Γερμανία

Bundesliga 2016/17: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Λάβετε θέσεις. Η Bundesliga ξεκινά την Παρασκευή και το sport-fm.gr σας παρουσιάζει όσα πρέπει να ξέρετε για το πρωτάθλημα Γερμανίας. Αναλύσεις, ομάδες, μεταγραφές στο πιάτο σας.

Το τελευταίο –χρονικά- από τα «μεγάλα» πρωταθλήματα είναι προ των πυλών. Η Bundesliga αναμένεται για άλλη μία σεζόν να είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες ευρωπαϊκές λίγκες. Μπορεί να μην έχει το «όνομα» της Premier League ή της La Liga, ούτε το πάθος της Serie A, είναι όμως ένα από τα πιο θεαματικά και… χορταστικά όσον αφορά τα γκολ πρωταθλήματα στον κόσμο.

Δεν είναι τυχαίο, ότι την περσινή χρονιά το γερμανικό πρωτάθλημα ήταν πρώτο σε πληρότητα γηπέδων και μέσο όρο φιλάθλων ανά αγώνα. Τη σεζόν 2015/2016, συνολικά 13.249.778 θεατές παρακολούθησαν τους αγώνες της Bundesliga, αριθμός που μεταφράζεται σε 43.300 φιλάθλους κατά μέσο όρο σε κάθε αγώνα. Πρώτη σε πληρότητα, όπως κάθε χρόνο άλλωστε την τελευταία 10ετία, ήταν η Μπορούσια Ντόρτμουντ. Οι Βεστφαλοί είδαν το «Σιγκνάλ Ιντούνα Παρκ» να έχει κατά μέσο όρο 81.178 θεατές σε κάθε αγώνα.

Το sport-fm.gr σάς παρουσιάζει όσα πρέπει να ξέρετε για την Bundesliga, για να ξεκινήσετε τη νέα σεζόν διαβασμένοι. Ομάδες, γήπεδα, προπονητές και όλα τα «πάρε-δώσε» των γερμανικών συλλόγων, μέσα σε 2.000 λέξεις.

Bundesliga



Μέχρι το 1962, το πρωτάθλημα Γερμανίας δεν ήταν ενιαίο, αλλά χωριζόταν σε πέντε υποπρωταθλήματα, στα οποία οι ομάδες συμμετείχαν ανάλογα με το ποια πόλη εκπροσωπούσαν. Υπήρχε δηλαδή η Oberliga Nord, με τις ομάδες του βορρά, η Oberliga West, με τις ομάδες της δυτικής Γερμανίας, η Oberliga Sudwest, με τις ομάδες από τα νοτιοδυτικά, η Oberliga Sud, με τις ομάδες του νότου και η Oberliga Berlin, στην οποία συμμετείχαν οι ομάδες του Βερολίνου. Η Ανατολική Γερμανία, λόγω του καθεστώτος, δε συμμετείχε στο πρωτάθλημα, διοργανώνοντας δικό της, ανεξάρτητο.

Η ήττα όμως των Δυτικογερμανών στα προημιτελικά του Μουντιάλ της Χιλής το 1962 από τη Γιουγκοσλαβία, προβλημάτισε τους ανθρώπους της γερμανικής ομοσπονδίας, οι οποίοι έριξαν στο τραπέζι την ιδέα για δημιουργία ενός ενιαίου πρωταθλήματος με επαγγελματικό και όχι ερασιτεχνικό χαρακτήρα.

Τη σεζόν 1963/1964 ήταν η πρώτη σεζόν της Bundesliga, ως ενιαίο επαγγελματικό πρωτάθλημα, με τον τίτλο να καταλήγει στην Κολωνία. Από τότε έχουν διεξαχθεί 53 διοργανώσεις, με τη Μπάγερν Μονάχου να είναι αυτή που κυριαρχεί, έχοντας κατακτήσει 26 «σαλατιέρες». Ακολουθεί η Νυρεμβέργη με 9 και η Μπορούσια Ντόρτμουντ με 8 πρωταθλήματα.

