Champions League

ΑΕΚάρα, πέτα στ’ αστέρια!

Στον έβδομο ουρανό -ένα βήμα από τα αστέρια του Champions League- βρίσκεται η ΑΕΚ! Με νέα ηρωική εμφάνιση, η ατσάλινη πρωταθλήτρια καθάρισε τη Σέλτικ (2-1) και είναι φαβορί για να κουνήσει σεντόνι.

Εκεί όπου ανήκουν οι πραγματικές πρωταθλήτριες -στους ομίλους του Champions League- ονειρεύεται ότι θα επιστρέψει η ΑΕΚ!

Κάνοντας νέα κατάθεση ψυχής, η «Ένωση» λύγισε τη Σέλτικ (2-1) και πανηγύρισε με την ψυχή της και 35.000 οπαδούς την πρόκριση στα πλέι-οφ της διοργάνωσης.

Με τον Γκάλο ν’ ανοίγει τον δρόμο και τον εκπληκτικό Λιβάγια να πετυχαίνει το καθοριστικό (όπως αποδείχθηκε) γκολ, η ομάδα του Ουζουνίδη διεύρυνε θριαμβευτικά το αήττητο 12 αγώνων στην Ευρώπη.

Καταπληκτικοί οι Λαμπρόπουλος-Οικονόμου, υπήρξαν οι κύριοι λόγοι (μαζί με τον Μπάρκα) που η ΑΕΚ άντεξε στην ασφυκτική πίεση των Σκωτσέζων μετά το γκολ του Σινκλέρ κι είναι φαβορί πλέον απέναντι στη Βίντι για να κουνήσει σεντόνι.

Πώς έπαιξε

Ούτε λίγη ώρα πριν τη σέντρα δεν εγκατέλειψε η ατυχία την ΑΕΚ. Δεν έφταναν οι γνωστές απουσίες των τραυματιών Τσιγκρίνσκι-Μπογέ και του τιμωρημένου Γαλανόπουλου, ήρθε και ένα πρόβλημα της τελευταίας στιγμής να βγάλει νοκ-άουτ και τον Λόπες. Επιλέγοντας λοιπόν ν’ αφήσει τον Μάνταλο στον πάγκο, ο Μαρίνος Ουζουνίδης έβαλε… αναγκαστικά Μπακασέτα-Γκάλο στα άκρα και διαμόρφωσε το γνωστό 4-4-1-1 ως εξής στον αγωνιστικό χώρο:

inner

Το ματς

Σχεδόν το μόνο λάθος της ΑΕΚ στο πρώτο παιχνίδι ήταν ότι αιφνιδιάστηκε. Σήμερα όμως, όχι μόνο δεν το έπαθε, αλλά φρόντισε να χτυπήσει τη Σέλτικ ακριβώς με το ίδιο όπλο. Έχοντας και την ώθηση της εξέδρας, η ομάδα του Ουζουνίδη μπήκε φουριόζα στο γήπεδο. Στρίμωξε τους Σκωτσέζους. Και πριν καταλάβουν εκείνοι τι είχε συμβεί, είχε πάρει ήδη στα χέρια το προβάδισμα για την πρόκριση: Χάρη σε ένα γύρισμα απ’ αυτά που… επιτέλους κάνει ο Χουλτ κι ένα τελείωμα του Γκάλο τόσο σεντερφορίσιο, που θα το ζήλευε και ο Λιβάγια.

Μάλιστα η ΑΕΚ προσπάθησε να χτυπήσει και δεύτερη φορά τους ζαλισμένους φιλοξενούμενους (με άστοχο πλασέ του Κλωναρίδη). Η αλήθεια είναι όμως ότι από ‘κει και πέρα δέχθηκε πίεση απ’ αυτούς. Οπισθοχωρώντας και δίνοντας την μπάλα στη Σέλτικ, οι «κιτρινόμαυροι» της επέτρεψαν να κερδίσει αρκετά μέτρα στο γήπεδο. Ν’ απειλεί με σουτ των Ρόγκιτς και Γκρίφιθς και να φτιάχνει επικίνδυνες καταστάσεις γύρω από την περιοχή. Ευτυχώς όμως για την ΑΕΚ, εκεί μέσα ήταν αλάνθαστοι οι Λαμπρόπουλος-Οικονόμου.

