Κώστας Μιαούλης

Παραλογισμός στο όνομα μίας επίπλαστης ισονομίας

Ο Κώστας Μιαούλης γράφει για την παράλογη ποινή στην ΑΕΚ που έμεινε και για τη λογική της προκαθορισμένης ταρίφας στις ποινές.

Καμία έκπληξη δεν μου προξένησε το γεγονός πως η ποινή της «Ένωσης» έμεινε όπως είχε. Κι αυτό γιατί παρά την αρχικά θετική προδιάθεση για την παρουσία τακτικών δικαστών, η νομοθεσία δεν τους αφήνει κανένα περιθώριο να βγάζουν ποινές ανάλογα με τα παραπτώματα των ομάδων και των οπαδών τους. Κι αυτό είναι ένα σημείο για το οποίο οι τακτικοί δικαστές εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους από την πρώτη στιγμή, όπως μου επισήμανε συνάδελφος μυημένος στο κυβερνητικό ρεπορτάζ.

Θα σας δώσω ένα απλό παράδειγμα. Αυτή τη στιγμή η ΑΕΚ τιμωρείται με την ίδια ποινή βαθμολογικά τουλάχιστον, με την οποία τιμωρήθηκε ο ΠΑΟΚ, οι οπαδοί του οποίου φανερά εσκεμμένα, διέκοψαν τον αγώνα Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό. Μείον τρεις, για επεισόδια που έγιναν μετά τη λήξη του αγώνα, με προφανή υπαιτιότητα της Αστυνομίας για τα όσα συνέβησαν, αφού η αδράνεια της και η απουσία της από το μοναδικό σημείο στο οποίο θα μπορούσε να γίνει η ζημιά και να μπουν οπαδοί και των δύο ομάδων στο Περιστέρι, οδήγησαν σε αυτά τα επεισόδια. Σε καμία περίπτωση δεν ισχυρίζομαι πως η ΑΕΚ έχει οπαδούς «αγίους» και μάλιστα είναι για μένα από τους πλέον ταραχοποιούς στα ελληνικά γήπεδα. Όμως το πώς έγιναν τα επεισόδια παίζει ρόλο.

Η αυστηροποίηση του ΚΑΠ δεν αφήνει το περιθώριο στους δικαστές, να ρίχνουν ποινές με την αρχή της αναλογικότητας. Κι αυτό είναι κάτι που οι ίδιοι έχουν επισημάνει. Για να σας δώσω ένα απλό παράδειγμα. Είναι σαν να δέχεται κάποιος άνθρωπος που έκλεψε ένα κρουασάν από το περίπτερο με κάποιον που ληστεύει πάνοπλος ένα σπίτι την ίδια ποινή. Ο κανονισμός με τον τρόπο που είναι δομημένος, δεν αφήνει το περιθώριο στους δικαστές να κινηθούν με την αρχή της αναλογικότητας λοιπόν. Αυτό είναι κάτι που έχουν επισημάνει οι ίδιοι εξ’ αρχής. Κι όσο και αν είδαμε όλοι με θετικό μάτι την παρουσία τακτικών δικαστών, επί της ουσίας τα χέρια τους είναι δεμένα. Για οτιδήποτε συμβαίνει, ανεξάρτητα με το αν τα επεισόδια διαφέρουν κάθε φορά όπως και οι συνθήκες, οι ίδιοι είναι υποχρεωμένοι να τιμωρούν με ποινές που είναι στανταρισμένες.

Όπως γίνεται κατανοητό το να φτάσουμε στα επιθυμητά επίπεδα απονομής πραγματικής δικαιοσύνης στα αθλητικά (όπως και υπόλοιπα) υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος. Όπως πολύ νερό στο αυλάκι πρέπει να κυλήσει για να αλλάξει γενικότερα η κατάσταση στην ΕΠΟ. Πολλοί έσπευσαν να πανηγυρίσουν με τις εξαγγελίες Κοντονή. Έχουν περάσει δύο εβδομάδες και βάλε και οι της δεοντολογίας της UEFA, έρχονται... ακόμα. Προφανώς με τα πόδια από τον... Βόρειο Πόλο.

Ως προς το πρόγραμμα για τα πλέι-οφ, η επισήμανση που μπορώ να κάνω είναι πως το πρόγραμμα δεν φαίνεται και τόσο καλό για την ΑΕΚ. Βέβαια το γεγονός πως θα παίξει στην άδεια Τούμπα και με δεδομένο πως η «Ένωση» πλέον έχει πάρει τον αέρα στα «κεκλεισμένων» αποτελεί ένα όπλο. Αλλιώς να παίζει σε αυτό γήπεδο μπροστά στο κοινό του αντιπάλου, αλλιώς να παίζεις δίχως να πρέπει ν’ αντιμετωπίσεις και το φανατισμένο κοινό. Πολλά θα παιχτούν στα ματς με τον Παναθηναϊκό που γίνονται απανωτά 3η και 4η αγωνιστική και κατά μεγάλο ποσοστό εκεί θα κριθούν πολλά, αν όχι τα πάντα. Πρώτα όμως ο τελικός.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS:
close menu
x