Μπάγερν Μονάχου



Η περσινή πρωταθλήτρια Μπάγερν ξεκινά τη σεζόν, όπως κάθε χρόνο, με στόχο τον τίτλο. Με νέο προπονητή τον Κάρλο Αντσελότι, ο οποίος αντικατέστησε τον Πεπ Γκουαρντιόλα και λίγες, αλλά στοχευμένες κινήσεις, οι Βαυαροί αποτελούν και φέτος ξεκάθαρο φαβορί για την κατάκτηση της «σαλατιέρας».

Πόλη: Μόναχο
Έδρα: Allianz Arena (71.437 θέσεις)
Θέση τη σεζόν 15/16:
Προπονητής: Κάρλο Αντσελότι
Ήρθαν: Ρενάτο Σάντσες, Ματς Χούμελς
Έφυγαν: Μάριο Γκέτσε, Μεχντί Μπενάτια, Πιέρ-Εμίλ Χόιμπιεργκ, Σεμπάστιαν Ρόντε

inner

Μπορούσια Ντόρτμουντ



Από τα χαμηλά και την –παραλίγο- οικονομική καταστροφή, η Μπορούσια έχει αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια σε ένα από τα πιο «υγιή» σωματεία. Με στοχευμένες μεταγραφές, αρκετή δουλειά στην ακαδημία και υπομονή, οι Βεστφαλοί δημιούργησαν ένα πολύ αξιόλογο σύνολο, κατέκτησαν τίτλους, πούλησαν ακριβά και πλέον συγκαταλέγονται στα κορυφαία ευρωπαϊκά κλαμπ, μετά από αρκετά χρόνια. Με ποιοτικές προσθήκες και τον κόσμο στο πλευρό τους, οι «κιτρινόμαυροι» θα διεκδικήσουν την επάνοδό τους στην κορυφή.

Πόλη: Ντόρτμουντ
Έδρα: Signal Iduna Park-Westfalenstadion (81.264 θεατές)
Θέση τη σεζόν 15/16:
Προπονητής: Τόμας Τούχελ
Ήρθαν: Αντρέ Σίρλε, Μάριο Γκέτσε, Ραφαέλ Γκερέιρο, Εμρέ Μορ, Σεμπάστιαν Ρόντε, Μαρκ Μπάρτρα, Ουσμάν Ντεμπελέ, Μίκελ Μερίνο
Έφυγαν: Γιάκουμπ Μπλαστσικόφσκι, Χέρνικ Μιχιταριάν, Ματς Χούμελς, Ιλκάι Γκουντογκάν

inner

Μπάγερ Λεβερκούζεν



Με υψηλούς στόχους ξεκινά η φετινή σεζόν για τη Λεβερκούζεν. Οι «ασπιρίνες» εξασφάλισαν τη συμμετοχή τους στο φετινό Champions League και είναι έτοιμες για την υπέρβαση στη Γερμανία. Δυνατό σημείο της Μπάγερ η επιθετική της γραμμή, η οποία με Κίσλινγκ, Τσιτσαρίτο και Τσαλχάνογλου αναμένεται –και- φέτος να πετάει «φωτιές».

Πόλη: Λεβερκούζεν
Έδρα: BayArena (30.210 θεατές)
Θέση τη σεζόν 15/16:
Προπονητής: Ρότζερ Σμιντ
Ήρθαν: Ραμαζάν Εζτζάν, Ντάνι Ντα Κόστα, Γιούλιαν Μπάουμγκαρτλινγκερ, Κέβιν Φόλαντ
Έφυγαν: Γιόνας Μέφερτ, Κρίστοφ Κράμερ

inner

Μπορούσια Μενχενγκλάντμπαχ



Χωρίς τη λάμψη της δεκαετίας του 70’, χωρίς τα μεγάλα ονόματα, αλλά με δεμένο σύνολο, η Γκλάντμπαχ τερμάτισε τέταρτη στο περσινό πρωτάθλημα, παίρνοντας το εισιτήριο για τα play off του Champions League. Με «εξασφαλισμένη» τη συμμετοχή στην Ευρώπη, η Μπορούσια θέλει να επιστρέψει στους εγχώριους τίτλους, καθώς έχει να κατακτήσει πρωτάθλημα από το 1977, ενώ τελευταίος της τίτλος ήταν το Κύπελλο του 1995.

