Στίβος

Πατουλίδου στο sport-fm.gr: «Τα όρια είναι για να σπάνε από χαρισματικούς ανθρώπους»

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο 8ος Νυχτερινός Ημιμαραθώνιος Θεσσαλονίκης και η πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, Βούλα Πατουλίδου μίλησε στο sport-fm.gr για τη διοργάνωση αλλά και τον Έλιουντ Κιπτσόγκε.

20.000 δρομείς από 60 χώρες και ηλικίες από 12 έως 87 ετών έδωσαν δυναμικό παρών στον 8ο Νυχτερινό Ημιμαραθώνιο Θεσσαλονίκης.

Πρωταθλητές μεγάλων αποστάσεων, η Ολυμπιονίκης Φανή Χαλκιά, ο πρώην ποδοσφαιριστής Σωτήρης Κυργιάκος, ο πρώην καλαθοσφαιριστής, Ευθύμης Ρεντζιάς, ο πρωταθλητής του στίβου Δημήτρης Γράβαλος, ο παγκόσμιος πρωταθλητής της πάλης Γιάννης Αρζουμανίδης, οι πρωταθλητές του στίβου Οδυσσέας Μουζενίδης και Κατερίνα Δαλάκα, η πρωταθλήτρια της ξιφασκίας Δώρα Γκουντούρα, καθώς και ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Λάμπρος Χούτος. έτρεξαν στον Δρόμο Υγείας 5000 μέτρων.

Παράλληλα, ένα ξεχωριστό μήνυμα ζωής έστειλαν μέσα από την συμμετοχή τους δρομείς, όπως ο πρωταθλητής των Special Olympics Νίκος Τουλίκας, αθλητής με νοητική στέρηση και αυτισμό, ο οποίος έχει αναδειχθεί πρωταθλητής κόσμου των Special Olympics στο σκι αντοχής και είναι εθελοντής δότης μυελού των οστών. Για πρώτη φορά, μάλιστα, δοκίμασε με επιτυχία τις δυνάμεις του στον Ημιμαραθώνιο των 21 χμ., ξεπερνώντας τα όριά του.

Η Πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής και Αντιπεριφερειάρχης Μ.Ε. Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου μίλησε στο sport-fm.gr για τη διοργάνωση, την υψηλή απήχηση που έχει στον κόσμο, αλλά και για το ανεπίσημο ρεκόρ που σημείωσε ο Ελιούντ Κιπτσόγκε σε Μαραθώνιο, καθώς ήταν ο πρώτος αθλητής που τερμάτισε σε λιγότερο από 2 ώρες.



Για τον 8ο Νυχτερινό Ημιμαραθώνιο Θεσσαλονίκης: «Θεωρώ ότι είναι η συνέχεια μιας προσπάθειας που άρχισε πριν οκτώ χρόνια και παρέσυρε όλη την πόλη, ώστε να έχει την καλύτερη δυνατή συμμετοχή σε αυτό το απίστευτα πολύ μεγάλο νυχτερινό πάρτι που γίνεται κάθε χρόνο στις αρχές Οκτωβρίου. Άλλωστε είναι και ένα γεγονός που αναδεικνύει τον τόπο μας, τον προορισμό μας. Τον Οκτώβριο είναι ο Ημιμαραθώνιος και τον Απρίλη είναι ο Μαραθώνιος-Μέγας Αλέξανδρος».

Τα συναισθήματά της για την τόσο υψηλή απήχησή του: «Τουλάχιστον νιώθεις ότι όλη σου η δουλειά και η συνεργασία σου με τους περισσότερους φορείς δεν πάει χαμένη. Είχαμε απίστευτους εθελοντές που ήταν πάντα πρόθυμοι και δεν παραπονέθηκαν ούτε μια στιγμή.

Όλη αυτή η διαδρομή γίνεται μέσα στους δρόμους της πόλης και νομίζω είναι το καλύτερο. Ακόμα είναι σημαντικό και για άλλες πόλεις, καθώς αυτός ο νυχτερινός ημιμαραθώνιος ήταν από τους πρώτους που έγιναν στην Ελλάδα και βλέπουμε ότι τον έχουν υιοθετήσει και άλλες περιοχές».

Τι τον κάνει ξεχωριστό και τον έχει αγκαλιάσει ο κόσμος: «Νομίζω ότι είναι η χαρά της συμμετοχής. Η αγωνία του ρεκόρ δεν σε αγγίζει, αλλά ταυτόχρονα σε αγγίζει. Δεν είναι αυτό το επιβεβλημένο, ότι θέλω να αγωνιστώ για να βγω πρώτος, για να είμαι ο καλύτερος. Όμως, έφτασε να μετατρέπεται σε μια παρέα από ομάδες ανθρώπων με διάθεση, ψυχική ισορροπία και υγιεινό τρόπο ζωής. Επίσης, πιστεύω πως ένα κομμάτι των χρημάτων θα γυρίσει στην πόλη και σε κάποιους ανθρώπους που ίσως διαφορετικά δεν θα είχαν βοηθηθεί. Ήταν και ο πολύ καλός καιρός που βοηθά, οπότε όλοι αυτοί οι παράγοντες αναδεικνύουν αυτά τα χαρακτηριστικά που προκαλούν ευφορία στην ψυχή, που είναι μεγάλη υπόθεση στην εποχή μας».

Για το ρεκόρ που κατέγραψε ο Κιπτσόγκε στον μαραθώνιο της Βιέννης: «Κάθε φορά εμφανίζονται άνθρωποι που έχουν ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, το οποίο δεν είναι αναγνωρίσιμο, αλλά όταν επιβεβαιώνεται με μια μεγάλη επίδοση λέμε τι παραπάνω έχει; Είναι αυτό που βλέπαμε στον Μπολτ όταν είχε πρωτοξεκινήσει και λέγαμε πού μπορεί να το πάει, αλλά όμως κατάφερε να κατεβάσει τόσο πολύ το ρεκόρ των 100 μέτρων. Ή πριν από χρόνια που βλέπαμε τη Φλόρενς Γκρίφιθ-Τζόινερ και αναρωτιόμασταν πώς είναι δυνατόν. Και όμως τα ρεκόρ της στα 100 και 200 μέτρα, θα περάσουν χρόνια για να καταρριφθούν, γιατί ήταν ένα ιδιαίτερο πλάσμα.

Είναι ιδιαίτερα πλάσματα που ευτυχώς που υπάρχουν για να επιβεβαιώνουν ότι τα όρια είναι για να σπάνε, από χαρισματικούς ανθρώπους. Όσο βλέπουμε ότι ο άνθρωπος έχει πίστη και προσπαθεί, μπορεί πάντα να επιβεβαιώνεται και να επιβραβεύεται».

Επιμέλεια: Φωτεινή Κρεμαστιώτη

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x