Champions League

Αλλάζει και ζορίζει για την Ελλάδα το Champions League

Ριζικές αλλαγές στο Champions League και στο Europa League από το 2018-2019 αποφάσισε η UEFA δυσκολεύοντας το δρόμο των ελληνικών ομάδων.

Η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της UEFA πήρε σημαντικές αποφάσεις για το Champions League και το Europa League, με άμεση επίδραση και στις ελληνικές ομάδες που πλέον βλέπουν να δυσκολεύει ακόμη περισσότερο ο δρόμος προς τους χρυσοφόρους ομίλους της κορυφαίας διοργάνωσης.

Οι αλλαγές αυτές προσφέρουν τέσσερις θέσεις στους ομίλους του Champions League στις τέσσερις πρώτες χώρες στην κατάταξη της UEFA, συνεπώς τα "εισιτήρια" για εκπροσώπους άλλων χωρών μειώνονται από 21 σε 16. Οι ομάδες που θα τερματίσουν στις πρώτες τέσσερις θέσεις των Primera Division, Bundesliga, Premier League και Serie A (με βάση την πρώτη τετράδα της κατάταξης χωρών αυτή τη στιγμή) θα αγωνίζονται στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση δίχως προκριματικά, ενώ οι εκπρόσωποι των υπολοίπων 51 εθνικών ομοσπονδιών - μελών της UEFA θα διεκδικούν μόλις 16 θέσεις.

Προς το παρόν, δεν έχει γίνει γνωστό πώς θα διαμορφωθούν τα προκριματικά. Πάντως σε περίπτωση που στην προκριματική φάση του Champions League αποκλειστούν πρωταθλητές χωρών, θα... διοχετευθούν στα προκριματικά του Europa League, ώστε να συνεχίσουν εκεί την ευρωπαϊκή πορεία τους.

Αλλαγές αποφασίστηκαν και στο ranking. Θα υπάρξει μία κατάταξη που θα αφορά τις κληρώσεις και τις τοποθετήσεις σε γκρουπ δυναμικότητας των ομάδων και μία κατάταξη για τον διαμοιρασμό των χρημάτων της UEFA.

Η πρώτη κατάταξη για τις κληρώσεις θα γίνει πιο δίκαιη για τους συλλόγους που τα πηγαίνουν καλά στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, αλλά η συγκομιδή τους επιβαρύνεται από τον χαμηλό συντελεστή της χώρας στην οποία ανήκουν και ο οποίος αυτήν τη στιγμή αντιπροσωπεύει το 20% της συνολικής βαθμολογίας ενός συλλόγου. Αντιθέτως, οι σύλλογοι από τα πιο ισχυρά πρωταθλήματα, ευνοούνται από τη μεγάλη βαθμολογία της χώρας τους, ακόμα κι αν τα αποτελέσματά τους τα προηγούμενα χρόνια δεν είναι θετικά. Με το νέο σύστημα, ο υπολογισμός της βαθμολογίας ενός συλλόγου θα αφορά αποκλειστικά τα αποτελέσματά του τα τελευταία πέντε χρόνια και δεν θα σχετίζεται με τη βαθμολογία της χώρας από την οποία προέρχεται.

Όσον αφορά στην κατάταξη για οικονομικούς λόγους, όμως, η UEFA θα λαμβάνει υπόψιν τα αποτελέσματα των τελευταίων δέκα ετών του συλλόγου στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ενώ σε αυτήν τη συγκομιδή θα προστίθεται και μπόνους ανάλογα με τους ευρωπαϊκούς τίτλους που έχει κατακτήσει στην ιστορία του, με μεγαλύτερη βαρύτητα στα τελευταία χρόνια.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x