Πόλη: Μενχενγκλάντμπαχ
Έδρα: Borussia Park (54.057 θεατές)
Θέση τη σεζόν 15/16:
Προπονητής: Αντρέ Σούμπερτ
Ήρθαν: Λάσλο Μπένες, Μαμαντού Ντουκουρέ, Γιάνικ Βέστεργκααρντ, Τομπίας Στρομπλ, Κρίστοφ Κράμερ
Έφυγαν: Μπράνμιρ Χργκότα, Χάβαρντ Νόρντβεϊτ, Γκρανίτ Τζάκα

inner

Σάλκε 04



Για δεύτερη σερί χρονιά οι «βασιλικοί μπλε» έμειναν εκτός θέσεων του Champions League, τερματίζοντας πέμπτοι στο περσινό πρωτάθλημα. Με αρκετούς «ενδεκαδάτους» ποδοσφαιριστές να αποχωρούν το φετινό καλοκαίρι, η Σάλκε δύσκολα μπορεί να θέσει τον πήχυ ψηλά. Σημαντικό πρόβλημα για τους «ανθρακωρύχους» ο τραυματισμός του νεοαποκτηθέντα Κόκε, ο οποίος θα επιστρέψει στην αγωνιστική δράση το 2017.

Πόλη: Γκελζενκίρχεν
Έδρα: Veltins Arena (62.271 θεατές)
Θέση τη σεζόν 15/16:
Προπονητής: Μάρκους Βάιντσιρλ
Ήρθαν: Αμπντούλ Μπάμπα Ράχμαν, Κόκε, Μπριλ Εμπολό, Νάλντο
Έφυγαν: Λιρόι Σανέ, Ρομάν Νόιστεντερ, Ρόμπερτ Λάιπερτς, Μάρβιν Φρίντριχ, Μάρκο Χέγκερ, Κρίστιαν Κλέμενες, Ζοέλ Ματίπ

inner

Μάιντς 05



Σπουδαία ήταν η περσινή χρονιά για τη Μάιντς, η οποία εξασφάλισε σχετικά άνετα τη συμμετοχή της στα play off του Europa League. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, στόχος της «ομάδας του καρναβαλιού», όπως είναι το παρατσούκλι της Μάιντς, είναι πρωτίστως η εξασφάλιση της παραμονής και από κει και πέρα, ένα όσο το δυνατόν ψηλότερο «πλασάρισμα» στον βαθμολογικό πίνακα και η διεκδίκηση της «εξόδου» στην Ευρώπη.

Πόλη: Μάιντς
Έδρα: Opel Arena (34.034 θεατές)
Θέση τη σεζόν 15/16:
Προπονητής: Μάρτιν Σμιντ
Ήρθαν: Ζαν-Φιλίπ Γκμπαμέν, Χοσέ Ροντρίγκεθ, Γιόνας Λεσλ, Γκέριτ Χόλτμαν, Κρίστιαν Κλέμενς, Χον Κόρδοβα
Έφυγαν: Γιούλιαν Μπάουμγκαρτλινγκερ, Λόρις Κάριους

inner

Χέρτα Βερολίνου



Πρόπερσι βρέθηκε ένα βήμα πριν τον υποβιβασμό. Την περσινή σεζόν όμως μεταμορφώθηκε. Με όπλο την δυνατή της έδρα, η Χέρτα κατάφερε να τερματίσει στην έβδομη θέση, που οδηγεί στον τρίτο προκριματικό γύρο του Europa League, χάνοντας τα play off στην ισοβαθμία με τη Μάιντς. Το ευρωπαϊκό ταξίδι πάντως τελείωσε νωρίς, αφού αποκλείστηκε από την Μπρόντμπι, δεχόμενη μάλιστα τρία γκολ στη Δανία. Ήδη τα «καμπανάκια» άρχισαν να χτυπούν στη γερμανική πρωτεύουσα.

