Στίβος

«Παράθυρο» για τις 8-9 Αυγούστου για τα εθνικά πρωταθλήματα στίβου από την IAAF

Ίσως τελικά να υπάρξει δράση στον στίβο μέσα στο καλοκαίρι...

Η παγκόσια ομοσπονδία στίβου (IAAF) άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο διεξαγωγής των εθνικών πρωταθλημάτων στίβου το Σαββατοκύριακο της 8-9 Αυγούστου 2020, μετά την αναπροσαρμογή του διεθνούς καλενταρίου λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Στην απόφαση αυτή κατέληξε μετά από συνομιλίες με τις εθνικές ομοσπονδίες μέλη της, τις Περιφερειακές Ενώσεις, τους Διευθυντές των μίτινγκ και την Επιτροπή Αθλητών της. Στόχος ήταν να εντοπιστεί αυτό το παράθυρο, ένα Σαββατοκύριακο όταν δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν αγώνες του Diamond League ή του World Athletics Continental Tour.

Ο σκοπός της δημιουργίας ενός προστατευμένου παραθύρου είναι να επιτρέψει στους αθλητές να είναι σε θέση να μετάσχουν στα εθνικά τους πρωταθλήματα χωρίς να συμπίπτουν με άλλες διοργανώσει και οι Ομοσπονδίες μπορούν να επωφεληθούν από αυτή την ευκαιρία εάν είναι ασφαλές για τους αθλητές, να αγωνιστούν τον Αύγουστο. Αυτό ισχύει κυρίως για το βόρειο ημισφαίριο, όπου διεξάγονται αγώνες στον ανοικτό στίβο.

«Η Επιτροπή Αθλητών έχει ενημερώσει ότι οι ελίτ αθλητές έχουν έντονη επιθυμία να αγωνιστούν φέτος αν είναι δυνατόν και η World Athletics θα κάνει ό, τι μπορεί για να διεξάγει μια διεθνή σεζόν με αγώνες αργότερα φέτος, ώστε για να βοηθήσει τους αθλητές να προετοιμαστούν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το επόμενο έτος.

Ο πρόεδρος της World Athletics, Σεμπάστιαν Κόε, είπε σχετικά: «Κανένας από εμάς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον σε αυτές τις πρωτοφανείς στιγμές, αλλά γνωρίζουμε ότι οι χώρες βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια διαχείρισης αυτής της πανδημίας. Ετσι προσπαθούμε να δώσουμε μια δομή στους αθλητές μας και τις Ομοσπονδίες μέλη μας ώστε να αρχίσουν να προγραμματίζουν για το επόμενο έτος. Αν είναι εφικτό, θα προγραμματίσουμε μια καθυστερημένη σεζόν του ανοικτού στίβου από τον Αύγουστο μέχρι τον Οκτώβριο για να βοηθήσουμε τους αθλητές μας να καταλάβουν πού βρίσκονται μετά τη διακοπή αγώνων του τρέχοντος έτους».

Πρόσθεσε παράλληλα πως «... είμαστε αισιόδοξοι ότι αυτό μπορεί να ξεκινήσει με εθνικά πρωταθλήματα σε πολλές χώρες του Βόρειου Ημισφαιρίου στις αρχές Αυγούστου, καθώς οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί πέρα από τα σύνορα των χωρών δεν θα επηρεάσουν αυτά τα γεγονότα. Αυτό θα ακολουθηθεί, από αυτό που ελπίζουμε ότι θα είναι, μια σταθερή διεθνής περίοδος, αλλά βέβαια εξαρτάται από την παγκόσμια αντίδραση στην πανδημία. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι είναι καλύτερο να προσφέρουμε στους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν κάποια ελπίδα για επιστροφή στην ομαλότητα αργότερα αυτό το έτος».

Η αρμόδια επιτροπή κατάρτισης του αγωνιστικού προγράμματος της WA (Global Calendar Unit) συνεχίζει να συνεργάζεται με το Diamond League και το Continental Tour για τον επαναπρογραμματισμό των αγώνων της υπόλοιπης σεζόν του 2020 και αναμένεται να υπάρξει σχετική ενημέρωση στα τέλη Απριλίου.

Η διεθνής ομοσπονδία ανακοίνωσε επίσης ότι για την επόμενη χρονιά η Global Calendar Unit συμφώνησε πως τα εθνικά πρωταθλήματα (του 2021) θα προστατεύονται τα παράθυρα στις 5-6 Ιουνίου και στις 26-27 Ιουνίου, λίγο πριν το τέλος της προθεσμίας επίτευξης (29/6) των ορίων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x