Ελλάδα

O Γκούμας άνοιξε τα χαρτιά του ενόψει Euro U19!

H Εθνική Νέων του Γιάννη Γκούμα είναι έτοιμη να μπει στη μάχη της Elite Round στο Λιγκνάνο της Ιταλίας (21-27 Μαρτίου) και ο ομοσπονδιακός τεχνικός μίλησε για όλα όσα αφορούν την προσπάθειά τους.

Λίγο πριν την προσπάθεια της Εθνικής Νέων στην Elite Round, που θα διεξαχθεί από 21 έως 27 Μαρτίου στο Λιγκνάνο της Ιταλίας, ο Γιάννης Γκούμας άνοιξε τα χαρτιά του σχετικά με το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Το Youngtalents.gr μίλησε με τον ομοσπονδιακό τεχνικό πριν την αναχώρηση της ομάδας για το τουριστικό θέρετρο της βορείου Ιταλίας, για την δύσκολη αποστολή να πάρουν την πρωτιά του ομίλου (Ιταλία, Τσεχία, Πολωνία) που οδηγεί στα τελικά του Euro U19 στην Φινλανδία.

O τεχνικός ηγέτης της Νέων αναφερόμενος στο ατού της ομάδας υπογράμμισε ότι η συγκεκριμένη φουρνιά διεθνών «δεν είναι απλά παρέα αλλά οικογένεια- φίλοι…».

Ο Γκούμας κατέθεσε, επίσης, την άποψή του για τη φετινή συναρπαστική κούρσα της Super League U20, είπε την άποψή του για το μέλλον του Παναθηναϊκού, ενώ σχολίασε το επίπεδο των ελληνικών Ακαδημιών, καταδεικνύοντας τον τομέα που πρέπει να εστιάσουν για την εξέλιξη των ταλέντων.



-Coach, ξεκινάμε με την διοργανώτρια Ιταλία (21/03), συνεχίζουμε με Τσεχία (24/03) και στο τέλος Πολωνία (27/03). Από τις πληροφορίες που έχετε καταφέρει να συλλέξει, ποιος είναι ο πιο υπολογίσιμος αντίπαλος;

«Είναι ένας «ανοικτός» όμιλος! Έχουμε να αντιμετωπίσουμε τρεις πολύ καλές ομάδες, και με την ίδια ευκολία που μπορεί κάποιος να βγει πρώτος και να προκριθεί, μπορεί να τερματίσει τελευταίος. Δίνω ένα μικρό προβάδισμα στην οικοδέσποινα Ιταλία αλλά σ’ αυτόν τον όμιλο δεν υπάρχει ομάδα-φόβητρο. Έχουμε δει παιχνίδια όλων των αντιπάλων μας από τον προηγούμενο προκριματικό γύρο. Δίνουμε ιδιαίτερη βάση στο πρώτο παιχνίδι απέναντι στην διοργανώτρια Ιταλία, καθώς την Τσεχία που ακολουθεί θα την δούμε κόντρα στην Πολωνία».

-Εμείς,με τι βλέψεις πάμε στο τουρνουά; Τι έχετε θέσει ως στόχο με τα παιδιά;

«Πάμε να πάρουμε την πρόκριση, τίποτα άλλο! Το έχουμε πει και το έχω τονίσει από την Κρήτη ακόμη και πριν γίνει η κλήρωση, ο δικός μας στόχος είναι να παίξουμε στα τελικά του Euro U19 στην Φινλανδία. Σε κάθε παιχνίδι μπαίνουμε για να κερδίσουμε. Πιστεύουμε πολύ στις δυνατότητες μας. Πάμε στην Ιταλία με αυτοπεποίθηση να δείξουμε τον καλύτερό μας πρόσωπο και να τα δώσουμε όλα. Έχω τονίσει επανειλημμένως στα παιδιά ότι εδώ δεν εκπροσωπούν τον εαυτό τους ούτε κάποιον σύλλογο. Εκπροσωπούν την Ελλάδα, πρέπει να παλεύουν για το εθνόσημο και να δίνουν πάνω από το 100%!»