Πόλη: Βερολίνο
Έδρα: Olympiastadion Berlin (74.475 θεατές)
Θέση τη σεζόν 15/16:
Προπονητής: Παλ Ντάρνταϊ
Ήρθαν: Άλαν, Όντρεϊ Ντούντα, Βένταντ Ιμπίσεβιτς
Έφυγαν: Τολγκά Τζιγκερτζί, Κερέμ Μπιουλμπιούλ

inner

Βόλφσμπουργκ



Μεγάλη αστάθεια έδειξαν στο περασμένο πρωτάθλημα οι «λύκοι», οι οποίοι είναι ικανοί για το καλύτερο και για το χειρότερο. Τα προσχήματα έσωσε η καλή πορεία της ομάδας στο Champions League, με τη Βόλφσμπουργκ να φτάνει ως τους «8» της διοργάνωσης, όπου αποκλείστηκε από την μετέπειτα πρωταθλήτρια Ευρώπης, Ρεάλ Μαδρίτης. Σε καλύτερη μοίρα αναμένεται φέτος η ομάδα, καθώς προχώρησε σε πολύ «δυνατές» μεταγραφικές κινήσεις.

Πόλη: Βόλφσμπουργκ
Έδρα: Volkswagen Arena (30.000 θεατές)
Θέση τη σεζόν 15/16:
Προπονητής: Ντίτερ Χέκινγκ
Ήρθαν: Μάριο Γκόμες, Γιάκουμπ Μπλαστσικόφσκι, Μπόρχα Μαγιοράλ, Τζέφρι Μπρούμα, Ντάνιελ Ντιντάβι, Ζοσουά Γκιλαβογκί, Γιόσιπ Μπρεκάλο, Γιάνικ Γκέρχαρτ
Έφυγαν: Μαξ Κρούζε, Αντρέ Σίρλε, Νάλντο

inner

Κολωνία



Με στόχο την παραμονή και… βλέπουμε, ξεκινά τη σεζόν η Κολωνία. Τα «κριάρια» πραγματοποίησαν πολύ καλή χρονιά πέρυσι, αφού κατάφεραν να σωθούν σχετικά νωρίς. Δύσκολα όμως θα κάνουν το βήμα παραπάνω. Χωρίς το μεγάλο αστέρι της, Γιάνικ Γκέρχαρτ, φέτος, ο οποίος παραχωρήθηκε έναντι 13 εκατ. ευρώ στη Βόλφσμπουργκ.

Πόλη: Κολωνία
Έδρα: RheinEnergie Stadion (50.374 θεατές)
Θέση τη σεζόν 15/16:
Προπονητής: Πίτερ Στόγκερ
Ήρθαν: Σερού Γκιρασί, Άρτιομς Ρούντεβς, Κόνσταντιν Ράους, Μάρκο Χέγκερ
Έφυγαν: Μπρούνο Νασιμέντο, Κέβιν Φογκτ, Γιάνικ Γκέρχαρτ

inner

Αμβούργο



Σε «ρηχά νερά» κινήθηκε το Αμβούργο πέρυσι. Χωρίς ιδιαίτερη ποιότητα στο παιχνίδι του και με αρκετά σκαμπανεβάσματα, η δέκατη θέση ήταν και η λογική κατάληξη. Με αρκετά προβλήματα τα τελευταία χρόνια και έχοντας κινδυνεύσει με υποβιβασμούς, το Αμβούργο δεν έχει την αίγλη του παρελθόντος και οι στόχοι της νέας σεζόν ξεκινούν από πολύ χαμηλά.

Πόλη: Αμβούργο
Έδρα: Volksparkstadion (57.000 θεατές)
Θέση τη σεζόν 15/16: 10η
Προπονητής: Μπρούνο Λαμπαντία
Ήρθαν: Φίλιπ Κόστιτς, Άλεν Χαλίλοβιτς, Μπέικερι Τζάτα, Αριανίτ Φεράτι, Λούκα Βάλντσμιτ, Κρίστιαν Ματένια, Μπόμπι Γουντ
Έφυγαν: Σβεν Σίπλοκ, Γκόικο Κάτσαρ, Κερέμ Ντεμιρμπάι, Άρτιομς Ρούντεβς, Γιάροσλαβ Ντρόμπνι

inner

Ίνγκολστατ



Αξιοπρεπέστατη η πορεία της Ίνγκολστατ στην περσινή Bundesliga. Μία ομάδα που ιδρύθηκε μόλις το 2004, κατάφερε μέσα σε έντεκα χρόνια να «ανέβει» στη μεγάλη κατηγορία και τα πήγε αρκετά καλά, τερματίζοντας στην ενδέκατη θέση. Με αρκετές αλλαγές το φετινό ρόστερ, ωστόσο δύσκολα θα επαναλάβει τη φετινή πορεία.

