Προετοιμασία Παναθηναϊκού

Σιμάο: «Πρωτάθλημα με τους νέους»

Ο Παναθηναϊκός έκανε μεταγραφές που θα βοηθήσουν την ομάδα να κατακτήσει τον τίτλο θεωρεί ο Σιμάο Μάτε Ζούνιορ, όπως δήλωσε ο μέσος από τη Μοζαμβίκη στους εκπροσώπους του ελληνικού Τύπου στην Αυστρία. «Πήραμε παίκτες που τους έβλεπα και τους θαύμαζα. Ήρθαν για να μας βοηθήσουν να πάρουμε το πρωτάθλημα», είπε μεταξύ άλλων ο 21 ετών παίκτης.

Ο Παναθηναϊκός έκανε μεταγραφές που θα βοηθήσουν την ομάδα να κατακτήσει τον τίτλο θεωρεί ο Σιμάο Μάτε Ζούνιορ, όπως δήλωσε ο μέσος από τη Μοζαμβίκη στους εκπροσώπους του ελληνικού Τύπου στην Αυστρία. «Πήραμε παίκτες που τους έβλεπα και τους θαύμαζα. Ήρθαν για να μας βοηθήσουν να πάρουμε το πρωτάθλημα», είπε μεταξύ άλλων ο 21 ετών παίκτης.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Σιμάο:

Σιμάο, έχουν έρθει κάποια καινούργια πρόσωπα, είναι λίγες οι μέρες, αλλά μπορείς να τους κρίνεις...

«Ναι, σίγουρα. Είναι σημαντικό να έχουμε κάποιους πολύ καλούς παίκτες, που ήρθαν για να κάνουν την ομάδα καλύτερη, να τη βοηθήσουν να γίνει πιο δυνατή, ώστε να κατακτήσει τίτλους».

Το μεγάλο στοίχημα είναι το πρωτάθλημα. Πιστεύεις ότι φέτος θα το κατακτήσετε;

«Ναι, το πιστεύω. Πήραμε πολλούς καλούς παίκτες με εμπειρία και ποιότητα. Παίκτες που τους θαύμαζα και τους έβλεπα να παίζουν. Με την προσθήκη τους θεωρώ ότι έχουμε ανέβει επίπεδο κι έχουμε μια πολύ δυνατή ομάδα. Κάθε καλοκαίρι βέβαια αυτός είναι ο στόχος μας. Θέλουμε το πρωτάθλημα κι ελπίζω να το κατακτήσουμε».

Τι πρέπει να αλλάξει φέτος για να πάρετε τον τίτλο;

«Πρώτα απ’ όλα να πω ότι οι οπαδοί μας είναι δίπλα μας και μας στηρίζουν. Πέρυσι χάσαμε βαθμούς σε εύκολα ματς. Επειδή ήμασταν πιο χαλαροί. Αν θέλουμε να πάρουμε το πρωτάθλημα, δεν θα πρέπει να χάσουμε αυτούς τους βαθμούς. Οφείλουμε να παλεύουμε κάθε αγώνα κι αν δεν μπορούμε να κερδίσουμε, τουλάχιστον να μη χάνουμε. Ελπίζω αυτή η σεζόν να είναι καλή».

Στη θέση σου έχουμε ακόμα ένα διεθνή παίκτη με την Ελλάδα, τον Κατσουράνη. Πώς αισθάνεσαι με αυτό; Πλέον είστε τέσσερις...

«Πιστεύω ότι είναι καλό, γιατί ήρθε για να βοηθήσει την ομάδα. Δεν είμαι μόνο εγώ που θέλω να νικήσω, όλη η ομάδα θέλει να κερδίζει».

Εσύ φοβάσαι αυτόν τον ανταγωνισμό;

«Πάντα προσπαθώ να κάνω τη δουλειά μου. Κανείς δεν έχει υπογράψει συμβόλαιο ότι θα παίζει. Θέλω να δίνω πάντα το καλύτερό μου εαυτό για να κερδίσω τη θέση και να παίζω».

Κάποιες φορές παίζεται με δύο αμυντικούς χαφ και κάποιες άλλες με τρεις. Τι θεωρείς ότι είναι καλύτερο για την ομάδα; Τόσο αμυντικά όσο κι επιθετικά...

«Δεν μπορώ να πω εγώ. Αυτός που ξέρει καλύτερα τι είναι πιο χρήσιμο για τον Παναθηναϊκό είναι ο προπονητής. Εγώ έχω αυτοπεποίθηση και είμαι άνετος όπου κι αν αγωνίζομαι, διότι αυτή είναι η δουλειά μου. Το πώς παίζουμε δεν έχει τόση σημασία για μένα. Ο προπονητής είναι αυτός που ξέρει».