-Ποιο πιστεύετε ότι είναι το ατού της συγκεκριμένης ομάδας, και ποιο το μεγαλύτερο μειονέκτημα;

«Καταρχήν προσπαθώ να περάσω στα παιδιά την φιλοσοφία ότι κανένας αντίπαλος δεν είναι άτρωτος. Εν συγκρίσει με πέρυσι, φέτος δεν έχω πολλά παιδιά που να παίζουν στις πρώτες ομάδες. Αν εξαιρέσεις, τον Στεργιάκη που αγωνίζεται στην πρώτη ομάδα της Σλάβια Σόφιας, τον Δουβίκα που παίρνει ευκαιρίες στον Αστέρα Τρίπολης και τον Μελιόπουλο στην Ξάνθη, οι υπόλοιποι δεν έχουν πολλές παραστάσεις σ΄αυτό το επίπεδο. Πέρυσι είχα παιδιά όπως οι Ρέτσος, Νικολάου, Κατράνης, Λημνιός, Ευαγγέλου που έπαιζαν ακόμη και βασικοί στους συλλόγους τους στην Super League. Από την άλλη μεριά η φετινή φουρνιά είναι μια «οικογένεια». Κολλάνε τα χνώτα τους, κι αυτό φαίνεται και εντός αγωνιστικού χώρου. Παίζουν ο ένας για τον άλλον και σ’ αυτό ποντάρουμε. Στηριζόμαστε στην ομοιογένεια και στην φοβερή ομαδικότητα. Μπορεί να αποτελέσει το μυστικό της επιτυχίας όπως έγινε και στην Κρήτη»



-Αναφερθήκατε στην Κρήτη. Εξασφαλίσαμε την πρόκριση φέροντας τα πάνω-κάτω σ’ ένα αξέχαστο ματς με τους Ρώσους. Το συγκεκριμένο παιχνίδι και ο τρόπος που αγωνιστήκαμε αποτελεί παράδειγμα για τα επόμενα κρίσιμα ματς στην Elite Round;

«Είναι αυτό που σας είπα. Χάσαμε το πρώτο ματς από τους Ρουμάνους και στο τελευταίο βρεθήκαμε πίσω από τους Ρώσους, αλλά τα παιδιά έδειξαν χαρακτήρα και προσωπικότητα. Είμαστε μια ομάδα που παλεύουμε τα ματς μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο. Είναι κάτι που μας χαρακτηρίζει. Είναι οδηγός μας η ανατροπή-νίκη-πρόκριση επί της Ρωσίας. Άλλοι θα είχαν σκύψει το κεφάλι, θα τους είχε πάρει από κάτω, αλλά όχι αυτή η ομάδα. Τα παιδιά σφίξανε τα δόντια, σηκώσανε ανάστημα, τα έδωσαν όλα παίζοντας ορθόδοξο ποδόσφαιρο και τα κατάφεραν. Βγάλανε ψυχή, πάθος και με ταλέντο πήραν την πρόκριση. Με αυτά τα στοιχεία θα πάμε και στην Ιταλία».

-Είστε 3,5 χρόνια στο τιμόνι της U19, έχετε λάβει μέρος σε πολλά τουρνουά κι έχουν δει πολλά τα μάτια σας σε μικρές ηλικίες. Είστε ευχαριστημένος από την αγωνιστική και πνευματική ετοιμότητα των διεθνών ποδοσφαιριστών, όπως έρχονται από τις ελληνικές Ακαδημίες;

