Άρης Ασβεστάς

Πάντως, ό,τι έχει ζητήσει ο Ολυμπιακός στην διαιτησία, το πήρε και με το παραπάνω!

Τριτσώνης, Κουκουλάκης, Περέιρα, τρεις ξένοι στην ΚΕΔ, ξένοι διαιτητές στα ντέρμπι. Πόσο στ’ αλήθεια το «σύστημα» έχει πολεμήσει τον Ολυμπιακό; Γράφει ο Άρης Ασβεστάς.

Ας δούμε λίγο την μεγάλη εικόνα σε ό,τι αφορά τις φωνές του Ολυμπιακού για την διαιτησία.

Διότι πέρα από ένα σφύριγμα που μπορεί να πήρε ή να μην πήρε, ο Ολυμπιακός ωρύεται συνολικά, για ένα «σύστημα» που τον πολεμάει σταθερά και έντονα εδώ και δυόμισι χρόνια, όπως ισχυρίζονται στο λιμάνι.

Δεχόμαστε ότι οι «ερυθρόλευκοι» δεν έχουν καμία επιρροή στα κέντρα εξουσίας, στην ΕΠΟ και την ΚΕΔ και πως ο ΠΑΟΚ (μαζί με την ΑΕΚ) είναι αυτοί που ελέγχουν το «σύστημα».

Όμως υπάρχουν κάποια γεγονότα που δεν αμφισβητούνται και αφαιρούν από τον Ολυμπιακό το όποιο δικαίωμα να φωνάζει:

-Τον Οκτώβριο του 2016 «πέφτει» οριστικά η –αρεστή στον Ολυμπιακό- διοίκηση της ΕΠΟ, με παρέμβαση των FIFA/UEFA που διορίζουν Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή. Η διαιτησία περνάει υπό τον έλεγχο των διεθνών συνομοσπονδιών.

-Η ΠΔΕ διορίζει στην κεφαλή της ΚΕΔ τον Γιώργο Μπίκα, πρόσωπο μη αρεστό στον Ολυμπιακό. Λίγες ημέρες μετά, το σπίτι του Γιώργου Μπίκα στην Χαλκιδική γίνεται κάρβουνο από εμπρησμό, σε ακόμη μία υπόθεση που δεν εξιχνιάστηκε ποτέ.

-Μετά από αυτό ο Μπίκας αναγκάζεται σε παραίτηση και η ΠΔΕ διορίζει στην ΚΕΔ τον Σταύρο Τριτσώνη και τον Μιχάλη Κουκουλάκη, πρόσωπα τα οποία επίσης καταγγέλλονται από τον Ολυμπιακό ότι «λειτουργούν» για λογαριασμό της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ. Οι «ερυθρόλευκοι» αρχίζουν να πιέζουν για διορισμό ξένων αρχιδιαιτητών!

-Το καλοκαίρι του 2017 γίνεται αυτό που ήθελε ο Ολυμπιακός: Οι Τριτσώνης και Κουκουλάκης περνάνε σε δεύτερο ρόλο και η ΠΔΕ διορίζει αρχιδιαιτητή τον Πορτογάλο, Βίτορ Μέλο Περέιρα.

-Τον Αύγουστο του 2017 γίνονται οι εκλογές της ΕΠΟ και προκύπτει η διοίκηση Γραμμένου, όμως η ΚΕΔ και η διαιτησία συνολικά παραμένει υπό τον έλεγχο των FIFA/UEFA (κάτι που επιθυμούσε διακαώς ο Ολυμπιακός) και ο Περέιρα συνεχίζει κανονικά στο πόστο του.

-Το πρωτάθλημα ξεκινάει, αλλά παράλληλα ξεκινάει και η νέα ρητορική του Ολυμπιακού: Δεν του αρκεί να υπάρχει ένας ξένος επικεφαλής στην ΚΕΔ και οι υπόλοιποι να είναι Έλληνες! Τώρα θέλει τρεις ξένους!

-Τον Ιούνιο του 2018 γίνεται ΚΑΙ αυτό το χατίρι στον Ολυμπιακό: Τριτσώνης και Κουκουλάκης βγαίνουν τελείως εκτός ΚΕΔ και αναλαμβάνουν άλλα πόστα. Δίπλα στον Περέιρα, οι FIFA/UEFA τοποθετούν άλλους δύο ξένους, τους Μάριν και Λίντμπεργκ!