Πριν από λίγους μήνες υπέγραψες καινούργιο συμβόλαιο με τον Παναθηναϊκό. Στο μυαλό σου είναι να μείνεις για πολλά χρόνια στην ομάδα ή να φύγεις άμεσα;

«Προσπαθώ να γίνομαι ολοένα και καλύτερος. Και κάθε παίκτης έχει στόχο να κάνει κάθε φορά ένα καλύτερο συμβόλαιο και να παίξει σε μια μεγαλύτερη ομάδα. Πιστεύω ότι ο Παναθηναϊκός ήταν ένα πολύ καλό βήμα, το πρώτο μου βήμα. Μεγάλη ομάδα, τεράστιος σύλλογος, αλλά θα ήθελα επίσης να παίξω στις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης».

Τώρα αμέσως;

«Δεν ξέρω. Ακόμα έχω συμβόλαιο με τον Παναθηναϊκό».

Θες να πας βήμα βήμα, όπως είπες και πριν;

«Ναι. Ισως βέβαια θα μπορούσα να μείνω εδώ και μια ζωή. Αλλά αυτό δεν είναι μόνο δική μου απόφαση και δεν αποφασίζω μόνο εγώ για το πώς θα έρθουν τα πράγματα. Θα φανεί στο μέλλον».

Ολα αυτά τα χρόνια στον Παναθηναϊκό γίνεσαι όλο και καλύτερος χρόνο με τον χρόνο. Πόσο σε έχει βοηθήσει σε αυτό ο Χενκ Τεν Κάτε; Επειδή τον βλέπουμε συνέχεια να σου φωνάζει, αλλά εσύ συνέχεια παίζεις...

«(γέλια) Εγώ προσπαθώ να κάνω τη δουλειά μου. Αν του αρέσω, είναι όλα εντάξει... Τι μπορώ να πω; Συμπαθώ όλους τους προπονητές οι οποίοι με χρησιμοποιούν (γέλια). Αφού με βάζει να παίζω, πρέπει να τον συμπαθώ. Αν με συμπαθεί ο ίδιος, δεν το γνωρίζω. Αρκετές φορές μου φωνάζει, πρέπει να το κάνει αυτό, διότι ορισμένες στιγμές οι παίκτες χαλαρώνουν λίγο και δεν δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό στην προπόνηση. Αν δεν φωνάξει, θα είσαι χαλαρός σε όλη τη σεζόν και ποτέ δεν θα παίξεις καλά, ούτε θα προπονηθείς καλά. Γι’ αυτό και μας φωνάζει. Φωνάζει στην προπόνηση προκειμένου να είμαστε καλοί στους αγώνες. Κι ό,τι βγάζουμε στην προπόνηση βγαίνει και στα παιχνίδια. Αν δεν προπονηθούμε καλά, τότε δεν θα είμαστε καλοί και στους αγώνες. Δεν έχει κάτι εναντίον μας. Πρέπει να φωνάζει, είναι η δουλειά του».

Είπες ότι σε βοήθησε. Οταν ήρθες στον Παναθηναϊκό, έπαιζες κεντρικός αμυντικός. Ο Πεσέιρο σε έβαλε αρχικά αμυντικό χαφ κι έχεις καθιερωθεί εκεί...

«Νομίζω ότι είναι ο προπονητής που μου έδωσε τις περισσότερες ευκαιρίες να δείξω την ποιότητά μου, να δείξω ποιος είναι ο Σιμάο. Ηρθα στον Παναθηναϊκό με σκοπό να δοκιμαστώ. Δεν είχα πάρει τόσες ευκαιρίες να παίξω και είναι ο μόνος που με βάζει, με εμπιστεύεται κι ελπίζω να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση».

Σε ποιον τομέα πιστεύεις ότι πρέπει να δουλέψεις περισσότερο για να γίνεις καλύτερος;

«Πρώτα απ’ όλα, νομίζω ότι είναι ο τρόπος που παίζω. Δεν είμαι ο παίκτης που πρέπει να κάνει πολλά για να αναπτυχθεί επιθετικά η ομάδα. Ημουν ένας κεντρικός αμυντικός και το μόνο πράγμα που ήξερα ήταν να αμύνομαι. Αλλαξε η θέση μου και τώρα παίζω συνέχεια στη μεσαία γραμμή. Και πάντα προσπαθώ να ακούω και να δέχομαι τις συμβουλές. Να μαθαίνω ώστε να παίζω σωστά τη θέση μου. Το να είμαι δυνατός ή και να αμύνομαι ήταν κάτι που ήξερα. Τώρα προσπαθώ να βοηθάω την ομάδα περισσότερο με την μπάλα. Και σίγουρα είναι ένας τομέας που δεν είμαι τόσο καλός και βελτιώνομαι συνέχεια».