«Ευχαριστώ για την ερώτηση! Μου δίνετε την ευκαιρία να πω για το εξαιρετικό επίπεδων των περισσοτέρων ελληνικών Ακαδημιών. Οι περισσότερες έχουν στο επιτελείο τους ειδικευμένους επαγγελματίες με γνώση πάνω στο άθλημα. Όσον αφορά τους ποδοσφαιριστές, δεν έχουμε να ζηλέψουμε τίποτα από άποψη ταλέντου, ούτε σε θέματα τεχνικοτακτικά. Μόνο από πλευράς σωματοδομής έχω παρατηρήσει ότι υστερούμε σ’ αυτές τις ηλικίες. Θυμάμαι έναν αγώνα με την Γαλλία, που φαινόταν σα να παίζουν Νέοι εναντίον Ανδρών. Σίγουρα οι ελληνικές Ακαδημίες πρέπει να δώσουν μεγαλύτερο βάρος στην εκγύμναση των νεαρών ποδοσφαιριστών ενώ και οι ίδιοι οι παίκτες πρέπει να επιμείνουν περισσότερο πάνω στο συγκεκριμένο τομέα. Δεν αρκεί η προπόνηση με την ομάδα, πρέπει τα νέα παιδιά να μείνουν περισσότερο στο γήπεδο να δουλέψουν στην μυϊκή ενδυνάμωση και σε κάθε τους αδυναμία. Σίγουρα ο καλός καιρός στην Ελλάδα και η ηλικία (σ.σ. γέλια) δεν βοηθάει, ωστόσο για να εξελίξει κάποιος το ταλέντο του απαιτείται έξτρα προπόνηση. Από εκεί και πέρα, πρόβλημα-μειονέκτημα είναι οι εγκαταστάσεις στην Ελλάδα . Τα αρκετά άθλια πλαστικά γήπεδα στα οποία διεξάγεται το πρωτάθλημα υποδομών της Super League, αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για την εξέλιξη των νεαρών παικτών. Μιλάμε για τάπητες που σε πολλές περιπτώσεις θυμίζουν… τσιμέντο».



-Επιλέξατε τα 20 κορυφαία ταλέντα στην Ελλάδα για να πάρετε μαζί σας στην Ιταλία. Θέλουμε ένα σχόλιο για κάθε ένα από τα συγκεκριμένα παιδιά, όπως τα ξέρετε και τα ζείτε όλους αυτούς τους μήνες;

«Πριν απ’ αυτό, θέλω να ξεκαθαρίσω ότι ήταν δύσκολη η επιλογή. Όταν μιλάμε για την φετινή Εθνική Νέων, αναφερόμαστε σε όλα τα παιδιά που ήταν μαζί μας στην φετινή σεζόν. Δεν είναι μόνο αυτοί οι 20 που πήρα τώρα. Η Εθνική Νέων είναι όσοι παίξανε στο Ηράκλειο, αυτοί που μετείχαν σε φιλικά και προπονήσεις το περασμένο διάστημα. Οι επιλογές έχουν να κάνουν με την κατάσταση που είναι ο κάθε παίκτης την συγκεκριμένη περίοδο. Αν περάσουμε στα τελικά μπορεί να κληθούν άλλα παιδιά. Κανείς δεν έχει καπαρωμένη θέση στην Εθνική. Θέλω να είμαι αξιοκρατικός. Όπως έχω πει τα παιδιά «εσείς θα φτιάξετε την αποστολή με τις εμφανίσεις σας στις ομάδες σας».

-Ωραία, Coach παρουσίασε μας την 20αδα που επέλεξες…

Μάριος Σιαμπάνης (Τερματοφύλακας, ΠΑΟΚ): «Θα μιλάνε όλοι γι’ αυτόν τα επόμενα χρόνια…».

Αντώνης Στεργιάκης (Τερματοφύλακας, Σλάβια Σόφιας): «Ισάξιος με Σιαμπάνη, μου κάνει δύσκολη την επιλογή για τον βασικό».

Λευτέρης Λύρατζης (Ακραίος, ΠΑΟΚ): «Ήρεμη δύναμη, δε σου γεμίζει το μάτι αλλά είναι ικανός να κάνει τη διαφορά μέσα στο γήπεδο».

Δημήτρης Παπάζογλου (Αριστερό μπακ, Νόβιγκραντ): «Για εμένα είναι ο παίκτης με την μεγαλύτερη εξέλιξη την τελευταία διετία».

Κώστας Δημητρίου (Στόπερ, ΠΑΟΚ): «Ψηλός, δυναμικός, ξέρει μπάλα, πρέπει να είναι λίγο πιο συγκεντρωμένος μπορεί ακόμη και διεθνή καριέρα».

