Επικαιρότητα

Παγιώνεται η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ από 7 έως 12 μονάδες

Τεράστια η διαφορά στην παράσταση νίκης - Κέρδη καταγράφει η Κεντροαριστερά

Δύο νέα γκάλοπ καταγράφουν και πάλι σαφές, έως πολύ μεγάλο προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σε μία κρίσιμη καμπή των πολιτικών εξελίξεων και σε συνθήκες οιονεί προεκλογικής περιόδου.

Η δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Σκάι, έδωσε προβάδισμα της ΝΔ ύψους 12 ποσοσισταίων μονάδων, ενώ η ΑΛΚΟ κατέγραψε διαφορά 7,1%. Οι τάσεις αυτές, παρά τις μικρές αυξομειώσεις και την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να ανακάμψει - αυτό φαίνεται περισσότερο στην ΑΛΚΟ -, δείχνουν μόνιμες και δύσκολα αντιστρέψιμες διαφορές.

Το ΠΑΜΑΚ συγκεκριμένα κατέγραψε ποσοστό 30,5% για τη ΝΔ στην πρόθεση ψήφου, και 18,5% στον ΣΥΡΙΖΑ.

Πολύ μεγάλη είναι η διαφορά στην παράσταση νίκης, καθώς ανέρχεται στις 39 μονάδες: το 67% «βλέπει» επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στις επόμενες εκλογές, ενώ το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ ανέρχεται μόλις σε 18%.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη εντοπίζεται στο υψηλό σχετικά 8,5%, με τη Χρυσή Αυγή να είναι στο 7%.

Τελευταία κοινοβουλευτική δύναμη είναι δημοσκοπικά το ΚΚΕ, με 6,5%. Κανένα άλλο κόμμα δεν ξεπερνά το όριο του 3% που απαιτείται για είσοδο στη Βουλή.

Η έρευνα αποτυπώνει σημαντικές μετατοπίσεις ψηφοφόρων στον ευρύτερο χώρο του κέντρου, με το Ποτάμι να πέφτει στο αναιμικό 0,5%, καθώς οι ψηφοφόροι του κινούνται πρωτίστως προς τη ΝΔ και δευτερευόντως προς τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Η δημοσκόπηση καταδεικνύει επίσης τη βαθιά δυσαρέσκεια των πολιτών με το κυβερνητικό έργο και την ευρεία απαισιοδοξία για το μέλλον, με την πλειοψηφία ωστόσο να τάσσεται κατά των πρόωρων εκλογών.

Η δημοσκόπηση έγινε το διήμερο 16 και 17 Νοεμβρίου, ενώ δηλαδή ήταν σε εξέλιξη οι διεργασίες στην Κεντροαριστερά, σε δείγμα 1.112 ατόμων.

Όσον αφορά το ερώτημα για το κοινωνικό μέρισμα, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών και συγκεκριμένα το 86%, θεωρεί ότι προέρχεται από τις επιβαρύνσεις στην τσέπη του εργαζόμενου, ενώ μόλις το 5,5% δηλώνει υπέρ. Οι 7 στους 10 πολίτες δε, δήλωσαν ότι το δίκαιο για τη διανομή του πλεονάσματος, θα ήταν μία οριζόντια μείωση της φορολογίας, ώστε να επωφεληθούν όλοι οι Έλληνες.

Σχεδόν οκτώ στους δέκα πολίτες εκτιμούν ότι τα πράγματα κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση, τρεις στους τέσσερις πιστεύουν ότι η κυβέρνηση δεν θα έχει βγάλει τη χώρα από το Μνημόνιο έως το τέλος της θητείας της, ενώ πάνω από το 90% δηλώνει πως δεν είναι ικανοποιημένο από το κυβερνητικό έργο. Ωστόσο, το 53,8% δηλώνει αντίθετο σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και προτιμά να δει την κυβέρνηση να ολοκληρώνει την τετραετία.

Στο ερώτημα για το αν η κυβέρνηση κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, οι πολίτες εμφανίστηκαν και πάλι αντίθετοι με τις πολιτικές της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, καθώς οι 8 στους 10 (78%), θεωρούν πως δεν ακολουθεί το σωστό μονοπάτι.

Συντριπτικό είναι και το ποσοστό απαισιοδοξίας ενόψει της εξόδου από τα μνημόνια, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις των στελεχών της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα. Το 76% όσων συμμετείχαν στη δημοσκόπηση θεωρούν ότι είναι απίθανο να βγει η χώρα σύντομα από τα μνημόνια, ενώ μόλις το 7% δήλωσε αισιόδοξο.

Στο 7,1% η διαφορά - Ελαφρά άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει η ALCO

Στο 7,1% είναι η διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης της εταιρείας ALCO.

Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ διατηρεί το προβάδισμα με τον ΣΥΡΙΖΑ να σημειώνει ελαφρά άνοδο σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας.

Στο ερώτημα αν ο νέος φορέας της Κεντροαριστεράς θα πρέπει να είναι πιο κοντά με τη ΝΔ ή με τον ΣΥΡΙΖΑ ή με κανέναν από τους δυο οι πολίτες απάντησαν να μην είναι κοντά σε κανέναν.

Πηγή: Protothema.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x