Οταν ήσουν μικρό παιδί ονειρευόσουν να παίξεις σε υψηλό επίπεδο;

«Πάντα είχα όνειρα, όπως κι όλοι εδώ. Το πρώτο μου όνειρο ήταν να έρθω στην Ευρώπη και το δεύτερο να παίξω σε μια μεγάλη ομάδα και στο Τσάμπιονς Λιγκ κοντά σε σπουδαίους ποδοσφαιριστές».

«Σκεφτόμαστε μόνο την πρόκριση»

Στην κλήρωση του Τσάμπιονς Λιγκ διαλέγεις κάποιον αντίπαλο;

«Δεν με νοιάζει με ποιον θα παίξουμε. Με ενδιαφέρει ο Παναθηναϊκός να είναι έτοιμος και να περάσουμε στους ομίλους. Οποια ομάδα και να έρθει ελπίζω να την κερδίσουμε».

Θα είστε έτοιμοι για το πρώτο ματς;

«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι, αν θέλουμε να μπούμε στους ομίλους. Αυτό είναι μόνο στο μυαλό μας. Ξέρουμε ότι δεν είμαστε έτοιμοι. Είμαστε λίγο κουρασμένοι, αλλά ελπίζω σε δέκα μέρες να είμαστε όλοι καλύτερα για να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό και να μπούμε πάλι στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ».

Ο νεαρός αμυντικός χαφ μίλησε και για την προετοιμασία.

Είναι η δεύτερη προετοιμασία σου με τον Τεν Κάτε. Ποιες είναι οι εντυπώσεις σου και ποιες οι διαφορές σε σχέση με πέρυσι;

«Νομίζω ότι είναι σχεδόν η ίδια. Τον ξέρουμε από πέρυσι. Για μένα η προετοιμασία είναι πολύ σημαντική. Την περασμένη σεζόν ήταν λίγο δύσκολα για μένα, διότι ήταν η πρώτη φορά, αλλά τώρα ξέρω τον προπονητή, γνωρίζω κάποιες από τις ασκήσεις του, και πηγαίνουν πολύ καλά τα πράγματα. Είμαι λίγο κουρασμένος, αλλά αυτό είναι φυσιολογικό».

«Ο μεγάλος αδερφός»

«Είναι πολύ σημαντικό για μας, διότι κάθε μέρα μαθαίνουμε πράγματα. Πάντα σε συμβουλεύουν για το τι θα κάνεις. Αν κάνεις κάτι λάθος, σου λένε πώς να μην το επαναλάβεις, πώς είναι το σωστό και πώς μπορείς να το πετύχεις. Την περασμένη σεζόν έπαιξα δίπλα στον Ζιλμπέρτο και ήταν σαν τον μεγάλο μου αδερφό. Σε όλα. Και μέσα κι έξω από τον αγωνιστικό χώρο. Εξω από το γήπεδο είναι ένας απίστευτος άνθρωπος και μέσα σ’ αυτό ένας καταπληκτικός παίκτης. Μαθαίνω συνέχεια απ’ αυτόν. Κι αυτό είναι ό,τι καλύτερο μπορείς να έχεις ως ποδοσφαιριστής και ιδιαίτερα νέος, όπως είμαι εγώ», ανέφερε ο Σιμάο για τον Ζιλμπέρτο, με τον οποίο έπαιξε πέρυσι σε πολλά παιχνίδια δίπλα του.

«Θα είχε υπογράψει»

Σε ό,τι αφορά τον Μενσά, με τον οποίο συγκατοικεί, είπε: «Θεωρώ ότι έχει τις προοπτικές να γίνει σπουδαίος παίκτης. Είναι ένας καλός ποδοσφαιριστής».

Τι του έχεις πει;

«Δοκιμάζεται τώρα, όπως κι εγώ όταν ήρθα. Του είπα να πιστεύει ότι μπορεί να τα καταφέρει. Να δίνει τον καλύτερό του εαυτό, ώστε να ικανοποιεί τους ανθρώπους που τον εμπιστεύτηκαν και τον έφεραν εδώ και για να φανεί η ποιότητά του. Δεν είναι βέβαια δική μου απόφαση. Αν ήταν στο χέρι μου, θα είχε ήδη υπογράψει. Ο προπονητής θα αποφασίσει. Ο Παναθηναϊκός τον έχει υποδεχθεί πολύ καλά και του εύχομαι καλή τύχη».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x