Πόλη: Ίνγκολστατ
Έδρα: Audi Sportpark (15.000 θεατές)
Θέση τη σεζόν 15/16: 11η
Προπονητής: Μάρκους Καουτσίνσκι
Ήρθαν: Φλορέντ Αντερτζόναϊ, Άντονι Γιουνγκ, Σόνι Κίτελ, Ρόμπερτ Λάιπερτς, Φάμπιαν Μπούντιτς, Χάουκε Βαχλ, Κερέμ Μπιουλμπιούλ, Νίκο Ρίντερκνεχτ, Μάρτιν Χάνσεν
Έφυγαν: Ραμαζάν Εζτζάν, Μπένιαμιν Χούμπινερ, Ντάνι Ντα Κόστα

inner

Άουγκσμπουργκ



Ξεκίνησε την περσινή σεζόν νωθρά, αλλά με ένα δυναμικό φίνις, κατάφερε να εξασφαλίσει χωρίς πολύ άγχος την παραμονή της στην κατηγορία. Με δύο «παλιούς γνώριμους» στην κορυφή της επίθεσης, τον Ραούλ Μπομπαντίγια και τον Άλφρεντ Φινμπόγκασον, οι οποίοι πέρασαν από την Ελλάδα φορώντας τη φανέλα του Άρη και του Ολυμπιακού αντίστοιχα, αλλά και με δύο «δικά μας» παιδιά, τον Κώστα Σταφυλίδη και τον ομογενή Γιάννης Γκέλιο, η Άουγκσμπουργκ θέλει να διεκδικήσει κάτι καλύτερο στο φετινό πρωτάθλημα και ίσως ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Πόλη: Άουγκσμπουργκ
Έδρα: Augsburg Arena (30.660 θεατές)
Θέση τη σεζόν 15/16: 12η
Προπονητής: Ντιρκ Σούστερ
Ήρθαν: Γκόικο Κάτσαρ, Τακάσι Ουσάμι, Μάρβιν Φρίντριχ, Αντρέας Λούτε, Γκέοργκ Τάιγκλ, Άλφρεντ Φινμπόγκασον
Έφυγαν: Αλεξάντερ Μάνινγκερ, Ράγκναρ Κλαβάν

inner

Βέρντερ Βρέμης



Δεν έχουν περάσει δέκα χρόνια από τότε που η Βέρντερ πρωταγωνιστούσε σε Γερμανία και Ευρώπη, κατακτώντας δύο πρωταθλήματα και με συμμετοχή στον τελικό του Κύπελλο UEFA (πλέον Europa League). Σήμερα η ομάδα της Βρέμης δε θυμίζει σε τίποτα εκείνη την ομάδα, αποτελώντας ουσιαστικά μία από τις χειρότερες της κατηγορίας πέρυσι, με την αμυντική της λειτουργία να θυμίζει… παιδική χαρά. Το φετινό καλοκαίρι, ο σύλλογος προχώρησε σε αρκετές μεταγραφές, μία εξ αυτών και ο Θανάσης Πέτσος και ελπίζει να «κρύψει» το περσινό κακό της πρόσωπο.

Πόλη: Βρέμη
Έδρα: Weserstadion (42.100 θεατές)
Θέση τη σεζόν 15/16: 13η
Προπονητής: Βίκτορ Σκρίπνικ
Ήρθαν: Λαμίν Σανέ, Μαξ Κρούζε, Νίκλας Μοϊσάντερ, Φαλού Ντιάν, Φλόριαν Κάιντς, Γιάροσλαβ Ντρόμπνι, Θανάσης Πέτσος, Λέναρντ Τι, Τζάστιν Άιλερς
Έφυγαν: Λάσλο Κλάινχαϊσλερ, Αλεχάντρο Γκάλβεθ, Ματέο Πάβλοβιτς, Γιάνικ Βέστεργκααρντ

inner

Ντάρμστατ



Από τις ομάδες που ανέβηκαν πέρυσι στην πρώτη κατηγορία, η Ντάρμστατ πέτυχε το στόχο της, ο οποίος ήταν η παραμονή. Χωρίς ιδιαίτερη ποιότητα και με αρκετό… αντιποδόσφαιρο η ομάδα της Έσσης δεν εντυπωσίασε κανένα και αποτελεί έναν εκ των υποψήφιων για υποβιβασμό φέτος.

