sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Όταν λείπει ο Σπανούλης, έχει… Γκριν

Με αφορμή την απουσία του Βασίλη Σπανούλη από τη μάχη του Ολυμπιακού με τη Φενέρμπαχτσε τη Πέμπτη, το sportfm.gr καταγράφει την αξιοσημείωτη άνοδο της απόδοσης του Έρικ Γκριν, όταν λείπει ο αρχηγός.

Ο Έρικ Γκριν, προστέθηκε στο ρόστερ του Ολυμπιακού το περυσινό καλοκαίρι, με στόχο να αποτελέσει το επιθετικό στήριγμα του Βασίλη Σπανούλη. Στόχος του Γιάννη Σφαιρόπουλου ήταν μία έξτρα αξιόπιστη λύση εκτελεστικά, είτε για να συνυπάρχει με τον αρχηγό στην πεντάδα ή τους αγώνες γενικότερα, είτε να πρωταγωνιστεί όταν ο 34χρονος γκαρντ δε θα βρίσκεται σε καλή βραδιά, ή θα είναι τραυματίας.

Του Νίκου Ζέρβα

Μετά από σχεδόν πέντε αγωνιστικούς μήνες, ο 25χρονος παίκτης, δεν έχει εκπληρώσει στο έπακρο τις προσδοκίες, καθώς δεν έχει αποκτήσει ακόμα την απαιτούμενη σταθερότητα στην απόδοσή του. Έχει κάνει αρκετά σπουδαία παιχνίδια σε Ευρώπη και Ελλάδα, αλλά είναι δεδομένο πως στον Ολυμπιακό περιμένουν περισσότερα και δικαίως, βάσει του ταλέντου και της αποτελεσματικότητας που έχει επιδείξει σε αρκετά ματς. Ένα από τα παιχνίδια που οι «ερυθρόλευκοι» θα τον χρειαστούν περισσότερο ελλείψει Σπανούλη, είναι και το προσεχές με τη Φενέρμπαχτσε την Πέμπτη στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί, ο Αμερικανός πρέπει να βγει «μπροστά», με τους οιωνούς να είναι με το μέρος του, καθώς στα έξι από τα επτά παιχνίδια (δύο Ευρωλίγκας και πέντε πρωταθλήματος) που έχει αγωνιστεί χωρίς να έχει δίπλα του τον αρχηγό, τα έχει καταφέρει περίφημα.

Αυτό, γίνεται ασφαλώς επειδή εκ των πραγμάτων έχει περισσότερο χρόνο συμμετοχής, η μπάλα μένει περισσότερα στα χέρια του και μπορεί να δημιουργήσει για τον εαυτό του, οι προσπάθειες που παίρνει είναι επίσης πιο πολλές, ενώ ίσως να λειτουργεί υπέρ της ψυχολογίας του, το γεγονός πως ξέρει ότι η ομάδα περιμένει ακόμα περισσότερα από αυτόν.

Οι βραδιές χωρίς τον Σπανούλη

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Τα δύο παιχνίδια Ευρωλίγκας που ο Σπανούλης ήταν στα… πιτς, είναι εκτός έδρας με Μπαρτσελόνα και Ούνιξ Καζάν. Στο πρώτο ήταν μέτριος, έχοντας 8 πόντους με 3/10 σουτ, 2 ριμπάουντ και μία ασίστ σε 22΄ συμμετοχής. Στο δεύτερο, έγινε η υψηλού επιπέδου παράστασή του στο Καζάν. Ο Γκριν, στο καλύτερο παιχνίδι του ως τώρα με τα «ερυθρόλευκα», έκανε… πάρτι απέναντι στην Ούνιξ με 25 πόντους, 7/8 δίποντα, 3/5 τρίποντα, 3 ριμπάουντ και 2 ασίστ σε 34 λεπτά.

Σε ότι αφορά τα πέντε παιχνίδια πρωταθλήματος που έλειψε ο Σπανούλης και ο Γκριν… μπήκε στα παπούτσια του είναι τέσσερα. Είχε 18 πόντους απέναντι στον Κολοσσό Ρόδου στο ΣΕΦ, 13 στο εκτός έδρας παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ στη Πυλαία, 11 απέναντι στην Κύμη στο κλειστό της Χαλκίδας και πρόσφατα 14 κόντρα στον Άρη στο ΣΕΦ.

Η επιτυχημένη συνύπαρξη

Οι δύο εκ των τεσσάρων (μαζί με τους Λοτζέσκι-Πρίντεζη) καλύτεροι επιθετικοί του Ολυμπιακού, έχουν αποδείξει πως μπορούν να λειτουργήσουν θετικά για την ομάδα συνυπάρχοντας. Το πρώτο… δείγμα έγινε απέναντι στη Δόξα στη Λευκάδα για το πρωτάθλημα, όπου ο αρχηγός είχε 19 πόντους και ο Αμερικανός 13, όταν πέτυχε και το τρίποντο της νίκης στο τέλος. Στην Ευρωλίγκα, είχαν αμφότεροι 16 πόντους στο εντός έδρας ματς με το Μιλάνο, 15 και 13 αντίστοιχα στη Βιτόρια επί της Λαμποράλ, 13 και 10 στο εκτός με τη Νταρουσάφακα, 10 και 15 στο εντός με την Ούνιξ και 12-11 με τη Μπασκόνια στο ΣΕΦ.

Είναι δεδομένο, πως αν αυτές οι βραδιές γίνουν περισσότερες στο μέλλον, ο Ολυμπιακός θα ανέβει ένα ακόμα επίπεδο αγωνιστικά.

Με τη… γλώσσα των αριθμών

* Ο Έρικ Γκριν παίζει 28 λεπτά στην Ευρωλίγκα όταν λείπει ο Σπανούλης και 19΄:30΄΄ με τον αρχηγό διαθέσιμο. Στο πρωτάθλημα, το αντίστοιχο νούμερο είναι 25 έναντι 21΄:35΄.

** 16,5 πόντους μέσο όρο έχει πετύχει ο Γκριν στην Ευρωλίγκα στα δύο ματς που δεν έχει παίξει ο Σπανούλης, 9,7 πόντοι είναι ο συνολικός του μέσος όρος στη διοργάνωση.

*** 11,6 είναι οι πόντοι του ανά ματς στο πρωτάθλημα χωρίς τον αρχηγό και 8,6 όταν συνυπάρχουν στο παρκέ.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x