Κώστας Μιαούλης

Παίζουν την επιβίωση τους στην Ευρώπη οι ελληνικές ομάδες

O Kώστας Μιαούλης γράφει για την καταλυτική σημασία που έχουν οι αγώνες αυτή την εβδομάδα για την διατήρηση της Ελλάδας μέσα στην 15άδα στην βαθμολογία της UEFA.

Ίσως η πλέον κρίσιμη εβδομάδα μέχρι την επόμενη είναι αυτή που έρχεται για τους ελληνικούς συλλόγους με τον κίνδυνο να πέσουμε κάτω από την 15η θέση να είναι κάτι παραπάνω από ορατός. Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να εξηγήσουμε τι σημαίνει αυτό με απλά λόγια. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα σημάνει καταποντισμό για τις ελληνικές ομάδες, μιας και θα χαθεί το δεύτερο εισιτήριο για το Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ από τον 3ο προκριματικό θ’ αρχίζει τις υποχρεώσεις της μόνο η Κυπελλούχος ομάδα. Οι υπόλοιποι πολύ νωρίτερα και μάλιστα ο ένας από τον 1ο προκριματικό στο Europa. Άρα υπάρχει περιθώριο να μας υποσκελίσει μόνο μία χώρα. Αν συμβεί κάτι άλλο, πέφτουμε στην 16η θέση κι η κατάσταση θα γίνει εφιαλτική.

Με τρεις χώρες ν’ απειλούν αυτή τη στιγμή την Ελλάδα, δηλαδή την Κροατία, την Ρουμανία και την Αυστρία ο κίνδυνος είναι παραπάνω από υπαρκτός. Γίνεται εύκολα αντιληπτό λοιπόν πόσο σπουδαία και σημαντική εβδομάδα είναι αυτή που έρχεται για τις ελληνικές ομάδες, που παίζουν επί της ουσίας την επιβίωση τους αλλά και των άλλων συλλόγων που μπορεί να βγουν Ευρώπη. Με δεδομένο πως ήδη λόγω των πέντε ομάδων, το γεγονός πως βγάζουμε πέντε ομάδες μειώνουν τους βαθμούς που μπαίνουν στη βαθμολογία, έναντι της Κροατίας και της Αυστρίας που έχουν τέσσερις και άρα μοιράζονται τους πόντους με μικρότερο διαιρέτη.

Για τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ ακόμα και αν αποκλειστούν υπάρχει η δεύτερη ευκαιρία στο Europa League. Από την άλλη μεριά για την ΑΕΚ, τον Παναθηναϊκό, αλλά και τον ΠΑΣ Γιάννινα αποκλεισμός σημαίνει και τέλος από τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις. Το χειρότερο σενάριο θα είναι να μείνει η Ελλάδα με μόλις δύο ομάδες πριν καλά-καλά μπει ο Αύγουστος κάτι που θα έχει τεράστιες επιπτώσεις. Γι’ αυτό και η εβδομάδα είναι πάρα πολύ σημαντική. Κι αν για τον ΠΑΣ η αποστολή απέναντι στην Αλκμάαρ είναι εξαιρετικά δύσκολη, για την ΑΕΚ και τον Παναθηναϊκό οι προκρίσεις πρέπει να έρθουν πάση θυσία. Και για την δική τους χρονιά, αλλά και για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Άλλωστε για την «Ένωση» η πρόκριση θ’ αποτελέσει τεράστια ανάσα, μιας και θα πρέπει να φτιάξει και την βαθμολογία της όσο πιο σύντομα μπορεί στην Ευρώπη.

Σ’ αυτό το σημείο οφείλω να επισημάνω πώς προσωπικά αξιολογώ την είσοδο της ΑΕΚ στο Europa League, ως το δεύτερο σημαντικότερο στόχο για φέτος. Πιο πάνω είναι μόνον το πρωτάθλημα. Αν η «Ένωση» κατάφερνε να περάσει στους ομίλους του Europa θα ισοδυναμούσε με έναν άθλο μιας και στην επόμενη κλήρωση για τα play-off όπου θα πρέπει να περάσει και από εκεί για να μπει στα γκρουπ θα βρίσκεται πάλι στους αδύνατους. Αν η ΑΕΚ καταφέρει αυτό που ήταν εξαιρετικά δύσκολο, θα έχει την ευχέρεια και την δική της βαθμολογία να φτιάξει, αλλά και να βοηθήσει πάρα πολύ στην εθνική βαθμολογία. Η περιπέτεια της «Ένωσης» είχε τεράστιες επιπτώσεις τα χρόνια που πέρασαν στην εθνική μας βαθμολογία.

Από την άλλη οφείλω να εστιάσω και στον Παναθηναϊκό που έχει πάρει το προβάδισμα απέναντι στην ΑΪΚ. Οι «πράσινοι» οφείλουν να περάσουν πάση θυσία για να μπορέσουν να σταθούν καλύτερα στα πόδια τους και να ανασάνουν βαθιά. Για το «τριφύλλι» η πρόκριση απέναντι στους Σουηδούς έχει και την αξία της διατήρησης της ηρεμίας στις τάξεις της ομάδας και σίγουρα δική του πρόκριση θα δώσει μεγάλη ανάσα. Ο Παναθηναϊκός έχει βάθος φέτος στο ρόστερ του για να μπορέσει ν’ ανταπεξέλθει σε δύο διοργανώσεις, οπότε πρέπει να το κυνηγήσει για να επιστρέψει στις ψηλές πτήσεις και στην Ευρώπη.

Η επιβίωση αυτή την εβδομάδα ΑΕΚ και Παναθηναϊκού θα παίξει κομβικό ρόλο για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Όχι πώς δεν χρειάζονται οι επιτυχίες Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ, αλλά αυτοί έχουν δεύτερη ευκαιρία. Για πράσινους και κιτρινόμαυρους δεν υπάρχει αύριο, αν δεν περάσουν και το πράγμα θα δυσκολέψει πολύ.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x