Σε συνδυασμό λοιπόν με το ότι ο Μπακάκης κρατούσε… άσφαιρο το «όπλο» Τίρνεϊ από αριστερά και ο εξαιρετικός Άλεφ ήλεγχε όλο και πιο αρχοντικά τον χώρο του κέντρου, η «Ένωση» ισορρόπησε το παιχνίδι. Έκλεισε σταδιακά τους διαδρόμους προς την εστία της. Και έχοντας και τη βοήθεια της τύχης (όταν το απευθείας πλασέ του Γκρίφιθς ξύρισε βασανιστικά το δοκάρι του Μπάρκα) κατάφερε να πάει ως αφεντικό της πρόκρισης στα αποδυτήρια.

inner

Όταν επέστρεψε, δε, απ’ αυτά φρόντισε να κάνει το ίδιο χουνέρι στους Σκωτσέζους! Περίπου στο ίδιο διάστημα λοιπόν που χτύπησε στο πρώτο ημίχρονο, ο Γκάλο έστησε την μπάλα για ένα φάουλ. Κι αφού ο Λαμπρόπουλος έπιασε παλικαρίσια κεφαλιά από την εκτέλεση του Βραζιλιάνου, ο Λιβάγια έβαλε εκ νέου φωτιά στο ΟΑΚΑ! Αυτό ήταν… Η ΑΕΚ ήταν είχε βάλει ήδη το ένα πόδι στην επόμενη φάση. Μόνο που το να βάλει και το άλλο δεν θα ήταν απλή υπόθεση.

Γιατί η Σέλτικ αντέδρασε. Βγήκε μαζικά μπροστά. Και χρειάστηκαν τόσο οι σωτήριες παρεμβάσεις των Λαμπρόπουλου-Οικονόμου, όσο και οι μεγάλες επεμβάσεις του Μπάρκα (σε κεφαλιά του Λούστιγκ και εκτέλεση φάουλ του Εντσάμ) για να τη βγάλει η «Ένωση» καθαρή. Προσωρινά όπως αποδείχθηκε… Διότι στη μια φορά που ο Τίρνεϊ ξέφυγε από τον Μπακάκη και σέντραρε για τον Σινκλέρ, έγινε η ζημιά. Μια ζημιά που -ευτυχώς- δεν κόστισε κάτι παραπάνω από άγχος και… εκατομμύρια παλμούς στο ΟΑΚΑ.

Διότι η ασφυκτική πίεση της Σέλτικ στα τελευταία λεπτά δεν είχε αποτέλεσμα. Όποιες μπαλιές ή σέντρες πέρασαν στην περιοχή της ΑΕΚ κόπηκαν με ηρωικό τρόπο από τους παίκτες του Ουζουνίδη. Το τακουνάκι του Σιμούνοβιτς στο τελευταίο δευτερόλεπτο πέρασε βασανιστικά άουτ. Και με χαρακτηριστικότερη απόδειξη της κατάθεσης ψυχής των «κιτρινόμαυρων» το ματωμένο πρόσωπο του καταπληκτικού Οικονόμου, ήρθε η λύτρωση της λήξης. Αυτή που έφερε την πρωταθλήτρια ένα βήμα από τους ομίλους και σήμανε την έναρξη του… πάρτι σε αγωνιστικό χώρο και εξέδρες.

inner

Δείτε πώς παρακολουθήσατε σε real time την εξέλιξη του αγώνα από το control room του sport-fm.gr



Οι συνθέσεις των ομάδων

ΑΕΚ (Μαρίνος Ουζουνίδης): Μπάρκας, Μπακάκης, Οικονόμου, Λαμπρόπουλος, Χουλτ, Σιμόες, Άλεφ, Γκάλο (81’ Αλμπάνης), Μπακασέτας (90’ Τσόσιτς ), Κλωναρίδης (72’ Μάνταλος), Λιβάγια

Στον πάγκο έμειναν οι: Τσιντώτας, Μοράν, Γιακουμάκης, Πόνσε

ΣΕΛΤΙΚ (Μπρένταν Ρότζερς): Γκόρντον, Χέντρι, Σιμούνοβιτς, Λούστιγκ (60’ Ντεμπελέ), Φόρεστ, Τίρνεϊ, Μπράουν, ΜακΓκρέγκορ, Ρόγκιτς (75’ Σινκλέρ), Ντσάμ, Γκρίφιθς

Στον πάγκο έμειναν οι: Μπέιν, Γκαμπόα, Χέιζ, Κουασί, Τζόνστον

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Βλάντισλαβ Μπεζμπορόντοφ (Ρωσία)
ΓΗΠΕΔΟ: ΟΑΚΑ

Επιμέλεια: Γιώργος Μαραθιανός

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS:

Σχετικά βίντεο

close menu
x