Confederations Cup

Έσωσαν την ισπανική υπόληψη!

Την τρίτη θέση του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών κατέλαβε η Ισπανία, που επικράτησε 3-2 στην παράταση της Νότιας Αφρικής, στον «μικρό» τελικό της διοργάνωσης. Μπορεί το πρώτο ημίχρονο να ήταν κατώτερο των περιστάσεων από πλευράς θεάματος, οι δύο ομάδες όμως "αποζημίωσαν" το κοινό στο δεύτερο μέρος και στην παράταση. Τα τέρματα των πρωταθλητών Ευρώπης πέτυχαν οι Γκουίθα (88’, 90’) και Τσάμπι Αλόνσο (107’), ενώ για τους διοργανωτές "χρίστηκε" δύο φορές σκόρερ (73', 90+3') ο Μπέλα.

Την τρίτη θέση του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών κατέλαβε η Ισπανία, που επικράτησε 3-2 στην παράταση της Νότιας Αφρικής, στον «μικρό» τελικό της διοργάνωσης. Μπορεί το πρώτο ημίχρονο να ήταν κατώτερο των περιστάσεων από πλευράς θεάματος, οι δύο ομάδες όμως "αποζημίωσαν" το κοινό στο δεύτερο μέρος και στην παράταση. Τα τέρματα των πρωταθλητών Ευρώπης πέτυχαν οι Γκουίθα (88’, 90’) και Τσάμπι Αλόνσο (107’), ενώ για τους διοργανωτές "χρίστηκε" δύο φορές σκόρερ (73', 90+3') ο Μπέλα.

Το ματς...

Ισπανική αγγαρεία…

Μετά τον αποκλεισμό «σοκ» από τις ΗΠΑ στα ημιτελικά, οι πρωταθλητές Ευρώπης έχασαν κάθε κίνητρο για να διεκδικήσουν κάτι καλύτερο, δηλαδή την τρίτη θέση, στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών. Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα από την εμφάνισή τους στο πρώτο ημίχρονο της αναμέτρησης με τη Νότιο Αφρική, στον «μικρό» τελικό της διοργάνωσης…

Οι Νοτιοαφρικανοί μπήκαν πιο ορεξάτοι στο ματς, όμως οι δύο καλές στιγμές τους με τον Μπουθ (14’, 33’) κατέληξαν άουτ. Οι «φούριας ρόχας» από την πλευρά τους, είχαν περισσότερο τον ρόλο του θεατή στις προσπάθειες των διοργανωτών, οι οποίοι βέβαια είχαν εμφανές πρόβλημα στην τελική τους προσπάθεια. Οι αξιόλογες ευκαιρίες των Ιβήρων ήταν λιγοστές, με τον Βίγια να αναγκάζει νωρίς τον Κουν (5’) σε εντυπωσιακή επέμβαση και το σουτ του Ριέρα (37’), από κοντά, να φεύγει άουτ.

Πλήρωσαν… αποζημίωση

Οι προπονητές των δύο ομάδων ήταν αυτοί που στο δεύτερο ημίχρονο του «μικρού» τελικού ανέλαβαν να αποζημιώσουν το κοινό για το πολύ κακό θέαμα του πρώτου μέρους.

Έπειτα από το πέρας του πρώτου δεκάλεπτου, όπου το μόνο αξιοσημείωτο ήταν ένα ακυρωθέν τέρμα των Ιβήρων, ο Βιθέντε Ντελ Μπόσκε πέρασε στον αγωνιστικό χώρο τους Γκουίθα και Σίλβα, στις θέσεις των Βίγια και Τόρες, οι οποίοι δεν πρόσφεραν τα αναμενόμενα. Μάλιστα, ο Γκουίθα έχασε την σπουδαιότερη ευκαιρία για την ισπανική ομάδα. Στο 62’ κι έπειτα από πολύ όμορφο συνδυασμό με τον Ριέρα, βρέθηκε απέναντι από τον Κουν και τον «κεραυνοβόλησε», αλλά ο τερματοφύλακας των διοργανωτών μπλόκαρε στη δεξιά του γωνία.

