Κινηματογράφος

Πέθανε ο σεναριογράφος του «Όλοι οι άνθρωποι του προέδρου», Γουίλιαμ Γκόλντμαν

Είχε κερδίσει δύο Όσκαρ για τις ταινίες «Όλοι οι άνθρωποι του προέδρου» και «Δύο ληστές» - Πέθανε την Παρασκευή σε ηλικία 87 ετών

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών, ο Γουίλιαμ Γκόλντμαν, ο οσκαρικός σεναριογράφος των ταινιών «Οι δύο ληστές» και «Όλοι οι άνθρωποι του προέδρου».

Ο Γκόλντμαν είχε εγράψει επίσης το σενάριο στις ταινίες «Marathon Man», Magic και «Τρελές ιστορίες έρωτα και φαντασίας», τα οποία μετέφερε από τα δικά του μυθιστορήματα.

Ο σεναεριογράφος πέθανε την Παρασκευή στο σπίτι του στη Νέα Υόρκη και εδώ και αρκετό καιρό αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας.

Η κόρη του Τζένι, επιβεβαίωσε τον θάνατό του στην Ουάσινγκτον Ποστ, αποδίδοντας τον θάνατό του σε επιπλοκές από τον καρκίνο στο έντερο και πνευμονία.

Γεννημένος στο Χάιλαντ Παρκ του Ιλινόις το 1931 ο Γκόλντμαν ξεκίνησε ως συγγραφέας πριν τον κερδίσει ο κινηματογράφος όπου μεταπήδησε το 1965 με το κατασκοπευτική κωμωδία Masquerade. Ακολούθησε το 1966 η ταινία «F.B.I. Φάκελλος 17, άκρως εμπιστευτικόν», ευρύτερα γνωστή ως Harper με τον Πολ Νιούμαν.

Έγραψε τα απομνημονεύματά του με τίτλο Adventures In The Screen Trade, το οποίο θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά «αλφαβητάρια» για επίδοξους δημοσιογράφους και σεναριογράφους. Σε αυτά περιγράφει τα πάνω και τα κάτω της κινηματογραφικής βιομηχανίας που έχουν «συνοψισθεί» στη διάσημη φράση «Κανείς δεν ξέρει τίποτα»

Εκεί αποκαλύπτε ιεπίσης ότι θα ευχόταν να μην είχε γράψει ποτέ το σενάριο για την ταινία του Άλαν Πάκουλα «Όλοι οι άνθρωποι του Προέδρου» με τον Ντάστιν Χόφμαν και τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ, λόγω των διαφωνιών του με την παραγωγή, αν και ο ίδιος είχε επαινεθεί για τη διασκευή του σεναρίου του ομώνυμου βιβλίου για το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ.

Άλλες ταινίες στις οποίες έγραψε το σενάριο ήταν το πολεμικό δράμα «Η Γέφυρα του Άρνεμ», «Misery» μεταφορά από το ομώνυμο βιβλίο του Στίβεν Κινγκ, αλλά και το θρίλερ του Κλιντ Ίστγουντ, «Απόλυτη δύναμη».

O Γκόλντμαν είχε κερδίσει δύο Όσκαρ, αυτά του καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου για την ταινία «Όλοι οι άνθρωποι του προέδρου» και καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου για τους «Δύο ληστές».





Πηγή: Protothema.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x