-Ταυτόχρονα και ήδη από τη σεζόν 2017-18, ο Ολυμπιακός αρχίζει να φωνάζει για τους ορισμούς και «χρεώνει» το σύνολο των διαιτητών σε ΑΕΚ και ΠΑΟΚ. Έτσι ξεκινάει η ρητορική για έλευση ξένων διαιτητών!

-Από τη σεζόν 2018-19, ικανοποιείται ακόμη μια επιθυμία του Ολυμπιακού, αφού σε όλα τα μεγάλα ματς έρχονται ξένοι διαιτητές και σφυρίζουν! Όμως οι «ερυθρόλευκοι» αρχίζουν τις καταγγελίες και για τους ξένους διαιτητές, ωρυόμενοι ότι ακόμα και αυτοί μεροληπτούν σε βάρος τους! Αυτό συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

-Και επειδή επικρατεί μια εντύπωση ότι τους ξένους διαιτητές τους ήθελε ο ΠΑΟΚ, να ξεκαθαριστεί το εξής: Ο ΠΑΟΚ ήθελε ξένο διαιτητή κατά κύριο λόγο στον τελικό του Κυπέλλου με την ΑΕΚ τον Μάιο του 2018. Έπειτα, συναίνεσε για ξένους σε όλα τα ντέρμπι. Γενικά ξένους διαιτητές, ήθελε βασικά ο Ολυμπιακός και με δημόσιες τοποθετήσεις πίεζε για την έλευσή τους σε όλη την διάρκεια της σεζόν 2017-18.

-Από πέρσι δε, ο Ολυμπιακός ξεκίνησε την πολεμική και σε βάρος τους Βίτορ Μέλο Περέιρα, πιέζοντας για την αντικατάστασή του. Η παραμονή του Πορτογάλου στην ΚΕΔ, όμως, δεν έχει να κάνει με την επιρροή που έχουν στα πράγματα ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ (όπως υποστηρίζουν στον Ολυμπιακό), αλλά είναι απόφαση που επέβαλλε με το ζόρι η FIFA και η UEFA. Απόδειξη σε αυτό, είναι ότι και η ΑΕΚ πίεσε έντονα για την αποπομπή του Περέιρα και μάλιστα δικαίως, μετά τα όσα έκανε εν κρυπτώ ο Πορτογάλος με τις αλλαγές των διαιτητών στον τελικό του Κυπέλλου τον περασμένο Μάιο. Συνεπώς, ακόμα και η ΑΕΚ που σήμερα έχει μεγαλύτερη επιρροή από τον Ολυμπιακό στα κέντρα εξουσίας του ποδοσφαίρου, δεν μπόρεσε να τον «τελειώσει».

-Παράλληλα με όλα αυτά, από φέτος μπήκε στη διαιτησία και το VAR, με αποτέλεσμα να μικραίνει ακόμη περισσότερο η πιθανότητα λάθους. Η λογική λέει πως ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ που –σύμφωνα με τον Ολυμπιακό- ελέγχουν την διαιτησία, δεν θα ήθελαν με τίποτα το VAR και θα απέτρεπαν την εφαρμογή του! Δεν έχουν την δύναμη, άλλωστε; Κάτι τέτοιο, όμως, δεν συνέβη ποτέ, αφαιρώντας από τον Ολυμπιακό ακόμη ένα επιχείρημα… Μάλιστα, μεγαλύτερος πολέμιος του VAR σήμερα, μοιάζει να είναι ο Ολυμπιακός!

Απ’ όλα τα παραπάνω, που είναι γεγονότα τα οποία δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, αποδεικνύεται πως τα τελευταία δυόμισι χρόνια, ΚΑΘΕ αίτημα του Ολυμπιακού που σχετίζεται με την διαιτησία, ικανοποιήθηκε επαρκώς.

Παρά την ικανοποίηση ΟΛΩΝ των αιτημάτων του, όμως, εξακολουθεί ο Ολυμπιακός και φωνάζει. Αν αύριο του ικανοποιηθεί ακόμη ένα αίτημα, πιθανότατα θα βρει πάλι κάτι καινούργιο για να διαμαρτύρεται.

Αυτό ίσως να αποδεικνύει κάτι άλλο: Ότι ο Ολυμπιακός δεν νοιάζεται επί της ουσίας για μια δίκαιη διαιτησία. Ενδιαφέρεται κυρίως για επιστροφή στην προ του 2017 κατάσταση και για τοποθέτηση ανθρώπων της δικής του επιρροής σε όλα τα πόστα.

Σκέφτεστε κάτι άλλο;

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x