΕΑ, στο πλαίσιο των ευρύτατων (ελεγκτικών και αποφασιστικών) αρμοδιοτήτων που της έχουν ανατεθεί από τον νομοθέτη».

Πρόκειται για δικαστικούς των οποίων η νομική επάρκεια –τουλάχιστον- δεν αμφισβητείται. Υπήρχε και μια αντίθετη άποψη από τον έναν εφέτη, αλλά στα μη μονομελή δικαστήρια μετράει αυτό που λέει η πλειοψηφία, και αυτό δεν μπορεί ποτέ να αλλάξει. Την μειοψηφούσα άποψη μπορεί βέβαια να την χρησιμοποιήσει ο ΠΑΟΚ στο CAS, είναι σημαντικό για εκείνον ότι η απόφαση δεν ήταν ομόφωνη.

Από εκεί και πέρα, αν τα μέλη της ΕΕΑ δεν είναι «καθαρά» (άρα και το πόρισμα δεν θα είναι «καθαρό»), αυτό πρέπει να το βρει ο ΠΑΟΚ και να το αποδείξει, ωστόσο μέχρι τότε, τα πειθαρχικά όργανα δεν μπορούν να λάβουν υπόψη τους κανέναν τέτοιο ισχυρισμό.

Λένε οι του ΠΑΟΚ από χθες ότι ο Μητσοτάκης και ο Γεραπετρίτης έλεγαν δημοσίως ότι η ΕΕΑ βγάζει απλά ένα πόρισμα και πως η υπόθεση θα κριθεί στην ουσία της από τα Δικαιοδοτικά Όργανα.

Ελάτε τώρα… Ειδικά οι συγκεκριμένοι δεν ήξεραν καν τι είναι η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού και τι δουλειά κάνει! Και ένα μικρό παιδί καταλαβαίνει ότι όλα αυτά ήταν για να κατευνάσουν τις αντιδράσεις του κόσμου του ΠΑΟΚ. Να… διαφυλαχθεί η κοινωνική συνοχή, όπως έλεγαν. Σε αυτό το πλαίσιο δεν ήταν και η τροπολογία που ψηφίστηκε περί κατάργησης του υποβιβασμού; Ευθέως δεν το έλεγαν;

Σε κάθε περίπτωση, όμως, τους δικαστές δεν μπορεί να τους ενδιαφέρει τι λέει οποιοδήποτε πολιτικό πρόσωπο. Αυτό έλειπε!

Δεν υπάρχει κανένας αντίλογος φυσικά, για το δικαίωμα του ΠΑΟΚ (και της Ξάνθης ασφαλώς) να διεκδικήσει το δίκιο του στο CAS! Όχι απλά να πάει, αλλά να κυνηγήσει κιόλας την βασική του επιδίωξη: Να μπει το δικαστήριο στην ουσία! Και μακάρι να το κάνει, όχι μόνο για εκείνον, αλλά για όλους όσους ενδιαφέρονται για την αλήθεια!

Από αυτό, όμως, μέχρι το να τα βάζεις με τους ΤΑΚΤΙΚΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΕΣ, υπάρχει μια τεράστια απόσταση!

Ειρωνείες του στιλ… «το πιο ανεξάρτητο δικαστήριο» και… «γνωρίζαμε τον τρόπο λειτουργίας της αθλητικής δικαιοσύνης», δείχνουν υποκρισία και υπηρετούν το δόγμα... «τα καλά και συμφέροντα»!

Τις αποφάσεις της δικαιοσύνης πρέπει να τις αποδέχεσαι και να τις σέβεσαι, ειδικά όταν τις λαμβάνουν τακτικοί δικαστές, για τους οποίους ως σύλλογος έδωσες αγώνα για να εγκατασταθούν και να καθιερωθούν στα αθλητικά δικαστήρια!

Δεν μπορεί ο ΠΑΟΚ να αμφισβητεί τους συγκεκριμένους Τακτικούς Δικαστές, τους οποίους –αν δεν με απατά η μνήμη μου- ψήφισε… και με τα δύο χέρια τον Αύγουστο του ’18 στη Γ.Σ. της ΕΠΟ.

Ούτε η ΑΕΚ, ούτε ο Παναθηναϊκός μπορούν γενικά να αμφισβητούν τους τακτικούς δικαστές.

Δεν είναι γιατί θα γελάει ο κόσμος. Είναι γιατί πρωτίστως γελάει ο Ολυμπιακός, που έδωσε μάχη για να διατηρηθεί το παλιό, το αμαρτωλό καθεστώς, με τους διορισμένους δικηγόρους, τους συνταξιούχους και τα μικτά συστήματα στην αθλητική δικαιοσύνη.

Αν έχεις δίκιο, πάλεψε να δικαιωθείς και αν το καταφέρεις, μπράβο! Αλλά δεν μπορείς να αμφισβητείς ΟΛΟ τον κόσμο, όλους τους δικαστές και όλες τις επιτροπές, όταν βγάζουν αποφάσεις που δεν σου αρέσουν. Δεν μπορείς να συνεχίσεις να αμφισβητείς τους πάντες επειδή μέχρι στιγμής δεν έχεις απόφαση υπέρ σου.

Η αμφισβήτηση των πάντων είναι «δουλειά» του Ολυμπιακού εδώ και μια τριετία. Ο ΠΑΟΚ είναι εκείνος που συστηματικά «διαφημίζει» ότι έριξε την ερυθρόλευκη χούντα, άλλαξε την ΕΠΟ, έφερε τακτικούς δικαστές, έφερε ξένους διαιτητές, έφερε VAR κλπ κλπ. Τώρα, τι έγινε;

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x