Η απάντηση του Τζόελ Σντάνα, στην κίνηση του Ισπανού τεχνικού, ήταν το να ρίξει στον αγωνιστικό χώρο τους Φαν Χέρντεν και Μπέλα, με μικρή χρονική διαφορά. Οι δυο τους, μαζί με τον Τσαμπαλάλα, ήταν οι πρωταγωνιστές της φάσης όπου η Νότιος Αφρική άνοιξε το σκορ. Συγκεκριμένα, στο 73’, μετά από καταπληκτικό συνδυασμό των τριών, ο Μπέλα πλάσαρε τον Κασίγιας και έβαλε μπροστά στο σκορ τους διοργανωτές (1-0).

Οι πρωταθλητές Ευρώπης φάνηκε να… χάνουν το έδαφος κάτω από τα πόδια τους. Όλοι, πλην του Γκουίθα! Ο επιθετικός της Φενέρμαπχτσε πήρε το «αίμα» του πίσω για τη χαμένη ευκαιρία του 62’ και στο 88’ με μονοκόμματο σουτ μέσα από τη μεγάλη περιοχή των Νοτιοαφρικανών έφερε το παιχνίδι στα ίσα (1-1)! Δύο λεπτά αργότερα ο ίδιος παίκτης έβαλε μπροστά στο σκορ τους «φούριας ρόχας», όταν σε σέντρα σουτ που επιχείρησε από δεξιά, «κρέμασε» τον Κουν και έδωσε προβάδισμα 2-1 στην ομάδα του.

Αυτό που είχε συμβεί ήταν πέρα για πέρα αναπάντεχο, όμως το «κερασάκι στην τούρτα» το έβαλε ο Μπέλα. Με εκτέλεση φάουλ… κεραυνό στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων (!) ισοφάρισε 2-2 για τη Νότιο Αφρική και οδήγησε το ματς στην παράταση.

«Ανοιχτό» ματς στην παράταση

Όταν το τελευταίο παιχνίδι της σεζόν για 22 ποδοσφαιριστές οδηγείται στην παράταση, τότε είναι επόμενο τα σημάδια της κούρασης να κάνουν την εμφάνισή τους. Το στοιχείο αυτό μετέτρεψε το πρώτο μέρος της παράτασης του «μικρού» τελικού σε πολύ ανοιχτό παιχνίδι, με την αφρικανική ομάδα, βέβαια, να έχει ελαφρώς το πάνω χέρι…

Οι Ισπανοί απείλησαν στο 96’ με σέντρα σουτ του Καπντεβίλα, από αριστερά, που σταμάτησε στο οριζόντιο δοκάρι του Κουν. Όμως οι διοργανωτές απάντησαν με μια πιο κλασική ευκαιρία, δύο λεπτά αργότερα (98’)! Ο δύο φορές σκόρερ της ομάδας, Μπέλα, βρέθηκε απέναντι από τον Κασίγιας, από θέση δεξιά, τον πλάσαρε άλλα ο τελευταίος έδιωξε με τα πόδια.

Στο δεύτερο μέρος της παράτασης οι Ισπανοί πέτυχαν γκολ με το «καλημέρα»! Ο Τσάμπι Αλόνσο εκτέλεσε απευθείας ένα φάουλ λίγο έξω από την περιοχή της Νότιας Αφρικής, η μπάλα πέρασε απ'όλα τα σώματα και κατέληξε στα δίχτυα του Κουν (3-2)! Οι Νοτιοαφρικανοί δεν κατάφεραν να απαντήσουν και το 3-2 υπέρ των Ιβήρων έμελλε να είναι το τελικό αποτέλεσμα.

Δείτε το φιλμ του αγώνα.

ΙΣΠΑΝΙΑ (Βιθέντε Ντελ Μπόσκε): Κασίγιας, Αρμπελόα, Αλμπιόλ, Πικέ, Καπντεβίλα, Καθόρλα, Μπούσκετς (81΄ Γιορέντε), Τσάμπι Αλόνσο, Ριέρα, Βίγια (56΄ Σίλβα), Τόρες (56΄ Γκουίθα)

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ (Ζοέλ Ζαντάνα): Κούν, Γκάξα, Μοκοένα, Μπουθ, Μασιλέλα, Πιενάαρ (65΄ Μφέλα), Σιμπάγια, Ντικγκατσόι, Μοντίσε (69΄ Βαν Χέρντεν), Τσαμπαλάλα (84΄ Μλόνγκο), Πάρκερ

Διαιτητής: Μάθιου Μπριζ (Αυστραλία)
Γήπεδο: «Royal Bafokeng Stadium», Ράστεμπουργκ

Επιμέλεια: Χρήστος Κυριαζής

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x