Πόλη: Ντάρμστατ
Έδρα: Merck-Stadion am Bollenfalltor (17.000 θεατές)
Θέση τη σεζόν 15/16: 14η
Προπονητής: Νόρμπερτ Μάιερ
Ήρθαν: Αλεξάντερ Μιλόσεβιτς, Σβεν Σίπλοκ, Λάσλο Κλάινχαϊσλερ, Ντενίς Ολίνικ, Βίκτορ Ομπίνα, Αρτέμ Φεντέτσκι, Αντόνιο Τσόλακ, Μίχαελ Έσερ, Εμάνουελ Χεν, Ντανιέλ Χόιερ Φερνάντες
Έφυγαν: Σλόμπονταν Ράικοβιτς, Σάντρο Βάγκνερ, Κρίστιαν Ματένια, Κόνσταντιν Ράους

inner

1899 Χόφενχαιμ



Η αρνητική έκπληξη της περσινής Bundesliga. Προβιβάστηκε στη μεγάλη κατηγορία το 2008, έχοντας την –τεράστια- οικονομική στήριξη του Ντίτμαρ Χοπ, ο οποίος ουσιαστικά ήταν αυτός που «αναγέννησε» την ομάδα. Από τότε αποτελεί μία από τις «δυνατές» ομάδες από τη μέση του βαθμολογικού πίνακα, διεκδικώντας συχνά-πυκνά την έξοδό της στην Ευρώπη. Το περσινό στραπάτσο είχε ως συνέπεια την μεγάλη μεταγραφική ενίσχυση το φετινό καλοκαίρι, με την «1899» να αποκτά οκτώ νέους παίκτες.

Πόλη: Χόφενχαϊμ
Έδρα: Wirsol Rhein-Neckar-Arena (30.150 θεατές)
Θέση τη σεζόν 15/16: 15η
Προπονητής: Γιούλιαν Νάγκελσμαν
Ήρθαν: Κερέμ Ντεμιρμπάι, Σάντρο Βάγκνερ, Λούκας Ρουπ, Μάρκο Τερατσίνο, Γκρέγκορ Κόμπελ, Μπένιαμιν Χούμπνερ, Κέβιν Φογκτ, Αντρέι Κράμαριτς
Έφυγαν: Αντόνιο Τσόλακ, Γιάνικ Χάμπερερ, Τομπίας Στρομπλ, Κέβιν Φόλαντ

inner

Άιντραχτ Φρανκφούρτης



Μόνο καταστροφική θα μπορούσαν να χαρακτηρίσουν οι άνθρωποι της Άιντραχτ την περσινή σεζόν. Με τη «ψυχή στο στόμα» η ομάδα της Φρανκφούρτης κατάφερε να «κρατηθεί» στην κατηγορία, αφού χρειάστηκε να επικρατήσει της Νυρεμβέργης σε αγώνες μπαράζ. «Μελανό» σημείο στην περσινή σεζόν, η διάγνωση του αρχηγού της ομάδας, Μάρκο Ρους, με καρκίνο, γεγονός που συγκλόνισε όλο το γερμανικό –και όχι μόνο- ποδόσφαιρο.

Πόλη: Φρανκφούρτη
Έδρα: Commerzbank-Arena (51.500 θεατές)
Θέση τη σεζόν 15/16: 16η – έμεινε στην κατηγορία μέσω μπαράζ
Προπονητής: Νίκο Κόβατς
Ήρθαν: Μίκαελ Χέκτορ, Γκιγιέρμο Βαρέλα, Χέσους Βαγιέχο, Ομάρ Μασκαρέλ, Άντε Ρέμπιτς, Τάλεμπ Ταβάτα, Ντάνι Μπλουμ, Μπράνμιρ Χργκάτα
Έφυγαν: Σόνι Κίτελ, Λούκα Βάλντσμιτ, Αλεκσάνταρ Ικγνόβσκι, Νίκο Ρίντερκνεχτ