Μιχάλης Μπούσης (Στόπερ, ΑΕΚ): «Αριστεροπόδαρος, συγκροτημένος, έχει μυαλό, διαβάζει εξαιρετικά τις φάσεις».

Δημήτρης Μελιόπουλος (Μεσοαμυντικός, Ξάνθη): «Είναι «τρελοκομείο» με την καλή έννοια, τέτοιοι παίκτες ανεβάζουν την ομάδα αγωνιστικά και ψυχολογικά».

Γιώργος Τζοβάρας (Επιθετικός, ΠΑΟΚ): «Τεράστιο ταλέντο, διαθέτει εκρηκτικότητα, στην καλή του μέρα σου παίρνει το παιχνίδι. Πρέπει να βελτιώσει την τελική προσπάθεια και να αποκτήσει σταθερότητα».

Κώστας Χατζηδίμπας (Μεσοαμυντικός, ΠΑΟΚ): «Έχει ωριμότητα, είναι ο παίκτης «κλειδί» και στα αποδυτήρια, συμβάλει στο καλό κλίμα. Έχει το ρόλο του Ζαγοράκη στην Εθνική του 2004!»

Τάσος Δουβίκας (Επιθετικός, Αστέρας Τρίπολης): «Μεγάλη εξέλιξη, έπεσε στα βαθιά στον Αστέρα και τα κατάφερε, αν δουλέψει μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα του ελληνικού ποδοσφαίρου που είναι τα φορ που σκοράρουν»

Αργύρης Καμπετσής (Επιθετικός, Ντόρτμουντ U23): «Τον πιστεύω πολύ, ξέρει καντάρια μπάλα, έχει εξαιρετική τεχνική και δεν πρέπει να αναλώνεται σε άσκοπες κινήσεις. Δεν είναι τυχαίο που τον επέλεξε η Ντόρτμουντ…».

Χρήστος Γιούσης (Μεσοεπιθετικός, ΑΕΚ): «Από τους καλύτερους τεχνίτες της ομάδας με εξαιρετική πάσα. Έχει εύκολα το γκολ, πρέπει να προσέξει την κατάχρηση μπάλας».

Γιώργος Ζήσης (Στόπερ/μπακ, Αστέρας Τρίπολης): «Σοβαρός, συνεπής, πολύ καλός ανασταλτικά, δίνει λύσεις σε κάθε προπονητή».

Κώστας Μπαλογιάννης (Μέσος, ΠΑΟΚ): «Τρομερά φορμαρισμένος, με ανάγκασε να τον καλέσω. Είναι ψύχραιμος κι έχει έφεση στο σκοράρισμα».

Θανάσης Δημήτρουλας (Εξτρέμ, Παναθηναϊκός): «Φιλότιμος, παίζει τις δύο πλευρές, ταχύς, εξαιρετικός στο ένας με έναν, τα δίνει όλα. Πρέπει να βελτιώσει τα τελειώματά του».

Κώστας Αποστολάκης (Μέσος, Παναθηναϊκός):
«Ένα εργαλείο στο χώρο του κέντρου, πατάει όλο το γήπεδο και μέσα σε δευτερόλεπτα μπορεί να εμφανιστεί παντού και να δώσει λύσεις».

Αλέξανδρος Βοΐλης (Επιθετικός, Ολυμπιακός): «Κλασσικός φορ, έχει το χάρισμα του σκόρερ, μπορεί να «ξεκλειδώσει» ένα ματς από το πουθενά».

Γιώργος Ξενιτίδης (Μέσος, Ολυμπιακός): «Μηχανάκι με αστείρευτες δυνάμεις, «χτίζει» παιχνίδι από πίσω».

Δημήτρης Εμμανουηλίδης (Εξτρέμ, Παναθηναϊκός): «Τρομερή εκρηκτικότητα, εξαιρετικός στους κενούς χώρους, δε μασάει, δεν έχει αίσθηση του κινδύνου, έχει το γκολ».

Γιώργος Βιταλιώτης (Αμυντικός, Ατρόμητος): «Πολυεργαλείο, δίνει την ψυχή του, παίκτης ομάδας, κάθε προπονητής θέλει τέτοιους παίκτες».

