sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Όταν ο Ρόμπι Φάουλερ «σνίφαρε» τη γραμμή του άουτ! (pics/video)

Τα 45 κλείνει σήμερα ο Ρόμπι Φάουλερ και το sport-fm.gr θυμίζει την ιστορία ενός από τους πιο μνημειώδεις πανηγυρισμούς στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

Ως γνωστόν το γκολ αποτελεί την πεμπτουσία του αθλήματος, τον οργασμό του ποδοσφαίρου.

Είναι εκείνο που μπορεί να σε εκτοξεύσει από τη γη στον έβδομο ουρανό.

Είναι εκείνο που προκαλεί δάκρυα χαράς ή άλλοτε λύπης, είναι εκείνο που γεννά ουρανομήκεις ιαχές χαράς και ενθουσιασμού ή άλλοτε σπαραξικάρδιες κραυγές οργής και θυμού.

Γράφει ο Παναγιώτης Ιωάννου

Τίποτα δεν μοιάζει ικανό να επισκιάσει τούτη τη μαγική στιγμή...

Και όμως σε σπάνιες περιστάσεις οι απανταχού ποδοσφαιρόφιλοι «περιφρονούν» το… ερωτικό σκίρτημα που προξενεί, καθώς στο συλλογικό υποσυνείδητο έχει εντυπωθεί ό,τι ακολούθησε αυτού.

Μια τέτοια περίπτωση συνιστά και αυτή, η οποία έλαβε χώρα την 3η Απριλίου του 1999. Τότε ήταν που ο σκόρερ Ρόμπι Φάουλερ, προσποιήθηκε ότι «σνίφαρε» κοκαΐνη μπροστά στους φιλάθλους της Έβερτον.



Ήταν Οκτώβριος του 1894, όταν οι δύο ομάδες της πόλης του Λίβερπουλ διασταύρωσαν για πρώτη φορά τα ξίφη τους. Η μεν Έβερτον, ιδρύθηκε το 1878 και είχε ως πρώτη έδρα το «Άνφιλντ» από το 1884, οι δε «κόκκινοι» ιδρύθηκαν το 1892.

Έκτοτε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι, για την ακρίβεια περισσότερο από ένας αιώνας, μα η ατέρμονη επιθυμία και η φλόγα για τη νίκη παρέμεινε άσβεστη.

Μεσολάβησαν δεκάδες γκολ, ξεχωριστές στιγμές και απίστευτες ανατροπές. Όμως, το 189ο ντέρμπι μεταξύ των δύο «μονομάχων» στο «Άνφιλντ» έμεινε ανεξίτηλα χαραγμένο, μολονότι έχουν περάσει από τότε περισσότερα από 20 χρόνια.

Θεωρείται ένα από τα κορυφαία παιχνίδια της πρώτης δεκαετίας της Πρέμιερ Λιγκ, εντούτοις δεν πέρασε στην ιστορία γι’ αυτό το λόγο.

Ενώ οι φιλοξενούμενοι είχαν βρεθεί με το… καλημέρα σε θέση οδηγού χάρη σε γκολ του Ντακούρτ στο 41’’, ο Ρόμπι Φάουλερ αποκατέστησε την ισορροπία στο σκορ με εύστοχο χτύπημα πέναλτι στο 15’.

Δευτερόλεπτα μετά γονάτισε μπροστά στο πέταλο που βρίσκονταν οι φίλαθλοι των «ζαχαρωτών», έβαλε το δάχτυλο στο αριστερό ρουθούνι και προσποιήθηκε πως «σνιφάρει» κοκαΐνη από την τελική γραμμή του γηπέδου.

Αυτή η κίνηση του Άγγλου επιθετικού αποτέλεσε τη δική του απάντηση, στα συνθήματα των αντίπαλων οπαδών, τα οποία άφηναν σαφείς υπαινιγμούς ότι είχε κάνει χρήση ναρκωτικών.