inner

Φράιμπουργκ



Μόλις μία σεζόν αρκούσε στη Φράιμπουργκ για να επανέλθει στη Bundesliga. Οι «Βραζιλιάνοι του Μπράισγκαου», όπως είναι το παρατσούκλι της ομάδας, υποβιβάστηκαν τη σεζόν 2014/15 στην Zweite Liga, μετά από έξι συναπτά έτη στην πρώτη κατηγορία. Με στοχευμένες κινήσεις και μόλις έξι ήττες σε όλη τη σεζόν, η Φράιμπουργκ κατέκτησε άνετα την πρώτη θέση στο πρωτάθλημα της δεύτερης κατηγορίας και ξεκινά φέτος τη χρονιά με στόχο την παραμονή.

Πόλη: Φράιμπουργκ
Έδρα: Schwarzwald-Stadion (24.000 θεατές)
Θέση τη σεζόν 15/16: προβιβάστηκε ως 1η από την 2. Bundesliga
Προπονητής: Κρίστιαν Στράιχ
Ήρθαν: Ράφα Γκίκεβιτς, Αλεκσάνταρ Ιγκνόβσκι, Γιάνικλ Χάμπερερ, Μάνουελ Γκούλντε, Ονούρ Μπουλούτ, Τσακλάρ Σεγιουτσιού, Γιόνας Μέφερτ
Έφυγαν: Εμάνουελ Χεν, Κρίστοφερ Ζουλιέν, Στέφαν Μίτροβιτς

inner

Red Bull Λειψίας



Η ομάδα που έχει προκαλέσει τα σχόλια του γερμανικού κοινού τον τελευταίο καιρό. Ιδρύθηκε μόλις το 2009, αλλά με τη βοήθεια του χορηγού που ανέλαβε τα οικονομικά της, η ομάδα της Λειψίας κατάφερε να ανέβει «τρέχοντας» τις κατηγορίες και να βρίσκεται στα οκτώ της χρόνια στα «μεγάλα σαλόνια». Οι αντιδράσεις για την περίπτωσή της είναι πολλές, καθώς μεγάλο μέρος των Γερμανών φιλάθλων θεωρεί «unfair» όλο αυτό το πρότζεκτ της Red Bull, ενώ έχουν υπάρξει και ακραίες αντιδράσεις, όπως στον αγώνα Κυπέλλου της Λειψίας με τη Δυναμό στη Δρέσδη, όταν οι οπαδοί των γηπεδούχων πέταξαν από την κερκίδα ένα κεφάλι ταύρου. Σίγουρα πρώτος στόχος είναι η παραμονή, αλλά με την «όρεξη» των νέων ιδιοκτητών, μην εκπλαγείτε αν τη δείτε να «χτυπάει» Ευρώπη.

Πόλη: Λειψία
Έδρα: Red Bull Arena (42.959 θεατές)
Θέση τη σεζόν 15/16: προβιβάστηκε ως 2η από την 2. Bundesliga
Προπονητής: Ραλφ Χάσενχουτλ
Ήρθαν: Ναμπί Κεϊτά, Τίμο Βέρνερ, Μάριους Μίλερ, Μπένο Σμιτς
Έφυγαν: Άντονι Γιουνγκ, Γκέοργκ Τάιγκλ

inner

Το πρόγραμμα της πρώτης αγωνιστικής (26-28/8)



Παρασκευή 26/8

Μπάγερν Μονάχου-Βέρντερ Βρέμης (21:30)

Σάββατο 27/8

Αμβούργο-Ίνκολστατ (16:30)
Κολωνία-Ντάρμστατ (16:30)
Μπορούσια Ντόρτμουντ-Μάιντς 05 (16:30)
Άιντραχτ Φρακνφούρτης-Σάλκε 04 (16:30)
Άουγκσμπουργκ-Βόλφσμπουργκ (16:30)
Μπορούσια Μενχενγκλάντμπαχ-Μπάγερ Λεβερκούζεν (19:30)

Κυριακή 28/8

Χέρτα Βερολίνου-Φράιμπουργκ (16:30)
1899 Χόφενχαϊμ-Red Bull Λειψίας (18:30)

inner

Επιμέλεια: Γιάννης Καραγιάννης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x