– Αφήνουμε το κεφάλαιο της Εθνικής Νέων και πάμε σε συλλογικό επίπεδο. Παρακολουθείτε στενά το πρωτάθλημα Super League U20, καθώς εκεί αγωνίζονται οι περισσότεροι διεθνείς σας , φέτος γίνεται σκληρή μάχη στην κορυφή, ένα σχόλιο και μία πρόβλεψη;

«Ο Παναθηναϊκός και ο ΠΑΟΚ είναι τα δύο φαβορί, καθώς ο Ολυμπιακός μετά την ήττα από τον Πλατανιά έχασε έδαφος. Θεωρώ ότι είναι 50-50 και θα κριθεί στις λεπτομέρειες. Νομίζω ότι το μεταξύ τους ματς θα κρίνει πολλά καθώς βλέπω δύσκολο να υπάρξουν απώλειες από άλλα παιχνίδια».



-Έχετε περάσει από την Ακαδημία του Παναθηναϊκού ως παίκτης σε καλές εποχές του συλλόγου. Πως εξηγείς το γεγονός ότι κατορθώνουν οι «πράσινοι», παρά τα τεράστια οικονομικά και διοικητικά προβλήματα, να διατηρούν φέτος σε τόσο υψηλό επίπεδο τις ομάδες της Ακαδημίας τους;

«Γίνεται πολύ καλή δουλειά από τον Τάκη Φύσσα αλλά και από τους Φραντζέσκο, Ταράση στην Κ20. Αλλά και σε όλα τα τμήματα Κ17, Κ15. Μεγάλο ρόλο έχει παίξει το scouting του συλλόγου, καθώς έχουν καταφέρει να πάρουν στην ομάδα μερικά από τα μεγαλύτερα ταλέντα της χώρας. Από εκεί και πέρα, προφανώς γίνεται εξαιρετική δουλειά από όσους έχουν απομείνει στο σύλλογο και βλέπουμε ότι τα παιδιά εξελίσσονται και φέρνουν αποτελέσματα. Με όλα αυτά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο σύλλογος, είναι ευκαιρία να προωθηθούν πολλά από τα παιδιά που αξίζουν στην πρώτη ομάδα. Ο Παναθηναϊκός μπορεί να δημιουργήσει μια βάση από δικά του παιδιά που μαζί με μερικούς ξένους που μπορούν να χτίσουν μια ομάδα που θα πρωταγωνιστήσει. Είναι εφικτό να γίνει σε ένα πλάνο τριετίας και αν θέλετε την άποψή μου εκεί πρέπει να εστιάσουν οι υπεύθυνοι της ομάδας, προκειμένου να δημιουργήσουν εκ νέου μια ομάδα αξιόμαχη. Αν αναλύσουν στον κόσμο το πλάνο τους, θεωρώ ότι οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού θα κάνουν υπομονή και θα συμπαρασταθούν».

-Πέραν του Παναθηναϊκού, η οικονομική κρίση που έχει συρρικνώσει και έχει αποδυναμώσει το ελληνικό ποδόσφαιρο, πόσο έχει επηρεάσει την δική σου προσπάθεια ως τεχνικός της Εθνικής Νέων;

«Σίγουρα επηρεάζει και εμάς, ωστόσο από την πλευρά μου είναι ικανοποιημένος απ’ όσα μου παρέχει η ομοσπονδία. Έχουμε άψογη συνεργασία με τον Ζήση Βρύζα, προσπαθούμε να βρούμε λύσεις στα προβλήματα, αφού υπάρχει απ’ όλους στην ομοσπονδία διάθεση προσφοράς. Υπάρχει κοινός στόχος να κρατήσουμε τη σημαία του ελληνικού ποδοσφαίρου ψηλά και δεν αναφέρομαι μόνο στην U19, αλλά και στην U15, U17, U21. Νιώθω τυχερός που φόρεσα τη φανέλα με το εθνόσημο ως ποδοσφαιριστής και νιώθω την ίδια τιμή και ευθύνη που υπηρετώ τώρα την Εθνική από το πόστο του προπονητή».

Πηγή: Youngtalents.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x