Για την ιστορία, ο περί ου ο λόγος βρήκε δίχτυα άλλη μια φορά στο συγκεκριμένο αγώνα (21’) και οι γηπεδούχοι εντέλει επικράτησαν με σκορ 3-2.

Η αστεία δικαιολογία

Ο τότε τεχνικός της Λίβερπουλ, Ζεράρ Ουγιέ, στη συνέντευξη Τύπου, έπειτα από το πέρας της αναμέτρησης, επιχείρησε να αμβλύνει τις αλγεινές εντυπώσεις που προκλήθηκαν στο Νησί και όχι μόνο.

Ως εκ τούτου, ισχυρίστηκε ότι ο Φάουλερ προσποιήθηκε ότι έφαγε χορτάρι. «Είναι ένας πανηγυρισμός που αρέσκονται να χρησιμοποιούν οι παίκτες από το Καμερούν και τον οποίο αντέγραψε από το συμπαίκτη του, Ριγκομπέρτ Σονγκ», υπογράμμισε εις μάτην.

Πάντως, περισσότερο γέλιο προκάλεσε αυτή η δήλωση, παρά βοήθησε τον ποδοσφαιριστή.

Η συγγνώμη

Αντιλαμβανόμενος το λάθος του ο πρωταγωνιστής, ο οποίος με τη φανέλα της Λίβερπουλ χρίστηκε σκόρερ συνολικά 183 φορές, απολογήθηκε μέσω δημόσιας γραπτής δήλωσης:

«Παρότι οι πράξεις μου έλαβαν χώρα πάνω στην ένταση της στιγμής, καταλαβαίνω ότι ήταν προσβλητικές. Για αυτό το λόγο, έχω ειλικρινά μετανιώσει για την πράξη μου», ανέφερε αρχικά.

«Έχω κατηγορηθεί και πληγωθεί βάναυσα τα τελευταία χρόνια, λόγω των συνεχών υπαινιγμών εις βάρος μου για χρήση ναρκωτικών ουσιών. Είναι κάτι το οποίο, δεν έχει στεναχωρήσει μονάχα εμένα, αλλά και την οικογένειά μου.

Παρά ταύτα, ως διεθνής παίκτης αλλά και δημόσιο πρόσωπο έχω ευθύνη και καθήκον να σταθώ υπεράνω τέτοιου είδους ανήθικων κατηγοριών. Επιπλέον, αποδέχομαι ότι η συμπεριφορά μου ήταν εντελώς λανθασμένη.

Ποτέ δεν θα έκανα οτιδήποτε με πρόθεση να υπονομεύσω τη δουλειά που γίνεται προκειμένου να βοηθηθούν οι άνθρωποι που υποφέρουν και να αντιμετωπιστούν τα κοινωνικά προβλήματα, τα οποία δημιουργεί η χρήση ουσιών. Τόσο όσον αφορά στους εξαρτημένους από αυτές, όσο και στο κοινωνικό σύνολο.

Θα ήθελα να απολογηθώ στους φιλάθλους της Λίβερπουλ και της Έβερτον, οι οποίοι παρευρέθηκαν στο γήπεδο. Επίσης, έχω ήδη ζητήσει συγγνώμη από τον προπονητή και τους συμπαίκτες μου»
, κατέληγε η τοποθέτησή του.

Η ειλικρινής μεταμέλεια του τελευταίου απέβη άκαρπη, αφού η υπόθεση κάθε άλλο παρά αναίμακτα έμελλε να ολοκληρωθεί. Ο πέλεκυς της δικαιοσύνης ήταν βαρύς.

Η αγγλική ομοσπονδία επέβαλε στον Φάουλερ αποκλεισμό από τέσσερις αναμετρήσεις και χρηματικό πρόστιμο ύψους 32 χιλιάδων λιρών, ένεκα ανάρμοστης συμπεριφοράς.

Αναμφίβολα όμως, έστω και με λάθος τρόπο, χάρισε ένα στιγμιότυπο που έμεινε στην ιστορία...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x